Översikt

Upplev den gröna ön Sri Lanka - med Magnus Pihl

Följ med till Sri Lanka. Vi upplever allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Med tåg tar vi oss genom höglandet till Ella. Vi besöker Yala nationalpark där vi spanar efter leopard, elefanter, vattenbufflar och andra djur. Vi får vandra bland färgrika fåglar i Sinharaja rainforest och bada vid de långsträckta stränderna i mysiga Mirissa. Med oss har vi vår svenske färdledare Magnus Pihl som har bott i Asien i över 20 år och har stora kunskaper om Sri Lanka.

Vi börjar vårt äventyr i huvudstaden Colombo där vi intar afternoon tea i solnedgången på ett anrikt kolonialt hotell. Genom grönskande högländer tar vi oss till den vackra och historiska staden Kandy som ligger på 500 meters höjd. Här kan vi ströva runt en morgon i Peredeniya Botanical Gardens, en av världens främsta av sitt slag med sin stora samling orkidéer och tropiska träd. Vi åker vidare mot Nuwara Eliya, för att färdas med tåg upp bland teplantagerna.


Omgivna av böljande gröna kullar tar vi oss till den mysiga lilla staden Ella. I Ella kan vi göra vandringar uppför Ella Gap och Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik.

Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Udawalawe och Yala National Park. Bland höga granitkullar, i buskmarkerna och skogarna letar vi efter elefanter, vilda vattenbufflar, sambar- och axishjortar, krokodiler och leopard! Vi bor bekvämt strax utanför parken. Vi hinner med två game drives och får uppleva en av Asiens storviltrikaste nationalparker, belägen invid Indiska Oceanen.

I Sinharaja bor vi mitt i regnskogen. Här gör vi en nattur och vandrar på lederna medan vi lär oss om fåglar, reptiler och andra spännande djur som lever här.

Som avslutning njuter vi av sol och bad på vackra långa sandstränder kantade av kokospalmer i Mirissa. Vi gör också en valskådning för att spana efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till slutet av mars-april.

På väg mot flygplatsen gör vi ett uppehåll och ser på den Portugisiska fästningen i Galle. Den började byggas 1587, byggdes ut av holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter gemensam middag och om vi har tid besöker vi frukt- och grönsaksmarknaderna innan vi åker vidare.

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leopardens överlevnad men även för att det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Om färdledaren Magnus Pihl
Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 23 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men leder även resor till Alaska, Östafrika, Australien, Sri Lanka och Nya Zealand. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus.

Boka din resa

2025-03-31 2025-04-15 49 900 kr Qatar Airways Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2025-03-31 2025-04-15 49 900 kr Qatar Airways Köpenhamn 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Flyg från Arlanda på eftermiddagen. En mellanlandning på vägen innan vi fortsätter mot Colombo. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  Vi landar på Colombos flygplats på morgonen. Här möter vår svenske färdledare Magnus Pihl och en representant från vår lokala arrangör upp. När vi har klarat av alla formaliteter åker vi mot vårt hotell. Efter att ha återhämtat oss från jet-lagen finns det tid till att upptäcka Colombo. Vi ser mixen av koloniala hus sida vid sida med moderna kontorsbyggnader. På eftermiddagen intar vi klassiskt afternoon tea på det anrika Galle Face Hotel medan vi ser solen gå ner över havet. Vi serveras te och massor av smårätter, kakor och scones. (Afternoon tea, M)

 • Dag 3 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan.

 • Dag 4 Peradeniya botaniska trädgård

  I dag gör vi en guidad tur i Kandy och dess omgivningar. Staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är dock från 1800-talet. I dag är Kandy ett Unesco-världsarv. I Peradeniya Botanical Gardens flanerar vi runt bland orkidéer och enorma palmer.
  (eventuellt kastar vi om programmet något och gör perendiya vid ankomst till Kandy)
  (F)

 • Dag 5 Mot Ella genom högländer och teodlingar

  Vi lämnar Kandy och reser vidare med genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantage mot Nuwara Eliya, staden som omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på 1900 meters höjd. På vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. 

 • Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. (F)


  OBS! Biljetter för tågresan bekräftas 14 dagar innan och kan endast genomföras i mån av plats. Om vi inte får plats åker vi till Ella med vår buss, Likaså kan avgångstider och restid ändras.

 • Här finns Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. I närheten ligger Rawana Waterfalls, väl värt ett besök. Till den här regionen åker många för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. I den lilla byn finns en del restauranger och trevliga små caféer. Vi bor på fantastiskt trevliga 98 Acres med en spektakulär utsikt över det gröna landskapet. (F)

 • Dag 6 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Tidigt på morgonen kan de som vill göra en kortare vandring till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är hänförande och väl värd vandringen dit! På eftermiddagen besöker vi Rawana waterfalls och Nine Arch bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. (F)

 • Dag 7 Från Ella till Udawalawe National Park

  Efter frukost bär det av utför från höglandet. På vägen ner från bergslandskapen passerar vi några höga vattenfall. Vi har en resa på ungefär 3 timmar till Udawalawe National Park. Detta är ett av de bästa ställena i Sri Lanka för att se elefanter. Här ska finnas upp emot 500 elefanter. Man kan även se många andra djur här såsom sambarhjort, vild vattenbuffel, mungos, krokodiler och stora varanödlor av olika slag. Har man väldig tur kan man även få syn på leopard. 

 • Dag 8 Yala Nationalpark

  Efter frukost bär det av till Sri Lankas mest kända nationalpark, Yala. Vi tar in opå vårt hotell och hinner vila lite vid poolen innan det är dags fört vår första tur in i parken. Som på så många andra safaris så besöer man yala under förmiddag och eftermiddag då det inte är fullt lika varmt och lättare att se djuren. Här finns elefanter, sambar- och axishjortar, krokodiler och den vilda ursprungsformen av vattenbuffel, som kan bli tre meter lång och väga över ett ton. 

 • Här finns den tätaste kända leopardstammen i världen. Bara i Yala har setts mer än 40 arter däggdjur och 200 slags fåglar. Parken är nästan 10 kvadratmil och består av höga runda granitkullar, djungel, bush och långa sandstränder. Vi checkar in på vårt hotell i anslutning till parken. I skymningen bär det av in i nationalparken. Morgonen och kvällen ger oss de bästa chanserna att få se leoparderna. (F,M)

 • Dag 9 Game drive i Yala

  Tidig väckning för en morgonsafari. I Yala finns ett mycket rikt fågelliv, bl.a. den sällsynta svarthalsade storken och adjutantstorken, här och var hörs högljudda påfåglar och ett kuckeli ku från Red Jungle Fowl, den färggranna ursprungsformen för hönan. Vi återvänder till hotellet för sen frukost och har sedan lite tid att vila innan vi skall vidare till vårt nästa mål för resan. Belägen i sydvästra delen av landet är Sinharaja Forest reserve en av de sista kvarvarande urskogarna på Sri Lanka, med en tät regnskog – rik på både växt- och djurliv. Reservatet täcker en yta på cirka 10.000 hektar och finns med på UNESCO`s världsarvslista på grund av dess biologiska mångfald och betydelse för bevarandet av hotade arter. Här bor vi i symbios med naturen på en härligt naturnära ekolodge. Det är en alldeles speciell känsla att somna och vakna till regnskogens alla ljud. På kvällen lånar vi gummistövlar och små ficklampor och gör en guidad safari för att upptäcka de nattaktiva djuren. (F,M)

 • Dag 10 Sinharaja regnskog

  Vi njuter av färsk frukt och andra godsaker till frukost. Därefter följer vi med vår guide på en vandring på någon av lederna som utgår från lodgen. De två huvudlederna i Sinharajas regnskog går till topparna av Moulawella och Sinhagala. Små bäckar av kristallklart vatten korsar stigarna och vi lyssnar till fågelsången medan vi går. Vi passerar flera vattenfall och höga träd omger oss. Idag blir det en picnic lunch ute i det fria och vi återvänder till lodgen under eftermiddagen. På hotellet finns ett observationsdäck där du kan inta en kopp lankesiskt te och fortsätta insupa atmosfären och lugnet som infinner sig i regnskogsmiljön.(F,L,M)

 • Dag 11 Mot Mirissa

  Vi lämnar regnskogen och beger oss mot Sri Lankas sydkust. Resan dit tar omkring 3 timmar och går genom jordbrukslandskap och byar längs med vägen. Vi tar in på vårt hotell i Mirissa, Paradise Beach Club, som har det bästa läget precis på stranden. (F,M)

 • Dag 12 Valsafari

  I dag går vi upp tidigt för att åka på valsafari. Båten åker redan klockan 7 från hamnen och turen pågår 3-5 timmar beroende på hur mycket val vi får se. På vår valskådning spanar vi efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till april. Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell och kan tillbringa eftermiddagen på stranden.
  För den som hellre solar och badar så går det förstå bra att stanna kvar på hotellet och bada i Indiska oceanen. 
  (F,M)

 • Dag 13-14 Sol och bad

  Byn är känd för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på och i Mirissa råder en vänlig och avslappnad atmosfär, här kan man inte annat än trivas.

 • Dag 15 Galle Fort och hemåt

  Vi har dagen fri och lämnar under eftermiddagen Mirissa och åker norrut längs kusten. I Galle stannar vi och ser på den Portugisiska fästningen. Den började byggas 1587, byggdes ut av Holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter en gemensam middag och om tid finns gör vi ett besök på frukt- och grönsaksmarknaden här. Därefter fortsätter vi, under kvällen, mot flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Vi avreser först under småtimmarna och har en mellanlandning på vägen. (F,L) 

 • Dag 16 Hemma igen

  Vi släpps av vid flygplatsen vid midnatt och har sedan några timmar på oss innan vpårt flyg går hemåt under natten. Vi byter flyg i Doha på vägen hem. Hemma igen under tidig eftermiddag

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för att få bästa behållning av resan då synen på tid inte är som vi är vana här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Safari i Udawalawe och Yala Nationalparker med möjlighet att få se flera av Asiens stora djur - asiatisk elefant, leopard, vildvattenbuffel och sambarhjort
 • Regnskogsupplevelser i Sinharaja
 • Sri Lankas färgstarka kultur, med myller av marknader, tempel och människor
 • Bergslandskapet och vattenfallen kring byn Ella
 • Sol och bad på långa sandstränder i mysiga Mirissa

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 31/3
Pris Från 49 900 kr
Enkelrumstillägg 9 900 kr
Barnpris

På förfrågan

I priset ingår
 • Flyg till Colombo tur och retur
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Besök i Grottkomplexen i Dambulla
 • Vandring upp på Sigiriyaklippan
 • Besök på teplantage/fabrik
 • Tågfärd till Ella
 • Rundtur i Ellas omgivningar
 • Vandring till Little Adam´s Peak
 • 2 jeepsafaris/game drives i Yala National Park
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Valskådning i Mirissa
 • Sol och bad i Welligama/Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande färdledare/guide
 • Halvpension
 • Frukost alla dagar
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dryck, dricks, måltider ej specificerade i programmet

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo
Dag 3. Världsarvet Kandy
Dag 4. Peredeniya botaniska trädgård
Dag 5. Mot Ella högländer och teodlingar. Tågresa.
Dag 6. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 7. Från Ella till Udawalawes elefanter
Dag 8. Safari i Yala
Dag 9. safari och vidare till Sinharaja
Dag 10. Vandringar i Sinharajas regnskog
Dag 11. Till sydkusten och Mirissa
Dag 12. Valsafari
Dag 13. Fri tid i Mirissa
Dag 14. Fri tid i Mirissa
Dag 15. Via Galle Fort tillbaka till Colombos flygplats
Dag 16. Hemresa och hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Visum

Alla resenärer till Sri Lanka behöver ansöka om eTA. Vi rekommenderar att man ansöker om visum till Sri Lanka via Alla Visum. Man kan betala på Alla Visums hemsida och skicka in handlingarna via post eller epost.

Om man vill ansöka om visum på egen hand, kan man hitta information här https://eta.gov.lk/slvisa/ OBS! Det finns inte support när man ansöker på egen hand.

Resans karaktär

Vi genomför resan i februari. Dagarna är varma och nätterna är ljumma. I bergen är klimatet lite svalare, men behagligt. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parken i små öppna jeepar som körs av kunniga naturguider. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Galle Face Hotel

  Galle Face Hotel är ett anrikt hotell i traditionell kolonial stil med perfekt läge precis vid havet. De luftkonditionerade rummen är rymliga och fint inredda med platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi. Hotellet har en fin pool samt en restaurang där det serveras frukost och middag. De är kända för sin afternoon tea. 

 • Ella 98 Acres

  På 98 Acres njuter du varje sekund. Detta unikt designade hotell ligger mitt bland gröna kullar i Sri Lankas högland. Charmiga chalets till största del byggda av rustikt återvunnet material utgör vårt boende. Soldäcken och väggarna, byggda av övergiven järnvägsräls, och de halmtäckta taken ger en speciellt snygg touch. Runt hörnet finns naturstigar att vandra och det är även härifrån man går upp till Little Adam´s Peak. Det finns en pool, en mysig restaurang och en bar.
  Vi bor i rymliga superiorrum, alla med en fantastisk utsikt över de välbevarade teplantagen. Rummen har vackert polerade golv av timmer. På varje rum finns en TV, minibar, hårtork, paraply, laddningsbar ficklampa, vattenkokare, vatten på flaska och fri wifi.

 • Paradise Beach Club, Mirissa

  Paradise Beach Club Hotel ligger vid Mirissabukten nära Sri Lankas sydspets och har en magnifik utsikt över Indiska oceanen. Delfiner och valar kan skådas från hotellets strand för den som har tur, mellan perioden december till april. De luftkonditionerade rummen är fint inredda och har platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi, balkong med havsutsikt. Hotellet erbjuder utomhuspool, spa samt en restaurang.