Översikt

Vandring i sagolandet Tjeckien

I norra Tjeckien, på gränsen mot Tyskland finns ett naturområde som är okänt för många. Med sina mäktiga sandstensklippor erbjuder området ett natursceneri som är väldigt annorlunda från det vi hittar på våra nordlig breddgrader. Med utgångspunkt från den lilla staden Děčín kommer vi att göra olika dagsvandringar på båda sidor av gränsen. Naturligtvis kommer vi också att får ta del av den lokala kulturen i form mat, dryck och spännande historia.

Vi reser klimatsmart med nattåg mot Belin och vidare ned mot staden Děčín i norra Tjeckien. Detta är klassisk vandringsterräng som hade ett enormt uppsving i början av 1900-talet men som fallit i glömska för många av oss här uppe i norr. Sandstenen i området har formats till mängder av fantsieggande formationer och samtidigt är det inte allt för höga berg så att nadra här blir mer njutning än ansträngning. Men varje dag bjuder på nya omgivningar och även vandringen är lätt till medelsvår så krävs viss vandringsvana för att man ska kunna njuta till fullo av resan. Dock inget som kräver några tyngre fysiska utmaningar, så alla med normal fysik kan delta. Vandringarna är mellan 9 och 12 kilometer och vi rör oss i ett lugnt tempo för att kunna njuta av den omgivande naturen. Efter vandraingarna kommer också belöningen! Så varje dag avslutas, enligt lokal tradition, med ett glas gott tjeckiskt öl där vi får möjlighet att prata igenom dagens upplevelser.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa med tåg

  Vi tar plats på Snälltåget mot Berlin. Middag finns att köpa i restaurangvagnen

 • Dag 2 Välkommen till Tjeckien och Decin

  Efter tågbyte i Berlin är vi framme i Decin lagom till lunch. Vi börjar vår vistelse här med att checka in på Hotel Česká koruna (Tjeckiska kronan). Detta hotell kommer att bli vårt hem för de sex kommande nätterna. Efter incheckningen äter vi lunch i närheten av hotellet, på det historiska torget i Děčín. Efter lunchen gör vi en första vandring för att bekanta oss med stadens centrum, Gamla stan, Děčínslottet och slottets rosenträdgård i barockstil. Vi får säkert sällskap av slottets påfåglar, som traditionellt bevakar trädgården. Under vandringen bestiger vi också klippan Pastyrska stena, varifrån vi får en hänförande utsikt över staden, slottet och Elbe. Vi avslutar stadsvandringen med en välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av slottet.

 • Dag 3 Första vandringsdagen

  Efter en god frukost är det dags för resans första vandring. Vi åker kort busstur till Jetřichovice, varifrån vi vandrar via 3 utsiktsplatåer till Vysoká Lípa, en vandring på ca 9 kilometer.  Första hälften av vandringen är ganska kuperad och vi får flera tillfällen att njuta utsikten över det romantiska landskapet. Till lunch avnjuter vi våra medhavda lunchpaket. I slutet av vandringen går vi upp på klippan Šaunštejn, som på 13-talet utgjorde basen till en borg. 
  På eftermiddagen beger vi oss tillbaka mot Děčín.
  Efter en vilopaus på vårt hotell, besöker vi mikrobryggeriet Kapitán. Här väntar gemensam middag och självklart en rundvisning med provsmakning av bryggeriets produktion. Bryggeriet har sina anor från 1890 men ligger idag ett shoppingcenter, som är nyligen uppbyggt kring den gamla fabiksbyggnaden.

 • Dag 4 Vandring i Narnias landskap

  Efter frukost samlas vi inför avresan till området kring Ostrov och Tisá. Efter ca 20 min bussfärd är vi framme vid Ostrovklipporna, vars höga torn reser sig högt upp över våra huvuden.Under dagens vandring upplever vi den svårt beskriverliga skönheten, som sandstensstäder (ordet finns både på tyska och tjeckiska) bjuder på. Vi möter pittoreska områden med traditionell bebyggelse i trä, trolska dalar omringade av höga klipptorn, labyrinter av sandsten, dammar och vattendrag.

  Under dagen besöker vi också Tisá klipporna, som har fått medverka i många filmer för sin otroliga och magiska skönhet, mest känt är nog Narnias landskap.

  Vi äter gemensam lunch på turiststugan Tisá. Vi smakar på någon utav dom lokala rätterna, får det vara kanske panerad edamerost med potatis och tatarsås? En av dom största favoriterna i Tjeckien bland lokalbefolkningen.

  Vi avslutar dagen med en immig öl på någon utav uteserveringarna i Ostrov, och därefter beger vi oss ”hem” till Děčín.

  En gemensam middag väntar denna kväll på Restaurangen Fabrika, som ligger i en tidigare fabriksbyggnad.

 • Dag 5 Vandring i Sachsens berg

  Nu börjar vi bli varma i kläderna och kan ta oss an lite större utmaningar. Vi börjar dagen med en promenad till Děčíns järnvägsstation, där vi tar tåget till Schmilka-Hirschmuhle. Resan tar ca 20 min, och innan vi kan ge oss ut på vandringsstigen, måste vi först ta oss över Elbe. Vi går  ombord på den lilla färjan, som tar oss över till andra stranden. Grosser Winterberg, den näst högsta toppen i området, på 556 m ö h  blir vårt nästa mål och samtidigt dagens största utmaning. Men det är mödan värt för utsiktstornet på toppen erbjuder en vacker  panoramautsikt över det klippiga  landskapet i Sachsen och Böhmen. På toppen av berget kan vi också beundra det anrika och samtidigt kulturmärkta hotellet, som byggdes redan mellan åren 1840-46 i schweizisk stil.
  V
  i lämnar Grosser Winterberg efter en välförtjänt vilopaus och fortsätter vår färd genom Elbedalens erosionslandskap. Under dagens vandring ser vi många klipptorn, fantasieggande formationer och mönster i sandstenen (tex den typiska ”honungskakan”). 
  Vi avslutar vår vandring vid Kleine Bastei, med en härlig utsikt över Elbedalen nedanför oss. Nu är det bara en liten bit kvar till färjan, som tar oss tillbaka till Schmilka-Hirschmuhle och järnvägsstationen.
  Väl tillbaka i
  Děčín blir det gemensam middag i en av de fina  restaurangerna vid Elbestranden.

   

   

   

   

  Grosser Winterberg, den näst högsta toppen i Sachsiska Schweiz på 556 m ö h  blir vårt nästa mål och samtidigt dagens största utmaning. Utsiktstornet på toppen erbjuder en vacker  panoramautsikt över det klippiga  landskapet i Sachsen och Böhmen. På toppen av berget kan vi också beundra det anrika och samtidigt kulturmärkta hotellet, som byggdes redan mellan åren 1840-46 i schweizisk stil. 
 • Dag 6 Vandring Pravčická brána + Soutěsky

  Vi börjar dagen med en kort busstur till Hřensko. Det lilla samhället som ligger inklämt bland klipporna, får bli startpunkt för dagens vandring. Idag vandrar vi till Pravčická brána, som är den största naturliga stenbron i Europa och en av Tjeckiens mest kända symboler. Stenbron anses av många vara den vackraste naturliga stenbro som finns. Pravčická Brána är ett resultat av miljontals år av vittring av berget. Vid foten av Pravčická Brána ligger restaurangen Falknästet, anno 1881. 
  Området har välskötta vandringsleder och trappor och flera utsiktsplatser längs vägen. Högst upp belönas vi med en imponerande utsikt och vi förstår varför bl a H C Andersen fann inspiration av denna enastående natur.
  Området upptäcktes ursprungligen av konstnärer, som lockades hit av den magiska naturen. Och det var dessa konstnärer, som gav området sitt namn: Böhmen-Sächsiska Schweiz. De första turisterna som kom var främst adeln, som inte tvekade att anlita mulor och bärare för utflykten.
  Vi äter gemensam lunch på Restaurangen U Fořta, och smakar något gott från den lokala produktionen.
  Efter lunch fortsätter vi vår vandring neråt ravinen Soutěsky, där vi får uppleva en helt annan värld...Förmiddagens vandring domineras utav gulskimmrande sandstensklippor, solsken och vida utsikter, eftermiddagen tillbringar vi istället i en fuktig ravin, med så många gröna toner, som man bara kan tänka sig...Denna delen av dagen domineras av vatten, Kamenicefloden i ravinen, vatten som rinner i bäckar ner för klipporna, fuktiga mossor och lavar, och rikt djurliv. Vi anlitar båt vid 2 tillfällen, för att komma förbi klipporna där det var omöjligt att bygga ut trottoar.
  Efter en vilopaus på hotellrummet, träffas vi för gemensam middag i centrala Decin

 • Dag 7 Bastei, Lillienstein och Schrammsteine

  I dag återvänder vi till Tyska sidan av gränsen med till klippformationen Bastei, där vi besöker den historiska bron i sandsten, och ser den magnifika klippstaden kring den. Med en underbar utsikt över Elbe, som rinner djupt (nästan 200 m) under oss, kan vi beundra Sächsiska Schweiz symbol och samtidigt förebilden till dess logotyp – Lilienstein.  Detta bordsberg på 415 m ö h blir dagens nästa mål.
  Vi vandrar längst med Elbe, och stiger sedan upp på Lilienstein från norr. Väl uppe, med en hänförande utsikt över lanskapet och fortret Könnigstein, äter vi lunch (antingen matsäck eller picknick) för att sedan gå  söderut, där vi lämnar berget igen.
  Vi vilar fötterna under en kort bussfärd, som tar oss tillbaka till Kurorten Bad Schandau, varifrån resans sista vandring startar. Vi avslutar veckan med Schrammsteinemassivet, som vi går upp på med hjälp av stegar och trappor. Belönningen uppe på massivet är svårbeskrivlig!
  Efter dagens övningar är det dags att åka hem mot Děčín – där man redan är i full färd med att duka upp till kvällens avskedsmiddag på en trevlig lokal restaurang.

 • Dag 8 Dresden och hemresa

  Efter en välförtjänt sovmorgon och en sista frukost på hotellet är det dags att checka ut, vinka  adjö till Děčín, och stiga på bussen. Efter en dryg timme är vi framme i Dresdens historiska centrum, där vi möter vår fenomenala guide Sybille. Tillsammans med henne går vi en stadsvandring i den monumentala staden. Under Sibylles ledning  får vi en inblick i stadens både spännande och även mycket tragiska historia. Efter stadsvandringen äter vi en gemensam sista lunch i närheten av Frauenkirche och efter lite fritid är det dags att fortsätta med bussen mot Berlin, där tåget säkert redan står och väntar.
  Tåget avgår vid sjutiden på kvällen.

 • Dag 9 Åter i Sverige

  Vi återvänder till Sverigen på tidiga morgene med ankomst till Malmö C kl 07.02 och fortsätter sedan mot Stockholm dit vi anländer kl. 14.20

Resans höjdpunkter

 • Tisá klipporna, kända för sin magiska skönhet som varit bakgrund i många filmer.
 • Grosser Winterberg med sin unika restaurang på toppen
 • Kleine Bastei med rika upplevelser av den unika naturen i Elbedalen.
 • Pravčická brána – största naturliga stenbron i Europa.
 • Dresdens historiska centrum med Frauenkirche, Zwinger, Residenzschloss mm.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22 maj och 26 september -22
Pris Från 16900:-
Enkelrumstillägg 1100:-
I priset ingår
 • Resa med Snälltåget Stockholm - Berlin t/r, 4 personer i en 6 bädds-kupé
 • Logi i dubbelrum på Hotel Česká koruna
 • Samtliga transporter som nämns i programmet
 • Inträden samt stadsvandring i Dresden
 • Samtliga måltider från lunch ankomstdagen till lunch hemresedagen
 • Svensktalande reseledare möter upp och lämnar av i Berlin
I priset ingår ej
 • Måltider under tågresan
 • Enkelrum
Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Anslutningsort

Snälltåget avgår från Stockholm C och sannar sedan i:
Södertälje Syd
Norrköping C
Linköping C
Nässjö C
Alvesta
Hässleholm C
Eslöv
Lund C
Malmö C

 

Tillägg

Egen kupé på tåget Stockholm - Berlin t/r för sällskap 1 - 6 personer

Enklerum på hotellet

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Resplan

Dag 1 – Avresa med tåg från Stockholm
Dag 2 - Välkommen till Děčín
Dag 3 - Vandring i Jetřichovice (Tjeckien-Böhmen) 9 km lätt-medel
Dag 4 - Vandring i Narnias landskap (Tjeckien-Böhmen) 10 km lätt-medel
Dag 5 - Vandring i "Sachsens Schweiz" (Tyskland-Sachsen) 12 km medel
Dag 6 – Vandring Pravčická brána + Soutěsky (Tjeckien-Böhmen) 12 km lätt
Dag 7 - Bastei, Lillienstein och Schrammsteine (Tyskland-Sachsen) 6-12 km medel
Dag 8 – Dresden – hemresa med nattåg
Dag 9 - Hemkomst

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Boende

 • Hotel Česká koruna

  Česká koruna är ett klassiskt centraleuropesik hotell beläget vid torget i centrala Decin, på nära avstånd till stadens sevärdheter