Översikt

Vandring till Mardi Himal Base Camp

Mardi Himal Trek är en av Himalyas gömda pärlor och är belägen strax öster om Nepals kanske mest kända vandringsled – Annapurna Basecamp trek. Leden öppnades 2012 och räknas av många som den bästa korta vandringsleden i Nepal. Leden passar bra för nybörjare utan att för den delen vara lätt och för den som har begränsat med tid men vill uppleva vandring med fantastiska vyer över vita Himalayatoppar. Den var dessutom leden som deltagarna vandrade i programmet The Journey som visades på tv 3. Målet för vandringen är Mardi Himal Base Camp på 4 250 möh med hisnande utsikt över bland annat Annapurna, Hiunchuli, Gangapurna och Fish Tail.

Sista biten går brant uppför innan vi når över krönet och möts av vajande böneflaggor i vinden. Den hisnande utsikten över Mardi Himal, Annapurna, Hiunchuli, Gangapurna och Machapuchares toppar är så nära så det känns som vi kan ta på dom. Känslan när vi vilar i skuggan av Himalayas snökläddatopper är en nästan religös upplevelse när vi äntligen nått slutdetinationen på vår vandring, Mardi Himal Base Camp. 

Området runt Mardi Himal är än så länge relativt oexploaterat och vandringen är varierad och ger dig mycket av Nepal och Himalya på kort tid. Leden består av smala vindlande stigar genom täta skogar och djungler, innan skogarna runt 3 300 m upphör och ett kargt, hårt och stenigt bergslandskap tar över. Längs med leden finns det dessutom ett förvånansvärt stort djurbestånd med ett rikt fågelliv och exempelvis leopard, kragbjörn, honungsgrävling, apor och hjortar.

Vandringen leds av lokala guider som pratar engelska och den tunga packningen bärs av bärare med bra villkor och försäkringar. Själva bär vi endast en dagspackning. Nätterna spenderas på små och enklare familjeägda tehus där vi även äter frukost och middag. Luncherna äter vi vanligtvis ute i det fria samtidigt som vi njuter av den fantastiska naturen.   

Efter ett tidigt morgonflyg med fantastisk utsikt över Himalayas snöklädda toppar når vi Nepals näst största stad Pokhara, belägen på 900 meter. Här spiller vi dock ingen tid denna gång utan vi sätter oss i en bil och kör i ca 1,5 timme till den lilla byn Dhampus där vi börjar resans vandring.

Vi lämnar bara fotspår kvar 
Vårt team av sherpas har goda arbetsvillkor med bra lön, försäkringar, sjukvård och utrustning. Bärarna bär max 25 kg per person, och ofta har vi hjälp av jakar. En del av din resas kostnad går till stöd till skolan i byn Chyangba, där många av våra guider är uppvuxna. Dina guider kan berätta med om detta. Vi har både kvinnor och män som huvudguider för våra vandringsresor. Vår samarbetspartner i Nepal deltog i arbetet med att bygga upp ett system för återvinning, som nu är i bruk längst Everestleden. I samband med det projektet städade de också bort 7 ton skräp (syrgasflaskor mm) från Mt Everest med hjälp av en tysk miljöorganisation och ett stort antal volonärer, bla från Äventyrsresor. Även utbildning av lokalbefolkningen ingick i det projeket. Många av våra guider har varit uppe på toppen av Mt Everest eftersom vår samarbetspartner även organiserar toppbestigningar.

 

 

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst Kathmandu

  Gruppresan börjar när ni landar i Nepals huvudstad Kathmandu på 1330 m.ö.h. Vår lokala guide möter upp på flygplatsen för transfer till hotellet som ligger i Kathmandus mysiga marknadskvarter. Under kvällen går vi igenom vår utrustning för att säkerställa att alla har det som behövs. Vid behov får vi hjälp att hyra/köpa utrustning som fattas. På kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang i stan.

 • Dag 2 På upptäcktsfärd i Kathmandu

  Kathmandu är en livlig och färgstark stad. Med sina marknader, tempel, dofter och myllrande folkliv blir staden ett första möte med den mångfacetterade nepalesiska kulturen. Här finns många sevärda platser av historiskt och religöst värde. Tillsammans med en kulturguide besöker vi under dagen det buddistiska templet Swoyambuhunath (monkey temple) beläget på en grönskande kulle ovanför Kathmandu. Vi fortsätter till Patan Durbar Square vars konst, rökelsedofter och uråldriga arkitektur ger en speciell stämning till platsen. Vi besöker även hindutemplet Pashupatinath, där stadens hinduer tar ett sista farväl av sina anhöriga.

 • Dag 3 Över Himalayas toppar till bergsbyn Pokhara

  Vi går upp tidigt på morgonen för att ta en kort 25 minuters flygtur från Kathmandu till Pokhara där vi hoppar in i en jeep för en 1,5 timmar lång färd till Dhampus. Här börjar vi vår vandring och passerar flera byar innan vi når Pothana där vi stannar för lunch. Om vädret är klart får vi se magnifika vyer över Annapurnabergen. Efter lunchen blir det en vandring svagt nedåt innan vi når Pitam Deurali där vi stannar för natten.

  Vandringsdistans: 3 km
  Tid för vandring: 3–4 timmar

 • Dag 4. Vandring till Forest Camp (2 600 m)

  Dagen består till stor del av en relativt brant uppförsbacke genom frodig djungel och med storslagna vyer över Dhaulagiri och Annapurnabergen i förgrunden. Har vi lyckan med oss får vi under vandringen även se glimtar av det rikliga djurlivet i området. Här finns bland annat leoparder, hjort, apor och mängder av olika fåglar. Sent på eftermiddagen når vi Forest Camp där vi stannar för natten.

  Vandringsdistans: 7 km
  Tid för vandring: 5 timmar

 • Dag 5. Vandring till Badal Danda (3 150 m)

  Dagen består av en relativt kort men brant vandring genom frodig rhododendron- och ekskog. Beroende på väder och hur alla känner sig så stannar vi för lunch i antingen Low Camp eller Badal Danda. Väl framme i Badal Danda blir vi belönade med en praktfull vy över Machhapuchhremassivet och Annapurnabergen.

  Vandringsdistans: 4 km
  Tid för vandring: 4 timmar

 • Dag 6 Vandring till High Camp (3 550 m)

  Även denna dag består av en relativt kort men brant klättring/vandring genom Himalayas steniga och ofta karga landskap. Vi når vårt mål i High Camp framåt lunch för att på eftermiddagen och kvällen få lite välbehövlig vila inför morgondagens vandring mot slutmålet.  I High Camp har vi fantastisk utsikt över Södra Annapurna, Hiunchuli, Gangapurna, Tare Kang och Khangsar i norr.

  Vandringsdistans: 2 km
  Tid för vandring: 3 timmar

 • Dag 7 Vandring till Mardi Himal Basecamp (4 250 m)

  Tidigt på morgonen, runt 03.00–04.00 går vi upp och klättrar upp mot utkiksplatsen för en spektakulär soluppgång över det mäktiga Himalaya. Klättringen till utkiksplatsen tar cirka 3 timmar och efter det tar det ytterligare cirka 2 timmar för att nå Mardi Himal Base camp. Dagen kommer att bli tuff och ansträngande med vandring längs med smala steniga stigar. Men det vi kommer att uppleva väl framme gör det mödan väl värt. De storslagna vyerna över de majestätiska bergen är en syn vi alltid kommer att bära med oss. Om vädret är klart kommer du att se Annapurna 1 (8 091 m), Södra Annapurna, Hiunchuli, Gangapurna, Tare Kang, Khangsar, Annapurna III och Fish Tail.

  Vandringsdistans: 8 km
  Tid för vandring: 7 timmar

 • Dag 8 Vandring till Siding Village (1 750 m)

  Vi börjar dagen som vanligt med frukost innan vi vandrar med lätta steg nedåt mot Siding Village via Low Camp. Här rör vi oss mot sydöst från bergskammen och genom den täta skogen. Efter en härlig vandring längs med floden och skogen når vi den välkomnande och pittoreska byn Siding där vi spenderar natten.  

  Vandringsdistans: 9 km
  Tid för vandring: 6 timmar

   

 • Dag 9 Sista vandringsdagen

  Vår sista vandringsdag är kommen och vi njuter av vår frukost innan vi börjar den cirka 2 timmar långa färden ner till Saidi Ghatta via Mardi Khola. Vi insuper vyerna, lukterna och autmosfären dessa sista timmar på leden. Framme i Saidi Ghatta möter vi upp vår chaufför som ska ta oss sista sträckan med jeep till Pokhara, en färd på cirka 2 timmar. Vi är tillbaka i Pokhara lagom till lunch och har eftermiddagen och kvällen fria för egna upptäckter. Pokhara är Nepals näst största stad och utgångspunkt för Annapurnaregionens många vandringsleder. Kvällstid avspeglas bergsmassivet i Phewasjöns spegelblanka sjö, ett magisk skådespel.

  Vandringsdistans: 3 km
  Tid för vandring: 2 timmar

   

 • Dag 10 Flyg till Kathmandu

  Tidigt denna dag lämnar vi Pokhara för att flyga tillbaka till Kathmandu. Här har vi en fri dag för att upptäcka mer av vad denna spännande stad har att erbjuda. Passa på att insupa så mycket du kan av denna myllrande huvudstad och dess vänliga befolkning. Njut av de intensiva dofterna, alla färger, ljuden, ropen från gatuförsäljarna medan du i sakta mak spatserar runt bland gyttret av gator och gränder. Besök gärna Thamel som är stadens främsta nattlivshub med marknader och barer med livemusik. På kvällen serveras en avskedsmiddag på en nepalesisk restaurang med lokal musik.
  Måltider: frukost och avskedsmiddag

 • Dag 11 Avfärd mot Sverige

  Idag är det dags att ta farväl av Nepal och börja vår resa hem mot Sverige. Vår samarbetspartner följer med er till flygplatsen där ni vinkas av med en Khada som lyckönskning. En Khada är en traditionell ceremoniell scarf som ges till besökare som ett tack och för att önska lycka till med allt framöver. Med oss har vi varma minnen av vårt möte med Himalayas mäktiga berg och dess vänliga invånare. Namaste!

Resans höjdpunkter

 • Den utmanande vandringen längs med Nepals gömda pärla Mardi Himal Trek
 • Vandring går igenom den kända Annapurnaregionen med vidsträckt utsikt över snöklädda toppar
 • Spektakulära vyer längs med hela vandringen
 • Nepalesisk gästvänlighet
 • Kathmandu med marknader och uråldriga tempel
 • Våra fantastiska lokala guider och bärare
 • Känslan av att vandra i Himalaya

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Valfritt
Pris Från 21 500 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan!
I priset ingår
 • Vandring längs Nepals gömda pärla Mardi Himal Trek 7 dagar
 • Nepalesisk färdledare/bergsguide samt team av bärare
 • Inrikesflyg Kathmandu – Pokhara t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Jeep-transfer Pokhara-Dhampus och Saidi Ghatta-Pokhara 
 • Hotell i Kathmandu och Pokhara 2 resp 1 natt inklusive frukost
 • Avskedsmiddag på nepalesisk restaurang
 • Helpension under vandringen
 • Vatten under vandringen
 • Stadsrundtur i Kathmandu med besök och inträde till olika sevärdheter
 • Bildblogg under resan
 • Alla parkavgifter samt annan administration
 • Första-hjälpenkit
 • Lån av duffelväska för vandringen
 • Vi bidrar till lokala återbeskognings och återvinningsprojekt på plats.
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (utöver vatten och te på vandringen), dricks ca 280 usd per person (rekommendation). Observera att flygresa Sverige - Kathmandu ej ingår i i resans pris. Om du ej vill ordna det själv, kontakta oss så hjälper vi dig.

Extra dagar

Extra natt i Kathmandu i del i dubbelrum 400 kr. Enkelrum 700 kr.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Information om avresor

Samla ihop ett gäng vänner så ordnar vi en egen avgång på valfri avresedag. Priset är normalt samma som om du reser med någon av våra grupper. Skicka oss ett mail så återkommer vi med en offert resor@aventyrsresor.se

Resplan

Dag 1. Ankomst Kathmandu och transfer till hotell
Dag 2. Sightseeing Kathmandu och förberedelse inför vandringen 
Dag 3. Tidigt flyg till Pokhara, färd till Dhampus och där börjar vandringen till Pitam Deurali
(2 100 m) ca 3–4 timmars vandring, 3 km.
Dag 4  Vandring till Forest Camp (2 600 m)
ca 5 timmars vandring 7 km
Dag 5. Vandring till Badal Danda (3 150 m)
ca 4 timmars vandring 4 km
Dag 6. Vandring till High Camp (3 550 m)
ca 3 timmars vandring 3 km
Dag 7. Vandring till Mardi Himal Basecamp (4 500 m)
ca 7 timmars vandring 8 km
Dag 8. Vandring till Siding village (1 750 m)
ca 6 timmars vandring 9 km
Dag 9. Vandring ca 3 km till Saidi Ghatta och bilfärd tillbaka till Pokhara ca 2 timmars vandring och 2 timmars bilfärd. Utforska Pokhara på kvällen.
Dag 10. Tidigt flyg tillbaka till Kathmandu och därefter fri tid för sightseeing och shopping.
Dag 11. Avresa hemåt

Resplanen anpassas efter gruppen samt flygvädret till Pokhara.

Klimat

Mitten av september till och med november är det "höst" i Nepal. Luften är oftast klar och sikten god. Dagarna är ljumma och nätterna kalla. Mars till mitten av juni är det "vår". Förmiddagarna är varma/heta och eftermiddagarna svalare. Ofta disigt på eftermiddagen. Rhododendronbuskar och ängar blommar.

Resans karaktär

7 dagars krävande vandring 3–7 timmar per dag upp till 4 500 meter. Vi vandrar på steniga stigar från lummigt till kargt landskap. God kondition och vandringsvana rekommenderas.  Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus. Du får låna packväska och kan hyra dunjacka samt varm sovsäck till en mindre kostnad. Familj och vänner kan följa er resa via en bildblogg på vår samarbetspartners hemsida eller på facebook.

Deltagarantal

Min 2, max 12 på gruppresor.  Resan går också att göra på valfritt datum minimum 2 personer.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Du vandrar med kunniga nepalesiska lokala bergsguider/sherpas vilket bidrar till arbetstillfällen och en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen. Förutom att vi klimatkompenserar för vårt flyg bidrar vi till lokala återbeskognings och återvinningsprojekt på plats.
I bergen lämnar vi inget annat än våra fotspår och vi samlar in vårt eget skräp som vi sedan återvinner.

Din guide möter dig i Kathmandu. Våra guider har stor erfarenhet av både vandring och klättring i Himalaya.

Flyg: Om du bokar din flygresa på egenhand tänk på att boka ett flyg som anländer dag 2 enligt resplanen. Meddela oss er tid för ankomst så vi kan boka upp transfer åt er från flygplatsen.
Logi: Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu och Pokhara. Enkla tehus, med dubbel eller flerbäddrum under vandringen. Tehusen vi bor på drivs av lokalbefolkningen.

Boende

 • Hotel Manaslu, Kathmandu, Nepal

  Hotell Manaslu är ett omtyckt hotell i hjärtat av Kathmandu. Flertalet välkända sevärdheter ligger inom gångavstånd vilket passar alla som vill utforska det som staden har att erbjuda. Hotellet har en familjevänlig profil men passar lika bra för ensamresenären som för kompis- eller kärleksparet. Samtliga 73 rum har AC, badrum med dusch/badkar och toalett samt terrass. På själva hotellet finns det en avkopplande pool att slappna av i, gratis wifi, bar, loungedel och mycket mer. Här finns även en restaurang som specialiserat sig för det amerikanska köket. I närheten av hotellet finns det fler goda restauranger. I receptionen hjälper den vänliga personalen dig att boka utflykter, växla pengar och mycket mer.