Översikt

Med Vagabond till Sagolandet Tjeckien

I norra Tjeckien, på gränsen mot Tyskland finns ett naturområde som är okänt för många. Med sina mäktiga sandstensklippor erbjuder området ett natursceneri som är väldigt annorlunda från det vi hittar på våra nordliga breddgrader. Med utgångspunkt från den lilla staden Děčín kommer vi att göra vandringar på båda sidor av gränsen. En härlig cykeltur längs med floden Elbe till kurorten Bad Schandau blir en härlig vilodag på resan. Naturligtvis kommer vi också att får ta del av den lokala kulturen i form mat, dryck och spännande historia.

Vi reser klimatsmart med nattåg mot Berlin och vidare ned mot staden Děčín i norra Tjeckien. Detta är klassisk vandringsterräng som hade ett enormt uppsving i början av 1900-talet men som fallit i glömska för många av oss här uppe i norr. Sandstenen i området har formats till mängder av fantasieggande formationer och samtidigt är det inte allt för höga berg så att vandringen här blir mer njutning än ansträngning. Varje dag bjuder på nya omgivningar. Vi rör oss i ett lugnt tempo för att uppleva den omgivande naturen. Efter vandringarna kommer också belöningen! Varje dag avslutas, enligt lokal tradition, med en stunds samvaro och kanske ett glas gott tjeckiskt öl där vi får möjlighet att prata igenom dagens upplevelser.

Boka din resa

2024-10-12 2024-10-19 23 900 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Läsarresa Med Vagabond till Sagolandet, Tjeckien

  Denna resa genomförs i samarbete med resemagasinet Vagabond. 

 • Dag 1 Avresa med tåg

  Vi tar plats på nattåget mot Berlin. Middag finns att köpa i restaurangvagnen

 • Dag 2 Välkommen till Tjeckien och Decin

  Efter tågbyte i Berlin är vi framme i Decin på eftermiddagen. Vi börjar vår vistelse här med att checka in på Hotel Česká koruna (Tjeckiska kronan). Detta hotell kommer att bli vårt hem för de tre kommande nätterna. Efter incheckningen äter vi lunch i närheten av hotellet, på det historiska torget i Děčín. Efter lunchen bekantar vi oss med stadens centrum, Gamla stan, Děčínslottet och slottets rosenträdgård i barockstil. Vi får säkert sällskap av slottets påfåglar, som traditionellt bevakar trädgården. Under vandringen bestiger vi också klippan Pastyrska stena, varifrån vi får en hänförande utsikt över staden, slottet och Elbe. Vi avslutar stadsvandringen med en välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.  

 • Dag 3 Vandring i Narnias landskap

  Efter frukost samlas vi inför avresan till Tisá klipporna, som har fått medverka i många filmer för sin otroliga och magiska skönhet, mest känt är nog Narnias landskap. Efter ca 20 min bussfärd är vi framme och möts av mäktiga stentorn som reser sig högt upp över våra huvuden. Under dagens vandring upplever vi den svårbeskrivliga skönheten, som dessa sandstensstäder (ordet finns både på tyska och tjeckiska) bjuder på. Vi möter pittoreska områden med traditionell bebyggelse i trä, trolska dalar omgivna av höga klipptorn, labyrinter av sandsten, dammar och vattendrag.
  Vi äter gemensam lunch på ett gammalt jaktslott som heter Kristin hrádek som ligger på gränsen till Tyskland. Efter lunch vandrar vi upp till toppen av Děčínský Sněžník berget på 723 meter över havet. Utsikten över landskapen och samhällena nedanför är makalös. Vid god sikt kan vi se ända till Dresden. Utsiktstornet uppe på toppen anses vara en av de vackraste i Tjeckien.  Vi återvänder till Decin och på kvällen äter vi en gemensam middag på en trevlig restaurang i stan som ligger i en gammal fabriksbyggnad.
  Dagens vandring: Ca 7,7 km

 • Dag 4 Cykeltur längst med Elbe till kurorten Bad Schandau

  Efter frukost samlas vi utanför hotellet, och går en promenad över Elbe för att hämta cyklarna. Vi cyklar sedan på cykelväg längst med Elbe, genom den romantiska Elbedalen, som lemmas utav sandstensklippor till den välkända och populära lilla Spa-orten Bad Schandau. Med lite tur tuffar en av de historiska hjulångarna förbi, och vi får höra båtvisslan. Väl framme i Bad Schandau cyklar vi över till andra sidan Elbe för att se lite utav den pittoreska staden. Vi parkerar cyklarna och får ca 1,5 timmes fritid att spendera i den lilla staden. I Bad Schandau finns det många restauranger och uteserveringar att förfriska sig på, allt efter eget behag. Vi träffas snart igen vid cyklarna och fortsätter vår färd längst med Elbe, men nu i riktning tillbaka mot Decin. I gränsstaden Schmilka går vi ombord på en färja, som tar oss över till andra stranden för att sedan fortsätta till Dolní Zleb på den tjeckiska sidan. Här blir det en paus för kaffe och ljuvlig Apflestrudel, på en restaurang med utsikt över Elbe. Efter fikapausen återstår lite mindre än 10 km av dagens utmaning.
  Väl framme i Decin lämnar vi tillbaka cyklarna, och promenerar tillbaka till hotellet.
  På kvällen blir det gemensam middag uppe vid slottet Decin.

 • Dag 5 Vandring i Jetřichovice

  Idag är det dags att byta hotel. Vi samlas i receptionen med vandringskläderna på, tar adjö av hotellets trevliga personal och lastar väskorna på bussen. Vi åker buss i ca 20 min till Rynartice och det lilla slottshotellet som kommer att bli vår hemvist under de två sista dagarna i Sagolandet. Här lämnar vi av bagaget och fortsätter sedan några minuter till Jetřichovice, som blir starpunkten för dagens vandring. Första halvan av vandringen är ganska kuperad och under fömiddagen går vi upp på tre olika utsiktsplatser, Mariaklippan, Vilhelminaväggen och Rudolfsstenen. Upp på Mariaklippan och Rudolfsstenen går man upp med hjälp av trappor, stegar och bygglar och väl uppe blir det härliga utsikter från altanerna uppe på toppen. Vill man inte gå upp på dessa toppar, kan man vänta nedanför. Vilhelminaväggen, som bjuder på minst lika fina vyer är en del av vandringsstigen och lite mer lättillgänglig. Här kan vi passa på att äta vår medhavda matsäck. I slutet av vandringen går vi upp på klippan Šaunštejn, som på 1300-talet utgjorde basen till en borg. Några århundraden senare intogs borgen utav rövare, som härifrån utförde sina räder mot resande mellan Böhmen och Sachsen.
  I slutet av vandringen blir det en gemensam stund på Pension U nás, vilket betyder „Hos oss“ och här smakar ölen lite extra gott då den idag är extra välförtjänd.
  Vi åker lokalbuss tillbaka till Rynartice, checkar in, och resten av kvällen är fri för egna aktiviteter.
  Hotellet disponerar med en wellnessavdelning, som är tillgänglig utan kostnad för alla hotellgäster mellan 9:00 och 17:30 (bastu från 16:00)
  Det är också möjligt att boka (på förhand) olika typer av massage.
  Dagens vandring: Ca 9 km

 • Dag 6 Bastei, Lillienstein och Schrammsteine

  Idag reser vi till klippformationen Bastei, där vi besöker den historiska bron i sandsten, och ser den magnifika klippstaden kring den. Med en underbar utsikt över Elbe, som rinner djupt (nästan 200 m) under oss, kan vi beundra Sächsiska Schweiz symbol och samtidigt förebilden till dess logotyp – Lilienstein. Detta bordsberg på 415 m ö h blir dagens nästa mål.
  Vi vandrar längs med Elbe och stiger sedan upp på Lilienstein från norr. Väl uppe, med en hänförande utsikt över lanskapet och fortret Könnigstein, äter vi lunch i det fria för att sedan gå söderut, där vi lämnar berget igen.
  Vi vilar fötterna under en kort bussfärd, som tar oss tillbaka till Kurorten Bad Schandau, varifrån resans sista vandring startar. Vi avslutar veckan med Schrammsteinemassivet, som vi går upp på med hjälp av stegar och trappor. Belöningen uppe på massivet är svårbeskrivlig!
  Väl tillbaka, efter en välförtjänt vilopaus, äter vi en gemensam middag på Slottshotellets restaurang, ute på terassen, om vädret tillåter.
  Dagens vandring: Ca 13 km

 • Dag 7 Dresden och hemresa

  Efter en välförtjänt sovmorgon och en sista frukost på hotellet är det dags att checka ut och stiga på bussen. Vi färdas en dryg timme till Dresdens historiska centrum, där vi möter vår fenomenala guide Sybille. Tillsammans med henne går vi en stadsvandring i den monumentala staden och vi får en inblick i stadens både spännande och även mycket tragiska historia. Efter stadsvandringen äter vi en gemensam lunch i närheten av Frauenkirche. Efter lite fritid är det dags att bege sig till stationen och fortsätta med tåg mot Berlin där vi gör ett uppehåll innan vi tar plats på nattåget för resan hem mot Sverige.

 • Dag 8 Åter i Sverige

  Fyllda av minnen från våra spännande dagar i Tjeckien, återvänder till Sverige på tidiga morgonen och fortsätter mot Stockholm dit vi anländer på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Tisá klipporna, kända för sin magiska skönhet som varit bakgrund i många filmer.
 • Bastei med rika upplevelser av den unika naturen i Elbedalen.
 • Dresdens historiska centrum med Frauenkirche, Zwinger, Residenzschloss m.m.
 • Cykling längs Elbe

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 12/10
Pris Från 23 900 kr
Enkelrumstillägg 1250 kr
Detaljerade priser

Enkelrum avser endast rum på hotell. På tåget delar man kupé.

I priset ingår
 • I priset ingår
 • Resa med nattåg Stockholm - Berlin t/r
 • Tåg Berlin - Decin
 • Tåg Dresden - Berlin
 • Logi i dubbelrum på Hotel Česká koruna
 • Logi i dubbelrum på hotell i Rynartice
 • Fyra dagars vandring och cykling med naturupplevelser
 • Stadsvandring i Decin
 • Stadsrundtur i Dresden
 • Samtliga lokala transporter och inträden som nämns i programmet
 • Hyra av cyklar
 • Samtliga måltider från lunch ankomstdagen till lunch hemresedagen, utom lunch dag 3 och middag dag 4
 • Svensktalande reseledare möter upp och lämnar av i Berlin
I priset ingår ej
 • Måltider under tågresan
 • Enkelrum

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Anslutningsort

Natttåget avgår från Stockholm C och stannar sedan i:
Södertälje Syd, Norrköping C, Linköping C, Nässjö C, Alvesta, Hässleholm C, Eslöv, Lund C, Malmö C

Tillägg

Egen kupé på tåget Stockholm - Berlin t/r för sällskap 1 - 6 personer
Enklerum på hotellet

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Information om avresor

Exakta tågtider fastställs så fort tågbolagen publiceras sina körcheman för sommaren 2024. Enkel resa Stockholm - Děčín =  ca 20 h. Tåg är klimatsmart - välkommen med tålamod!

Resplan

Dag 1 - Avresa med tåg från Stockholm
Dag 2 - Ankomst till Děčín, stadsvandring
Dag 3 - Vandring i Narnias landskap (Tjeckien-Böhmen)
Dag 4 - Cykeltur längst med Elbe till Bad Schandau (Tjeckien-Böhmen)
Dag 5 - Vandring i Jetřichovice (Tjeckien-Böhmen) 
Dag 6 - Bastei, Lillienstein och Schrammsteine (Tyskland-Sachsen) 
Dag 7 - Buss till Dresden, stadsrundtur, hemresa med nattåg
Dag 8 - Hemkomst

Detaljer om dagsvandringarna, höjdskillnad
Dag 2. Stadsvandring, 3 km, 156 m upp/ner
Dag 3. Narnias landskap, 11 km, 272 m upp/454 m ner
Dag 4.Cykeltur längst med Elbe till Lilienstein, vanlig cykel, ca 40 km
Dag 5.Vandring i Jetřichovice, 9 km  431 upp/389 ner
Dag 6. Bastei, Lillienstein och Schrammsteine, 7,3 km 366 m upp/429 m ner samt 4,8 km 305 m upp/305 m ner
Dag 7. Dresden, stadsvandring

Terrängen är kuperad och man vandrar mycket upp och ner under dagarna, höjdskillnaden är summan utav samtliga höjdmeter som man avverkar upp eller ner under hela dagen.
Vandringarna är lätta till medelsvåra.

Resesätt Tåg
Klimat

Våren är normalt varm och ganska solig i Tjeckien. Men självklart kan regn förekomma. Temperaturen är normalt 18-20 grader.

Visum

Passbestämmelser
För att resa med nattåget krävs att alla resenärer antingen har giltigt
• Pass med MRZ-kod eller
• Nationellt id-kort av EU-standard, innehållande MRZ-kod eller chip, utfärdat av nationell myndighet inom EU/EES.
ID-handlingen ska kunna uppvisas i samband med biljettkontrollen. Detta gäller alla resenärer, även barn.
Observera! Svenskt körkort är inte en giltig ID-handling för att resa med nattåget.
Gränspolisen gör regelbundna kontroller.

Resans karaktär

Vandringarna är mellan 9 och 12 kilometer i kuperad terräng men vi rör oss i ett lugnt tempo. En dag tar vi en paus från vandrandet och tar en cykeltur längs med Elbe, sammanlagt ca 40 km.

Deltagarantal

Minimum 14  - maximimalt 20

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi reser klimatsmart med tåg

Boende

 • Hotel Česká koruna

  Česká koruna är ett klassiskt centraleuropesik hotell beläget vid torget i centrala Decin, på nära avstånd till stadens sevärdheter

 • Hotel Zámeček

  Hotel Zámeček är ett litet slottshotell beläget utanför byn Rynartice. Ett lugnt och behagligt hotell med fin spa-avdelning som kan nyttjas på eftermiddagen efter vår tur. Den stora terassen ute i parken är perfekt för en stunds samvaro.