Översikt

Fågelresa till Uganda med expertguide

Uganda är inte bara det bästa landet för att se bergsgorillor och schimpanser plus många andra primater. Det är även en av de mest omväxlande, art- och endemrika fågeldestinationerna i Afrika. Här finns fåglar som träskonäbb, turkaoer, pittor, näshornsfåglar och trogoner, samt högintressanta "Albertine Rift endemer". Res med den mycket erfarne fågel- och djurexperten Paul Tamwenya, som känner alla läten, platser och var man hittar de svårfunna arterna som inte ses på vanliga turer. En unik resa för dig som vill få se mer fågelarter och goda tillfällen att fotografera djur- och natur. Det blir självklart även nära möten med bergsgorillorna i Bwindis dimhöljda berg och schimpanserna i Kibales låglandsskog, förutom safari med elefanter, lejon och storvilt. Vi färdas med egen fyrhjulsdriven safaribil - så bekvämt det kan bli. En oförglömlig resa...

Ett oerhört omväxlande fågelliv. I papyrusen ser vi Afrikas mest karismatiska och urtidslika fågel - träskonäbben. På de torra savannerna är det gott om rovfåglar som stridsörn, gycklarörn och Afrikansk hökörn och i skymningen kan vi få se flaggnattskärran spelflyga. I Kazingakanalen skummar saxnäbbar ytan. Men framför allt kommer man hit för att se olika slags färggranna fåglar i de olika regnskogarna vi besöker - med trogoner, biätare, pittor, brednäbbar, solfåglar och olika "Albertine Rift endemer".

Här är vår duktige fågelguide ovärderlig för att hitta alla dessa fåglar. Men han är också extra skarpögd och erfaren när vi letar efter jätteskogssvin, leopard, pytonorm, lejon i träd och mycket annat. Det är kvaliteten på guiden som gör den stora skillnaden när vi letar efter svårfunna djur och fåglar....

Se Klas Rådbergs reserapport med bilder från resan »

Paul Tamwenya är en av Ugandas mest erfarna ornitologer och dessutom en oerhört kunnig safariguide. Han har en djup passion för att få visa det bästa av de karismatiska djuren och fågellivet på varje safari. Paul är både arrangör och expeditionsledare för resan. Han är född i östra Uganda nära Mount Elgon National Park. Paul är en erfaren ornitolog och safariguide med omfattande utbildning med både fältstudier och teoretisk kunskap, och idag utbildar han själv även guider i sin tur. Hans vision är att få alla intresserade genom spännande upplevelser, oavsett förutsättningar och förkunskap. Med entusiasm, kompetens och erfarenhet delar Paul med sig av sitt intresse och sina stora kunskaper om fåglar. Även hans bror William är en erfaren fågel- och safariguide, han kan även leda resorna ibland.


Det droppar från träd och buskar
. Vi försöker sitta tysta, men hjärtat bankar av upphetsning. Framför oss, bara en bit bort, sitter en bergsgorilla. Den, liksom de övriga vuxna gorillorna runt om, låtsas som om vi besökare inte finns. Bergsgorillorna är lugna och flegmatiska, sitter mest och plockar blad. Raka motsatsen till de livliga, bråkiga schimpanserna, som vi besöker i Kibaleskogen. Här lever även fyra olika slags markattor, två slags colobusapor och babianer... Detta är apresan framför alla andra...

Vi börjar hemma hos schimpanserna i Kibaleskogen. Här omges vi av mäktig och relativt lättvandrad skog, på en höjd av 1100-1600 meter. Om luften är klar ser vi snön på topparna i de höga Ruwenzoribergen eller "Månbergen" i fjärran. Nationalparken har Afrikas artrikaste bestånd av primater. Här finns hela 13 olika slags apor och halvapor, förutom en massa spännande och vackra fåglar som narinatrogoner och stora blå turakoer plus alla små och stora rariteter.

Resans "första" höjdpunkt blir när vi med guide besöker våra kusiner, schimpanserna. Vi hoppas finna dem där de gick till sömns föregående kväll. Schimpanserna är habituerade, de är så vana vid människor att de struntar i vår närvaro. I så fall blir det aldrig tråkigt, det är full fart med liv, kiv, bus, bråk och skrik. Eller som några deltagare på en resa sa "nu har de gjort allt utom dött, på den timma vi varit här". Kibale är en av bästa platserna för att studera andra apor, bl.a. vandrar vi på spångade gånger i Bigoditräsket med dungar av palmer och stora träd. Här kan vi på bra avstånd få se gråkindad mangabey, svartvit colobus, röd colobus och rödsvansad apa samt stora blå turakoer.

Resans "andra" höjdpunkt är förstås besöket hos gorillaflocken i de dimhöljda bergen. Parkens erfarna guider hjälper oss att spåra upp dem, och stöttar oss när vi tar oss uppför den leriga och ibland lite branta skogen. Vi får vår belöning under en magisk timme, när vi besöker Silverryggen och hans stora familj. Gorillorna är absolut inte tama utan habituerade, de har helt enkelt lärt sig att strunta i oss besökare. Har vi tur kanske några ungar skuttar runt och busar på småbarns vis. Några av dem gör en kullerbytta och landar framför våra fötter, våra ögon möts och det går inte att låta bli att le. Ingen går oberörd från ett besök hos bergsgorillorna.

Vår färd genomkorsar det smaragdgröna Uganda under tio upplevelserika dagar. Här möter vi även storvilt som kobantilop, elefant, buffel och kanske lejon och leopard på savannen i Queen Elizabethparken. Där åker vi även båt på Kazingakanalen bland flodhästar, elefanter, bufflar, krokodiler och ett myller av hägrar, storkar och kungsfiskare. Vi börjar med att leta efter den stora märkliga träskonäbben i papyrusträsken vid Mabamba, Bengt Bergs "Abu Markub".

Bergsgorillan
Den utrotningshotade bergsgorillan i de molntäckta Virungabergen i Rwanda, Kongo och Uganda var fram till mitten av 1980-talet okänd, utom för en handfull specialister. Hit anlände Dian Fossey 1967 för att studera bergsgorillornas liv. Hennes engagerade forskning gav en ny bild av gorillans beteende och ekologi. Samtidigt fick hon den internationella opinionen att uppmärksamma bergsgorillornas prekära situation. Hennes arbete resulterade i boken "De dimhöljda bergens gorillor" som såldes i miljonupplagor och efter hennes tragiska död 1985 gjordes en film om hennes levnadsöde. Allt fler naturintresserade turister började söka sig till gorillornas hemtrakter.

Reseprogram

  • DAG 1 Mot Uganda

    Avresa från Arlanda på kvällen med den stora silverfågeln. Ethiopian Airlines vid 22-tiden från Arlanda. Flyg över natten till Addis Adeba. Middag ombord.(Alternativt kan man flyga med KLM, då även direkt från Göteborg och Köpenhamn. I så fall blir det avresa på morgonen dag 2 och ankomst sent på kvällen dag 2).

  • DAG 2 Ankomst - Entebbe

    Ankomst till Addis Abeba på morgonen. Byta av flyg och efter några timmar ankomst till Entebbe vid Victoriasjön vid 13-tiden tiden. Räkna med att det tar tid för visumansökan och tullformaliteter. När ni kommer ut i ankomsthallen möts ni av er fågelguide Paul Tamwenya (eller en annan representant för arrangören) som har en skylt med era namn alternativt "Äventyrsresor". Efter välkomnandet blir det en kort färd till Papyrus Guest House, med en trevlig trädgård runtom. Här kan man börja bekanta sig med de vanligaste fåglarna. Kommer ni tidigt så kanske det är värt att ta en tur i den botaniska trädgården som inte är så långt bort, där det finns gott om fåglar och även apor. Middag på egen hand.

  • DAG 3 Träskonäbben i Mabamba

    Efter en tidig frukost beger vi oss mot Mabambas våtmarker, färden dit tar ungefär en timma, lite beroende på trafiken eller om vi ser nåt intressant efter vägen dit. I papyrus- och sävhavet möter vi ett rikt fågelliv med svarta vävare, olika hägrar, jacanor och skuggstorkar samt en liten blåhalsad biätare som man normalt bara hittar här ute i träsket. Vi tar oss ut via små kanaler i långa smala båtar som stakas fram. När vi kommer ut på öppet vatten åker vi med motor för att leta efter Bengt Bergs "Abu Markub". Guiderna lever på att visa träskonäbb och med lite tur visar de sig även denna dag. Det har resulterat i ett byprojekt som bevarar fågellivet här. Här finns även mycket annat att se på.

  • Abu Markub

    Vi äter picknicklunch ute vid träsken. Efter att vi är färdiga eller sett oss mätta på den märkliga träskonäbben så färdas vi tillbaka till Entebbe och passa på att växla till oss lokal valuta på ett växlingskontor innan vi åker tillbaka till Papyrus Guest House. Middag på lodgen. Blir det tid över kan man gå ned till Victoriasjöns strand eller besöka den botaniska trädgården denna dag istället. Andra fåglar vi kan få se på båtturen är: Lesser Jacana, Rufous Bellied Heron, Northern Brown Throated Weaver, Purple and Allen’s Gallinue, Common and Lesser Moorhen, White Faced and Fulvous Whistling duck, Blue-breasted Bee-eater, Papyrus Gonolek, White-winged Warbler, African Pygmy-Goose, Spur-winged Gose, Long-toed Lapwing, Blue-breasted and Madagascar Bee-eaters, Gray-rumped Swallow, Greater Swamp-Warbler, African Reed Warbler, Slender-billed Weaver, Lizard Buzzard, African Pygmy and Malachite Kingfisher, White Winged Tern, Grey Headed Gull, African Wattled Plover och många andra.

  • DAG 4 Mot Kibale Forest National Park

    Tidig frukost och sen bär det av 45 mil genom det lummiga gröna landskapet i vår Toyota Land Cruiser i ca 5-6 timmar. Normalt äter vi medhavd lunch på längre transportdagar efter vägen. Vi stannar när vi ser något av speciellt intresse, Paul kan fåglarna och känner markerna väl. Har vi tur syns stora Black-and-white Casqued Hornbills eller Ross Turako efter vägen. Ankomst på em. till Crater Safari Lodge eller Primate Lodge Cottages som omges av Kibaleskogen. Här tar vi det lugnt, bekantar oss med de vanligare regnskogsfåglarna i trädgården och framför allt en av resans vackrare fåglar, den stora blå turakon på bilden ovan. Middag och övernattning på Primate Lodge, eller likvärdig lodge. Om vädret är klart kan man skymta snön uppe bland topparna i Ruwenzoribergen, även kallade Månbergen för att snön lyser vit i månskenet. Fåglar vi kan se denna dag: Western banded Snake Eagle, Striped Kingfisher, Red-chested Cuckoo, Lizard Buzzard, Cinnamon-chested Bee-eater, Lesser Striped and Red-breasted Swallows, Joyful Greenbul, Masked Apalis, Chubb's Cisticola, Cassin's Grey Flycatcher, Whinchat, Stonechat, Green-headed Sunbird, Common Fiscal.

  • DAG 5 Kibale Forest, fåglar på morgonen

    På morgonen ger vi oss av in i skogen med er guide i omgivningarna av Kanyanchu för att leta efter Grönbröstad Pitta som är vårt främsta mål, till fots och med bil. Men här finns även massor av andra spännande och intressanta fågelarter. Fågellivet är rikt i skogen, med färggranna trogoner, turakoer och stora näshornsfåglar. Fåglar vi kan finna är: Scaly Francolin, Marsh Tchagra, Black-bellied Seedcracker, Green-backed Twinspot, Bicoloured Mannikin, White-naped Pigeon, Afep Pigeon, Narina's Trogon, Joyful Greenbul, Olive and Dusky Long-tailed Cuckoo, Black Bee-eater och många andra.

  • Kibale Forest, schimpanser på eftermiddagen

    Hem för lunch och därefter åker vi till parkens högkvarter för att ge oss av in i skogen med lokala parkguider. Allt för att hitta habituerade schimpanser och några av de tolv andra primater som lever i urskogarna i Kibale. För många av våra resenärer har mötet med vilda schimpanser gjort ett minst lika stort intryck som mötet med gorillor. Men inget är säkert, det är vilda djur och schimpanserna rör sig ofta i trädkronorna så ingen resa är den andra lik. Men ofta hittar vi några på marken som hannen på bilden här. I Kibales skogar finns 13 olika primater, med allt från schimpanser, röd colubusapa till L´Hoest apa. Här har även setts omkring 350 olika slags fåglar.

  • Dag 6 Kibale Forest - besök i Bigoditräsket

    Efter frukosten så packar vi bilen och besöker vi Bigoditräsket som är ett djur- och byprojekt vi dessutom stöder genom vårt besök. Här tar vi oss runt på spångar och träbroar bland palmer och papyrus. Hyr gärna en lokal guide, kostar ca 20-30 USD och är väl värt priset. Det är fågelrikt och här finns gott om apor, som ofta kan ses på nära håll. Rödsvansad markatta, röd colobusapa (på bilden) och gråkindad mangabey. Fågellivet är rikt och här kan ses: White spotted Flufftail, Yellow-billed, Yellow Spotted, Hairy Breasted and Grey Throated Barbet, African Emerald Cuckoo, Grey Parrot, Black-billed Turaco, Narina Trogon, Blue-shouldered and Grey Winged Robin-chat, Sabine's Spinetail, Chestnut Wattle eye, Red-tailed Ant Thrush, Narrow-tailed Starling, White-collared Oliveback, Shining Blue and Blue Breasted Kingfisher, Superb Sunbird, White-Breasted Negro Finch. Vi äter vår picknicklunch och sen åker vi vidare mot Queen Elisabet National Park.

  • Mot Queen Elisabeth National Park

    På em. fortsätter resan mot Queen Elisabeth NP. Det tar ungefär 3-4 timmar genom gröna odlingar och små kratersjöar, längs med Ruwenzoribergen ned till slätterna runt de stora sjöarna Lake Edward och Lake George som förbinds av den breda Kazingakanalen. Vi kommer fram till lodgen som ligger intill parkens norra infart på kvällen. Marafiki Safari Lodge, med utsikt över dalen och små kratersjöar. (Alt likvärdig camp). På kvällen kan vi efter middagen gå igenom alla fåglar och djur vi fått se med Paul, eller granska foton vi tagit.

  • DAG 7 Safari i Queen Elisabeth NP

    Idag blir det storviltsafari och fågelskådning i norra delen av Queen Elisabethparken. Vi ser Ugandakob-bockar som vaktar reviren mot rivaler ståendes på termitstackar. Har vi tur hittar vi leopard eller lejon, förutom elefanter, bufflar, topiantilop och andra djur. Vi letar efter fåglar som: Brown Snake-, Short Toed Snake- and Martial Eagle, Red-necked Spurfowl, Black-rumped and Common Buttonquails, African Crake, Hollub’s Golden and Lesser Masked Weavers, Black Coucal, Black Lored and Arrow Marked Babbler, Verreaux’s Eagle-Owl, Copper, Scarlet Chested and Red-chested, Broad Tailed and African Moustached Warbler.

  • Kazingakanalen - massor av fåglar

    På eftermiddagen åker vi iväg till Mweya för att ta en båt som åker längs med Kazingakanalen ut mot Lake Edward. Här vimlar det av flodhästar och krokodiler som plaskar runt eller vilar på stränderna. Det kommer ned elefanthjordar och bufflar för att dricka. Här finns även vattenbock, topi- och kobantilop. Har man tur kan man få se en familj med "världens största svin" -jätteskogssvinet. Det är fullt av skarvar, vadare, hägrar, tärnor, pelikaner, storkar och skrikhavsörnar. Här brukar man även få se den märkliga saxnäbben skumma ytan fram och tillbaka och i luften hänger mängder av ryttlande gråfiskare. Ytterligare en kväll på Marafiki Safari Lodge där vi kan sitta under stjärnorna och diskutera alla dagens upplevelser.

  • DAG 8 Queen Elisabethparken Ishashadelen

    Vi fortsätter med en safari ned mot Ishasha i Queen Elisabethparkens södra del nära Edwardsjön. Har vi tur ser vi områdets berömda trädklättrande lejon (som på en av bilderna upptill) när vi åker genom parken bland elefanter, bufflar samt topi- och kobantiloper. Här söker vi efter fåglar som trivs på de stora grässlätterna som olika piplärkor och lärkor. Här finns även: African Cuckoo Hawk, Black Cuckoo, White Winged Tit, Ovambo Sparrowhawk och mycket annat. Vi fortsätter sen färden upp genom högländerna till Bwindi National Park på lite krokiga och dammiga vägar. Dagens färd tar omkring 5 timmar med kortare paus för lunch. Sen kommer vi fram till Buhoma som ligger som en kil in i parken. Vi kommer fram på em. och hinner kanske bekanta oss med den omgivande byn som omges av berg på sidorna. Övernattning på Buhoma Community Haven Lodge. Häruppe bor man på ca 2000 möh, så det kan bli kyligt på natten. Dags vila ut inför morgondagens vandring. I Bwindi Impenetrable Forest National Park har över 300 fågelarter noterats, varav vi letar efter skogsrariteter som Red-throated Alethe, Equatorial Akalat, White Bellied Robin Chat, Oriole Finch och mycket annat.

  • DAG 9 Hembesök hos bergsgorillorna

    Ett av resans mål - utflykten till gorillorna. Högst 8 besökare per dag och gorillagrupp. I Buhoma bor vi nära startpunkten där man samlas för genomgång innan man åker ut till den familjegrupp man anvisas. Häromkring finns tre-fyra habituerade familjegrupper. Dessa spåras med hjälp av lokala parkguider som känner djurens vanor väl. Hitintills har alla våra kunder fått se gorillorna, liksom mer än 90% av övriga besökare. Bergsregnskogen har dessutom ett rikt djurliv med många primater, fjärilar och mängder av ovanliga fåglar. På kvällen åter en natt på Buhoma Community Haven Lodge.

  • Besöket hos släkten

    Dagen börjar med en tidig frukost, glöm inte ta med lunchbox, mineralvatten och allt du behöver denna vandringsdag. Att hyra en bärare brukar kosta 20 USD, det ger välbehövliga inkomster till byinvånarna. De stöttar även i brantare partier och spar på krafterna att inte bära på ryggsäck uppe på denna höjd. Alla guider och vakter brukar sträcka ut en hjälpande hand vid behov. Hur långt det blir att gå, beror på var i reviret gorillorna råkar befinna sig just denna dag. Turen kan ta allt mellan 2 till 7 timmar. När vi väl är framme vid bergsgorillorna så får vi sen sitta stilla nära flocken och studera dem under en magisk timma... Ungefär hälften av världens kvarvarande bergsgorillor finns i Bwindis "ogenomträngliga" urskogar. Guiderna kan även berätta mer om deras dagliga liv samt floran och faunan här.

  • Bwindis fåglar

    Bwindi rankas som den bästa platsen för att hitta skogslevande fåglar i Uganda. Det är hem för 23 av "Albertine Rift endmerna", och har utsetts till den bästa platsen för att se på fåglar i Afrika enligt "African Birding Club". Här kan vi finna Bar-tailed Trogon, Black Bee-Eater, White-headed Wood-hoopoe, Tinkerbirds and Barbets, Woodpeckers, African Broadbill, assorted Greenbuls, White-bellied Robin-Chat, Red-throated Alethe, Chapin's Flycatcher, Red-faced Woodland Warbler, Black-faced Rufous Warbler, Grauer's Warbler, Mountain Masked Apalis, Bocage's Bush-shrike, Luhder's Bush-shrike, Pink-footed Puffback, Petit's Cuckoo-shrike, Starlings, Black-billed Weaver, Brown-capped weaver bland många andra. På eftermiddagen när vi kommit tillbaka hinner vi gå runt i byn eller leta efter fåglar i utkanten mot skogen. Övernattning på Buhoma Community Haven Lodge.

  • DAG 10 Fågelskådning i Bwindis höglandsskog

    Tidigt på morgonen fortsätter vi upp till de höglänta delarna av Bwindi kring Ruhija som ligger kring 2400 m ö h. Vi letar fågel på olika lokaler efter vägen och stannar vid en smal remsa skog längs en ås kallad ” the Neck”. Här kan man hitta många höglandsarter som är bundna till skogen här uppe. Vi fortsätter och stannar vid många olika platser efter vägen vid olika "hot spots" för att leta efter rariteter som -White-starred Robin, Grey Cuckoo Shrike, Strange Weaver, Banded Prinia, Red Faced Woodland Warbler, Strange Weaver, Stripe Brested Tit, Regal Sunbird, Grauer’s Warbler, Olive Pigeon, Barred Longtailed Cuckoo, Montane Oriole för att nämna några. Här finns även apor som svartvit colobus, och L´Hoest apa. På kvällen kommer vi till Bakiga Lodge för att äta middag och övernatta. Här på höjden kan natten bli kylig och fuktig bland de dimhöljda bergen.

  • DAG 11 Bwindi - Lake Mburo

    Sista morgon bland de dimhöljda bergen. På morgonen letar vi fågel kring Ruhija som -Western Green Tinkerbird, Fine-banded Woodpecker, Mountain Greenbul, Yellow-streaked Greenbul, African Hill Babbler, Mountain Illadopsis, Yellow-eyed Black Flycatcher, Red-faced Woodland Warbler, Grauer's Warbler, Mountain Yellow Warbler, Chestnut-throated Apalis, Collared Apalis, Stripe-breasted Tit, Rwenzori Batis, Montane Sooty Boubou, Blue-headed Sunbird, Regal Sunbird, Doharty’s Bush-shrike. Sen bär det av mot Lake Mburo ca 30 mil i 5-6 timmar. Resan ned bland höga vulkaner, genom det gröna Ugandiska jordbrukslandskapet, börjar med krokiga småvägar, men därefter på asfalterade bättre vägar. Resan tar stor del av dagen. Lunchpaus efter vägen. Vi får även se lite av vardagslivet i städerna vi passerar, med stånd av frukt och grönsaker efter vägen. Vårt mål är en lodge vid Lake Mburo National Park, ungefär halvvägs till Kampala. Här tar vi in på Rwakobo Rock Lodge på en hög klippa med storslagen utsikt från restaurangen.

  • DAG 12 Lake Mburo

    På morgonen letar vi fåglar i savannlandskapet kring Lake Mburo och gör sen en liten båttur på sjön för att leta efter African Finfot. I luften spanar vi efter African Marsh-Harrier, White-backed-, Lappet-faced and White-headed vultures, Short-toed- and Brown Snake-eagles, Whalbergs Eagle and African Hawk-Eagle. Lake Mburo’s savannskogar är utlöparen av savannerna i Tanzania. Den mest eftersökta fågeln här är Red-faced Barbet. Vi letar även efter Crested- and Coqui Francolins, Emerald-spotted Wood-Dove, Red-chested; Pied; Levaillant’s; Klaas’ and Dideric Cuckoos, Blue-naped and Speckled Mousebirds, Lilac-breasted and Broad Billed Roller, Striped Kingfisher, Green Woodhoopoe, Common Scimitar-bill, Spot-flanked Barbet, Nubian; Green Backed; Golden Tailed; Uganda Spotted and Bearded Woodpeckers, several Swallows including Lesser Striped; Rufous chested; Mosque; Red-rumped and White-headed Saw-wing, Black Cuckoo-shrike, Red-backed Scrub-Robin, Rattling and Trilling Cisticolas, Yellow-throated Longclaw, Chinspot Batis, Yellow-billed Oxpecker, African Penduline-Tit, Arrow-marked Babbler; Brubru, Wattled Starling, Greater Blue-eared Glossy Starling, Mariqua Sunbird and Red-headed Weaver. Rariteter vi kan se på båtturen i sjön är African Finfoot, White Backed Night Heron, Black Crowned Night Heron, Papyrus Gonkolek and Papyrus Yellow Warbler.

  • Lake Mburo - Entebbe

    Sen bär det av tillbaka via Kampala till Entebbe ca 25 mil och 4-5 timmar. Eventuellt ett kort stopp vid Ekvatorialmonumentet. I denna region brukar man få se flockar av kor med jättelika lyrformade horn. Beroende på valt flygbolag så kan det bli avresa vid olika tider på kvällen. I programmet ingår normalt flyg med Ethiopian Airlines och då bör du vara på flygplatsen vid 15 - tiden. Planet brukar avgå vid 18-tiden. Flyg till Addis Abeba, (mat ombord) där man byter plan för nytt flyg mot Arlanda vid 23-tiden. Nattflyg.

  • Dag 13 Hemkomst

    Återkomst till Arlanda vid 7-9 tiden på morgonen med Ethiopian Airlines. Om alternativt flyg med KLM byte av flyg i Amsterdam istället med ankomst till Arlanda, Göteborg eller Köpenhamn senare under dagen.

  • OBS! Programmet kan komma att ändras av tekniska eller logistiska skäl, men resan kommer att ha i stort samma innehåll. Allt för att få ut det bästa av vad resan kan ge. Några av lodgerna kan komma att bytas ut om det inte finns lediga rum till andra camper och lodger av motsvarande standard. Allt beroende på när man bokar. Ändringar av rutten kan ske om det pågår större vägprojekt, då det pågår ett febrilt vägbyggande i landet. Men det kommer snart att gå fortare att åka vissa av sträckorna framöver.

Karta

Resfakta

Reslängd 12-13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Kontakta oss för information kring avresedatum
Pris Från 69 900 kr
Enkelrumstillägg 8 900 kr
Detaljerade priser

Vid 2-3 deltagare 69 900 kr 
Vid 4-5 deltagare 59 900 kr 
Hör med oss om det finns andra att dela tur med, för att få priset vid 4-5 deltagare.
Internationellt flyg till Entebbe tur och retur tillkommer. Bokas på egen hand eller med hjälp av Äventyrsresor

Barnpris

På förfrågan, min ålder för besök hos gorillorna 15 år

I priset ingår
  • Safari i Queen Elisabeth NP
  • Gorillabesök plus tillstånd 700 USD, i Bwindi NP
  • Schimpansbesök plus tillstånd 200 USD i Kibale NP
  • Båtturer inklusive avgift hos både träskonäbbar och African finfot, samt på Kazingakanalen
  • Massor av ovanliga Albertine Rift endemer
  • Alla lokala transporter i fyrhjulsdrivna fordon med erfaren förare/guide
  • Nationalparksavgifter och ett gorilla-, samt schimpansbesökstillstånd
  • Helpension på safarin, utom middag första kvällen i Uganda
  • Egen privat fågelguide samt och egen fyrhjulsdrivet fordon på hela resan
  • Miljöskatt
  • Klimatkompensation för alla flygresor
I priset ingår ej

Visum USD 50, drycker, dricks, middag första kvällen (och sista dagen i Uganda, pga middag på flyget) 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Valfritt avresedatum med egen bil och privat fågelguide. Bra månader för att se på fåglar är t.ex. mars, juni, augusti och november

Resplan

Dag 1. Mot Uganda
Dag 2. Ankomst - Entebbe
Dag 3. Träskonäbben i Mabamba
Dag 4. Mot Kibale Forest National Park
Dag 5. Kibale Forest, fåglar på morgonen
Kibale Forest, schimpanser på eftermiddagen
Dag 6. Kibale Forest - besök i Bigoditräsket
Mot Queen Elisabeth National Park
Dag 7. Safari i Queen Elisabeth NP
Kazingakanalen - massor av fåglar
Dag 8. Queen Elisabethparken Ishashadelen
Dag 9. Hembesök hos bergsgorillorna
Dag 10. Fågelskådning i Bwindis höglandsskog
Dag 11. Bwindi - Lake Mburo
Dag 12. Lake Mburo - Entebbe
Dag 13. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong i Uganda är torrperioden, juli-feb. Det et är regnperiod i april-maj samt  en mindre intensiv regnperiod i november. Men det brukar gå bra att besöka gorillorna ändå. 

Visum

Visum behövs för Uganda och söks via en webportal: https://visas.immigration.go.ug/ Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Avgångar på valfritt datum med egen förare och bil. Uganda är alltid grönt och i Bwindi kan det regna till och från hela året. Mer regn i april-maj samt nov. Resan kan genomföras av alla som är vana att röra sig ute i naturen. Endast enklare vandringar förutom vid besöket hos gorillorna, vilket kan vara ansträngande och delvis går i brant och lerig terräng ibland. Transporterna sker med fyrhjulsdriven Land Rover/Toyota Land Cruiser. På en del sträckor är vägarna dåliga och några dagar förekommer det längre transporter, men det finns alltid massor att se så det blir inte långtråkigt.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi med del i dubbelrum.  Hotell första nätterna, samt bekväma safarilodger och stora Hemingwaytält övriga nätter.

Boende

  • Uganda olika boenden på resan valfritt datum

    Under safarin bor vi första och sista natten på Papyrus Guest house i Entebbe eller Cassia Lodge i Kampala, med strålande utsikt över staden och Victoriasjön i fjärran. Därefter på Chimpanze Forest Guest House med utsikt över teplantager och Kibaleskogen. Vid Queen Elisabethparken bor vi nära Kazingakanalen och Lake Edward på Marafiki Lodge. Därefter på Ishasha Jungle Lodge utanför parken vid Ishasha, beläget vid en liten flod. Vid Bwindiparken bor vi i första hand nära Ruhija på Bakiga Lodge med magnifik utsikt över omgivande odlingar och regnskog, eller likvärdigt. Till slut bor vi vid Lake Mburo på Rwakobo Rock med strålande utsikt. Enstaka boenden kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard, beroende på vad som är tillgängligt vid bokning.


    Finns på hotellet:
    Allt ifrån små eko-camper till vildmarkslodger och mycket bekväma hotell med pool etc. Även de enklare boendena är bekväma, med stora tält på plattformar och alla rum har egen dusch och toa. Restaurang med god mat på alla boenden. En del lodger och camper brukar tända en brasa på kvällen under stjärnorna eller inomhus uppe vid Bwindi.

    Finns på rummet:
    El finns oftast några timmar på kvällen mellan 18-22 om du behöver ladda batterier, på camper och lodger som ligger på landsbygden och i nationalparkerna. På de två hotellen i Entebbe och Kampala finns normalt el hela dygnet.