Översikt

Mocambique och Sydafrika - strandliv, kultur och safari

Följ med på en spännande rundresa i två länder. Sydafrika är tre gånger så stort som Sverige och skiftar som en regnbåge i många färger. Från det gröna Mpumalanga och Zululand till Garden Route och det torra, sandfärgade Western Cape. Allt omgivet av två azurblåa hav. I Sydafrika möter vi en smältdegel av kulturer, många storslagna naturscenerier och ett rikt djurliv. Från Sydafrika korsar vi gränsen till Mocambique söderifrån och får uppleva sol, stränder, snorkling och spännande möten med delfiner. På denna resa bor vi bekvämt på lodger, stugor och tältcamper.

Rundresan genom mångfacetterade Sydafrika och Mocambique tar oss på safari i både Krügerparken och Zululand. Här möter vi elefanter, lejon och hoppas få se alla ”the big five”. Vi upplever det färgstarka folklivet i KwaZulu Natal, och spanar efter valar och delfiner längs havet i Mocambique. Detta är en komplett rundresa för dig som vill uppleva två länder med en blanding av safari och strandliv.

Elefanter, giraffer och lejon på Sydafrikas savann
En av rundresans självklara höjdpunkter är när vi åker på storviltsafari bland elefanter, giraffer, antiloper och lejon i Krügerparken. En annan minnesvärd upplevelse är när vi får följa med ett forskningsteam ut och simma med delfiner i havet vid Ponta do Ouro.

Reseprogram

 • DAG 1 Mot regnbågsnationen

  Avresa på morgonen. Ankomst efter byte i Europa (var beroende på vilket flygbolag) till Johannesburg på kvällen. Transfer till hotell Rivonia Road Lodge. det går även bra att flyga ut dagen innan och ankomma på förmiddagen efter.

 • DAG 2-4 Highveld och Zululand

  Zululand, hem för nationen som under sin storhetstid leddes av Kung Shaka Zulu - sträcker sig från den varma Indiska oceanen, över de böljande gröna kullarna till Drakensbergen. Vi startar vår rundresa tidigt på morgonen från Johannesburg och reser över den sydafrikanska högplatån Highveld innan vi kommer i de centrala delarna av KwaZulu Natal, känt för sin spännande kultur och rika djurliv. Vår tältlodge de närmaste 3 nätterna ligger på ett privat naturreservat.

  Vi utforskar naturen på en vandringssafari under morgontimmarna följt av en spännande gamedrive i Mkuzi Game Reserve. Mkuzi spelar en nyckelroll i bevarandet av både svart och vit noshörning och vi ser fram emot att, från ett gömsle med utsikt över ett vattenhål, se när djuren släcker törsten.

  På den tredje dagen utforskar vi Hluhluwe Game Reserve och på eftermiddagen besöker vi ett lokalt zulusamhälle och lär oss om historien, kulturen och traditionerna hos dagens moderna zulufolk. (Frukost x 2, Lunch x 3, Middag x 3)

 • DAG 5 Kosi bay

  Kosi Bay nature reserve ingår i Simangaliso Wetland Park som står på UNESCO:s världsarvslista. Reservatet ligger kring sjöarna i Kosi-sjösystemet och sträcker sig till Moçambiques gräns i norr och Indiska oceanen i öster.  På eftermiddagen går vi ner till sjön för att utforska detta fantastiska ekosystem med båt och morgonen därpå tar vi en tur i fyrhjulsdriven jeep till sjösystemets mynning mot havet. Här kan vi se de lokala fiskarna dra upp sin fångst. Vi har också tid att simma, gå på stranden eller snorkla på de grunda reven i mynningen. (F,L)

 • DAG 6-7 Ponta do Ouro - Mocambique

  Ponta do Ouro är havsälskarens mecka i södra Moçambique. En höjdpunkt på denna resa är möjligheten att göra en havssafari och följa med på ett lokalt forskningsprojekt för delfiner. Forskning sedan början av 1990-talet tyder på att det finns cirka 400 enskilda delfiner som rör sig genom området Ponta do Ouro, varav cirka 150 lever i området. Vi har tre båtturer inplanerade och det ger oss en chans att snorkla på de grunda reven, se delfiner och valar från båten och förhoppningsvis simma med delfiner om deras aktivitet just då tillåter oss att hoppa ner i vattnet. Ett möte med vilda delfiner är en extraordinär naturupplevelse. (Om vädret inte tillåter oss att komma ut på havet så återbetalas en del av din lokala betalning). (Frukost x 2,Lunch x 2)

 • DAG 8 Maputo

  Maputo, tidigare känt som Lourenço Marques ligger vid kusten med en naturlig hamn och är det ekonomiska navet i Moçambique. I staden som en gång kallades "Afrikanska Rivieran" möts portugisiska och afrikanska kulturer i en spännande blandning. Passa på att smaka på det utmärkta köket på en lokal restaurang (egen kostnad). (F,L)

 • DAG 9-10 Inhambane

  När vi reser norrut längs kusten vid Indiska oceanen kör vi genom mango- och cashewnötsplantager på väg till staden Inhambane. De arabiska influenserna är tydliga i Inhambane sedan slavar, elfenben, guld och kryddor handlades här. Vi utforskar Inhambane och dess 200 år gamla katedral och vi besöker den lokala marknaden innan vi tar oss vidare till Praia de Barra.

  Luta dig tillbaka, koppla av och njut av det varma havet och de vidsträckta vita stränderna. För de mer energiska finns det valfria aktiviteter som dhow-tur (lokal segelbåt), dykning, fiske och surfing (ingår ej). Boende på lodge. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 1)

 • Dag 11 Chizavane

  Vi vänder söderut längs kusten till ett avskilt fiskeläge på stranden norr om Xai-Xai. Lodgen ligger uppe i sanddynerna med en magnifik utsikt över den vidsträckta stranden och omgivande bushen. Lågvattnet exponerar ett långt stenigt rev parallellt med stranden vilket skapar en grund, lugn lagun, perfekt för snorkling och simning. Vår sista kväll på stranden avnjuter vi en fiskbraai (grillmiddag) på lodgens restaurang med utsikt över den varma Indiska oceanen. (F,L,M)

 • DAG 12-13 Krugerparken

  Vi lämnar Indiska oceanens vågor och reser från kusten genom Limpopo Transfrontier Park och fortsätter vidare in i Kruger National Park, Sydafrika. Parken skapades redan 1895 som ett viltreservat och blev 1926 officiellt en nationalpark. Kruger ses av många som en ikonisk park för natur och djurvård. Parken är en av Afrikas djurrikaste. När vi tar oss genom parken till vårt läger njuter vi av en spännande gamedrive och hoppas få se bl.a. lejon, giraff och elefant. Boende på lodge i nationalparken.  
  (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 1)

 • DAG 14 Greater Kruger

  Följande morgon är vi uppe tidigt och vi tillbringar dagen med att utforska nationalparken innan vi åker till vår privata lodge som ligger i Greater Kruger. D.v.s. i ett av de, till nationalparken, angränsande privata viltreservaten. Koppla av vid poolen eller runt lägerelden på vår sista kväll i den stillsamma afrikanska vildmarken. (F,L,M)

 • DAG 15 Johannesburg

  Vår sista dag på resan börjar med en spännande vandringssafari. Vi utforskar det privata viltreservatet till fots med våra rangers. Man får fina möjligheter att se djur till fots på nära håll, men våra guider kommer också att ta sig tid att tolka spåren och tecknen i den afrikanska bushen. Vi åker tillbaka till lodgen för brunch innan vi återvänder till Johannesburg på kvällen, solbrända, avslappnade och redo att återvända till vardagen. Man kan antingen släppas av vid flygplatsen ca kl 17 eller ha en extra hotellnatt om man skall flyga på förmiddagen dagen efter. (F)

 • DAG 16 Hemkomst

  Byte av flyg på vägen och hemkomst till Sverige igen på dagen.

Resans höjdpunkter

 • Besöken i de berömda nationalparkerna och reservaten som Krugerparken och Hlihluwe, med massor av storvilt.
 • Våtmarkerna och sjöarna vid vackra Kosi bay.
 • Mocambiques kust vid varma Indiska Oceanen.
 • Delfintur vid Ponta do Ouro.

Karta

Resfakta

Reslängd 16-17 dagar
Avresor Avresor ca två gånger i månaden april-november, kontakta oss för exakta datum
Pris Från 33700 kr
Enkelrumstillägg 7500 kr, endast om du ej kan tänka dig dela med annan deltagare
Detaljerade priser

Flyg till Johannesburg, tur och retur, tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris från ca 8000 kr

I priset ingår
 • Koldioxidkompensation ingår för alla flygsträckor
 • 13 nätter i boende på lodger eller tältcamper med egen dusch/toalett, 1 natt på hotell i Johannesburg.
 • Mat ingår enligt programmet (13 frukostar, 13 luncher och 10 middagar)
 • Safari i Krugerparken och Zululand
 • Snorkling och båttur i Kosi bay
 • Delfinsafari Ponto do Ouro
 • Snorkling och strandhäng i Inhambane och Chizavane
 • Alla transporter i safarifordon med öppningsbara fönster och två förare/guider
 • Alla aktiviteter i programmet, skatter och nationalparksavgifter
 • Miljöskatt

 

I priset ingår ej

Det tillkommer 1500 sydafrikanska Rand (ca 900 SEK) i lokal betalning som erläggs på plats. Internationellt flyg, Ett fåtal måltider (ej omnämda i programmet), drycker och dricks samt visum till Mocambique, ca 550 kr. Vi rekommenderar att ni ansöker om visum i Sverige på ambassaden i Stockholm.

Extra dagar

Förlängning av resan i Johannesburg möjlig, 700 kr för del i dubbelrum, 1000 kr/enkelrum per natt med frukost. Hemresa från Kapstaden kan även ordnas.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot regnbågsnationen
Dag 2-4. Highveld och Zululand
Dag 5. Kosi bay
Dag 6-7. Ponta do Ouro
Dag 8. Maputo
Dag 9-10. Inhambane
Dag 11. Chizavane
Dag 12-13. Kruger National park
Dag 14. Greater Kruger 
Dag 15. Johannesburg
Dag 16. Hemkomst

Klimat

Vi reser under vår till höst och undviker december-februari då det blir riktigt hett och fuktigt. Vår och höst ligger temperaturen på ca 25-30 grader och juni-augusti är det runt 20-25 grader.

Valuta

Sydafrikanska Rand

Resans karaktär

Vi färdas i ett rymligt, specialbyggt safarifordon som har kyl och enklare kök. Maten lagar våra erfarna guider, men vi hjälps alla åt med praktiska göromål som att duka och packa. Övernattningarna sker på små pensionat, i stugor och på fasta tältcamper med bäddade sängar. På denna resa färdas vi drygt 275 mil, flera dagar innehåller därför långa körningar men de större vägarna i Sydafrika och Mocambique är av bra standard. 

Deltagarantal

Min 4, Max 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Under resans gång tillryggaläggs omkring 275 mil. Min ålder: 12 år. Denna resa går även bra att genomföra som en egen släkt- eller kamratresa om man är 8-12 personer. Det brukar gå att själv bestämma avgångsdatum bara du har god framförhållning. Då kan gruppen ha en minimiålder från 10 år.

Att resa med barn under 18 år
Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer. 

När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.