Översikt

Nyår i Afrikas sista vildmark - storvilt & stark historia i Zambia

Drömmen om viltsafari på gammalt vis blir sann när tamarindfrukterna mognar och traktens elefanter troget följer sitt urgamla vandringsstråk till Luangwaflodens östra strand, trots att stigen råkar passera rakt genom receptionen på vår viltlodge.

Zambia i södra Afrikas hjärta har fått sitt namn av den mäktiga Zambesifloden som utgör gränsen söderut. Stora delar av landet är beläget på högplatåer av kalksten med små sjöar och frodiga dalgångar, korsade av floder och kontrasterande ökenlandskap i väst samt olika typer av busksavann och skog, som miombo med tropiska träd ur ärtväxtfamiljen och torrare mopane med de kända grova baobabträden som lagrar vatten i sina stammar. Trots att landet är tropiskt bidrar en högre höjd till ett mer behagligt klimat. Vår resa går till Afrikas sista vildmark,
Luangwadalen i östra Zambia som formas av Luangwafloden. Här fann den legendariske författaren Norman Carr sitt afrikanska paradis. Landskapets skönhet och viltrikedom slog honom med häpnad och han skulle bidra till skapandet av två nationalparker här, under den brittiska kolonialeran, North Luangwa National Park och South Luangwa National Park.
Den nordliga nationalparken saknar vägnät och var från början tänkt fungera som ett forskningsområde för biologer, beteendevetare och ekologer. Den södra delen däremot är tillgänglig för naturentusiaster som söker efter den sanna afrikanska vildmarken bortom safariturismens allfarvägar. Landskapet präglas av galleriskogar och öppna savanner där det rör sig mängder av däggdjur som antiloper, elefanter och giraffer. Alla större rovdjur förekommer som lejon och leopard, men även den sällsynta och högintressanta afrikanska vildhunden kan med lite tur ses.
Följ med på en bekväm resa med safari, historia och trevlig samvaro med likasinnade. En nyårssafari för den nyfikna familjen eller den erfarna safariresenären. Zambias viltrika savanner erbjuder upplevelser oavsett tidigare upplevelser.
Efter en natt i huvudstaden Lusaka flyger vi in till vår bekväma viltlodge Mfuwe Lodge, och vi avrundar även vistelsen med Lusaka.
Vår ciceron är Sven-Olof Einarsson som arrangerat resor till Afrika sedan 1983, då Skandinaviens första grupper reste på Gorillasafari i Rwanda.  Sven-Olofs intresse och kunskaper om allt afrikanskt från våra Rötters paleontologi, filosofi och kultur, den mäktiga kontinentens historia, djur och natur - gör en resa med honom minnesvärd och unik. Ta chansen att resa till Sven-Olofs fascinerande Afrika med högklassigt boende. Våra engelsktalande safarichaufförer bidrar med sin oerhörda kunskap om viltet och med trygga körning. En upplevelse att minnas länge.

Boka din resa

2024-12-29 2025-01-07 89 650 kr Ethiopian Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-12-29 2025-01-07 91 650 kr Ethiopian Airlines Malmö Väntelista Förfrågan

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Zambia

  Avresan går under kvällen från Sverige till Lusaka med flygbyte i Addis Ababa. Under flygningen serveras måltider med drycker.

 • Dag 2 Lusakas vattenhål

  British South Africa Company kom för att kolonisera det mineralrika södra Afrika. Därför blev dagens Zambia, med rika koppar-, och kolfyndigheter, en brittisk koloni och den region, där huvudstaden Lusaka växte fram från 1890-talet, kallas Kopparbältet, beläget 900 – 1500 meter över havet. Men här odlas även, då som nu, även majs, bomull, jordnötter och tobak.
  De nya administrative delarna av Lusaka kontrasterar bjärt med den gamla staden längs järnvägen där majs och tobak transporterades. Det omkringliggande landskapet är platt gräsland där Nyanja-, och Solifolken håller sina betande djur. Här och där tornar termitstackarna upp som röda utropstecken i landskapet

 • När vi anländer Lusaka vid lunchtid går vi genom pass- och tullformaliteter och har privat buss till vårt hotell Hilton Lusaka Garden Inn för en natts vistelse.
  Välkomstmiddagen äter vi på det anrika vattenhålet Lusaka Club som etablerades 1951, bla som en tennisklubb där celebriteter som exempelvis landets första president Kenneth Kuanda spelade.

 • En god natts sömn väntar innan resan till Afrikas sista vildmark. Luangwadalens nationalpark etablerades av Norman Carr 1960 och det var även här han pensionerade sig. Idag är den plats för fyra nationalparker och kallas Zambias honungsburk. I South Luangwa ligger den lodge som Carr själv byggde upp, Kapani Lodge som ligger vid en korvsjö sprungen ur Luangwafloden. Oron över den fruktansvärda tjuvjakten på kontinentens noshörningar och elefanter gjorde att Carr grundade The Rhino Trust 1970, som idag ligger under WWF. Carr var regelbundet ute i skolorna för att lära skolbarnen djurens rätta namn, så att de inte längre skulle kalla dem inama, dvs kött, och han var också mycket mån om att turismens intäkter inte skulle korrumpera makten och ville därför att dricks skulle undvikas till förmån för gåvor som gavs till hela byns befolkning – som donationer till den lokala skolan för uniformer, böcker och sportredskap.

 • Dag 3 Nyårsfirande i Leopardernas dal - South Luangwa National Park

  Efter frukost på hotellet checkar vi ut och tar oss till flygplatsen för en morgonavgång till Mfuwe, i utkanten av den berömda parken South Luangwa. Flygresan tar ca 1 timme och efter ankomst bär det av till Mfuwe Lodge, en kort resa in i den berömda nationalparken, även känd som Leoparddalen, med storvilt som den rejäla elandantilopen, graciösa impala-, och puku-antiloper lever bland elefanter, lejon, noshörning, vildhundar och de talrika leoparderna.

 • Mfuwe Lodge är en anrik lodge vid stranden av Luangwafloden och hela anläggningen renoverades för några år sedan. Här bor man så nära naturen man komma men har ändå tillgång till civilisationens bekvämligheter. Standarden är mycket hög och servicen enastående. Ofta ser man elefanter passera över floden när de förflyttar sig mellan olika betesområden. Varje år vid en viss tid brukar en grupp av elefanter passera genom receptionen. Receptionen råkar ligga på den vandringsstig elefanterna använt i generationer. Här lever storvilt och människor i symbios.

 • Vi ger oss ut på de öde gräsvidderna på en första safaritur med våra välrenommerade safariguider. För den som är van safariresenär utgör Zambias parker en rik upplevelse av viltsafari som den en gång var. För den som aldrig varit på safari i jeep med kunniga guider är det ett minne för livet. Parken har utnämnts av experter som ett av världens främsta viltreservat i världen där koncentrationen av vilt längs floden och korvsjöarna tillhör de absolut tätaste i Afrika med sextio arter djur och över 400 arter fåglar lever. Bushen är spektakulär där ett fåtal ebenholtsskogar, några enorma baobabträd, de underliga korvträden där leoparderna älskar att vila och de magnifika tamarindträden, särskilt står ut.

 • Nu när vi reser har normalt den gröna säsongen kommit till Zambia, då flyttfåglar från såväl andra delar av Afrika som Arktis har anlänt. Vi fascineras av färg- och karaktärsstarka fåglar som storkar, näshornsfåglar och rovfåglar - liksom av de hundratals sydliga karminbiätarna som gräver sina bohålor i sandbankarna. Den magiska känslan av ett afrikanskt äventyr förstärks av den magnifika mörka stjärnhimlen prytt av det Södra korset och andra tusentals glimmande stjärnor. En perfekt plats att inviga det nya året på!

 • Dag 4 Nyårsdag på den afrikanska savannen

  Tidig morgonutflykt för att möta gryningen på den afrikanska savannen när galleriskogarnas mopaneträd färgas i guld av solens första strålar. Vid den här tidpunkten är de stora kattdjuren fortfarande aktiva, med tur kan man få se både lejon och leopard. Observation av leopard är faktiskt vanligt i South Luangwa Nationalpark och eftersom vi bor inne i parken är utsikterna särskilt goda. Efter morgonens utflykt återvänder vi till lodgen för en rejäl frukost.

 • På eftermiddagen är det dags för en utflykt i den afrikanska vildmarken. South Luangwa nationalpark är inte bara rik på däggdjur utan fågelfaunan är häpnadsväckande varierad beroende på mångfalden av ekosystem som galleriskogar, öppen savann, våtmarker och Luangwafloden med sina många biflöden.

 • Dag 5 - 7 Härliga dagar i Mfuwe

  Dagarna börjar med tidiga sk "game drives" på morgonen då vi utforskar nationalparkens olika miljöer och habitat. Våra chaufförer kör inte bara de öppna terrängfordonen utan fungerar också som guider med mycket stora kunskaper om djur, växter och ekosystemet. Ofta gör vi stopp och chauffören/guiden berättar om något ovanligt djur eller beteende som han gjort oss uppmärksamma på. Tillbaka till lodgen för frukost och siesta.

 • På eftermiddagen blir det återigen utflykter i parken med observationer av fåglar och däggdjur. Dagen avslutas med en klassisk Sundowner vid någon naturskön plats och därefter återvänder vi till lodgen efter skymningen och letar efter nattlevande djur.
  Man får röra sig i parken fram till kl 20.00 då man måste vara tillbaka.
  Floden är den livgivande ådern och här flockas viltet under torrperioden för att få tillgång till vatten och bete. På slätterna rör sig mängder av afrikanska däggdjur som sebror, gnuer, giraffer, pukuantiloper, vattenbockar, bufflar och många andra arter.

 • South Luangwa National Park är en av Afrikas finaste nationalparker men fortfarande bortom safariturismens allfarvägar. Framförallt är parken känd för sina stora grupper av vildhundar som idag är ovanliga i Afrika.
  Det är inte svårt att förstå den entusiasm som Norman Carr kände inför naturens många under i Luangwadalen och värdet av att bevara dem till eftervärlden. Nationalparken tillåter nattsafaris och varje kväll beger vi oss ut för att spana efter leoparder.

 • Dag 8 Historien om Lusaka och landets ledande kvinnor

  Vi njuter av ett sista "game drive" i den afrikanska bushen innan det är dags att flyga tillbaka till Lusaka med lokalt flyg.
  Kafue, en biflod till Zambesi slingrar sig genom regionen med flera mindre vattendrag, akaciaskogar, höga termitstackar samt träsk med ett rikt och viktigt fågelliv. Regionen och landet är även rikt på historia med jägar-samlarsamhällen runt de varma källorna Gwisho där man funnit fynd från Wiltonkulturen från 3.000 f Kr, med såväl redskap som förhistoriska målningar, liksom Khoisan gravar.

 • Små kungariken med Lamba, Lima och Lalafolken uppstod under tidigt 1600-tal. Nordrhodesia blev en del av det brittiska kolonialväldet 1924 och huvudstaden Lusaka uppstod i samband med gruvindustrins utveckling i landet under kolonialtiden. Här skulle även motståndsrörelsen mot kolonialherrarna med frontfiguren Kenneth Kaunda växa fram. Under slutet av 1950-talet och efter sammanslagningen av norra och södra Rhodesia 1953, så växte motståndet sig så starkt att den självständiga staten Zambia kunde bildas 1964.

 • Staden bjuder på flera sevärdheter men särskilt intressant är det nyöppnade Woman Museum som bland annat dokumenterar kvinnans ställning under den förkoloniala tiden. Zambia bestod av flera självständiga kungariken innan européerna anlände. Flera av dessa riken styrdes periodvis av kvinnliga regenter och drottningar som beskrivs i museets huvudtema kallat "Leading Ladies". Sven-Olof berättar om en historisk epok som är nästan helt okänd i Sverige. Övernattning på Hilton Garden Inn Lusaka.

 • Dag 9 Mot Mörkmården

  Efter dagar i tropisk värme är det åter dags att skifta tillbaka till vinter. På eftermiddagen transfer till flygplatsen för återresa från Zambia via Addis Ababa till Sverige.

 • Dag 10 Återkomsten

  Vederkvickta och med många nya minnen och kanske nya reskamrater återvänder vi hem till Sverige under dagen. 

Resans höjdpunkter

 • Sven-Olof Einarssons kunskapsrika ledning och sin långa erfarenhet av Afrika, dess historia och vilt, på tvären och bredden.
 • Woman Museum i Lusaka med fokus på Zambias starka kvinnor innan kolonialismens dagar
 • Mfuwe Lodge och South Luangwa Nationalpark - med safari som på Norman Carrs dagar
 • De varierade biotoperna med mängder av vilt som Big Five, ovanligt stor population leoparder och de charmerande afrikanska vildhundarna.
 • Floran med blommande tropiska träd, gigantiska baobabträd och leopardens favorit - det märkliga korvträdet.
 • Trivsam tillvaro med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Malmö
Avresor 29/12
Pris Från 89 650 kr
Enkelrumstillägg 12 850 kr
I priset ingår
 • Flyg över natten från Stockholm till Lusaka t/r samt flyg från Lusaka till Mfuwe t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Sju nätter på fyrstjärniga hotell i del i dubbelrum
 • Välkomstmiddag samt två frukostar i Lusaka
 • Helpension på Mfuwe lodge inklusive Nyårsmiddag
 • Nationalparksavgifter
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande safarichaufförer
I priset ingår ej

Måltider som ej angivs i dagsprogrammet
Dricks till chaufförer och servicepersonal
Måltidsdrycker

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige till Addis Ababa.
Dag 2. Ankomst till Lusaka och middag på Lusaka Club.
Dag 3. Flyg till South Luangwa National Park och Nyårsfirande på Mfuwe Lodge.
Dag 4 - 7. Gamedrives och nattsafaris under upplevelserika dagar.
Dag 8. Game drive och därefter flyg till Lusaka. Besök på Woman Museum och utställningen Leading Ladies. Övernattning i Lusaka. 
Dag 9. Flyg till Addis Ababa och vidare över natten till Sverige.
Dag 10. Ankomst i Sverige.

Boende

En plus en natt på Hilton Garden Inn Lusaka
Fem nätter på Mfuwe Lodge i South Luangwa National Park

Resesätt Ethiopian Airlines
Klimat

November - Mars är landets regnperiod under normala år. Dagtemperaturer når 33 grader C och nätterna ca 18 grader i medeltal. Regn faller dagligen mestadels under eftermiddagarna men det är mycket sällan det regnar under ett helt dygn. 

Visum

För närvarande behöver svenska medborgare inget visum till Zambia men du behöver ha en giltig returbiljett och passet ska vara giltigt 6 månader samt ha minst tre tomma sidor.

OM du inte är svensk medborgare behöver du undersöka vad som gäller fölr just dig inför inresa till landet. Läs mer här. https://www.zambiaimmigration.gov.zm/for-visitors/

Läs mer aktuell information om Zambia på UDs sidor om landet på Sweden Abroad. 

Deltagarantal

10 - 15 personer

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »