Översikt

Vandring och safari i Sydafrika

På denna innehållsrika resa besöker vi viltrika Kruger National Park, det gåtfulla kungariket Swaziland/eSwatini och korsar Zulus stolta kungarike för att avsluta vid de majestätiska Drakensbergen. Vi kommer längs vägen göra vandringar i olika naturområden samt även vandringssafari i de olika viltreservaten. Kombinationen av dessa olika delar av östra Sydafrika kommer att ge oss utmärkta möjligheter att få se storvilt samtidigt som du längs vägen får njuta av förändringarna i det dramatiska landskapet samt får förundras över fascinerande kulturer och folkliv. Längs vår resa bor vi på små personliga lodger av god turistklass. Boendena under denna klassiska resa väljs inte bara för deras standard och service utan även för deras läge i naturen och för deras närhet till djurlivet.

Under resan får vi njuta av god lokal mat. Alla måltider tillhandahålls av lodgerna förutom luncher på resdagarna som kommer att vara picknick längs vägen och tillhandahålls av guiderna. Några middagar på egen hand på lokala restauranger eller lodger.

Vår transport för större delen av denna resa är en en specialbyggd Safaritruck med 12 platser eller (på 30% av turerna) en Mercedes Benz Sprinter-buss med 12 framåtvända säten och luftkonditionering.

Detta är en Äventyrsresa så förbered dig på ett spännande äventyr genom östra Sydafrika

 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot regnbågsnationen

  Avresa från Sverige till Johannesburg och byte längs vägen(var beroende på vilket flygbolag) 

 • Dag 3 Mpumalanga och Blyde river canyon

  Vår resa börjar tidigt på morgonen i Johannesburg när vi åker österut mot Mpumalanga. Under eftermiddagen stannar vi till vid de böljande kullarna vid den lilla guldgrävarstaden Pilgrim's Rest och utkiksplatsen God's window. Vi gör sen en kortare vandring vid Mac-Mac pools och fortsätter sedan upp till vår lodge med utmärkt läge längst ut på kanten till en djup ravin.(F,L,M)

 • Dag 4 Blyde River Canyon

  Vi går upp tidigt på morgonen för vår första vandring vid Blyde River. Vi går från kanten av branten ner i kanjonen med utsikt över bergsformationen The three sisters och floden nedanför innan vi tar oss tillbaka till lodgen igen. Efter lunch ägnar vi eftermiddagen åt att utforska skogar och vattenfall som gör Mpumalanga till ett så vackert resmål. En spännande valfri aktivitet är Graskop Gorge Lift, som sänker ner dig för en promenad genom den frodiga molnskogen nedanför. (F,L,M)

   
 • Dag 5 Safari i Krügerparken

  Tidig frukost och sedan vidare till Kruger National Park där vi spenderar några timmar på en spännande gamedrive(safari). Vi stannar för en picknicklunch innan vi slutför vår gamedrive sent på eftermiddagen och lämnar nationalparken och tar oss till vår safarilodge. Under dagen guidas vi av våra skickliga guider som tolkar bushens spår och tecken och hoppas få se elefanter, noshörning och eventuellt någon av de stora lejonflockar som Satara-området i Kruger är känt för. Vi återvänder till vår lodge sent på eftermiddagen och det finns tid att koppla av och njuta av bushens alla ljud eller kanske ta ett dopp i poolen innan våra värdar förbereder vår middag. 

   

   

 • Dag 6 Vandringssafari

  Denna tidiga morgon får vi vara med om en riktig höjdpunkt då vi får följa med en guide och beväpnad ranger på vandringssafari i det privata viltreservatet. Vi vågar oss tyst in i bushen och får lära oss om spår och andra tecken från områdets djur. Förhoppningsvis kan vi få syn på några av bushens djur på säkert avstånd. Spänningen av safarin till fots  toppas sedan av en rejäl "brunch" som serveras under träden på lodgens gräsmatta. Eftermiddagen är fri att koppla av vid poolen och bara njuta av atmosfären. För den som vill har lodgen ytterligare utflykter och som kan bokas på plats (egen kostnad). (F,L,M)

 • Dag 7-8 Kungariket Swaziland/eSwatini

  Färden går vidare från Greater Kruger och fortsätter in i kungariket Swaziland/eSwatini, genom ett frodigt fruktodlingsområde innan vi kommer upp i bergen. Swazifolket har ett rikt kulturarv och vi kommer bland annat att besöka en hantverksmarknad och en marknad för traditionella naturläkemedel när vi passerar genom huvudstaden Mbabane. Vi bor 2 nätter i utkanten av Malolotje nature reserve där vi tillbringar en heldag med vandringar i detta tämligen okända naturområde. Malolotje är ett naturreservat på förhållandevis hög höjd som sträcker sig över 18000 hektar och utgör fina möjligheter för givande vandringar. Naturen är vacker och dramatisk med djupa raviner, höga berg, grässlätter och molnskog (F,L,M)

 • Dag 9-10 Zululand

  När vi korsar tillbaka över gränsen till Sydafrika kör vi vidare mot det privata viltreservatet Msinene nära staden Hluhluwe, Hluhluwe iMfolozi Game Reserve och iSimangaliso Wetland Park. Floden Msinene rinner genom detta vackra område och är en biflod till våtmarksområdena vid Lake St Lucia. Under eftermiddagen tar vi en vandring med vår lokala vandringsguide som kommer att peka ut några av de över 500! fågelarter som finns i området och spana efter den blyga Nyala-antilopen längs floden Msinene. Zululand Lodge är en känd lodge bland fågelskådare och bara genom att promenera i omgivningarna kring lodgen så kan man få många fina fågelobservationer.

  Dagen därpå besöker vi Hluhluwe Game Reserve, ett viktigt område för bevarande av noshörningen, och även en zulu-by för att lära oss mer om deras kultur. Njut av solnedgången och ljudet av bushen innan det dukas upp för en rejäl middag på lodgen.

 • Dag 11-12 Zululand battlefields

  Vi lämnar Zululands bush bakom oss och tar oss genom de natursköna kullarna och dalarna i Zululand till den lilla staden Dundee. Här utkämpades, för ca 125 år sedan, strider mellan zuluerna, britterna och boerna - det är nästan så man fortfarande kan höra krigsropen ljuda  i bergen. Vi tillbringar lite tid på det intressanta Talana-museet innan vi kommer fram till vår lodge och kan ha lite ledig tid på eftermiddagen. Dessa två kvällar blir det middag på egen hand på lodgens restaurang (eller om man vill ta sig 7 km med taxi i till Dundee) (F,L)

  Följande morgon utforskar vi Isandlwana slagfält innan vi ger oss ut på en tuff och spännande 4-5 timmars vandring efter två brittiska flyktingars berömda steg genom Zululands böljande kullar till Buffalo River. Tiden vi vandrar beror lite på vattenståndet i floden då vi kan behöva gå lite omvägar vid högt vatten. Senare på dagen besöker vi Rourkes Drift innan vi återvänder till lodgen. (F,L)

   
 • Dag 13-14 Drakensberg

  Vi fortsätter vår resa och kör söderut mot Lesotho och Drakensberg och kommer sedan följa bergskedjans fot västerut för att slutligen komma tillbaka dit där vi startade vår resa - Johannesburg. När vi närmar oss får vi bevittna storheten i Drakensbergen eller uKhahlamba "Barrier of Spears" som lokalbefolkningen också kallar bergen. Vi övernattar vid foten av "berget" (ca 1 600 möh) och tillbringar en hel dag med att gå på bergslederna innan vi tar ett uppiggande dopp i de klara bergsbäckarna i Royal Natal National Park. Den friska bergsluften är uppfriskande och vår lodge är en fantastisk plats för att koppla av och njuta av bergets praktfulla vyer (F,L,M)

   

 • Dag 15 Drakenbergs Amfiteater och Tugela falls

  Vi börjar dagen med en tidig frukost och tar oss till Witsieshoek vid foten av den magnifika Sentinel Peak. Vårt fordon tar oss till vägens slut där vi börjar vi vår dagsvandring, inklusive en kort bit med klättring upp för en rep(metallkedjor)stegesektion, till toppen av Drakensbergs s.k. amfiteater och de vackra Tugelafallen (3 000 möh). Här har vi en oöverträffad utsikt ner över KwaZulu-Natal. Efter vår vandring tar vi oss vidare till vår bergslodge (2 300 möh) med utsikt över bergskedjan Mont-Aux-Sources. Under eftermiddag kväll vilar vi ut och har middag på egen hand (F,L)

   
 • Dag 16 Tillbaka genom Highweld

  Idag njuter vi av en lugn morgon på hög höjd och har vi tur kanske vi får se områdets lammgamar sväva ovanför oss i jakt på något lämpligt byte. Senare på förmiddagen börjar vi vår resa tillbaka genom högplatån Highweld tillbaka till Johannesburg. Lunch intages längs vägen och vi bräknar vara tillbaka i Johannesburg runt kl 17. Har man ett flyg hem senare samma kväll (från kl 19 och framåt) så kan man bli avsläppt vid flygplatsen kl 17. För de som bokat flyg hem dagen efter så kan vi hjälpa till att ordna med en extra övernattning och transfers. (F,L)

 • Dag 16 Hemkomst

  Byte av flyg på vägen och hemkomst till Sverige igen under dagen.

Resans höjdpunkter

 • Natursköna och spännande vandringar i olika områden och naturtyper.
 • Vandringssafari i Krügerparken och viltreservat i Zululand.
 • Besöken och safarin i de berömda nationalparkerna och reservaten som Krugerparken och Hluhluwe, med massor av storvilt.
 • Den spektakulära Panoramarutten vid Mpumalanga.
 • Kultur, hantverk och traditionell medicin i Swaziland/eSwatini.

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avresor Avresor ca 1 gång månaden feb-nov. Kontakta oss för datum
Pris Från 29 900 kr
Enkelrumstillägg 4 200 kr
Detaljerade priser

Internationellt flyg till Johannesburg, tur och retur, tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från Äventyrsresor. Pris från ca 8000 kr

I priset ingår
 • Vi klimatkompenserar för alla flygsträckor
 • Boende på lodger med egen dusch/toalett, 1 natt på hotell i Johannesburg.
 • Mat ingår enligt programmet
 • Safari i Krügerparken och i Zululand
 • Vandringar och vandringssafari i olika områden 
 • Alla transporter
 • Alla aktiviteter i programmet, skatter och nationalparksavgifter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg. Ett fåtal måltider (ej omnämda i programmet), drycker och dricks

Extra dagar

Förlängning av resan i Johannesburg eller kapstaden möjlig. I mån av tid kan utflykter köpas till på plats av de olika lodgerna.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Södra Afrika
Dag 2. Ankomst Johannesburg
Dag 3-4. Mpumalanga och Blyde river canyon
Dag 5-6. Krugerparken
Dag 7-8. Swaziland
Dag 9-10. Zululand
Dag 11-12. Zululand battlefields
Dag 13-15. Drakensberg 
Dag 16. Tillbaka till Johannesburg och hemresa
Dag 17. Hemkomst

 

Klimat

Landet domineras av två olika klimatzoner. December-februari kan det bli riktigt hett och fuktigt i de östra delarna. I bergen och vid Kapstaden är det då som en varm, svensk sommar. Juni-augusti är det runt 20-25 grader i öster, medan det i bergen och kring Kapstaden är kyligt, ungefär som vid Medelhavet på vintern. denna resa går under mars-jun samt sep-november.

Valuta

Sydafrikanska Rand

Resans karaktär

Under resan får vi njuta av god lokal mat. Alla måltider tillhandahålls av lodgerna förutom luncher på resdagarna som kommer att vara picknick längs vägen och tillhandahålls av guiderna. Vår transport för större delen av denna resa är en Mercedes Benz Sprinter-buss med 12 framåtvända säten och luftkonditionering eller (på 30% av turerna) i en specialbyggd Safaritruck med 12 platser. Under resan färdas vi ca 150 mil.

Deltagarantal

Min 4, Max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Under resans gång tillryggaläggs omkring 150 mil. Min ålder: 12 år. 

Denna resa går även bra att genomföra som en egen släkt eller kamratresa om man är 8-12 personer. Det brukar gå att själv bestämma avgångsdatum bara du har god framförhållning. Då kan gruppen ha minimiålder från 10 år.

Att resa med barn under 18 år
Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer. 

När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.