Välkommen att hitta din drömresa till Costa Rica hos oss här!

Landinformation om Costa Rica

  • Huvudstad: San José
  • Folkmängd:  ca 5 miljoner (2020)
  • Yta: 51 100 km²
  • Angränsande länder: Panama, Nicaragua
  • Språk: Spanska
  • Religion: Kristna (katoliker) ca 92 %
  • Valuta: Colón (CRC)

Bästa tiden att besöka Costa Rica?

Costa Rica är ett så kallat året-om-destination som du kan besöka när som helst under året. Landet har en torrperiod och en regnperiod, dock kan man förvänta sig varma temperaturer och regnskurar året om. Torrperioden är från december-april och regnperioden är mellan maj-november. Vädret skiftar stort beroende på vart du befinner dig. Se mer i klimat och väder fliken för mer information kring hur dessa skiljer sig åt.

Klimat

Klimatet är mycket varierande vilket dels beror på att Costa Rica är beläget mellan två världshav, Stilla havet och det Karibiska havet, samt landets berg och vulkaner i de centrala delarna. Detta gör Costa Rica till ett spännande resmål eftersom du kan uppleva stora geografiska skillnader på grund av de sju olika provinserna. 

Tidsskillnad 

Under vintertid ligger Costa Rica -7 timmar jämfört med Sverige, och under sommartid är skillnaden -8 timmar.

Valuta & reskassa

Vad gäller pengar så fungerar det att handla med US Dollar och detta är bra att ta med sig som fickpengar. Ni kan välja på att ta ut US Dollar eller den inhemska valutan, Colones i bankomaterna i Costa Rica. 1000 colones = ca 17 kronor (05 maj 2020). Visakort och Mastercard fungerar överallt i Costa Rica och är säkert att använda, men glöm inte att ringa er bank och meddela att ni ska till Costa Rica då en del svenska kort är spärrade i Centralamerika. Ska ni gå på banken och ta ut pengar så behöver ni ha pass med er som ID.
På lodgen i Corcovado nationalpark kan man skriva upp det man handlar på sitt rum och därefter betala med kontokort. Samma sak gäller på flera av hotellen under turen. Fråga gärna om detta när du checkar in. I Playa Carrillo finns ingen bankomat, men i byn Samara vid Playa Samara finns både bank och bankomat.

Dricks

Dricks är satt i system i hela Centralamerika och ingår inte i resans pris. Räkna med ca 75-100 USD under en tvåveckorsresa. (Som rättesnöre kan man tänka sig 10-15 USD per resenär till naturguiden i regnskogen för en 3-dagars vistelse). Notor avrundas uppåt, 5-10 procent om det inte är specificerat att serviceavgift ingår.  

Visum & pass 

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Vid inresa i Costa Rica behöver man ibland visa upp en retur-eller vidareresebiljett, giltig inom 3 månader. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter ni lämnar landet. Passet behöver ha 2 tomma sidor för stämplar.

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd rekommenderas ofta vaccination mot gulsot. Gula febern vaccin behövs om man varit i ett land som har Gula febern. Även malariaprofylax kan komma att behövas även om risken normalt anses vara liten. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Läs även mer på www.vaccinationsguiden.se
Insekter är ett betydligt värre plågoris i Sverige än i Costa Rica, men ta med ett mygg¬stift eftersom undvikandet av myggbett är ett sätt att minska risken för tex Zikavirus.
Var mycket noga med att ta med gula kortet för att kunna intyga att du har gulafebervaccination.

Transport

Beroende på resmål så färdas man med bil, minibuss, buss, båt och inrikesflyg.

Telefon & internet

Costa Ricas landskod är +560. Man har normalt täckning under hela resan. Att ringa hem från Costa Rica kan bli dyrt. Kontrollera priser med din mobiloperatör. WIFI finns normalt i gemensamhetsområdena på lodgerna/hotellen.

Elektricitet 

Strömstyrkan i Costa Rica är120 V/60 Hz. Kontakterna är av samma modell som i USA. Adapter finns att köpa på flygplatserna i både Sverige och i San José.

För dig som vill ha mer information rekommenderar vi http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/

Se alla våra resor till Costa Rica