Översikt

Zimbabwe, Botswana & Victoriafallen

Safari genom Zimbabwes och Botswanas fantastiska natur och vildmarker. Vi börjar med en natt i Johannesburg innan vi packar in vårt bagage i det specialbyggda fordonet och ger oss av. En unik resa där vi får uppleva både några av Södra Afrikas mest spännande och kända nationalparker som Kruger, Hwange, Chobe och Okavangodeltat. Dessutom besöker vi även de mäktiga Victoriafallen och det historiska Great Zimbabwe - allt på en och samma resa.

Allt är stilla. Vi sitter i en båt på Chobefloden. I kvällssolens sken kommer hundratals elefanter ned till stranden för att dricka. Honorna vaktar sina lekfulla ungar som busar runt och sprutar vatten när de badar bland flodhästar och krokodiler. Efterhand kommer även antiloper, giraffer och zebror fram, medan havsörnarna hörs ropa från en palmtopp.

Vår safari i Zimbabwe och Botswana är befriad från massturism. Vi reser i liten grupp om max tolv personer. Från Johannesburg tar vi oss vidare till Krugerparken där vi direkt startar med ett par dagars storviltsafari. Här har vi möjlighet att få se "the big five" i en av världens mest kända nationalparker. Under resan besöker vi flera fantasiska platser. Inte minst Okavangodeltat där det är gott om krokodiler och flodhästar i labyrinten av kanaler och papyrusvass. Okavango är världens största inlandsdelta med ett vatten så kristallklart att man skulle vilja dricka det.

De mäktiga Victoriafallen Vår resa tar oss till de mäktiga Victoriafallen, där Zambezifloden faller ned över hundra meter längs en kilometerlång vägg. Det dånar som åska, skummar, och dimman från fallen syns på flera mils avstånd. Fallen är som mest imponerande i maj till september, sedan avtar vattenmängden.

Vidare till Chobeparken, stort som Uppland. Vi möter buffel, gnu, impala och kuduantilop. Här finns lejon och vår erfarna guide brukar även finna den sällsynta vildhunden och gepard. I Chobe finns några av världens största elefanthjordar - mäktigt att sitta i en båt på floden och se elefanthjordar komma ner till stranden för att svalka av sig dammet och släcka törsten i solnedgången. Middag äter vi vid elden med den stjärnklara himlen ovanför oss. Runt om hörs hyenor, lejon och elefanter – närmare naturen kan du inte komma.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Sverige - Mot Sydafrika

  Flyg från Sverige med ankomst i Johannesburg dagen därpå beroende på val av flygbolag. Kan även gå att flyga ut tidig morgon (dag 2 i programmet) med ankomst samma kväll och turstart dagen efter.

 • Dag 2 Ankomst Johannesburg

  Ankomst till Johannesburg och transfer till Rivonia Road Lodge. Här kan ni vila ut efter er flygresa.

 • Dag 3-4 Turstart - Krüger, fyra safariturer

  Tidig frukost och sedan packar vi in det sista i det specialbyggda fordon som ska ta oss genom Afrikas vildmarker. Vi beger oss mot nordost och Krugerparken. Här i den mindre exploaterade norra delen av Kruger, via Letaba och Pufuri, gör vi morgon- och eftermiddagsgamedrives. Vi hoppas på möten med bl.a elefanter, noshörningar och inte minst Afrikas konung, lejonet i den stora nationalparken. Med lite tur har vi även möjlighet att få se leopard, gepard och många olika typer av antiloper.

 • Dag 5 Världsarvet Great Zimbabwe

  Vi korsar gränsen till Zimbabwe vid Beit Bridge gränsstation och reser vidare norrut, där vi övernattar. Morgonen därpå besöker vi "Great Zimbabwe". De välkända ruinerna är några av de äldsta och största byggnationerna i södra Afrika. Great Zimbabwe byggdes på 1 000-1 300 talen. Tillsammans med vår lokala guide utforskar vi monumenten. Vi vandrar runt i området och förundras över mystiken kring de antika ruinerna och människorna som byggde dem.

 • Dag 6-7 Matobo Hills

  Vi reser vidare till det vackra Matobo Hills och våra stugor som ligger i parkens utkant. På eftermiddagen sätter vi oss tillrätta med något gott i glasen och avnjuter solnedgången från vår utsiktsplats på granitåsen, med utsikt över parken.

  Följande dag inleder vi vid "Worlds view" och den plats där Cecil Rhodes ligger begravd. På de ovanliga klippformationerna finns en rad grottmålningar som gjorts av bushmen. Det här området är också hemvist för den vita noshörningen som vi har goda möjligheter att träffa på under vårt besök i parken.

 • Dag 8-9 Hwange National Park

  Hwange nationalpark är uppkallad efter en Nhanzwa chief och är den största nationalparken i Zimbabwe. Den är 14 650 kvadratkilometer stor och belägen i nordvästra delen av landet. Den är känd för sin stora elefantpopulation på 40 000 djur. Våra stugor ligger i ett gamereserve som gränsar till parken och vi utforskar parken med vår lokala guide, på heldagstur i ett öppet fyrhjulsdrivet fordon. Här finns även lejon, afrikansk vildhund och de mesta av Afrikas olika storvilt.

 • Dag 10-11 Victoria Falls

  Vi tillbringar 2 nätter i staden Victoria Falls, där vi bland annat njuter av en spektakulär promenad i tropisk vegetation, till själva kanten av "Mosi oa Tunya" eller "röken som dundrar" – Victoriafallen. Här finns möjlighet att på egen hand göra olika aktiviteter. Bland annat kan man följa med på forsränning på den mäktiga Zambezifloden, hoppa bungi jump från bron mellan Zimbabwe och Zambia eller varför inte flyga så kallad Micro Light (ett flygplan för en person + pilot) över fallen. Dessa aktiviteter betalar du själv på plats.

 • Dag 12 Chobe National Park, eftermiddagssafari

  Efter att har korsat gränsen till Botswana fortsätter vi mot staden Kasane som ligger vid Chobeflodens strand. Floden rör sig sömnigt längs den norra gränsen till nationalparken, och den är tillhåll för några av Afrikas allra största elefanthjordar. En av höjdpunkterna i Chobe är när man på kvällens eftermiddagsgamedrive får se elefanthjordarna komman ner till floden för att släcka törsten i solnedgången.

 • Dag 13 Nata

  Tidig morgon kan man göra en extra morgongamedrive (egen bekostnad) innan resan fortsätter vidare söderut, genom Kasane Forest reserve.

 • Dag 14-16 Okavangodeltat, dagstur med kanot

  Vi packar ihop det sista för våra dagar i Okavangodeltat och efter frukost sätter vi oss tillrätta i den fyrhjulsdrivna terrängfordonet för att ta oss ut i deltat. Sen byter vi färdmedel till Mokoros - lokalbefolkningens egenhändigt uthuggna kanoter. Att sakta och ljudlöst glida genom detta nätverk av kanaler, med alla ljud, dofter och inte minst synupplevelser är något alla borde få chansen att prova på någon gång. Det är helt enkelt fantastiskt!

  Deltat formeras av regnvatten från det Angolanska höglandet som rinner ut över den platta Kalahariöknen. Där bildas en grön oas för fåglar och vilda djur. Vi slår upp vårt läger, helt ute i det fria, på en isolerad ö och njuter av bushvandringar med nära möten med massor av vilda djur, fågelskådning och så tar vi kanske en simtur i det klara vattnet efter en fisketur, om du törs bada med krokodiler och flodhästar vill säga. Vi campar med de lokala guiderna och lär oss mer om deras livsstil och kultur. Vi återvänder till Maun på eftermiddagen dag 16 och har då möjlighet att på egen hand göra en flygtur i ett litet propellerplan över deltat. Övernattning i Maun.

 • Maun

  Staden Maun är själva porten till Okavangodeltat. När vi kommer tillbaka från Okavangodeltat har vi under eftermiddagen möjlighet att på egen hand göra en flygtur över deltat.

 • Dag 17 Khama Rhino sanctuary

  Från Maun reser vi åter söderut och vi korsar Kalaharis öppna vidder på vår väg mot Khama Rhino Sanctuary. Detta är ett lokalt viltprojekt som startades 1992 för att rädda den utrotningshotande vita noshörningen och återställa ett område som tidigare vimlat av vilda djur, till sitt ursprungliga naturliga tillstånd. Reservatet ger också ekonomiska fördelar, genom turism och hållbar användning av naturresurser. Här gör vi en eftermiddags safari i hopp om att även kunna få se svart noshörning.

 • Dag 18 Johannesburg - avslutning

  Det börjar närma sig slutet på resan och vi beger oss åter mot Sydafrika och Johannesburg. I bagaget har vi förhoppningsvis med oss fullt av härliga minnen och spännande upplevelser. Beroende på vilken flygbokning som är gjord stannar man antingen kvar i Johannesburg över natten alternativt släpps av på flygplatsen för hemresa.

 • Dag 19 Hemkomst

  Åter i Sverige (ankomsttid beroende på vilket flygbolag som används)

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • De kunniga lokala naturguiderna
 • Krügerparken i Sydafrika
 • Kanottur genom Okavangodeltat med camping långt från civilisationen ute i det fria
 • Fågellivet som imponerar med över 400 arter
 • Zimbabwes och Botswanas natur och historiska platser
 • Att färdas genom den afrikanska landsbygden
 • En »nära-naturen safari«
 • Båttur på Chobefloden med massor av elefanter
 • Mängder av storvilt, flera antiloper och djur som inte kan ses i östafrikanska parker
 • De mäktiga, dånande Victoriafallen (bäst i juni-sept, sen lågvatten)
 • Great Zimbabwemonumenten, som är med på UNESCO:s världsarvslista

Karta

Resfakta

Reslängd 18-19 dagar
Avresor avresor ca 2 ggr i månaden
Pris Från 38 900 2024. 39 700 2025
Enkelrumstillägg Enkelrumstillägg 11500 kr. Reser du på egen hand hjälper vi dig att hitta resesällskap!
Detaljerade priser

Flyg till Johannesburg, tur och retur, tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris från ca 8000 kr.
Det tillkommer även 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.

I priset ingår
 • En natt på hotell i Johannesburg vid ankomst inkl frukost
 • Flygplatstransfers i Johannesburg
 • Rundresa i specialbyggt fordon
 • Safari i Krugerparken, Matobos, Hwange, Okavangodeltat, Chobe och Khama
 • Båttur på Chobefloden
 • Mokorotur till ö i Okavangodeltat
 • Besök vid Victoriafallen
 • Nationalparks och inträdesavgifter
 • De flesta måltider (enligt program)
 • Sovsäck, liggunderlag etc. för de två tältnätterna i Okavangodeltat
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg, visum, dryck och dricks samt några måltider (enligt program). Visum till Zimbabwe behövs och kostar i dagsläget 35 USD. Till Botswana betalar man på plats 30 USD för ett inrestillstånd. Det tillkommer även 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.

Extra dagar

Förlängning av resan i Krugerparken, Kapstaden, Johannesburg eller Durban möjlig. I mån av tid kan utflykter köpas till på plats av de olika lodgerna.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Avresor ca 2 gånger i månaden men något färre under regnperioden(regnperioden infaller från november och avslutas i mars).
Kontakta oss på resor@aventyrsresor.se för datum.

Resplan

Dag 1. Avresa Sverige - Mot Sydafrika
Dag 2. Ankomst Johannesburg
Dag 3-4. Turstart - Kruger, fyra safariturer
Dag 5. Världsarvet Great Zimbabwe
Dag 6-7. Matobo Hills
Dag 8-9. Hwange National Park, fyra safariturer
Dag 10-11. Victoria Falls
Dag 12. Chobe National Park, safari 
Dag 13. Nata
Dag 14-16. Okavangodeltat Maun, flodtur
Dag 17. Khama Rhino sanctuary, safari 
Dag 18. Johannesburg - avslutning
Dag 19. Hemkomst

Klimat

Under nov-mar infaller oftast regnperioden och mellan juni - augusti kan det bli kallt nattetid. Observera att det är mindre vatten i Victoriafallen från mitten av september och framför allt i oktober-november.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Ute i Okavangos vildmark sover vi på madrasser i tält och maten lagas av kocken över öppen eld. I övrigt bor vi på lodger och tältcamper. På denna resa lever vi enkelt och hjälps åt att packa fordon samt turas om med att ta hand om disken, när vi är ute i bushen. Det är en del av safarin. Totalt färdas vi över ca 250 mil, huvudsakligen på småvägar, och ett par dagar ingår lite längre transporter.

Deltagarantal

Min 2, max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Att resa med barn under 18 år
Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer.
När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.

Du stödjer Botswanas stora viltreservat
Att besöka de stora viltreservaten i Botswana ger landet och befolkningen inkomster och ökar intresset för att parkernas djurliv ska bestå i framtiden. Dessutom minskar risken för att Okavangoflodens och Victoriafallens vatten ska ledas bort till andra ändamål såsom gruvdrift och vattenkraft.