Översikt

Tågvandring i Tjeckien

Följ med tidningen Vagabond och Äventyrsresor på en vandringsresa som de gjordes förr. Vi färdas med tåg genom Tyskland och besöker de platser som var ett måste, när vandringen kom på modet vid förra sekelskiftet. Vårt resmål ligger på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien och vi vandrar båda länderna i det område som brukar kallas Sachsiska Schweiz. Vi reser med tåg och kommer att stanna i några de storstäder som var givna stopp under tågresornas storhetstid och nu återkommer i den klimatsmarta eran - Hamburg, Dresden och Berlin.

Utresan går via Hamburg där vi övernattar, och fortsätter morgonen därpå direkt mot staden Decin i norra Tjeckien. Detta är klassisk vandringsterräng som hade ett enormt uppsving i början av 1900-talet men som fallit i glömska för många av oss här uppe i norr. Bergen har fantasieggande formationer och vandringarna är mer njutning än ansträngning vi utgår från samma plats och har dagsetpper på mellan 9 och 12 kilometer. Vi rör oss i ett lugnt tempo för att uppleva den omgivande naturen. Efter vandringarna kommer också belöningen! Så varje dag avslutas, enligt lokal tradition, med en stunds samvaro och kanske ett glas gott tjeckiskt öl där vi får möjlighet att prata igenom dagens upplevelser.

Efter vandringarna rö vi oss norrut, först till Dresden där vi för se och uppleva denna klassika skönhet som nu börjar återfå sin glas efter den närmast totala förstörelsen under andra världskriget. Resan går sedan vidre mot Berling där vi under en dag får smakprov på vad många anser är Europas mest spännade stad just nu.

Reseprogram

 • Välkommen på en resa med Vagabond

  Följ med på en klassisk vandringsresa till Tjeckien och Tyskland med tåg. Resan arrangeras i samarbete med Sveriges största resemagasin Vagabond, som visar vägen till okända guldkorn världen över. Tågresan är en del av upplevelsen och tar oss genom såväl storstäder som norra Europas landsbygd.

 • Dag 1 Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa från Köpenhamn, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2 Tågresa till Tjeckien och Decin

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar resan till Decin i Tjeckien dit vi ankommer redan efter lunch.
  Vi börjar vår vistelse här med att checka in på Hotel Česká Koruna (Tjeckiska kronan). Detta hotell kommer att bli vårt hem för de tre kommande nätterna. Efter incheckningen äter vi en sen lunch i närheten av hotellet, på det historiska torget i Decin.
  Under eftermiddagen gör vi en första vandring för att bekanta oss med stadens centrum och Gamla stan, besöker Děčínslottet och slottets rosenträdgård i barockstil. Vi får säkert sällskap av slottets påfåglar, som traditionellt bevakar trädgården. Under vandringen bestiger vi också klippan Pastyrska stena, varifrån vi får en hänförande utsikt över staden, slottet och floden Elbe.
  Vi avslutar med en välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av slottet.

 • Dag 3 Vandring i Narnias landskap

  Efter frukost gör vi en kort bussresa till Tisá-klipporna, som har fått medverka i många filmer för sin otroliga och magiska skönhet, mest känt är nog Narnias landskap.
  Under dagens vandring upplever vi sköna sandstensstäder, möter pittoreska områden med traditionell bebyggelse, trolska dalar omringade av höga klipptorn, labyrinter av sandsten, dammar och vattendrag.
  Vi äter gemensam lunch och fortsätter därefter vår vandring mot Rosenthal-Bielatal. Vi tar paus i sandstenstaden som har fått namnet Herkulessäulen – Herkules pelare, och besöker därefter ett mikrobryggeri, beläget några minuter från vårt hotell. Här väntar gemensam middag och självklart en rundvisning med provsmakning av bryggeriets produktion.

 • Dag 4 Bastei, Lillienstein och Schrammsteine

  Idag beger vi oss till tyska sidan av gränsen och reser till klippformationen Bastei, där vi besöker den historiska bron i sandsten, och ser den magnifika klippstaden kring den. Med en underbar utsikt över Elbe, som rinner nästan 200 meter under oss, kan vi beundra Sächsiska Schweiz symbol och samtidigt förebilden till dess logotyp – Lilienstein, 415 meter över havet, blir dagens nästa mål.

  Vi vandrar längst med Elbe, och stiger sedan upp på Lilienstein från norr. Där uppe har vi en hänförande utsikt över landskapet och fortet Königstein. Efter en enkel lunch lämnar vi berget och beger oss till Kurorten Bad Schandau. Via stegar och trappor når vi Schrammsteinemassivet och belönas med storslagna vyer över landskapet.
  Vill du hellre koppla av i kurorten, finns möjlighet att på egen hand stanna i Bad Schandau under några timmar. Kanske lockar ett spa-besök.
  Vi återvänder till Decin för kvällens middag på en trevlig lokal restaurang.

 • Dag 5 Tåg till Dresden

  Vi lämnar Decin och beger oss mot Dresden, dit vi ankommer vid lunchtid. Vi stannar i Dresden under två nätter.
  I denna vackra monumentala stad vid Elbe väntar lunch och en stadsvandring. Dresden har en mörk historia. De allierade bombade Dresden sönder och samman natten mellan 13 och 14 februari 1945. Invånarna led ohyggligt, oersättliga konstskatter förstördes och staden låg i ruiner. Under en rundtur möter vi den moderna, nu återuppbyggda och mycket vackra staden Dresden. Staden betraktas som en av Europas grönaste och bjuder på mängder av historiska sevärdheter som kungliga slottet, Operan, Zwinger konstgallerier och Frauenkirche.
  Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Ledig dag i Dresden

  Ledig dag för egna aktiviteter i Dresden. Kanske väljer du att göra en kort båttur på Elbe; avresor med hjulångare under förmiddagen och turen tar ca tre timmar. Du kan även välja en längre tur på Elbe. Båten avgår på morgonen och passerar Sächsische Schweiz och Königsstein, med återkomst vid sextiden på kvällen.
  Om du vill besöka den berömda porslinsfabriken i Meissen, avgår lokaltåg varje halvtimma, resan tar 30 minuter. I Meissen kan du också besöka det tusenåriga slottet Albrechtsburg och furstesläkten Wettinernas borg från 1400-talet.

 • Dag 7 Tåg till Berlin och hemresa

  Efter frukost på hotellet, återvänder vi till stationen och påbörjar tågresan mot Berlin, en av Europas mest besökta städer med en närvarande historia och ett rikt kulturliv. Vi stannar i Berlin under nio timmar och gör en gemensam rundtur i den tyska huvudstaden. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Berlinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt.
  Rundturen avslutas med gemensam lunch. Tid för egna strövtåg i den tyska huvudstaden.
  Avresa på kvällen med nattåg mot Stockholm.

 • Dag 8 Åter i Sverige

  Nattåget ankommer till Malmö vid 7 och Stockholm Central vid 14-tiden

Resans höjdpunkter

 • Tisá klipporna, området som för sin magiska skönhet medverkar i många filmer.
 • Bastei den berömda sandstensbron från 1856, Lillienstein och Schramsteine.
 • Dresdens historiska centrum med Frauenkirche, Zwinger och Residenzschloss.
 • Besök med guidning i Berlin.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25 september
Pris Från 21 995 kr
Enkelrumstillägg 3900 kr
Detaljerade priser

I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan).

Enkelrumspris avser både hotell och nattåg. 

I priset ingår
 • Tågresor Sverige – Tjeckien – Sverige
 • Hamburg, Tyskland, hotell 1 natt
 • Decin, Tjeckien, hotell 3 nätter
 • Dresden, Tyskland, hotell 2 nätter
 • Vandring i Decin
 • Vandring i Narnias landskap
 • Vandring i Bastei, Lillienstein och Schrammsteine
 • Dresden guidad rundtur/promenad
 • Berlin guidad rundtur/promenad
 • Frukost varje morgon
 • Middag i Decin dag 2, 3, 4
 • Middag i Dresden dag 5 
 • Lunch i Dresden i Berlin dag 7
 • Representant från tidningen Vagabond
 • Äventyrsresors vandringsguide
I priset ingår ej
 • Enkelrum

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Tillägg

Frivilliga utflykter i Dresden dag 6, betalas på plats:
Elbe korta båtresa ca 260 kr
Elbe heldagskryssning ca 340 kr
Meissen tåg tur/retur ca 140 kr
Meissen porslinsfabrik ca 120 kr

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Resplan

Dag 1 - Tåg via Köpenhamn till Hamburg, övernattning
Dag 2 - Vidare mot Decin, vandring i staden
Dag 3 - Vandring i Narnias landskap (Tjeckien-Böhmen) 10 km lätt-medel
Dag 4 - Bastei, Lillienstein och Schrammsteine (Tyskland-Sachsen) 6-12 km medel
Dag 5 - Tåg till Dresden, guidning
Dag 6 -  Fri dag i Dresden, möjliga tillägg enligt nedan
Dag 7 - Tåg till Berlin, guidning hemresa med nattåg
Dag 8 - Åter i Sverige

Resesätt

Tåg med SJ och Snälltåget samt lokala bolag

Valuta

Euro samt Tjekisk koruna

Resans karaktär

Vandringarna är mellan 9 och 12 kilometer i kuperad terräng men vi rör oss i ett lugnt tempo. 

Deltagarantal

Min 20 max 26

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Hotel Česká koruna

  Česká koruna är ett klassiskt centraleuropesik hotell beläget vid torget i centrala Decin, på nära avstånd till stadens sevärdheter

 • Hotel Kipping

  Hotel Kipping är beläget i ett av de få hus som klarade bombningarna av Dresden, relativt intakt och är idag ett byggnadsminnesmärke. Beläget ett stenkast från centralstationen i centrala Dresden, med hela gamla stan på bekvämt gångavstånd.