Översikt

Dimhöljda bergens gorillor och Kibales schimpanser

Möt bergsgorillorna i Bwindis dimhöljda berg och schimpanserna i Kibales låglandsskog - på en och samma resa. Dessutom får du se många andra primater, savanndjur och fåglar. Du reser på valfritt datum, med egen privat guide/förare som tar hand om er från ankomsten till hemfärden. Hela tiden färdas du med fyrhjulsdriven safaribil - så bekvämt det kan bli. En oförglömlig resa till våra släktingar på både nära och långt håll...

Det droppar från träd och buskar. Vi försöker sitta tysta, men hjärtat bankar av upphetsning. Framför oss, bara en bit bort, sitter en bergsgorilla. Den, liksom de övriga vuxna gorillorna runt om, låtsas som om vi besökare inte finns. Bergsgorillorna är lugna och flegmatiska, sitter mest och plockar blad. Raka motsatsen till de livliga, bråkiga, busiga schimpanserna, som vi besöker i Kibaleskogen. Förutom att här även lever fyra olika slags markattor, två slags colubusapor och babianer... Detta är apresan framför alla andra - här i Uganda kan man få se tio olika primater på en och samma tur!


Vi börjar hemma hos schimpanserna
i Kibaleskogen. Här omges vi av mäktig och relativt lättvandrad skog, på en höjd av 1100-1600 meter. Om luften är klar ser vi snön på topparna i de höga Ruwenzoribergen eller "Månbergen" i fjärran. Nationalparken har afrikas artrikaste bestånd av primater. Här finns hela 13 olika slags apor och halvapor, förutom en massa spännande och vackra fåglar, som färggranna narinatrogoner och stora blå turakoer.

Resans första höjdpunkt blir när vi med guide besöker våra kusiner, schimpanserna. Vi hoppas finna dem där de gick till sömns föregående kväll. Schimpanserna är habituerade, de är så vana vid människor att de struntar i vår närvaro. I så fall blir det aldrig tråkigt, det är full fart med liv, kiv, bus, bråk och skrik. Eller som några deltagare på en resa sa "nu har de gjort allt utom dött, på den timma vi varit här". Kibale är en av bästa platserna för att studera andra apor, bl.a. vandrar vi på spångade gånger i ett litet träsk med dungar av palmer och stora träd. Här kan vi på bra avstånd få se gråkindad mangabey, svartvit clobus, röd colobus och rödsvansad apa samt fåglar som stora färgrana blå turakoer.

Resans andra höjdpunkt är förstås besöket hos gorillaflocken i de dimhöljda bergen. Parkens erfarna guider hjälper oss att spåra upp dem, och stöttar oss när vi tar oss uppför den leriga och ibland lite branta stigen. Vi får vår belöning under en magisk timme, när vi besöker Silverryggen och hans stora familj. Gorillorna är absolut inte tama utan habituerade, de har helt enkelt lärt sig att strunta i oss besökare. Har vi tur kanske några ungar skuttar runt och busar på småbarns vis. Några av dem gör en kullerbytta och landar framför våra fötter, våra ögon möts och det går inte att låta bli att le. Ingen går oberörd från ett besök hos bergsgorillorna.

Vår färd genomkorsar det smaragdgröna Uganda under åtta upplevelserika dagar. Här möter vi även storvilt som kobantilop, elefant, buffel och kanske ett lejon på savannen i Queen Elizabethparken. Där åker vi även båt på Kazingakanalen bland flodhästar, elefanter, bufflar, krokodiler och ett myller av hägrar, storkar och kungsfiskare. Och har vi tur får vi även se den stora märkliga träskonäbben i ett papyrusträsk, Bengt Bergs Abu Markub.

Bergsgorillan
Den utrotningshotade bergsgorillan i de molntäckta Virungabergen i Rwanda, Kongo och Uganda var fram till mitten av 1980-talet okänd, utom för en handfull specialister. Hit anlände Dian Fossey 1967 för att studera bergsgorillornas liv. Hennes engagerade forskning gav en ny bild av gorillans beteende och ekologi. Samtidigt fick hon den internationella opinionen att uppmärksamma bergsgorillornas prekära situation. Hennes arbete resulterade i boken "De dimhöljda bergens gorillor" som såldes i miljonupplagor och efter hennes tragiska död 1985 gjordes en film om hennes levnadsöde. Allt fler naturintresserade turister började söka sig till gorillornas hemtrakter.

Reseprogram

 • DAG 1 Mot Uganda

  Avresa från Arlanda på kvällen med Ethiopian Airlines vid 21-tiden från Arlanda. Flyg över natten till Addis Adeba. Alternativt kan man flyga med KLM Dag 2, på morgonen 6:20. Då ankommer man vid 22-tiden samma dag. Då finns även möjlighet avresa från Göteborg eller Köpenhamn direkt. Hemresa sker lite senare sista dagen med ankomst middagstid.

 • DAG 2 Ankomst - Entebbe

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen. Byta av flyg efter några timmar med ankomst till Entebbe intill Victoriasjön vid 13-tiden tiden. Räkna med att det kan ta tid för visumansökan och tullformaliteter. När du kommer ut i ankomsthallen möts ni av er förare/guide med en skylt med ert namn eller "Äventyrsresor". Efter välkomnandet blir det en kort färd till Papyrus Guest House i Entebbe på en kulle med utsikt över staden och Victoriasjön i fjärran. Tid att ta vila ut i trädgården eller se på fåglar runt om. Kommer ni tidigt så kanske det är värt att ta en tur i den botaniska trädgården i Entebbe eller ta ut pengar i automat. Middag på egen hand på lodgen eller runtom i staden.

 • DAG 3 Kampala till Kibale Forest NP

  Tidig frukost och så bär det av 45 mil genom det lummiga gröna landskapet i er Toyota Land Cruiser i ungefär 6 timmar. Normalt medhavd lunch på längre transportdagar. Vi kommer fram på em. Efter att ha tagit en dusch och lämnat bagaget så besöker vi Bigoditräsket som är ett djur- och byprojekt vi stödjer genom vårt besök. Här tar vi oss runt på spångar och träbroar bland palmer och papyrus. Hyr gärna en guide, kostar ca 20-30 USD och väl värt priset. Det är fågelrikt och här finns gott om apor, ofta på nära håll. Rödsvansad markatta, röd colobusapa och gråkindad mangabey. Därefter blir det middag och dags att vila ut i stugan på Chimpanzee Forest Guest House (eller likvärdig lodge), med utsikt över omgivande teodlingar och Kibaleskogen.
  I Kibales skogar finns 13 olika primater, med allt från schimpanser, röd colubusapa till L´Hoest apa. Här har även setts omkring 350 olika slags fåglar. Om vädret är klart kan man skymta snön uppe bland topparna i Ruwenzoribergen, även kallade Månbergen för att snön lyser vit i månskene

 • DAG 4 Kibale Forest - besök hos schimpanserna

  På morgonen vandrar vi med parkguider för att leta efter schimpanser och några av de 12 andra primater som lever i tropiska urskogarna i Kibale. För många av våra resenärer har mötet med vilda schimpanser gjort ett lika stort intryck som mötet med gorillorna. Men inget är säkert, det är vilda djur och schipanserna rör sig ofta i trädkronorna så ingen resa är den andra lik. Fågellivet är rikt i skogen, med färggranna trogoner, blå turakoer och stora näshornsfåglar. Åter för lunch.

 • Mot Queen Elisabeth National Park

  På em. fortsätter resan mot Queen Elisabeth NP. Det tar ungefär 3-4 timmar genom gröna odlingar och små kratersjöar, längs med Ruwensoribergen ned till slätterna runt de stora sjöarna Lake Edward och Lake George som förbinds av den breda Kazingakanalen. Vi spanar efter elefanter och kobantiloper på vägen genom parken till Marafiki Lodge, med utsikt över Lake George. (Alt en likvärdig camp som ligger nära kanalen). Det är en liten tältcamp med bra läge.
  På kvällen åker vi ut på en kort game drive i den omgivande nationalparken. Här finns elefant och lejon, gott om buffel, vattenbock, buskbock och mycket gott om Ugandakob - en vacker antilop och annat storvilt. Här finns även det skygga jätteskogssvinet. På kvällen blir det tillfälle att sitta vid lägerelden och lyssna på savannens olika ljud, flodhästar som gnäggar och kanske lejon som ryter i fjärran.
  I Queen Elisabethparken finns närmare 100 arter däggdjur och här har setts upp emot otroliga 600 arter fåglar.

 • DAG 5 Safari i Queen Elisabeth NP

  Tidig utfärd i gryningen för att leta efter storvilt i Kasenyi-delen av parken, se på Ugandakob-bockarna som vaktar reviren från sina rivaler. Har vi tur hittar vi leopard eller lejon, förutom elefanter, bufflar, topiantilop eller andra djur. Därefter åter till kampen för en rejäl frukost. Vila eller spana efter djur och fåglar vid Lake George eller Kazingakanalen.
  På eftermiddagen åker vi iväg till Mweya för att äntra båtarna som åker längs med Kazingakanalen och ut mot Lake Edward. Här vimlar det av flodhästar och krokodiler som plaskar runt eller vilar på stränderna. Det kommer ned elefanthjordar och bufflar för att dricka. Här finns även vattenbock, topi- och kobantilop. Har man tur kan man få se en familj med jätteskogssvin, förutom vanliga vårtsvin. Det är fullt av skarvar, olika vadare, hägrar, pelikaner och storkar och skrikhavsörnar. Här brukar man även kunna finna den märkliga saxnäbben skumma ytan fram och tillbaka och i luften hänger massor av ryttlande gråfiskare. Ytterligare en kväll på Marafiki Lodge där vi kan sitta vid brasan under stjärnorna och diskutera alla dagens spännande upplevelser.

 • DAG 6 Queen Elisabethparken Ishashadelen

  Vi fortsätter med en safari ned mot Ishasha i Queen Elisabethparkens södra del nära Edwardsjön och gränsen mot Kongo. Efter 4-5 timmar tar vi in på Ishasha Jungle Lodge eller Savannah Resort och kan vila ut. Därefter en safaritur i nationalparken på kvällen. Har vi tur ser vi områdets berömda trädklättrande lejon när vi åker på safari bland bufflar samt topi- och kobantiloper. Om vi får tillstånd kanske vi kan ta oss ned mot sankmarkerna och de stora papyrusträsken runt sjön för att leta efter träskonäbben, Bengt Bergs "Abu Markub". Ishasha Jungle Lodge eller Savanna Resort med fågelrika trädgårdar, här bor vi i små stugor en bit utanför parken.

 • DAG 7 Ihasha via högländerna till Bwindi NP

  Efter frukost blir det kortare gamedrive, kanske letar vi efter trädklättrande lejonen eller hinner besöka nåt extra djurrikt område. Därefter börjar färden upp genom de dimhöljda högländeran till Bwindi på bitvis krokiga och dammiga vägar. Vi färdas 5 timmar med kortare paus för lunch. Sen kommer vi in den sista biten upp till det mindre besökta och lugnare Ruhija i kantan av Bwindi National Parks bergsregnskogar. Vi kommer fram på em och hinner kanske bekanta oss med den omgivande lilla byn med hisnande utsikt över omgivningarna. Övernattning i tält på plattformar med strålande utsikt på Bakiga Lodge eller likvärdigt alternativ, en liten trevlig lodge högt uppe på en bergås med utsikt in över den mäktiga regnskogen och odlingarna i dalen under. Häruppe bor man på ca 2500 möh, så det kan bli kyligt på natten. Dags vila ut inför morgondagens vandring.

 • DAG 8 Hembesök hos bergsgorillorna

  Resans mål - utflykten till gorillorna. Högst 8 besökare per dag och gorillagrupp. I Ruhija bor vi nära startpunkten där man samlas för genomgång innan man åker ut till den familjegrupp man anvisas. Häromkring finns tre habituerade familjegrupper. Dessa spåras med hjälp av lokala parkguider som känner djurens vanor väl. Hitintills har alla våra kunder fått se gorillor, liksom mer än 90% av övriga besökare, men man kan aldrig garantera något när det handlar om vilda djur. Bergsregnskogen har dessutom ett rikt djurliv med många primater, fjärilar och mängder av ovanliga fåglar och olika apor. Bakiga Lodge eller likvärdigt altrenativ.

 • Dagen börjar med en tidig frukost, glöm inte ta med lunchbox, mineralvatten och allt du behöver denna vandringsdag. Hyr en lokal bärare, brukar kosta ca 20 USD, det ger välbehövliga inkomster till byinvånarna. De stöttar även i brantare partier och spar på krafterna att inte bära på ryggsäck uppe på denna höjd.  Alla guider och vakter brukar sträcka ut en hjälpande hand om det är lite brant eller halt. Hur långt det blir att gå, beror på var i reviret gorillorna råkar befinna sig just denna dag. Turen kan ta allt mellan 2 till 6 timmar. När vi väl är framme vid bergsgorillorna så får vi sen sitta stilla nära flocken och studera dem under en magisk timma... Ungefär hälften av världens kvarvarande bergsgorillor finns i Bwindis skogar. Guiderna kan även berätta om deras dagliga liv samt floran och faunan här.

 • DAG 9 Bwindi - Lake Mburo NP

  Sista morgon bland de dimhöljda bergen. Därefter återfärd till Lake Mburo ca 30 mil i 6 timmar. Resan ned bland höga vulkaner, genom det gröna Ugandiska jordbrukslandskapet, börjar med krokiga småvägar, men därefter på asfalterade mestadels hyggliga vägar. Resan tar större delen av dagen. Lunchpaus efter vägen. Vi får även se lite av vardagslivet i byarna och städerna vi passerar genom, med stora stånd av frukt och grönsaker. Vårt mål är en lodge vid Lake Mburo NP, ungefär halvvägs till Kampala. Här tar vi in och sen gör vi en kortare game drive på kvällen bland zebror, eland-, topi- och impalaantiloper. Rwakobo Lodge på en hög klippa med vacker utsikt från restaurangen.

 • DAG 10 Lake Mburo - Entebbe

  Ev. en kort game drive i parken på morgonen efter frukosten. Ev. kan man hinna in och göra en båttur på sjön, kostar 30 USD. Sen bär det av tillbaka till Kampala och ut till Entebbe ca 25 mil och 5 timmar. Eventuellt ett kort stopp vid Ekvatormonumentet. I denna region brukar man få se flockar av kor med jättelika lyrformade horn. Beroende på valt flygbolag så kan det bli avresa vid olika tider på dagen. I programmet ingår normalt flyg med Ethiopian Airlines och då bör du vara på flygplatsen vid 15 - tiden. Planet brukar avgå vid 18-tiden. Flyg till Addis Abeba där man byter plan för nytt flyg till Arlanda vid 23-tiden. Nattflyg.

 • DAG 11 Hemkomst

  Återkomst till Arlanda vid 7-9 tiden på morgonen med Ethiopian Airlines. Alternativt byte av flyg i London eller Amsterdam beroende på valt flygbolag, då med ankomst till Arlanda, Göteborg eller Köpenhamn senare under dagen.

 • OBS! Programmet kan komma att ändras av tekniska eller logistiska skäl, men resan kommer att ha samma innehåll. Även några av lodgerna kan komma att bytas ut om det inte finns lediga rum till andra camper och lodger av liknande standard. Allt beroende på när man bokar. Ändringar kan även ske om det pågår större vägprojekt, då det pågår ett febrilt vägbyggande i landet och vi väljer en annan väg. Det kommer troligen även att gå fortare att åka vissa sträckor framöver.  

Resans höjdpunkter

 • En fantastisk apresa - besök både hos habituerade gorillor och schimpanser. Många andra primater som röd- och svartvit colubus, gråkindad mangabey och rödsvansad markatta, grön- och blå markatta, L´Hoests markatta. m.fl.
 • Fågellivet i Kazingakanalen, de färggranna trogonerna och den stora märkliga träskonäbben
 • Det omväxlande landskapet med regnskog, papyrusträsk, stora sjöar, höga dimhöljda vulkaner och smaragdgröna odlingsmarker.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Kontakta oss för information kring avresedatum
Pris Från 57 900 kr
Enkelrumstillägg 5 800 kr, obs min 2 deltagare på resan
Detaljerade priser

Vid 2-3 deltagare 57 900 kr 
Vid 4-5 deltagare 47 900 kr 
Hör med oss om det finns andra att dela tur med, för att få priset vid 4-5 deltagare.
Internationellt flyg till Entebbe tur och retur tillkommer. Bokas på egen hand eller med hjälp av Äventyrsresor

Barnpris

På förfrågan, min ålder för besök hos gorillorna 15 år

I priset ingår
 • Safari i Queen Elisabeth
 • Gorillabesök i Bwindi NP
 • Schimpansbesök i Kibale NP
 • Alla lokala transporter i fyrhjulsdrivna fordon med erfaren förare/guide
 • Nationalparksavgifter och ett gorilla-, samt schimpansbesökstillstånd
 • Helpension, utom middag första och sista dagen
 • Miljöskatt
 • Klimatkompensation för alla flygresor

 

I priset ingår ej

Internationellt flyg till Entebbe tur och retur. Visum USD 50, drycker, dricks, middag första och sista dagen i Uganda

Extra dagar

Extranatt i Entebbe eller Kampala vid ankomst eller avresa, pris på förfrågan.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Uganda
Dag 2. Ankomst - Kampala
Dag 3. Kampala till Kibale Forest NP
Dag 4. Kibale Forest - schimpansbesök
Dag 5. Safari i Queen Elisabeth NP
Dag 6. Queen Elisabethparken Ishashadelen
Dag 7. Ihasha till Bwindi NP
Dag 8. Besök hos bergsgorillorna
Dag 9. Bwindi - Lake Mburo NP
Dag 10. Lake Mburo - Entebbe
Dag 11. Hemkomst

Klimat

Bästa säsong i Uganda är torrperioden, juli-feb. Det är regnperiod i april-maj samt  en mindre intensiv regnperiod i november. Men det brukar gå bra att besöka gorillorna ändå och de flesta av våra kunder brukar åka den delen av året.

Visum

Visum behövs för Uganda och söks via en webportal: https://visas.immigration.go.ug/ Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Avgångar på valfritt datum med egen förare och bil. Uganda är alltid grönt och i Bwindi kan det regna till och från hela året. Mer regn i april-maj samt nov. Resan kan genomföras av alla som är vana att röra sig ute i naturen. Endast enklare vandringar förutom vid besöket hos gorillorna, vilket kan vara ansträngande och delvis går i brant och lerig terräng ibland. Transporterna sker med fyrhjulsdriven Land Rover/Toyota Land Cruiser. På en del sträckor är vägarna dåliga och några dagar förekommer det längre transporter, men det finns alltid massor att se så det blir inte långtråkigt.

Deltagarantal

Minimum 2 personer. Max 6 personer i varje Jeep.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi med del i dubbelrum. Hotell första natten, samt bekväm camping i stora Hemingwaytält och lodger sju nätter.

Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

Boende

 • Uganda olika boenden på resan valfritt datum

  Under safarin bor vi första och sista natten på Papyrus Guest house i Entebbe eller Cassia Lodge i Kampala, med strålande utsikt över staden och Victoriasjön i fjärran. Därefter på Chimpanze Forest Guest House med utsikt över teplantager och Kibaleskogen. Vid Queen Elisabethparken bor vi nära Kazingakanalen och Lake Edward på Marafiki Lodge. Därefter på Ishasha Jungle Lodge utanför parken vid Ishasha, beläget vid en liten flod. Vid Bwindiparken bor vi i första hand nära Ruhija på Bakiga Lodge med magnifik utsikt över omgivande odlingar och regnskog, eller likvärdigt. Till slut bor vi vid Lake Mburo på Rwakobo Rock med strålande utsikt. Enstaka boenden kan komma att bytas till andra lodger av motsvarande standard, beroende på vad som är tillgängligt vid bokning.


  Finns på hotellet:
  Allt ifrån små eko-camper till vildmarkslodger och mycket bekväma hotell med pool etc. Även de enklare boendena är bekväma, med stora tält på plattformar och alla rum har egen dusch och toa. Restaurang med god mat på alla boenden. En del lodger och camper brukar tända en brasa på kvällen under stjärnorna eller inomhus uppe vid Bwindi.

  Finns på rummet:
  El finns oftast några timmar på kvällen mellan 18-22 om du behöver ladda batterier, på camper och lodger som ligger på landsbygden och i nationalparkerna. På de två hotellen i Entebbe och Kampala finns normalt el hela dygnet.