Översikt

Upplev den gröna ön Sri Lanka - med Magnus Pihl

Följ med till Sri Lanka. Vi upplever allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Med tåg tar vi oss genom höglandet till Ella. Vi besöker Yala nationalpark där vi spanar efter leopard, elefanter, vattenbufflar och andra djur. Sol och bad vid de långsträckta stränderna i mysiga Mirissa. Med oss har vi vår svenske färdledare Magnus Pihl som har bott i Asien i över 20 år och har stora kunskaper om Sri Lanka.

Vi börjar vårt äventyr i huvudstaden Colombo där vi intar afternoon tea i solnedgången på ett anrikt kolonialt hotell. Genom grönskande högländer tar vi oss till den vackra och historiska staden Kandy som ligger på 500 meters höjd. Här kan vi ströva runt en morgon i Peredeniya Botanical Gardens, en av världens främsta av sitt slag med sin stora samling orkidéer och tropiska träd. Vi åker vidare mot Nuwara Eliya, för att färdas med tåg upp bland teplantagerna.


Omgivna av böljande gröna kullar tar vi oss till den mysiga lilla staden Ella. I Ella kan vi göra vandringar uppför Ella Gap och Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik.

Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Yala National Park. Bland höga granitkullar, i buskmarkerna och skogarna letar vi efter elefanter, vilda vattenbufflar, sambar- och axishjortar, krokodiler och leopard! Vi bor bekvämt strax utanför parken. Vi hinner med två game drives och får uppleva en av Asiens storviltrikaste nationalparker, belägen invid Indiska Oceanen.

Som avslutning njuter vi av sol och bad på vackra långa sandstränder kantade av kokospalmer i Mirissa. Den som vill kan passa på att göra en valskådning för att spana efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till slutet av mars-april.

På väg mot flygplatsen gör vi ett uppehåll och ser på den Portugisiska fästningen i Galle. Den började byggas 1587, byggdes ut av holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter gemensam lunch och om vi har tid besöker vi frukt- och grönsaksmarknaderna innan vi åker vidare.

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leopardens överlevnad men även för att det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Om färdledaren Magnus Pihl
Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 22 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men leder även resor till Alaska, Östafrika, Australien, Sri Lanka och Nya Zealand. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Flyg från Arlanda på eftermiddagen. En mellanlandning på vägen innan vi fortsätter mot Colombo. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  Vi landar på Colombos flygplats på morgonen. Här möter vår svenske färdledare Magnus Pihl och en representant från vår lokala arrangör upp. När vi har klarat av alla formaliteter åker vi mot vårt hotell. Efter att ha återhämtat oss från jet-lagen finns det tid till att upptäcka Colombo. Vi ser mixen av koloniala hus sida vid sida med moderna kontorsbyggnader. På eftemiddagen intar vi klassiskt afternoon tea på det anrika Galle Face Hotel medan vi ser solen gå ner över havet. Vi serveras te och massor av smårätter, kakor och scones. (Afternoon tea)

 • Dag 3 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan.

 • Dag 4 Peradeniya botaniska trädgård

  I dag gör vi en guidad tur i Kandy och dess omgivningar. Staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är dock från 1800-talet. I dag är Kandy ett Unesco-världsarv. I Peradeniya Botanical Gardens flanerar vi runt bland orkidéer och enorma palmer. (F)

 • Dag 5 Mot Ella genom högländer och teodlingar

  Vi lämnar Kandy och reser vidare med genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantage mot Nuwara Eliya, staden som omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på 1900 meters höjd. På vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. 

 • Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. (F)


  OBS! Biljetter för tågresan bekräftas 14 dagar innan och kan endast genomföras i mån av plats. Om vi inte får plats åker vi till Ella med vår buss, Likaså kan avgångstider och restid ändras.

 • Här finns Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. I närheten ligger Rawana Waterfalls, väl värt ett besök. Till den här regionen åker många för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. I den lilla byn finns en del restauranger och trevliga små caféer. Vi bor på fantastiskt trevliga 98 Acres med en spektakulär utsikt över det gröna landskapet. (F)

 • Dag 6 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Tidigt på morgonen kan de som vill göra en kortare vandring till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är hänförande och väl värd vandringen dit! På eftermiddagen besöker vi Rawana waterfalls och om vi har tid, Nine Arch bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. (F)

 • Dag 7 Från Ella till Yala Nationalpark

  Efter frukost bär det av utför från höglandet. På vägen ner från bergslandskapen passerar vi några höga vattenfall. Vi har en resa på ungefär 3-4 timmar till Yala National Park. Här finns elefanter, sambar- och axishjortar, krokodiler och den vilda ursprungsformen av vattenbuffel, som kan bli tre meter lång och väga över ett ton. 

 • Här finns den tätaste kända leopardstammen i världen. Bara i Yala har setts mer än 40 arter däggdjur och 200 slags fåglar. Parken är nästan 10 kvadratmil och består av höga runda granitkullar, djungel, bush och långa sandstränder. Vi checkar in på vårt hotell i anslutning till parken. I skymningen bär det av in i nationalparken. Morgonen och kvällen ger oss de bästa chanserna att få se leoparderna. (F,M)

 • Dag 8 Game drive i Yala

  Tidig väckning för en morgonsafari. I Yala finns ett mycket rikt fågelliv, bl.a. den sällsynta svarthalsade storken och adjutantstorken, här och var hörs högljudda påfåglar och ett kuckeli ku från Red Jungle Fowl, den färggranna ursprungsformen för hönan. Vi återvänder till hotellet för frukost och resten av dagen spenderas på egen hand. (F,M)

 • Dag 9 Mot Mirissa

  Vi lämnar Yala och beger oss mot Sri Lankas sydkust. Resan dit tar omkring fyra timmar och går genom jordbrukslandskap och byar längs med kusten. Vi tar in på vårt hotell i Mirissa, Paradise Beach Club, som har det bästa läget precis på stranden. (F)

 • Dag 10-11 Sol och bad

  Byn är känd för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på och i Mirissa råder en vänlig och avslappnad atmosfär, här kan man inte annat än trivas.

 • Dag 12 Galle Fort och hemåt

  Vi lämnar Mirissa och åker längs kusten. I Galle stannar vi och ser på den Portugisiska fästningen. Den började byggas 1587, byggdes ut av Holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter en gemensam lunch och om tid finns gör vi ett besök på frukt- och grönsaksmarknaden här. Därefter fortsätter vi mot flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Vi flyger över natten och har en mellanlandning på vägen. (F,L) 

 • Dag 13 Hemma igen

  Hemma igen kring lunch.

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för att få bästa behållning av resan då synen på tid inte är som vi är vana här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Safari i Yala Nationalpark med möjlighet att få se flera av Asiens stora djur - asiatisk elefant, leopard, vildvattenbuffel och sambarhjort
 • Sri Lankas färgstarka kultur, med myller av marknader, tempel och människor
 • Bergslandskapet och vattenfallen kring byn Ella
 • Sol och bad på långa sandstränder i mysiga Mirissa

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm. Göteborg och Köpenhamn på förfrågan
Avresor Februari 2023
Pris Från 32 500 kr
Barnpris

På förfrågan

I priset ingår
 • Flyg till Colombo t/r inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Svensk färdledare, Magnus Pihl
 • Guidad rundtur i Colombo
 • Afternoon tea på Galle Face hotel
 • Besök till tandtemplet i Kandy
 • Guidad rundtur i Kandy
 • Besök på Peredeniya Botanical Gardens
 • Besök på en tefabrik och teplantage
 • Tågresa Nuwara Eliya - Ella
 • Guidad rundtur kring Ella
 • Två game drives i nationalparken Yala
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Sol och bad i Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande chaufför/guide
 • Boende enligt program
 • Avslutningslunch i Galle
 • Frukost alla dagar, övriga måltider enligt program
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dryck, dricks, måltider ej specificerade i programmet

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett fornulär så återkommer vi med ett reseförslag.

Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo
Dag 3. Världsarvet Kandy
Dag 4. Peredeniya botaniska trädgård
Dag 5. Mot Ella högländer och teodlingar. Tågresa.
Dag 6. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 7. Från Ella till Yala National Park
Dag 8. Game drive i Yala
Dag 9. Mot Mirissa
Dag 10-11. Sol och bad
Dag 12. Galle Fort och hemåt
Dag 13. Hemma igen

Resesätt

Emirates Air eller Qatar Airways

Visum

Visum för Sri Lanka behövs, ansökning görs via internet.

Resans karaktär

Vi genomför resan i februari. Dagarna är varma och nätterna är ljumma. I bergen är klimatet lite svalare, men behagligt. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parken i små öppna jeepar som körs av kunniga naturguider. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Galle Face Hotel

  Galle Face Hotel är ett anrikt hotell i traditionell kolonial stil med perfekt läge precis vid havet. De luftkonditionerade rummen är rymliga och fint inredda med platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi. Hotellet har en fin pool samt en restaurang där det serveras frukost och middag. De är kända för sin afternoon tea. 

 • Ozo Kandy hotel

  Ozo Kandy är likt sitt systerhotell i huvudstaden ett nytt hotell med modernt inredda rum. Här finns kostnadsfri Wi-Fi och en härlig pool. Hotellet ligger ca 10 minuter från Kandy centrum och med en fantastisk utsikt. Restaurangen serverar en god frukost med bland annat ett stort urval av exotiska frukter.

 • Ella 98 Acres

  På 98 Acres njuter du varje sekund. Detta unikt designade hotell ligger mitt bland gröna kullar i Sri Lankas högland. Charmiga chalets till största del byggda av rustikt återvunnet material utgör vårt boende. Soldäcken och väggarna, byggda av övergiven järnvägsräls, och de halmtäckta taken ger en speciellt snygg touch. Runt hörnet finns naturstigar att vandra och det är även härifrån man går upp till Little Adam´s Peak. Det finns en pool, en mysig restaurang och en bar.
  Vi bor i rymliga superiorrum, alla med en fantastisk utsikt över de välbevarade teplantagen. Rummen har vackert polerade golv av timmer. På varje rum finns en TV, minibar, hårtork, paraply, laddningsbar ficklampa, vattenkokare, vatten på flaska och fri wifi.

 • Thaulle Resort, Yala ****

  Thaulle Resort är ett hotell med hög standard belägen vid Yoda Lake, den sydostliga delen av Sri Lanka. På Thaulle Resort har man valt att kombinera de tre elementen ekologi, ayurveda och design i ett och samma hotell för att ge gästerna en helthetsupplevelse med omtanke om såväl hälsa som natur och miljö samt den visuella upplevelsen. Hotellets rum är generöst tilltagna med smakfull inredning och med vackra träinslag. Luftkonditionering, balkong med utsikt över trädgården eller sjön, platt-tv, fläkt, värdeskåp och WI-fi. Utomhuspool och gym, frukt- och grönsaksträdgård, spa med ayurvedabehandlingar, restaurang med såväl lankesisk som aurvedisk och internationell meny. Till hemsidan

 • Paradise Beach Club, Mirissa

  Paradise Beach Club Hotel ligger vid Mirissabukten nära Sri Lankas sydspets och har en magnifik utsikt över Indiska oceanen. Delfiner och valar kan skådas från hotellets strand för den som har tur, mellan perioden december till april. De luftkonditionerade rummen är fint inredda och har platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi, balkong med havsutsikt. Hotellet erbjuder utomhuspool, spa samt en restaurang.