Översikt

Övre Mekong

Njut av den magnifika utsikten över Mekongfloden på denna unika kryssning från Gyllene triangeln i Thailand till Unescos världsarvsstad Luang Prabang, i hjärtat av Laos. Vi färdas längs tidigare otillgängliga sträckor av Sydostasiens mest spännande flod. Promenera genom färgglada marknader och upplev på nära håll det laotiska folkets traditionella livsstil. Koppla av ombord på din exklusiva flodkryssare och njut av den orörda naturen längs den mäktiga övre Mekong.

 

 

 

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst Chiang Rai

  Du blir hämtad på Chiang Rai flygplats eller på ditt hotell på morgonen och färdas till den en gång ökända Gyllene triangeln-regionen. Ditt sightseeingäventyr inkluderar ett besök hos den Gyllene Buddhan i Sop Ruak och Opiumhallen. Detta fascinerande museum som är sponsrat av Thailändska kungafamiljen, ger en djupgående insikt i opiumhandelns historia samt dess politikiska och sociala påverkan. Därefter är det dags att gå ombord på ditt hem för de kommande dagarna, Mekong Pearl eller Mekong Sun (se bifogad beskrivning). Installera dig i din bekväma hytt och packa upp för din sex dagars kryssning på denna mytomspunna flod. På kvällen kan du njuta av samvaro på de rymliga däcken eller loungen ombord och delta i en välkomstmottagning vid middagstid.

 • Dag 2 Välkommen till Laos!

  Denna morgon börjar din resa på den mäktiga Mekongfloden på allvar och vi lämnar Gyllene triangeln-regionen, där Myanmar (Burma), Laos och Thailand möts. Dagens resmål är den närliggande laotiska staden Huay Xay vid den laotisk-thailändska gränsen. Här kommer du officiellt anländ till Folkrepubliken Laos. Din resa tar dig sedan genom norra Laos, omgiven av fantastiska landskap och vidare till den lilla byn Pak Tha. Här gör du en båtutflykt på Namthafloden med lokala ”longtail”-båtar, för att besöka en by befolkad av minoritetsfolket Khmu. Du bland annat att få se en liten byskola som sponsras av gäster från Mekong River Cruises. Sedan fortsätter vi nedströms för att ankra vid en sand- eller flodstrand

 • Dag 3 Fantastiska landskap & avlägsna byar

  Trafiken på floden ökar när vi passerar genom en mer tätbefolkad region, som endast är tillgänglig vattenvägen. Här kommer du att upptäcka några av denna, ännu ej reglerade, flods vackraste landskap: kullar täckta av tropisk regnskog, dramatiska bergsformationer och en fascinerande blandning av strömmande vatten och mer lugna sträckor av floden. Mekongs naturliga och mäktiga kraft ger din kryssning en verklig känsla av en expedition långt bortom allfarvägarna. Koppla av på däck eller i loungen medan du tar in skönheten i dessa spektakulära omgivningar. Under dagen kommer vi också att besöka en områdets fåtaliga byar. 

 • Dag 4. Pak Ou-grottorna

  Efter en avslappnade morgon ombord, stannar vi till vid en liten by vid floden för att besöka de berömda Pak Ou-grottorna. Här finner vi tusentals små Buddhastatyer utplacerade inuti grottorna. Om du vill kan du också göra en kort regnskogsvandring till en närliggande by för att se deras lokala destilleri. Alternativt kan du också nå byn med båt. I kväll njuter vi av vår berömda BBQ-middag på en vacker plats vid floden. 

 • Dag 5. Unescos världsarvsstad Luang Prabang

  Idag når vi Luang Prabang, den tidigare kungliga huvudstaden i Laos och sedan 1995 upptagen på Unescos världsarvslista. Vi börjar dagen med en stadspromenad till det berömda Wat Xieng Thong-templet med sina gyllene takplattor. Unde resten av dagen kommer vi att forska andra höjdpunkter under denna heldagsutfärd genom Luang Prabang. Kvällen är fri för egna utflykter men vi rekommenderar en tur upp på Phou Si-kullen, som erbjuder en magnifik utsikt över Mekongfloden samt Khanfloden och de omgivande bergen. Passa på och ströva längs Mekongpromenaden eller besök Hmong-folkets färgglada nattmarknad. Eftersom Luang Prabang erbjuder många möjligheter till fina restauranger, är du fri att välja bland de många erbjudandena i inne i staden eller längs Mekongfloden.

 • Dag 6 Avstigning i Luang Prabang

  Den morgonpigge kan delta i den traditionella utdelningen av gåvor på gatorna i Luang Prabang och utforska morgonmarknaden i gryningen. Efter frukost ombord säger du adjö till din laotiska besättning och checkar ut. Efter avstigning blir du hämtad för transport till flygplatsen eller ditt hotell, om du skall stanna några ytterligare dagar. 

 • Dag 6 Hemfärd mot Sverige

  Idag är det dags att ta farväl av Laos eller fortsätta vidare på andra äventyr i området. Med oss har vi många minnen av vårt möte med Vattnets moder och de vänliga folk som befolkar dess stränder 

Resans höjdpunkter

 • Naturen längs övre Mekong - en av de mest spektakulära flodkryssningarna i världen. Gyllene triangeln, med sin ökända historia, där Thailand, Myanmar och Laos möts.
 • Pak Ou-grottorna vid Mekong – med sina tusentals Buddhastatyer.
 • Unescos världsarvsstad Luang Prabang, en av Asiens vackraste historiska städer
 • Mötet med thailändska och laotiska folks traditionella livsstilar.
 • Små grupper – maximalt 29 medresenärer
 • Solnedgång över flodlandskapet.
 • Oförglömliga intryck av den mäktiga Mekongfloden, "vattnets moder".
 • Professionell information ombord, inklusive föreläsningar och dokumentärer om regionen

Karta

Resfakta

Reslängd dagar
Avreseort Chiang Rai
I priset ingår
 • 5 övernattningar i vald hyttyp ombord.
 • Lokala engelsktalande guider.
 • Inträdesavgifter för de besök som nämns i resplanen.
 • Utflykter enligt resplanen.
 • Lokala transporter enligt resplanen.
 •  Vatten i fordonen och på fartyget.
 • Måltider enligt angivet i resplanen (F = Frukost, L = Lunch och M = Middag).
 • Kaffe, te och bordsvatten ingår ombord på fartyget.
 • Presentationer och föreläsningar ombord
 • Transfers från/till Chiang Rai och Luang Prabang flygplatser eller hotell inom stadens gränser (endast garanterat om korrekt information lämnades 4 veckor före ankomst).

 

I priset ingår ej
 • Flyg.
 • Måltider och tjänster som inte nämns i resplanen
 • Visum för Laos
 • Tvätt, telefonsamtal och personliga utgifter
 • Dricks till guider, förare, bärare, båtbesättning
 • Andra personliga tjänster som inte ingår i resplanen
 • Alkohol- och läskedrycker som inte nämns
 • Reseförsäkring.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring 

Resplan

Dag 1. Chiang Rai - Gyllene triangeln - Ombordstigning
Dag 2. Välkommen till Laos
Dag 3.Fantastiska landskap & avlägsna byar 
Dag 4  Pak Ou-grottorna 
Dag 5.Unescos världsarvsstad Luang Prabang 
Dag 6. Avstigning i Luang Prabang 
Dag 6. Hmeresa eller vidare på tillägsresa

Resans karaktär

Naturkryssning på bekvämt expeditionsfartyg.

OBS! Vattennivån på Mekongfloden förändras ständigt under året. Därför är varje flodkryssning på övre Mekong en unik upplevelse som påverkas av dessa skiftande flodförhållanden. Det kan inkludera översvämningar så väl som låga vattennivåer, morgondis och regnskurar. Våra fartyg är konstruerade för att hantera denna oregelbundenhet, vilket gör det möjligt att säkert navigera längs floden, även vid låga vattennivåer. Det finns dock tillfällen när det inte kommer att vara möjligt att genomföra resan exakt som planerat och vill i förväg nämna att resplanen på denna tur kan komma att ändras på grund av de logistiska utmaningar som nämns. Av säkerhetsskäl kan ändringar av turprogrammet ibland bli nödvändiga, beroende på vädret, flodförhållandena eller order från lokala myndigheter. I sådana fall erbjuder vi alternativ om det behövs. Tack vare våra utmärkta lokala samarbetspartners kan vi organisera spännande alternativa program när det behövs - även med kort varsel.

Denna resa är generellt inte lämplig för gäster med begränsad rörlighet. Vänligen kontakta oss för mer information om dina specifika krav innan du bokar.

Deltagarantal

Min 1, max 30 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Hotel Manaslu, Kathmandu, Nepal

  Hotell Manaslu är ett omtyckt hotell i hjärtat av Kathmandu. Flertalet välkända sevärdheter ligger inom gångavstånd vilket passar alla som vill utforska det som staden har att erbjuda. Hotellet har en familjevänlig profil men passar lika bra för ensamresenären som för kompis- eller kärleksparet. Samtliga 73 rum har AC, badrum med dusch/badkar och toalett samt terrass. På själva hotellet finns det en avkopplande pool att slappna av i, gratis wifi, bar, loungedel och mycket mer. Här finns även en restaurang som specialiserat sig för det amerikanska köket. I närheten av hotellet finns det fler goda restauranger. I receptionen hjälper den vänliga personalen dig att boka utflykter, växla pengar och mycket mer.