Översikt

Zambia och Malawi - i Livingstones fotspår

En annorlunda expedition till det ursprungliga Afrika! En spännande safariupplevelse som utforskar mångfalden i de mindre beresta länderna i södra Afrika. Detta är en resa för resenärer med känsla för äventyr och kan även kräva lite tålamod. Resan kan vara långsam och vissa nätter är boendet enkelt men samtidigt erbjuds vi fantastiska naturscenerier och sällsamma djurskådningar, väl värt de långa resdagarna. Rutten går tvärs igenom Zambia och de stora nationalparkerna Lower Zambesi och South Luangwa, via Malawis huvudstad Lilongwe för att avsluta med Liwonde national park och några sköna dagar vid Malawisjön.

Vi färdas i en liten grupp med engelsktalande färdledare i  en safaritruck med tält och köksutrustning. Våra erfarna guider och förare känner vildmarkerna vi tar oss fram genom väl. Färdledaren fungerar även som kock och lagar förbluffande god mat. 

Naturen här är kärv, opåverkad och ursprunglig. Det blir många nära möten med djur och fåglar längs vägen. Vi bör träffa på alla typiska safaridjur som elefant- och buffelhjordar, Cookson´s gnu och Crawshay´s zebra, Thornicrofts giraff, (de sista tre alla endemiska) lejonflockar, vårtsvin, puku- och impalaantilop, hyena och leopard. På flera ställen har vi stora chanser att vara ensamma när vi studerar och fotograferar lejon, leopard och annat storvilt. Vi har även chans att de de lite ovanligare roan och sabelantiloperna. Har vi tur så kan vi i South Luangwa få se afrikansk vildhund som sedan några år tillbaka nu även finns i parken.

Den fågelintresserade kommer inte heller bli besviken, här har setts över 400 arter och det blir många "näranaturen-upplevelser" när vi under några nätter tältar mitt ute i vildmarken, andra dagar bor vi på små campingplatser långt bortom turiststråken och mellan varven "vilar vi upp oss" på bekväma små lodger och hotell längs färden. Vi kommer även få tillfälle att bada i kristallklart vatten i Malawisjön där vi bekvämt bor på en liten ö i mitten av sjönI South Luangwa National Park, till ytan större än Södermanland, finns närmare 60 olika slags djur och mer än 400 fågelarter. Till South Luangwa kommer få turister, ingen trängsel så vi blir ofta ensamma med våra upplevelser. South Luangwa är kanske den park i Afrika där möjligheten att få se Leopard är som bäst. Här kan vi få höra deras "sågande" läte om natten. Med lite tur hittar våra guider även nattaktiva djur som sibetkatt, piggsvin, honungsgrävling och genett. Vi avslutar kvällarna vid lägerelden med en kall öl under den magnifika Afrikanska stjärnhimlen, till ackompanjemang av lejons rytande, elefanters dova muller eller flodhästars gnäggande - mer safarikänsla kan det nog inte bli.

I Liwonde National Park bor vi invid Shirefloden, med öppna strandängar där det brukar gå massor av betande antiloper och andra djur - lite som i Edens lustgård. Här tar vi oss även fram med små båtar bland flodhästar, elefanter och krokodiler. Från lodgen kan vi se storkar, även jättelika sadelnäbbsstorkar, ibisar och sporrgäss längs strändernan förutom jättekungsfiskare och natthägrar. På stränderna ligger dessutom rejält stora krokodiler och dåsar. Belägen vid den södra spetsen av Lake Malombe i södra Malawi, är Liwonde National Park landets mest populära nationalpark. Medan Malawi inte är så välkänt för stora däggdjur som andra afrikanska länder, finns i Liwonde en mångfald av vilt som är jämförbar med många andra stora afrikanska viltreservat. Bl.a har man landets största elefanthjordar och den starkt hotade svarta noshörningen.

Detta är spännade resa, där vi tar oss fram på små vägar eller följer hjulspår på delar av resan för att ta oss fram till platser som få andra har fått uppleva. Det är ett äventyr som kan bjuda på allehanda överraskningar av olika slag. Vi har med oss tält och campingutrustning som vi själva slår upp på de platser som är bäst för att komma djur och natur så nära som möjligt. Men då och då efter vägen bor vi även lite bekvämare och "vilar" upp oss på lodger eller fasta tältcamper.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Malawi och Zambia

  Flyg från Arlanda vid 20-tiden med tex Ethiopian Airlines. Flyg över natten och byte av plan i Addis Abeba på morgonen. Middag ombord.

 • Dag 2 Ankomst Lusaka, Zambia

  Från Addis Abeba flyger vi vidare till Zambia med ankomst vid 14-tiden. På flygplatsen möts vi av våra lokala guider, förare och fordon. Därefter åker vi till Pioneer Camp där vi bor den första natten. Här är det bra standard och badrum med egen toa och dusch. Lodgen ligger i utkanten av Lusaka i ett lugnt och lummigt område. Genomgång av de kommande dagarnas program med vår färdledare när vi äter middag (egen kostnad) i restaurangen.

 • Dag 3 Kafuefloden

  Vi äter tidig frukost, ser över vår packning en sista gång innan vi lastar våra fordon och beger oss av. En lång biltur tar oss över de böljande kullarna i Miombo i södra Zambia och ner i Zambezidalens lågland och vår lodge vid floden Kafue. Kafuefloden är en av de större bifloderna till den stora Zambesifloden och Zambias längsta flod som helt ligger inom landets gränser. Vi övernattar på flodbanken och njuter av utsikten och solnedgången från lodgens uteplats. (F,L)

 • Dag 4 Lower Zambesi National Park

  Efter frukost är det dags att förflytta oss nedför Kafuefloden och sedan få ge oss i kast med Kafues storebror - den mäktiga Zambezi-floden. Vi paddlar våra kanoter nedströms förbi små byar och magnifika landskap. Vi övernattar med våra tält på Elephant Bones Island i hjärtat av det otämjda Afrika. Här campar vi mitt i vildmarken med djuren som grannar och på kvällen njuter vi av en brasa och middag i det fria.

  Campingplatser i det vilda har inga faciliteter och vi får själva ta med oss utrustning och vatten med kanoterna och hjälper varandra att sätta upp våra tält för natten. Camping i det vilda är spännande men kom ihåg att vi är på besök i djurens värld. Vi ser till att inte lämna några spår efter oss (förutom våra fotspår) (F,L,M)

 • Dag 5 Kanot på Zambezifloden

  Följande morgon vaknar vi av fåglarnas kvitter och fortsätter vi vår kanotsafari genom ett område full av elefanter, flodhästar och andra vilda djur. Zambesifloden är Afrikas fjärde längsta flod och har sin källa i nordöstra Zambia för att sedan leta sig igenom Angola, bilda gräns mellan Zambia och Zimbabwe och slutligen mynna ut i Mocambique och Indiska Oceanen. Under vår paddling är vi mitt emellan Lower Zambezi national park och de stora viltreservaten på den Zimbabwiska sidan och kan se djur komma ner till floden på båda sidor. På eftermiddagen så hämtas vi av en motorbåt som tar oss tillbaka till vår lodge vid Kafue River. Väl tillbaka på lodgen får vi vila våra armar och koppla vid poolen (F,L)

 • Dag 6 Österut längs Great East Road

  Vi åker tillbaka norrut till Lusaka, huvudstaden i Zambia, där vi provianterar inför nästa etapp i livliga butiker och marknader. På eftermiddagen fortsätter vi vår resa längs Great East Road och passerar små byar och marknader längs vägen  och vid solnedgången når vi den lilla staden Petauke där vi bor bekvämt på lodge/hotell för natten. (F,L,M)

 • Dag 7 South Luangwa National Park

  Vi tar oss ner i Luangwadalen och South Luangwa National Park. Denna avlägsna region är ett av Afrikas finaste viltreservat där elefanter, flodhästar, lejon och leoparder finns i överflöd. Vår lodge, vid stranden av floden Luangwa, har utsikt över nationalparken och du kan ofta se flodhästar och elefanter från lodgens pool! Vi utforskar området kring lodgen och nationalparken på en vandringssafari och gamedrives med öppna jeepar. Vi får möjlighet att göra nattsafari med bil för att få se de nattaktiva djuren i området (Under den gröna säsongen, december – april är vandringar ej tillåtna och vi gör då extra gamedrives med jeep). (F,L,M)

   

  bybesökaktivitet (egen kostnad).

 • Dag 8-9 South Luangwa National Park

  Vi stiger upp i gryningen ackompanjerade av fåglarnas kör. Efter en rejäl frukost är det dags att ge sig ut på morgonsafari i lodgens öppna safarifordon med fri sikt åt alla håll. Luangwa är en av Afrikas mer berömda storviltparker, känd för sina leoparder. Här får vi också chansen att träffa på den unika rasen med Thornicrofts giraff, stora elefanthjordar, gnuer, pukuantilop, lejon och flodhästar. I de torrare områdena kan man möta hyena, serval, schakal, zebra, buffel, babianer och Afrikansk vildhund. Parken hyser dessutom de magnifika sabel- och roanantiloperna även om de ofta är svåra att få syn på. Fågelintresserade blir inte besvikna då över 400 arter setts här. Det finns gott om både stora och färggranna fåglar som hägrar, tranor, biätare och blåkråkor. I skyn seglar örnar och gamar och andra slags rovfåglar. När vi kommer tillbaka kan vi tillbringa kvällen vid restaurangen eller den egna terrassen och spana efter djur och fåglar på flodslätten utanför.(Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2) 

  Det finns tid på den sista eftermiddagen att antingen koppla av i lägret eller följa med på (egen kostnad) en extra gamedrive eller vandringsafari. Man kan även göra en utflykt till en lokal by i närheten.

 • Dag 10 Kuti

  Vi lämnar Luangwafloden bakom oss och tar oss vidare mot Malawi. Vi korsar gränsen vid Chipata till och tar oss till huvudstaden Lilongwe där vi fyller på med proviant innan vi åker vidare tilll Kuti Wildlife Reserve. Detta reservat är hem för ett stort antal stora däggdjur inklusive giraff, gnu och zebra. Området är även känt för sina Sabelantiloper. Här bor vi i små villor med delat badrum per två rum. (F,L,M)

 • Dag 11-12 Mulanje Massif

  Vi besöker en av Malawis berömda teplantager i Thyolo-regionen innan vi tar vägen till vår lodge i Mulanje. Mulanje-massivet, även känt som Mount Mulanje, är ett stor Inselberg i södra Malawi och reser sig kraftigt från de omgivande slätterna i Phalombe och det teodlingande Mulanje-distriktet.  Mount Mulanjes nakna bergsidor stiger brant till över 3000 meter och påverkar väderförhållandena i området. Berget drar till sig stora mängder regn och gör det till en viktig källa för nästan alla floder i södra Malawi. Den första europé att se massivet var David Livingstone 1859, men arkeologiska undersökningar har visat spår av mänsklig aktivitet sedan stenåldern. Vi tar en dagsvandring på sluttningarna och njuter av vattenfall, slingrande bäckar och mäktiga bergstoppar. (Frukost x 2, Lunch x 2)

 • Dag 13-14 Liwonde National Park

  Vi lämnar höglandet och tar oss ner på låg höjd till den vackra och viltrika Liwonde National Park som ligger längs Shirefloden. Färden tar ett par timmar. På Mvuu Campsite bor vi med bästa läge på den enda campen innanför parkens gränser. Här finns bar, restaurang och toaletter att låna. Belägen vid den södra spetsen av Lake Malombe i södra Malawi, är Liwonde National Park landets mest populära nationalpark. Medan Malawi inte är så välkänt för stora däggdjur som andra afrikanska länder, finns i Liwonde en mångfald av vilt som är jämförbar med många andra stora afrikanska viltreservat. Bl.a har man landets största elefanthjordar och den starkt hotade svarta noshörningen som finns i en inhägnad del av parken.

   

 • Liwonde National Park - fortsätting

  På campen tältar vi precis invid Shirefloden, med öppna strandängar där det brukar gå massor av betande antiloper och andra djur. Här tar vi oss även fram med små båtar bland flodhästar, elefanter och krokodiler och i vår safaritruck gör vi även vanlig gamedrive och hoppas få syn på elefanter, bufflar, vattenbock, leoparder och olika sorters antiloper så som sabelantilop och roanantilop. Lejon och gepard har ganska nyligen återinförts i parken men brukar vara svåra att se. Från lodgen kan vi även se gott om fåglar så som storkar, sadelnäbbsstorkar, ibisar, jättekungsfiskare och natthägrar. På stränderna ligger dessutom rejält stora krokodiler och dåsar. Kanske hörs en Pel´s fiskuv ropa i närheten, för den sällsynta fågeln brukar finnas här. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Dag 15-16 Malawisjön

  Resan avslutas med sol och bad i den klara Malawisjön. Vi lämnar Liwonde och tar oss via låglandets torra savannskogar till den turkosblå Malawisjön och tar en båt ut till den lilla avskilda ön Mumbo island, nära Cape Maclear. Här blir det sol, bad och snorkling för de som önskar bland färggranna små ciklidfiskar i klart turkost sötvatten. I sjön lever många slags ciklider i det 26- gradiga vattnet - en akvarieägares dröm. Cikliderna är randiga, brokiga, långa, korta och framför allt - orädda. De nyfikna, färgglada fiskarna kommer nära stranden och man får nästan känslan av att simma i ett jättelikt akvarium. Man kan även låna kajaker och snorklingsutrustning från lodgen.

  Malawisjön innehåller fler slags sötvattensfiskar (800-1000 arter) än någon annan sjö på jorden, de flesta är endemiska och sjön anses lika viktig för evolutionsforskningen som Galapagosöarna. Majoriteten av de färgglada fiskarna är ciklider, välkända för alla som har haft akvarium. Malawisjön är 58 mil lång och 7 mil bred och är en av världens djupaste sjöar med sina 700 meter. Den är en del av Rift Valleys förkastningsspricka och inramas i väster av höga berg. Observera att det inte finns någon elektricitet på ön så se till att ladda dina elektroniska prylar innan ni kommer till ön. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Dag 17 Lilongwe och hemresa

  Efter en lång och omtumlande resa packar vi ihop våra saker och lämnar lugnet vi Malawisjön. Förhoppningsvis har vi hinnit koppla av de sista dagarna och börjat sortera all intryck från resan. Vi tar båten tillbaka till fastlandet och möts där av vårt fordon som kör oss den sista biten till Malawis huvudstad Lilongwe och flygplatsen där. Flyg hem på eftermiddagen. tex med Ethiopian Airways via Addis Abeba. Byte i Addis på kvällen. (frukost, middag på flyget)

 • Dag 18 Lilongwe - Hemkomst

  Åter i Sverige igen

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avresor 1-2 ggr i månaden. Maj-Nov
Pris Från 46 800 kr
Enkelrumstillägg 12 500 kr
Detaljerade priser

Flyg till Lusaka(Zambia) och hem i från Lilongwe(Malawi) tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris från ca 11 000 kr.
Det tillkommer även 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats

 

I priset ingår
 • Alla lokala transporter i safarifordon och jeep
 • Safari i två länder, i flera nationalparker och reservat
 • Kunniga engelsktalande naturguider och kock
 • Alla skatter och avgifter
 • Aktiviteter och måltider enl program (15 frukostar, 14 luncher och 5 middagar)
 • Nationalparks-, inträdes- och campingavgifter
I priset ingår ej

Det tillkommer 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.
Måltider som inte ingår i programmet. Dricks och dryck. 

Extra dagar

Resan kan förlängas på Mumbo island i Malawisjön. 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Zambia
Dag 2. Ankomst Lusaka, Zambia
Dag 3. Kafue River
Dag 4-5. Lower Zambesi National Park
Dag 6. Great East Road 
Dag 7-9. South Luangwa National Park
Dag 10. Kuti
Dag 11-12. Mulanje Massif
Dag 13-14. Liwonde National Park
Dag 15-16. Malawisjön och Mumbo island
Dag 17. Hemresa                                                                                    
Dag 18. Åter i Sverige

Klimat

Bästa säsong maj - mitten av november.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. 

Resans karaktär

Vi färdas i ett rymligt, specialbyggt safarifordon som har kyl och enklare kök. Maten äts på våra boenden eller lagas våra erfarna guider, men vi hjälps alla åt med praktiska göromål som att bära våra väskor och packa in i vårt fordon. Övernattningarna sker på små pensionat, i stugor och på fasta tältkamper med bäddade sängar. På denna resa färdas vi drygt 400 mil, flera dagar innehåller därför långa körningar men de större vägarna är av hyfsad standard. Resan passar för den som vill uppleva en expeditionsliknande safari utöver det vanliga och vill uppleva närheten till vildmark med mycket djur och naturt. Man förväntas hjälpa till med vissa campingbestyr såsom att packa bagaget i bilarna. Resan går att göra under stora delar av året men ej under delar av regneprioden dec-mars. Är man ute efter det rika fågellivet så reser man bäst i slutet på torrperioden men innan regntiden, då djur och fåglar är som lättast att se.

Deltagarantal

Min 4, max 12 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »