Översikt

Grönskande Sri Lanka med sol och bad i Mirissa

Följ med på vår fina resa till Sri Lanka. Vi åker på jeepsafari och upplever allt från grönskande teplantager, vackra stränder och färgstarka marknader till tempel, möten med människor, kultur och natur. Resan avslutas med sol och bad i Mirissa.

Vi börjar vår resa i huvudstaden Colombo där vi gör en rundtur under eftermiddagen och avslutar med High Tea på det anrika kolonialhotellet Galle Face. Vi fortsätter med ett besök i Värdsarvet kandy och besöker tandtemplet där en av Buddhas tänder sögs finnas. Omgivna av grönskande kullar tar vi oss sedan med bil och tåg till den mysiga lilla staden Ella där vi besöker Ella Gap och gör en lättare vandring uppför Little Adam´s Peak. Vi går genom natursköna gröna teplantage och från vårt boende är utsikten magnifik. 

Resan fortsätter med storviltsafari i jeep i Yala National Park. Bland höga granitkullar, i buskmarkerna och skogarna letar vi efter elefanter, vilda vattenbufflar, sambar- och axishjortar, krokodiler och leopard! Vi bor bekvämt strax utanför parken. Vi hinner med två game drives och får uppleva en av Asiens storviltrikaste nationalparker, belägen invid Indiska Oceanen.

I mysiga Mirissa njuter vi av sol och bad på långa sandstränder kantade av kokospalmer. Här gör vi en valskådning för att spana efter blåval eller knölval - havets giganter. Det finns också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. 

Du bidrar till nationalparkernas och reservatens bevarande
Att besöka de stora reservaten är bästa garantin för att speciellt leoparden men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Även val- och delfinsafari är ett viktigt bidrag till bevarandet av livet i havet, då även det ger inkomster och arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Sri Lanka

  Flyg från Arlanda på morgonen. Mellanlandning på vägen innan vi fortsätter mot Colombo. Vi anländer efter midnatt och har då transfer till vårt hotell. Måltider ombord.

 • Dag 2 Ankomst Colombo

  Vi landar på Colombos flygplats strax efter midnatt. Här möter vår guide upp och vi åker mot vårt hotell, det anrika kolonialhotellet Galle Face Hotel där vi får chans att sova ut. På förmiddagen finns möjlighet ta ett dopp i poolen och återhämta sig från jet-lagen innan vi upptäcker Colombo på en liten stadsrundtur. Vi ser mixen av koloniala hus sida vid sida med moderna kontorsbyggnader. På eftermiddagen intar vi klassiskt afternoon tea på vårt hotell medan vi ser solen gå ner över havet. Vi serveras te och massor av smårätter, kakor och scones. Galle Face Hotel. (Afternoon tea)

 • Dag 3 Världsarvet Kandy

  Efter frukost färdas vi upp genom de grönskande bergen i ca 3-4 timmar för att nå Kandy. På vägen besöker vi en kryddträdgård i Matawelle. Väl framme i Kandy kan vi göra en rundtur i den vackra staden som från början var ett otillgängligt fort. De flesta byggnaderna är från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Under eftermiddagen besöker vi Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. En av de viktigaste helgedomarna i den buddhistiska världen. Templet har en tand från Buddha i ett skrin, och började uppföras på 1500-talet. Tanden kom till Ceylon redan för 2500 år sedan. (F,M)

 • Dag 4 Mot Ella genom högländer och teodlingar

   Vi lämnar Kandy och reser vidare med genom höglandskapet. Färden går genom grönskande teplantage mot Nuwara Eliya, staden som omges av stora tefarmer med hus och gårdar i kolonial brittisk stil. Klimatet är behagligt då vi befinner oss på ca 2000 meters höjd. På vägen stannar vi på en tefabrik och ett teplantage för att lära oss mer om processen från hur bladen blir till de olika slags te som produceras i landet. Sri Lanka är också ett av få länder där te fortfarande plockas för hand, från buskar planterade längs bergens och kullarnas sluttningar. Tearbetarna, till övervägande del kvinnor, rör sig längs rader av buskar och tar bort två löv och en knopp från varje planta och täcker stora arealer varje dag. Bladen transporteras omedelbart till de närliggande fabrikerna där de torkas, bearbetas och packas i lådor, redo för transport. (F,M)

 • Vi tar sedan tåget till vårt slutmål för dagen - den mysiga bergsbyn Ella. På turen passerar vi djungel, byar och ärtgröna sluttningar med teodlingar. Tågresan tar ca 2,5 timmar. När vi har checkat in på vårt hotell kan vi göra en rundtur i staden och förundras över det vackra bergslandskapet som omger Ella. Byn anses vara en av de vackraste platserna i Sri Lanka. (F,M)

 • Dag 5 Ella Rock och Little Adam´s Peak

  Efter frukost påbörjar vi vår heldagstur i Ellaregionen dit många åker för att vandra. Lederna går genom landsbygden och omges av flera vattenfall och ett hänförande landskap. I byn finns ett fåtal små restauranger och caféer. Vi besöker Ella Gap, en klyfta mellan bergen varifrån du en klar dag kan se hela vägen till havet. En kortare vandringstur upp till Little Adam´s Peak som har fått sitt namn efter dess "storebror" längre västerut i Sri Lanka. Detta på grund av att den har samma form. Utsikten när vi kommer upp är väl värd vandringen dit! Vi besöker även Rawana Falls och Nine Arch Bridge, en av de ikoniska järnvägsbroarna i Sri Lanka. Som avslutning gör vi även ett besök på en tefabrik och ett teplantage där vi får en närmare inblick i hela processen från blad till te. På eftermiddagen åker vi mot Yala (ca 3 timmars bilresa) där vi bor checkar in på vårt hotell. (F,M)

 • Dag 6 Jeepsafari i Yala National Park

  Tidig väckning för en morgonsafari. I Yala finns den tätaste kända leopardstammen i världen. Bara i Yala har setts mer än 40 arter däggdjur och 200 olika fåglararter. Parken är nästan 10 kvadratmil och består av höga runda granitkullar, djungel, bush och långa sandstränder. Här finns elefanter, sambar- och axishjortar, krokodiler och den vilda ursprungsformen av vattenbuffel, som kan bli tre meter lång och väga över ett ton. Efter safarin åker vi tillbaks till hotellet för att inta vår frukost. Dagen kan sedan tillbringas vid poolen innan vi i skymningen ger oss av in i nationalparken igen för ytterligare en jeepsafari. (F,M)

   

 • Dag 7 Från Yala till Mirissa

  Efter en lugn start på dagen med frukost ger vi oss av mot Mirissa. Vi passerar bördiga jordbrukslandskap och små byar längs med kusten. I Mirissa tar vi in på vårt hotell, Paradise Beach Club, med det bästa läget vid stranden. Byn är känd för surfare världen över, så här finns stora möjligheter för den som vill testa surfing eller bara vara åskådare. På kvällen kan man besöka fiskebyn för att se på marknaden. Det finns flera mysiga barer och restauranger att välja på och i Mirissa råder en vänlig och avslappnad atmosfär, här kan man inte annat än trivas. (F,M)

   

   

 • Dag 8 Valsafari

  I dag går vi upp tidigt för att åka på valsafari. Båten åker redan klockan 7 från hamnen och turen pågår 3-5 timmar beroende på hur mycket val vi får se. På vår valskådning spanar vi efter blåval eller knölval - havets giganter. Här finns det också gott om delfiner - ofta i stora flockar som ibland kan omge oss runt båten. Havet utanför Sri Lankas södra ände är ett av de säkraste ställena i världen för att få se havets gigant blåvalen på nära håll. De kan väga upp mot 100 ton. Blåvalen och den mindre knölvalen kan ofta ses här från mitten av november till slutet av mars-april. Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell och kan tillbringa eftermiddagen på stranden. (F)

 • Dag 9-11 Stranddagar i Mirissa

  Njut av de vidsträckta stränderna och den mysiga atmosfären i Mirissa. På kvällarna kan man äta nyfångade skaldjur till en billig peng på någon av de små strandrestaurangerna. (F,M)

 • Dag 12-13 Hemresa

  Vi äter frukost och checkar ut från vårt hotell för att ta oss mot flygplatsen. beronde på när flyget gå så brukar vi även hinna med ett stopp i den gamla portugisiska staden Galle med sitt gamla fort. Flyget går hem på kvällen eller efter midnatt och vi har en mellanlandning innan vi når svensk mark dagen därpå (dag 13). (F)

 • Att tänka på

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg är preliminära. Det är bra att resa med ett öppet sinne för  synen på tid inte är som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

Resans höjdpunkter

 • Kandy, Ella och vägen dit genom gröna teplantager
 • Jeepsafari i Yala National Park
 • Sol och bad på Mirissas långsträckta stränder

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Flyg tillkommer. Kontakta oss gärna för pris!
Avresor Valfri avresedag
Pris Från 23 900 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 5 900 kr
Detaljerade priser

23 900 kr/person för del i dubbelrum om man reser 2-3 personer ihop
19 900 kr/person för del i dubbelrum om man reser 4-6 personer ihop
Sover man 3 personer i ett rum får 1000 kr i rabatt per person.

Barnpris

Barnrabatt 5 000 kr/barn barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna. Max 2 barn/rum.

I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Besök i Värdsarvsstaden Kandy med bl.a. Tandtemplet
 • Rundtur i Ellas omgivningar
 • Vandring till Little Adam´s Peak
 • 2 jeepsafaris/game drives i Yala National Park
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Matlagningskurs i Galle
 • Valskådning Mirissa
 • Sol och bad i Mirissa
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande färdledare/guide
 • Stadsrundtur Colombo
 • High Tea på hotel i Colombo, en kolonial klassiker
 • Halvpension utom förtra och sista dagen
 • Frukost alla dagar
 • Vatten på flaska de dagar vi transporterar oss
 • Wifi i bilen
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Flyg från Sverige till Sri Lanka, dryck, dricks, måltider utanför programmet. Visum ingår inte.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

 

Information om avresor

 Valfri avresedag

Resplan

Dag 1. Mot Sri Lanka
Dag 2. Ankomst Colombo
Dag 3. Världsarvet Kandy
Dag 4. Mot Ella genom höglandskap och teplantage
Dag 5. Ella Rock och Little Adam´s Peak
Dag 6. Jeepsafari i Yala National Park
Dag 7. Från Yala till Mirissa via Galle
Dag 8. Valsafari
Dag 9-11. Stranddagar i Mirissa
Dag 12-13. Hemresa 

 


Visum

Alla resenärer till Sri Lanka behöver ansöka om eTA. Vi rekommenderar att man ansöker om visum till Sri Lanka via Alla Visum. Man kan betala på Alla Visums hemsida och skicka in handlingarna via post eller epost.

Om man vill ansöka om visum på egen hand, kan man hitta information här https://eta.gov.lk/slvisa/ OBS! Det finns inte support när man ansöker på egen hand.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Galle Face Hotel

  Galle Face Hotel är ett anrikt hotell i traditionell kolonial stil med perfekt läge precis vid havet. De luftkonditionerade rummen är rymliga och fint inredda med platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi. Hotellet har en fin pool samt en restaurang där det serveras frukost och middag. De är kända för sin afternoon tea. 

 • Mountain Heaven´s, Ella

  Vackert beläget i grönskande landskap ligger Mountain Heaven´s i Ella. Förutom att alla Ellas sevärdheter kan ses från hotellet så ligger de även inom gångavstånd. Från rummen och från hotellets restaurang är utsikten över de gröna omgivningarna fantastisk. Det här är ett hotell att trivas på!


  Finns på hotellet

  Här finns en restaurang, WiFi, tvättservice, möjlighet att boka transporter och utflykter.

  Finns på rummet

  Alla rum är mysigt möblerade för bästa komfort. Här finns kallt och varmt vatten, en 32-tums TV, möjlighet till att koka kaffe och te på rummet. Varje rum har en privat veranda eller terrass varifrån utsikten är spektakulär.

 • Paradise Beach Club, Mirissa

  Paradise Beach Club Hotel ligger vid Mirissabukten nära Sri Lankas sydspets och har en magnifik utsikt över Indiska oceanen. Delfiner och valar kan skådas från hotellets strand för den som har tur, mellan perioden december till april. De luftkonditionerade rummen är fint inredda och har platt-tv, värdeskåp och kostnadsfri Wi-fi, balkong med havsutsikt. Hotellet erbjuder utomhuspool, spa samt en restaurang.