Översikt

Vandring i sagolandet Tjeckien

I norra Tjeckien, på gränsen mot Tyskland finns ett naturområde som är okänt för många. Med sina mäktiga sandstensklippor erbjuder området ett natursceneri som är väldigt annorlunda från det vi hittar på våra nordliga breddgrader. Med utgångspunkt från den lilla staden Děčín kommer vi att göra olika dagsvandringar på båda sidor av gränsen. Naturligtvis kommer vi också att få ta del av den lokala kulturen i form mat, dryck och spännande historia.

Vi reser klimatsmart med nattåg mot Berlin och vidare ned mot staden Děčín i norra Tjeckien. Detta är klassisk vandringsterräng som hade ett enormt uppsving i början av 1900-talet men som fallit i glömska för många av oss här uppe i norr. Sandstenen i området har formats till mängder av fantasieggande formationer och samtidigt är det inte allt för höga berg så att vandra här blir mer njutning än ansträngning. Varje dag bjuder på nya omgivningar och även om vandringen är lätt till medelsvår så krävs viss vandringsvana för att man ska kunna njuta till fullo av resan. Vandringarna är mellan 9 och 14 kilometer och innehåller en del höjdskillnader. Men vi rör oss i ett lugnt tempo för att uppleva den omgivande naturen. Efter vandringarna kommer också belöningen! Så varje dag avslutas, enligt lokal tradition, med en stunds samvaro och kanske ett glas gott tjeckiskt öl där vi får möjlighet att prata igenom dagens upplevelser.

Boka din resa

2024-09-20 2024-09-28 24 800 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa med tåg

  Vi tar plats på nattåget mot Berlin. Middag finns att köpa i restaurangvagnen

 • Dag 2 Välkommen till Tjeckien och Decin

  Efter tågbyte i Berlin är vi framme i Decin på eftermiddagen. Vi börjar vår vistelse här med att checka in på Hotel Česká koruna (Tjeckiska kronan). Detta hotell kommer att bli vårt hem för de sex kommande nätterna. Efter incheckningen äter vi lunch i närheten av hotellet, på det historiska torget i Děčín. Efter lunchen gör vi en första vandring för att bekanta oss med stadens centrum, Gamla stan, Děčínslottet och slottets rosenträdgård i barockstil. Vi får säkert sällskap av slottets påfåglar, som traditionellt bevakar trädgården. Under vandringen bestiger vi också klippan Pastyrska stena, varifrån vi får en hänförande utsikt över staden, slottet och Elbe. Vi avslutar stadsvandringen med en välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av slottet.

 • Dag 3 Vandring i Narnias landskap

  Efter frukost samlas vi inför avresan till Tisá klipporna, som har fått medverka i många filmer för sin otroliga och magiska skönhet, mest känt är nog Narnias landskap. Efter ca 20 min bussfärd är vi framme och möts av mäktiga stentorn som reser sig högt upp över våra huvuden. Under dagens vandring upplever vi den svårbeskrivliga skönheten, som dessa sandstensstäder (ordet finns både på tyska och tjeckiska) bjuder på. Vi möter pittoreska områden med traditionell bebyggelse i trä, trolska dalar omgivna av höga klipptorn, labyrinter av sandsten, dammar och vattendrag.
  Vi äter gemensam lunch på hotel Ostrov och passar på att smaka.någon av dom lokala rätterna, får det kanske vara panerad edamerost med potatis och tatarsås? En av dom största favoriterna bland lokalbefolkningen i Tjeckien . Efter lunchen fortsätter vi vår vandring mot Rosenthal-Bielatal och i slutet av vandringen får vi beundra en sandstenstad som har fått namnet Herkulessäulen – Herkules pelare. Med all rätt! Därefter beger vi oss ”hem” till Děčín!
  Vi tar en välförtjänt vilopaus och besöker sedan mikrobryggeriet Nomád, som ligger några minuter från vårt hotell. Här väntar gemensam middag och självklart en rundvisning med provsmakning av bryggeriets produktion.

 • Dag 4 Andra vandringsdagen Jetřichovice

  Efter en god frukost är det dags för resans andra vandring. Vi åker kort busstur till Jetřichovice, varifrån vi vandrar via tre utsiktsplatåer till Vysoká Lípa, en vandring på ca 9 kilometer.  Första hälften av vandringen är ganska kuperad och vi får flera tillfällen att njuta utsikten över det romantiska landskapet. Till lunch avnjuter vi våra medhavda lunchpaket i det fria. I slutet av vandringen går vi upp på klippan Šaunštejn, som utgjorde grunden till en borg på 1300-talet. 
  På eftermiddagen beger vi oss tillbaka mot Děčín.
  En gemensam middag väntar denna kväll på Restaurangen Fabrika, som ligger i en tidigare fabriksbyggnad.

 • Dag 5 Vandring i Sachsens berg

  Dagens vandring börjar direkt efter frukost, med en promenad till Děčíns järnvägsstation, varifrån vi tar tåget till Schmilka-Hirschmuhle. Resan tar ca 20 min, och före vi ger oss ut på vandringsstigen, måste vi först ta oss över Elbe. Vi går då ombord på färjan, som går fram och tillbaka från morgon till kväll, beroende på behov.
  Grosser Winterberg, den näst högsta toppen i Sachsiska Schweiz på 556 m ö h blir vårt nästa mål och samtidigt dagens största utmaning. Utsiktstornet på toppen erbjuder en vacker panoramautsikt över det klippiga landskapet i Sachsen och Böhmen. På toppen av berget kan vi också beundra det anrika och samtidigt kulturmärkta hotellet, som byggdes redan mellan åren 1840-46 i schweizisk stil.
  Vi lämnar Grosser Winterberg efter en välförtjänt vilopaus och fortsätter vår färd genom Elbedalens erosionslandskap. Under dagens vandring ser vi många klipptorn, fantasieggande formationer och mönster i sandstenen (tex den typiska ”honungskakan”).
  Vi avslutar vår vandring vid Kleine Bastei, med en härlig utsikt över Elbedalen nedanför oss.
  Nu är det bara en bit kvar till färjan, som tar oss tillbaka till Schmilka-Hirschmuhle och järnvägsstationen. Väl tillbaka i Děčín blir det gemensam middag i en utav de fina restaurangerna vid Elbestranden.

 • Dag 6 Vandring Pravčická brána + Soutěsky

  Vi börjar dagen med en kort busstur till Hřensko. Det lilla samhället som ligger inklämt bland klipporna, får bli startpunkt för dagens vandring. Idag vandrar vi till Pravčická brána, som är den största naturliga stenbron i Europa och en av Tjeckiens mest kända symboler. Stenbron anses av många vara den vackraste naturliga stenbro som finns. Pravčická Brána är ett resultat av miljontals år av vittring av berget. Vid foten av Pravčická Brána ligger restaurangen Falknästet, anno 1881. 
  Området upptäcktes ursprungligen av konstnärer, som lockades hit av den magiska naturen. Och det var dessa konstnärer, som gav området sitt namn: Böhmen-Sächsiska Schweiz. De första turisterna som kom var främst adeln, som inte tvekade att anlita mulor och bärare för utflykten. Idag finns här har välskötta vandringsleder med trappor och flera utsiktsplatser längs vägen. Högst upp belönas vi med en imponerande utsikt och vi förstår varför bl. a. H C Andersen fann inspiration av denna enastående natur.
  Vi äter gemensam lunch på Restaurangen U Fořta, och smakar något gott från den lokala produktionen.
  Efter lunchen fortsätter vi vår vandring neråt ravinen Soutěsky, där vi får uppleva en helt annan värld...
  Medan förmiddagens vandring domineras av gulskimmrande sandstensklippor, solsken och vida utsikter, blir eftermiddagen helt annorlunda då vi tillbringar den i en frodig ravin, med så många gröna toner, som man bara kan tänka sig. Denna delen av dagen domineras av vatten, Kamenicefloden i ravinen, vatten som rinner i bäckar ner för klipporna, fuktiga mossor och lavar, och rikt djurliv. Vi anlitar båt vid 2 tillfällen, för att komma förbi klipporna där det var omöjligt att bygga ut vandringsleden.
  Vi återvänder till Decin på sena eftermiddagen och efter en vilopaus på hotellrummet, träffas vi för gemensam middag i stadens centrum.

 • Dag 7 Bastei, Lillienstein och Schrammsteine

  I dag återvänder vi till tyska sidan av gränsen och reser till klippformationen Bastei, där vi besöker den historiska bron i sandsten och den magnifika klippstaden kring den. Med en underbar utsikt över Elbe, som rinner djupt (nästan 200 m) under oss, kan vi beundra Sachsiska Schweiz symbol och samtidigt förebilden till dess logotyp – Lilienstein.  Detta bordsberg på 415 m ö h blir dagens nästa mål.
  Vi vandrar längs med Elbe, och stiger sedan upp på Lilienstein från norr. Väl uppe, med en hänförande utsikt över landskapet och fortet Königstein, äter vi lunch i det fria för att sedan gå söderut, där vi lämnar berget igen.
  Under en kort bussfärd, som tar oss tillbaka till Kurorten Bad Schandau, får vi chans att vila fötterna innan resans sista vandring startar. Vi avslutar veckan med Schrammsteinemassivet, som vi går upp på med hjälp av stegar och trappor. Belöningen i from av vyerna uppifrån massivet är svårbeskrivlig!
  För de som hellre vill relaxa lite, finns möjlighet att stanna på egen hand i Bad Schandau, där det finns mycket att hitta på under några timmar. Kanske relaxbadet Toscana?
  Efter dagens övningar är det dags att åka hem mot Děčín – där man redan är i full färd med att duka upp till kvällens avskedsmiddag på en trevlig lokal restaurang.

 • Dag 8 Dresden och hemresa

  Efter en välförtjänt sovmorgon och en sista frukost på hotellet är det dags att checka ut, vinka adjö till Děčín, och stiga på bussen. Efter en dryg timme är vi framme i Dresdens historiska centrum, där vi möter vår fenomenala guide Sibylle. Tillsammans med henne går vi en stadsvandring i den monumentala staden. Under Sibylles ledning får vi en inblick i stadens både spännande och även mycket tragiska historia. Efter stadsvandringen äter vi en gemensam sista lunch i närheten av Frauenkirche och efter lite fritid är det dags att fortsätta med tåg mot Berlin och  byte till nattåget hem mot Sverige.

 • Dag 9 Åter i Sverige

  Fyllda av minnen från våra spännande dagar i Tjeckien, återvänder till Sverige på tidiga morgonen och fortsätter mot Stockholm dit vi anländer på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Historiska delen av Děčín, Slottet, slottsparken med den berömda rosenträdgården,
 • Tisá klipporna, kända för sin magiska skönhet som varit bakgrund i många filmer
 • Bastei med rika upplevelser av den unika naturen i Elbedalen
 • Pravčická brána – största naturliga stenbron i Europa
 • Dresdens historiska centrum med Frauenkirche, Zwinger och Residenzschloss

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/9
Pris Från 24 800 kr
Enkelrumstillägg 1400 kr
Detaljerade priser

Enkelrum avser endast rum på hotell. Eventuell egen kupé på tågresan tillkommer.

I priset ingår
 • Resa med Snälltåget Stockholm - Berlin t/r
 • Logi i dubbelrum på Hotel Česká koruna
 • Fem dagars vandring och naturupplevelser
 • Samtliga transporter som nämns i programmet
 • Inträden samt stadsvandring i Dresden
 • Samtliga måltider från lunch ankomstdagen till lunch hemresedagen
 • Svensktalande reseledare möter upp och lämnar av i Berlin
I priset ingår ej
 • Måltider under tågresan
 • Enkelrum

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Anslutningsort

Snälltåget avgår från Stockholm C och stannar sedan i:
Södertälje Syd, Norrköping C, Linköping C, Nässjö C, Alvesta, Hässleholm C, Eslöv, Lund C, Malmö C

Tillägg

Egen kupé på tåget Stockholm - Berlin t/r för sällskap 1 - 6 personer

Enklerum på hotellet

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Information om avresor

Exakta tågtider fastställs så fort tågbolagen publiceras sina körcheman för sommaren 2023. Enkel resa Stockholm - Děčín =  ca 20 h. Tåg är klimatsmart - välkommen med tålamod!

Resplan

Dag 1 - Avresa med tåg från Stockholm
Dag 2 - Välkommen till Děčín, stadsvandring
Dag 3 - Vandring i Narnias landskap (Tjeckien-Böhmen)
Dag 4 - Vandring i Jetřichovice (Tjeckien-Böhmen) 
Dag 5 - Vandring i "Sachsens Schweiz" (Tyskland-Sachsen)
Dag 6 - Vandring Pravčická brána + Soutěsky (Tjeckien-Böhmen) 
Dag 7 - Bastei, Lillienstein och Schrammsteine (Tyskland-Sachsen) 
Dag 8 - Buss till Dresden, stadsrundtur, hemresa med nattåg
Dag 9 - Hemkomst

Detaljer om dagsvandringarna, höjdskillnad
Dag 2. Stadsvandring, 3 km, 156 m upp/ner
Dag 3. Narnias landskap, 11 km, 272 m upp/454 m ner
Dag 4. Jetrichovice, 9 km, 431 m upp / 389 m ner
Dag 5. Sachsens berg, 12 km, 370 m upp / 370 m ner
Dag 6. Pravcicka brana/Soutesky, 12 km, 213 m upp / 396 ner
Dag 7. Förmiddag Bastei - Lilienstein, 7 km, 367 m upp / 430 m ner
Dag 7. Eftermiddag (friviligt) Schrammsteine 4,8 km, 289 m upp / 289 m ner

Terrängen är kuperad och man vandrar mycket upp och ner under dagarna, höjdskillnaden är summan utav samtliga höjdmeter som man avverkar upp eller ner under hela dagen.
Vandringarna är lätta till medelsvåra, vandring dag 5 och 7 är medelsvår.

Resesätt Tåg
Visum

Passbestämmelser
För att resa med nattåget krävs att alla resenärer antingen har giltigt
• Pass med MRZ-kod eller
• Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.
ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.
Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.
Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Resans karaktär

Vandringarna är mellan 9 och 12 kilometer i kuperad terräng men vi rör oss i ett lugnt tempo. 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Preminära tågtider: Utresa nattåg från Stockholm C kl. 16.15, framme på Berlin Hbf 08.58 vidare till Děčín, ankomst 11.54. Hemresa Děčín 18.07 till Berlin 20.42, byte till nattåget 20.58. Nästa dag Malmö C 07.25 och Stockholm C 14.15.

Boende

 • Hotel Česká koruna

  Česká koruna är ett klassiskt centraleuropesik hotell beläget vid torget i centrala Decin, på nära avstånd till stadens sevärdheter

Inspiration

Lenka Bohacova berättar om vandring i Tjeckien