Översikt

Sportlovsresa till Sri Lanka

Följ med på sportlovsresa till Sri Lanka. Vi åker på jeepsafari och upplever allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Resan avslutas med sol och bad på sydkusten

Vi börjar vårt äventyr i huvudstaden Colombo där vi får en rundtur in den myllrande staden. Genom grönskande högländer tar vi oss till den vackra och historiska staden Kandy som ligger på 500 meters höjd. Vi åker vidare mot Nuwara Eliya, för att färdas med tåg upp bland teplantagerna. Vi får sedan besöka nationalparkerna Udawalawe och Yala och har där tre spännande safariturer. Avslutning på resan blir på sydkusten vid den härliga stranden i Mirissa..


Omgivna av böljande gröna kullar tar vi oss till den mysiga lilla staden Ella. I Ella kan vi göra vandringar uppför Ella Gap och Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik.

Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Udawalawe och Yala National Park. Bland höga granitkullar, i buskmarkerna och skogarna letar vi efter elefanter, vilda vattenbufflar, sambar- och axishjortar, krokodiler och leopard! Vi bor bekvämt strax utanför parken. Vi hinner med tre game drives och får uppleva en av Asiens storviltrikaste nationalparker, belägen invid Indiska Oceanen.

Som avslutning njuter vi av sol och bad på vackra långa sandstränder kantade av kokospalmer i Mirissa. För de som önskar kan man här också bege sig ut på valskådning för att spana efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge båtarna. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till slutet av mars-april. Annars går det förstås bra att bara koppla av med sol, hav och strand.

På väg mot flygplatsen gör vi ett uppehåll och ser på den Portugisiska fästningen i Galle. Den började byggas 1587, byggdes ut av holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter gemensam middag och om vi har tid besöker vi frukt- och grönsaksmarknaderna innan vi åker vidare.

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leopardens överlevnad men även för att det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Flyg från Arlanda på eftermiddagen. En mellanlandning på vägen innan vi fortsätter mot Colombo. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  Vi landar på Colombos flygplats på morgonen. Här möter vår lokale färdledare och representant från vår lokala arrangör upp. När vi har klarat av alla formaliteter så åker på en tur genom staden och får uppleva denna myllrande stad med historia från portugiserna på 1600-talet. Vi ser mixen av koloniala hus sida vid sida med moderna kontorsbyggnader. Vi äter lunch på en lokal restaurang i staden och får sedan upptäcka några av stadens sevärdheter innan vi kan checka in på vårt hotell och vaska av oss resdammet innan vi på kvällen äter en gemensam middag. (Lunch, Middag)

 • Dag 3 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan. (F,L,M)

 • Dag 4 Mot Ella genom högländer och teodlingar

  Vi lämnar Kandy och reser vidare med genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantage mot Nuwara Eliya, staden som omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på ca 2000 meters höjd. På vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. Sri Lanka är också ett av få länder där te fortfarande plockas för hand, från buskar planterade längs bergens och kullarnas sluttningar. Tearbetarna, till övervägande del kvinnor, rör sig längs rader av buskar och tar bort två löv och en knopp från varje planta och täcker stora arealer varje dag. Bladen transporteras omedelbart till de närliggande fabrikerna där de torkas, bearbetas och packas i lådor, redo för transport.

 • Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. (F)


  OBS! Biljetter för tågresan bekräftas 14 dagar innan och kan endast genomföras i mån av plats. Om vi inte får plats åker vi till Ella med vår buss, Likaså kan avgångstider och restid ändras.

 • Här finns Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. I närheten ligger Rawana Waterfalls, väl värt ett besök. Till den här regionen åker många för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. I den lilla byn finns en del restauranger och trevliga små caféer. Vi bor på fantastiskt trevliga The Mountain Heavens med en spektakulär utsikt över det gröna landskapet. (F)

 • Dag 5 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Tidigt på morgonen kan de som vill göra en kortare vandring till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är hänförande och väl värd vandringen dit! På eftermiddagen besöker vi Rawana waterfalls och Nine Arch bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. (F,L,M)

 • Dag 6 Från Ella till Udawalawe National Park

  Efter frukost bär det av utför från höglandet. På vägen ner från bergslandskapen passerar vi några höga vattenfall. Vi har en resa på ungefär 3 timmar till Udawalawe National Park. Detta är ett av de bästa ställena i Sri Lanka för att se elefanter. Här ska finnas upp emot 500 elefanter. Man kan även se många andra djur här såsom sambarhjort, vild vattenbuffel, mungos, krokodiler och stora varanödlor av olika slag. Har man väldig tur kan man även få syn på leopard. (F,L,M)

 • Dag 7 Yala Nationalpark

  Efter frukost bär det av till Sri Lankas mest kända nationalpark, Yala. I anslutning till parken stoppar vi först och besöker Elepant Transit Home som är ett rehabiliteringscenter för elefanter och drivs av Born Free Foundation. Här tar man emot sjuka eller föräldralösa elefanter och låter dom äta upp sig och rehabilitera sig tills de är redo att släppas ut i det fria. Väl framme i Yala tar in på vårt hotell och hinner vila lite vid poolen innan det är dags fört vår första tur in i parken. Som på så många andra safaris så besöker man Yala under förmiddag och eftermiddag då det inte är fullt lika varmt och lättare att se djuren. Här finns elefanter, sambar- och axishjortar, krokodiler och den vilda ursprungsformen av vattenbuffel, som kan bli tre meter lång och väga över ett ton. (F,L,M)

 • Här finns den tätaste kända leopardstammen i världen. Bara i Yala har setts mer än 40 arter däggdjur och 200 slags fåglar. Parken är nästan 10 kvadratmil och består av höga runda granitkullar, djungel, bush och långa sandstränder. Vi checkar in på vårt hotell i anslutning till parken. I skymningen bär det av in i nationalparken. Morgonen och kvällen ger oss de bästa chanserna att få se leoparderna. (F,L,M)

 • Dag 8 Game drive i Yala och vidare till Mirissa

  Tidig väckning för en morgonsafari. I Yala finns, förutom alla spännande däggdjur, ett mycket rikt fågelliv, bl.a. den sällsynta svarthalsade storken och adjutantstorken. Här och var hörs högljudda påfåglar och ett kuckeli ku från Red Jungle Fowl, den färggranna ursprungsformen för hönan. Vi återvänder till hotellet för sen frukost och packar sedan ihop våra saker för nästa resmål, Mirissa. Resan går genom jordbrukslandskap och byar längs med kusten. Vi tar in på vårt hotell som ligger kort gångavstånd från Mirissas långsträckta sandstrand. Området är känt för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på inne i Mirissa och här råder en vänlig och avslappnad atmosfär, här kan man inte annat än trivas. (F,L,M)

 • Dag 9-11 Sol och bad

  Njut av de vidsträckta stränderna och den mysiga atmosfären. Stränderna är långgrunda men har på sina ställen bra förutsättningar för att prova på vågsurfing . Stundtals kan vågorna vara höga med det finns delar av stränderna som är mer skyddade. Hotellet har också en fin pool för de som inte vill bada i havet. Se bara upp för de nyfikna aporna som gärna snor med sig både det ena och det andra som ligger löst. På kvällarna kan man äta nyfångade skaldjur till en billig peng på någon av de små strandrestaurangerna om man inte hellre stannar kvar på hotellet där middagen ingår. Längs stränderna går det att hitta god lunch för en billig peng. (F,M)

 • Dag 12 Galle Fort och hemåt

  Vi har dagen fri och lämnar under eftermiddagen Mirissa och åker norrut längs kusten. I Galle stannar vi och ser på den Portugisiska fästningen. Den började byggas 1587, byggdes ut av Holländarna på 1640-talet och togs över av Engelsmännen 1796. Vi äter en gemensam middag och om tid finns gör vi ett besök på frukt- och grönsaksmarknaden här. Därefter fortsätter vi, under kvällen, mot flygplatsen för att påbörja vår resa hem. Vi avreser först under småtimmarna och har en mellanlandning på vägen. (F,M) 

 • Dag 13 Hemma igen

  Vi släpps av vid flygplatsen vid midnatt och har sedan några timmar på oss innan vårt flyg går hemåt under natten. Vi byter flyg i Doha på vägen hem. Hemma igen under tidig eftermiddag

 • Observera

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för att få bästa behållning av resan då synen på tid inte är som vi är vana här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Safari i Udawalawe och Yala Nationalparker med möjlighet att få se flera av Asiens stora djur - asiatisk elefant, leopard, vildvattenbuffel och sambarhjort
 • Sri Lankas färgstarka kultur, med myller av marknader, tempel och människor
 • Bergslandskapet och vattenfallen kring byn Ella
 • Sol och bad på långa sandstränder i mysiga Mirissa

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 19 feb 2025
Pris Från 37 900
Enkelrumstillägg 7 900 kr
Barnpris

Barn tom 11 år. 27 900 kr (max 2 barn i ett rum)

I priset ingår
 • Flyg till Colombo tur och retur
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Besök och rundtur i Colombo
 • Besök och rundtur i Kandy
 • Besök på teplantage/fabrik
 • Tågfärd till Ella
 • Rundtur i Ellas omgivningar
 • Vandring till Little Adam´s Peak
 • 2 jeepsafaris/game drives i Yala National Park
 • 1 jeepsafari i Udawalawe National Park
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Besök i Galle
 • Sol och bad i Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande färdledare/guide
 • De flesta måltider
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dryck, dricks, måltider ej specificerade i programmet

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

 

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo
Dag 3. Världsarvet Kandy
Dag 4. Mot Ella högländer och teodlingar. Tågresa.
Dag 5. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 6. Från Ella till Udawalawes elefanter
Dag 7. Safari i Yala
Dag 8. Safari och vidare till Mirissa
Dag 9-11. Fri tid i Mirissa
Dag 12. Via Galle Fort tillbaka till Colombos flygplats
Dag 13. Hemresa och hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Visum

Alla resenärer till Sri Lanka behöver ansöka om eTA. Vi rekommenderar att man ansöker om visum till Sri Lanka via Alla Visum. Man kan betala på Alla Visums hemsida och skicka in handlingarna via post eller epost.

Om man vill ansöka om visum på egen hand, kan man hitta information här https://eta.gov.lk/slvisa/ OBS! Det finns inte support när man ansöker på egen hand.

Resans karaktär

Vi genomför resan i februari. Dagarna är varma och nätterna är ljumma. I bergen är klimatet lite svalare, men behagligt. Vi bor bekvämt och färdas på safari i parken i små öppna jeepar som körs av kunniga naturguider. 

Deltagarantal

Min 10, max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »