Översikt

Vandring till Everest Base Camp

På den här resan belönas vi med en av de mäktigaste utsikterna på hela jordklotet. Framför oss har vi den klassiska vyn av Everest och dess jättar till grannar. Det är inte svårt att förstå varför denna plats har en sådan dragningskraft.

Efter ett tidigt morgonflyg med fantastisk utsikt över Himalayas snöklädda toppar når vi byn Lukla, belägen på 2 830 meter. Här möter vi sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi, »mjölkfloden«, vars namn kommer från den bleka färgen på glaciärernas smältvatten. Doftande magnolia och jättelika granar kantar vår väg längs den berömda Namche Hill som leder upp till Namche Bazaar – en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och sherpas »huvudstad« i området. Klangen från jakarnas bjällror når oss när en herde passerar med sitt följe.

Skymning över Himalayas panorama. Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Thyangboche och Gompaklostret där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få lamans välsignelse här. Panoramavyn över det heliga berget Amadablam, som på avstånd har formen av en kvinno skuldra, är makalös. Morgonen därpå ger vi oss tidigt av mot vårt nästa mål – Dingboche, en liten karg stenby på 4 343 meter vid foten av Amadablam. När skymningen faller samlas vi i det familjeägda tehuset och pratar om dagens äventyr.


Everest Base Camp och Kala pathar 5 545 möh. 
Snart följer vi Khumbuglaciären till resans absoluta höjdpunkt, Everest Base Camp, på mäktiga 5 400 meter. Här berättar vår vandringsguide om de otaliga expeditioner som, med varierande resultat, har försökt nå det mytomspunna berget. Har vi tur får vi hälsa på i expeditionstältet hos de som förbereder sig för att bestiga Mt. Everest på sina mäktiga 8 848 meter. Stärkta av morgongröten i tehuset beger vi oss slutligen upp till Kala pathar, på 5 545 meter, och belönas med en av de mäktigaste utsikterna på hela jordklotet. Framför oss har vi den klassiska vyn av Everest och dess jättar till grannar. Det är inte svårt att förstå varför denna plats har en sådan dragningskraft på oss människor.

Belönande, legendarisk vandring. Resan bjuder på relativt krävande vandring om 6–9 timmar per dag upp till Everest Base Camp på 5545 meter. Vi vandrar i 13 dagar, men en ytterligare extra dag kan läggas till vid behov. Mycket god kondition och vandringsvana krävs. Vi har tre acklimatiseringsdagar på vägen, och möjlighet till hälsokontroll på Himalayan Recues Accociations läkarstation längs vägen. Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus. Du får låna packväska och kan hyra dunjacka samt varm sovsäck till en mindre kostnad.

Vår nepalesiska bergsguide Dikki Sherpa leder vandringen
Vandringen till Everest Base Camp i oktober leds av Dikki Sherpa, bergsguide från Nepal. Hon har bestigit tre höga toppar i Himalaya, Mera Peak 6470 möh, Mt. Manaslu 8163 möh och Mt Everest 8848 möh och arbetat 12 år som vandringsguide. Hon har även ett flertal avancerade utbildningar i bergssäkerhet och första hjälpen i ryggsäcken. Du är alltså i trygga händer och samvaron med Dikki och teamet som ansvarar för din vandring är både givande och rolig. Mötet med dem, deras kultur och mentalitet tillför mycket till din vandringsresa!

Vi lämnar bara fotspår kvar 
Vårt team av sherpas har goda arbetsvillkor med bra lön, försäkringar, sjukvård och utrustning. Bärarna bär max 25 kg per person, och ofta har vi hjälp av jakar. En del av din resas kostnad går till stöd till skolan i byn Chyangba, där många av våra guider är uppvuxna. Dina guider kan berätta med om detta. Vi har både kvinnor och män som huvudguider för våra vandringsresor. Vår samarbetspartner i Nepal deltog i arbetet med att bygga upp ett system för återvinning, som nu är i bruk längst Everestleden. I samband med det projektet städade de också bort 7 ton skräp (syrgasflaskor mm) från Mt Everest med hjälp av en tysk miljöorganisation och ett stort antal volonärer, bla från Äventyrsresor. Även utbildning av lokalbefolkningen ingick i det projeket. Många av våra guider har varit uppe på toppen av Mt Everest eftersom vår samarbetspartner även organiserar toppbestigningar.

Boka din resa

2024-10-07 2024-10-24 26 400 kr Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst Kathmandu

  Gruppresan börjar när ni landar i Nepals huvudstad Kathmandu på 1330 m.ö.h. Vår lokala guide möter upp på flygplatsen för transfer till hotellet som ligger i Kathmandus mysiga marknadskvarter. Under kvällen går vi igenom vår utrustning för att säkerställa att alla har det som behövs. Vid behov får vi hjälp att hyra/köpa utrustning som fattas. På kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang i stan.

 • Dag 2 På upptäcktsfärd i Kathmandu

  Kathmandu är en livlig och färgstark stad. Med sina marknader, tempel, dofter och myllrande folkliv blir staden ett första möte med den mångfacetterade nepalesiska kulturen. Här finns många sevärda platser av historiskt och religöst värde. Tillsammans med en kulturguide besöker vi under dagen det buddistiska templet Swoyambuhunath (monkey temple) beläget på en grönskande kulle ovanför Kathmandu. Vi fortsätter till Patan Durbar Square vars konst, rökelsedofter och uråldriga arkitektur ger en speciell stämning till platsen. Vi besöker även hindutemplet Pashupatinath, där stadens hinduer tar ett sista farväl av sina anhöriga.

 • Dag 3 Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla

  Efter ett tidigt morgonflyg österut över Himalayas snöklädda toppar når vi byn Lukla, belägen på 2.830 m.ö.h, där vi möter sherpafolket som invandrade från Tibet för 500 år sedan. Byn hänger på bergsväggen över Dudh Kosi – Mjölkfloden – vars namn kommer från den bleka färgen den får av glaciärernas smältvatten. Lukla betyder "Plats för får" och var för länge sedan just en betesplats. Numera är det porten till Everest-området och många vandrare passerar byn och dess lilla flygplats varje dag. Efter lunch startar vi vår vandring mot foten av världens högsta berg. Den första etappen som först går nedåt, tar oss till byn Phakding på 2.652 m.ö.h. På vägen passerar vi jordbrukslandskap och byar. Stigen kantats av sirligt utkarvade stenplattor med buddistiska böner. Buddister som passerar reciterar alltid dessa texter vilket ger dem god karma. Av respekt för denna sedvänja, passeras bönestenarna alltid medsols. 

  Höjdmeter: ~230 m
  Distans: 4-5 km
  Vandringstid: ~3-5 timmar

 • Dag 4. Bergsfolkets stad Namche Bazaar

  En kopp te väcker oss till liv och vi packar ihop våra väskor för att bege oss längs floden till Jorsele, ingången till Sagarmatha National Park. Här börjar stigningen upp mot Namche Hill, som vi gör i ett långsamt, stadigt tempo. På toppen ligger Namche Bazaar på 3.446 m.ö.h, en livlig blomstrande bergsby, ett handelscentrum och Sherpas "huvudstad" i området. Här tillbringar vi en dag för att acklimatisera oss till höjden med en vandring längst med terrassodlingarna upp till en utsiktspunkt där vi får den första glimten av Mount Everest. Det finns även tid att promenera runt och njuta av stämningen i byn och dess myller. Total vandringstid dag 5, ca 6 timmar, Stigning ca 800 m.

  Höjdmeter: ~830 m
  Distans: 5-6 km
  Vandringstid: ~6 timmar

 • Dag 5. Acklimatiseringsdag, vandring till Khumjung och tillbaka

  För att vänja oss vid den tunna luften kommer vi att vandra upp till Khumjung (3780 m ö.h.) och sedan tillbaka till Namche. På vägen stannar vi vid Everest View Hotel för att få se en fantastisk utsikt över Mt. Everest och Mt. Amadablam. Vi besöker även Sir Edmund Hillary’s skola och sjukhus i Khumjung och Khunde innan vi kommer tillbaka till Namche.

  Höjdmeter: ~340 m
  Distans: 5km
  Vandringstid: Kan variera

 • Dag 6 Heliga Tengboche och Lama Rimpoches kloster

  Vyerna vidgas och blir alltmer dramatiska när vi närmar oss den heliga marken vid Tengboche och dess berömda Gompa (kloster) där Lama Rimpoche bor. Expeditioner till de höga bergen brukar få Lamans välsignelse här. Vandringen upp till kammen bakom klostret är definitivt mödan värd. Härifrån har vi en fantastisk panoramavy över bergen Kawangde och Tawoche. Vi övernattar i områdets religiösa centrum; Tengboche, beläget 3.827 m.ö.h. 

  Höjdmeter: ~420 m
  Distans: 4-5 km
  Vandringstid: ~5-6 timmar

 • Dag 7-8 Spektakulära vyer i Pheriche, acklimatisering

  Tidigt nästa morgon beger vi oss mot vårt nästa mål: byn Pheriche. Stigningen i höjdmeter sker inte dramatiskt men höjden över havet börjar kännas. Vi passerar betande jakar och små, porlande glaciärbäckar. Här på drygt 4.000 meters höjd är luften märkbart tunnare och vår vandringsguide hjälper oss att hitta det rätta tempot för att kraften ska räcka till hela dagen. Eftermiddagarna kan bli kyliga, därför får vi rådet att även bära med oss mössa samt en extra tröja i dagsryggsäcken. När skymningen faller samlas vi kring den värmande kaminen och pratar om dagens äventyr. I Pheriche på 4.280 m.ö.h har vi även en dag för acklimatisering. För effektivast höjdanpassning används den dagen för en vandring upp till Nangma Naogma, och sedan tillbaka till Pheriche. Total vandringstid dag 8 ca 6 timmar. Acklimatiseringsvandring/vila dag 9. I Pheriche ligger en höghöjdsklinik där de som önskar kan få rådgivning vid höghöjdssymptom.

  Dag 8:
  Höjdmeter: ~830 m
  Distans: 3-4 km
  Vandringstid: ~6 timmar

 • Dag 9 Kort vandring till Dughla, acklimatisering

  Efter en hälsosam frukost ger vi oss ut i det dramatiska landskapet. Vid gynnsamt väder väntar oss en bedårande vacker vandring uppåt genom Lobuchedalen. Vi korsar en liten flod som har sin källa i Khumbu glaciären, högre upp. För att ytterligare anpassa oss till höjden vandrar vi endast tre timmar denna dag. På 4.600 m.ö.h når vi den lilla byn Dughla, vårt mål för dagen. Total vandringstid denna acklimatieringsdag är ca 3 timmar.

  Höjdmeter: ~350 m
  Distans: 2 km
  Vandringstid: 2-3 timmar

 • Dag 10 Högalpin terräng mot Lobuche och Gorak Shep

  Nu befinner vi oss i högalpin terräng, ovan trädgränsen. Vi passerar den lilla byn Togla och floder som kanske har frusit och ensliga stenhus belägna i en karg och kärv vildmark av sten. Vi befinner oss på hög höjd och vandringen är krävande. Vi möter tåg av jakar med varulaster som transporteras till byarna och lägren högre upp. Från leden ser vi Khumbuglaciärens isfall, Pumori och flera andra av Himalayas magiska toppar. Glöm inte att kika upp mot skyn efter skymningen, för närmre den stjärnbeströdda himlen kommer man knappt. Vi kommer fram till Lobuche, 4.930 m.ö.h. 

  Höjdmeter: ~290 m
  Distans: 2 km
  Vandringstid: 4-5 timmar

 • Dag 11 Everest Base Camp

  Efter frukost tar vår vandringsguide i samråd med gruppen ett beslut om dagens program, baserat på väderutsikter och på deltagarnas förutsättningar. Vid gynnsamt väder följer vi Khumbuglaciären på väg upp mot legendariska Everest Base Camp. Vi passerar den sista byn längs Everestleden, Gorak Shep. Vi vandrar långsamt genom dalen, omgivna av världens allra högsta berg. Tillslut når vi Everest Base Camp på mäktiga 5.400 m.ö.h. Här stannar vi ett tag. Under högsäsong är Everest Base Camp fullt av expeditionsteam, som stannar under över en månad för att acklimatisera sig inför toppbestigningen. Efter besök på dessa höga höjder vänder vi stegen ner mot Gorakshep igen. Totalt vandrar vi i cirka 6-8 timmar i lugn takt. Stigning ca 450 m stigning, sedan fortsätter vi nedåt ca 200 m till. 

  Höjdmeter: ~450 m/~220 m
  Distans: 5 km
  Vandringstid: ~8 timmar

 • Dag 12 Toppbestigning av Kala Pathar

  Om väderförutsättningarna tillåter, har de som vill idag möjlighet att bestiga toppen av Kala Pathar. När vi nått toppen, 5.545 m.ö.h. belönas vi med den klassiska vyn av Everest och Lothse och deras jättar till grannar. Vi fortsätter ner till Pheriche, på 4.200 m. 

  Höjdmeter: ~410 m/~1280 m
  Distans: 5-6 km
  Vandringstid: ~6-8 timmar

 • Dag 13 Lättare steg mot Tengboche

  Vi lämnar Pheriche och vandrar nedåt. Vi passerar vandrare som är på väg uppåt och vi önskar dom lycka till medans vi kan njuta av detaljerna i omgivningen runt omkring nu när våra steg och andetag känns lättare allt eftersom vi närmar oss Tengboche. 

  Höjdmeter: ~410 m
  Distans: 3 km
  Vandringstid: ~6 timmar

 • Dag 14-15 Vandring vid det heliga bergets Khumbilas fot

  Vi går stadigt nedåt och återvänder mot Lukla. Vägen tar oss via byn Khumjung vid foten av det heliga berget Khumbila. Eventuellt finns tid att göra ett besök på Himalaya Trust highschool and hospital, som ger högklassig utbildning och hälsovård till de sherpas som bor i området. Mot en mindre donation till klostret har vi också chans att med egna ögon få se reliker från den omtalade snömannen "yeti". Den kuperade leden fortsätter nerför Namche Hill i till byn Monjo, där vi övernattar. Den sista dagen går vi över broarna vid Phakding och den sista biten ner till Lukla för övernattning innan propellerflyget tar oss tillbaka genom Kathmandudalen. Sista kvällen i Lukla tillbringar vi tillsammans med våra guider och bärare/jakförare, som kommer att lämna oss i Lukla. 

  Dag 15:
  Höjdmeter: ~1025 m
  Distans: 5-6 km
  Vandringstid: 5-6 timmar

  Dag 16:
  Distans: 4-5 km
  Vandringstid: ~4 timmar

 • Dag 16-17 Till Kathmandu

  Idag flyger vi tillbaka till Katmandu och under kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en traditionell nepalesisk restaurang. Dagen därpå har vi en fri dag med tid att handla på marknaden och bara ta det lugnt och insupa Katmandus oförglömliga atmosfär och smälta upplevelsen av vandringen. 

 • Dag 18 Hemkomst

  Idag bär det av hemåt. Beroende på vilka flygtider man har är man åter på Arlada sen kväll eller tidig morgon dagen därpå. Med oss har vi oförglömliga minnen i bagaget och med stor tacksamhet för alla upplevleser vi fått vara med om. Namaste!

Resans höjdpunkter

 • Den utmanande vandringen längs den mytomspunna leden upp till Everest Base Camp.
 • Utsikten från Kala Pathar, över Mt Everest.
 • Kathmandu med marknader och uråldriga tempel
 • Våra fantastiska lokala guider och bärare

Karta

Resfakta

Reslängd 18 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/10
Pris Från 26 400 kr
Enkelrumstillägg 4 200 kr
I priset ingår
 • Vandring längs leden Lukla - Everest Base Camp, normalt 13 dagar
 • Nepalesisk färdledare/bergsguide samt team av bärare
 • Inrikesflyg Kathmandu – Lukla t/r
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Hotell i Kathmandu 4 nätter inklusive frukost
 • Välkomst och avskedsmiddag på nepalesisk restaurang
 • Helpension under vandringen
 • Vatten under vandringen
 • Stadsrundtur i Kathmandu med besök och inträde till olika sevärdheter
 • Bildblogg under resan
 • Alla parkavgifter
 • Vi bidrar till lokala återbeskognings och återvinningsprojekt på plats.
 • Miljöskatt
 • Observera! Flyg Sverige - Kathmandu ingår ej i resans pris. För hjälp att boka flyg, kontakta gärna oss!
I priset ingår ej
 • Flygresa Sverige - Kathmandu, kontakta oss så hjälper vi dig att boka!
 • Visum
 • Drycker (utöver vatten och te på vandringen),
 • Dricks ca 280 usd per person (rekommendation)
Extra dagar

Extra natt i Kathmandu i del i dubbelrum 400 kr. Enkelrum 700 kr.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Information om avresor

Samla ihop ett gäng vänner så ordnar vi en egen avgång på valfri avresedag. Priset är normalt samma som om du reser med någon av våra grupper. Skicka oss ett mail så återkommer vi med en offert resor@aventyrsresor.se

Resplan

Dag 1. Ankomst Kathmandu
Dag 2. På upptäcktsfärd i Katmandu
Dag 3. Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla
Ca ~230 m, 4-5 km, 5 h
Dag 4  Till bergsfolkets stad Namche Bazaar 
Ca ~830 m, 5-6 km, 6 h
Dag 5. Acklimatisering t/r Khumjung
Ca ~340 m t/r, 10 km
Dag 6. Heliga Tengboche och Lama Rimpoches kloster
Ca ~420 m, 4-5 km, 6 h
Dag 7. Vandring till Pheriche
Ca ~830 m, 3-4 km, 5 h
Dag 8. Acklimatisering t/r Nangma Naogma
Ca ~ 4 km t/r
Dag 9. Kort vandring till Dukla. Acklimatisering eller vila  
Ca ~350 m, 2 km, 2-3 h
Dag 10. Högalpin terräng mot Lobuche 
Ca ~290 m, 2 km, 4-5 h
Dag 11. Everest Base Camp - Gorak Shep
Ca ~450-220 m, 5 km, 8 h
Dag 12. Bestigning av Kala Pathar 
Ca ~410-1280 m, 5-6 km, 6 h
Dag 13. Lättare steg mot Tengboche 
Ca ~410 m, 3 km, 6 h
Dag 14-15. Vandring vid det heliga bergets Khumbilas fot 
Ca ~1025 m, 5-6 km, 5-6 h
Dag 16. Flyg tillbaka till Kathmandu
Ca ~4-5 km, 4 h
Dag 17. Fri dag i Kathmandu
Dag 18. Hemresa

Resplanen anpassas efter gruppen samt flygvädret till Lukla.

Klimat

Mitten av september till och med november är det "höst" i Nepal. Luften är oftast klar och sikten god. Dagarna är ljumma och nätterna kalla. Mars till mitten av juni är det "vår". Förmiddagarna är varma/heta och eftermiddagarna svalare. Ofta disigt på eftermiddagen. Rhododendronbuskar och ängar blommar.

Resans karaktär

13 dagars krävande vandring 6–9 timmar per dag upp till 5 545 meter. Vi vandrar på steniga stigar från lummigt till kargt landskap. Mycket god kondition och vandringsvana krävs. Vi har tre acklimatiseringsdagar på vägen, och möjlighet till hälsokontroll på Himalayan Recues Accociations läkarstation längs vägen. Du bär bara din dagsryggsäck. Under vandringen bor vi i familjeägda tehus. Du får låna packväska och kan hyra dunjacka samt varm sovsäck till en mindre kostnad. Familj och vänner kan följa er resa via en bildblogg på vår samarbetspartners hemsida eller på facebook.

Deltagarantal

Min 1, max 12 på gruppresor.  Resan går också att göra på valfritt datum minimum 2 personer.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Du vandrar med kunniga nepalesiska lokala bergsguider/sherpas vilket bidrar till arbetstillfällen och en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen. Förutom att vi klimatkompenserar för vårt flyg bidrar vi till lokala återbeskognings och återvinningsprojekt på plats.
I bergen lämnar vi inget annat än våra fotspår och vi samlar in vårt eget skräp som vi sedan återvinner.

Din guide möter dig i Kathmandu. Våra guider har stor erfarenhet av både vandring och klättring i Himalaya.

Flyg: Om du bokar din flygresa på egenhand tänk på att boka ett flyg som anländer dag 1 enligt resplanen. Meddela oss er tid för ankomst så vi kan boka upp transfer åt er från flygplatsen.
Logi: Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu och Lukla. Enkla tehus, med dubbel eller flerbäddrum under vandringen. Tehusen vi bor på drivs av lokalbefolkningen.

Boende

 • Hotel Manaslu, Kathmandu, Nepal

  Hotell Manaslu är ett omtyckt hotell i hjärtat av Kathmandu. Flertalet välkända sevärdheter ligger inom gångavstånd vilket passar alla som vill utforska det som staden har att erbjuda. Hotellet har en familjevänlig profil men passar lika bra för ensamresenären som för kompis- eller kärleksparet. Samtliga 73 rum har AC, badrum med dusch/badkar och toalett samt terrass. På själva hotellet finns det en avkopplande pool att slappna av i, gratis wifi, bar, loungedel och mycket mer. Här finns även en restaurang som specialiserat sig för det amerikanska köket. I närheten av hotellet finns det fler goda restauranger. I receptionen hjälper den vänliga personalen dig att boka utflykter, växla pengar och mycket mer.