Översikt

Björnsafari med Naturkompaniet

Vad är det som rör sig ute på myren? Visst är det en björn som kommer lufsande så att det stänker om tassarna, i solnedgångens sista sken. Vi håller andan i vårt gömsle, björnen kikar mot oss, men får strax annat att tänka på då det närmar sig ytterligare en björn. De reser sig på bakbenen, ryter hest och vi ser deras spegelbild i tjärnen – som hämtat ur naturfilmerna på TV, där just dessa gömslen brukar användas.


Vi befinner oss på rovdjurssafari i östra Finlands ödemarker, i »Ingen-mans-land«, och kanske är det den stora »ryska björnen« vi ser på de vidsträckta myrarna. Har vi tur kommer de en efter en tills vi får se tre, fyra eller fem björnar trevande och kivande sätta i sig vid åtlarna, våra utlagda lockbeten.

Under natten hör vi vargar yla och kanske en djärv liten järv, vågar sig fram nästa morgon. Här, i de små men bekvämt inredda gömslena, tillbringar vi två mycket spännande nätter. Ingen natt blir den andra lik eftersom vi provar olika platser.

Vår bas under expeditionen är en stor timmerstuga, där vi intar måltiderna, ser på arangören Lassis föredrag och bildvisning, badar bastu och sover ut i våra sängar. Stugan ligger vid en sjö med storlom, fiskgjuse och tranor som enda grannar. Första dagen vandrar vi i en grov, månghundraårig skog för att leta efter klorevor, spillning och björnspår. Kanske hittar vi ett ide att ta en titt i. Innan vi återvänder till civilisationen kan vi också ro i ekor på sjön, fiska, bada eller vandra i de om givande tassemarkerna.


Vår färdledare Peter Persson
Peter Persson är en sann äventyrare, vildmarksentusiast och filmskapare. Ända sen han var liten har han drivits av en väldigt stark upptäckarglädje och han har alltid känt en väldigt stark dragningskraft till den storslagna naturen. Genom åren har han hunnit med att genomföra några av sina största drömmar. Han har bland annat skidat över Svalbard, paddlat ensam genom norra Kanada och Alaska, vandrat genom regnskogen på Tasmanien och spenderat mycket tid i våra Skandinaviska vildmarker.

Du bidrar till rovdjurens bevarande 
Att besöka de stora rovdjuren i östra Finlands vildmark skapar ett ekonomiskt incitament att bevara dem i deras naturliga miljö. Det ger också välkomna arbetstillfällen i en glesbygd. Vår arrangör är en känd naturfotograf och engagerad naturvårdare, som har arbetat många år med att få djuren att vänja sig vid vår närvaro vid åtlarna.

Reseprogram

 • Dag 1 Flyg till Kajaani och buss till campen

  Flyg till Helsingfors från Arlanda på morgonen med Finnair 6:50. Vår färdledare möter gruppen vid utgångsgaten på Arlanda. Byte för nytt inrikesflyg till Kajaani 10:15, dit vi prel. anländer 11:30. I Kajaani möts vi av en minibuss som kör oss de 16-17 milen till Kuhmo under drygt 2 timmar. Sen lunch på vildmarkscampen. Är förutsättninarna bra far vi sen ut till gömslena med fina chanser på björn-, varg- och järvobservationer. (Alternativt stannar vi och ser på föredrag med bildvisning om björnar och övernattar på den trevliga vildmarkscampen denna kväll i stället för sista kvällen.)

 • Dag 2 Gömsle vid myren

  På morgonen vaknar myren upp till liv igen. När morgondimman klarnar brukar djuren finnas kvar och ge en sista chans till bilder. Vad rörde sig därute? Återfärd till campen på morgonen efter natten i gömsle. Lite längre vandring i urskogsartad miljö ev. med picknicklunch på f.m. Den som vill kan stanna för att bada bastu och bada i sjön intill. Vila på em, och efter tidig middag åker vi så ut till myrarna igen. Ännu en natt i gömsle med fina chanser till björn-, varg- och järvobservationer. Vi försöker att byta gömsle och område med varandra mellan de olika nätterna. Lyssna på vildmarkens alla ljud, är det björnarna som tassar runt eller en varg som ylar långt bort...

 • Dag 3 Björnspaning

  Återfärd till campen, vila och kanske en tur till andra sidan sjön med ekor. Vila, lunch och bad med bastu. Om vi inte kunde övernatta i gömslena redan första natten, gör vi det nu i stället. Annars stannar vi och ser på Lassis föredrag med bildvisning om björnar och övernattar på den trevliga vildmarkscampen. De som vill kan i stället boka en extra natt i gömsle och betala ca E 100 på plats, i mån av plats.

 • En del av upplevelsen Bastu och bad i sjön

  På vår camp finns både bastu och brygga. Här råder tystnad och vi är omgivna av dofter från skogen. Att bada utomhus ger utöver naturupplevelsen en rad hälsofördelar. Den nederländska äventyraren Wim Hof är omskriven av sina forksningsteorier om hur kalla utomhusbad kan förbättra immunförsvar och öka den mentala styrkan. Med lugna och djupa andetag kan man träna kroppen att anpassa sig till temperaturen, något som vi får tillfälle att prova på idag.

 • Dag 4 Sista morgonen i ödemarken och hemresa

  Tidig avhämtning för de som ev. övernattat i gömsle. Därefter blir det frukost och genomgång av våra upplevelser, kortare vandringstur runt campen eller ett sista dopp. Alternativt kanske Lassi visar sina fina björnbilder eller ger tips om naturfotografering, innan det är dags att börja färden i ett par timmar tillbaka till Kajaanis flygplats vid 11-tiden. Lunch efter vägen. Flyg hem vid 17:30 och ankomst till Arlanda vid 20:30-tiden.

 • Obs!

  Programmets innehåll kan som nämnts komma att kastas om mellan dagarna av olika anledningar, t.ex. väder och vind. Eller p.g.a att Finnair byter flygtider. Men vi anpassar programmet så att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår vistelse i vildmarken.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Arlanda
Avresor 28-31 aug 2020
Pris Från 14 900 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Kajaani i norra Finland inkl. skatter
 • Transfer till vildmarkscampen utanför Kuhmo
 • Övernattning i gömsle för att försöka få uppleva och fotorgrafera björn 
 • Övernattningar på vildmarkscamp med bastu
 • Bildvisning med djurfotografier från området
 • Vandring i urskogen där vi lär oss om spår och tecken
 • Svensk färdledare under hela resan, Peter Hunger
 • Helpension på resmålet
 • Mycket kunniga lokala guider
 • Klimatkompensation av flygresan
I priset ingår ej

Sovsäck ingår ej, går hyra för 10 Euro natt.
Båttur och bastu 5 Euro per tillfälle vardera.
Extranatt i gömsle i stället för campen, 100 Euro. 

Boende

2 nätter i specialinredda gömslen och en natt i bekväm vildmarkscamp.

Resesätt

Avdrag för den som tar sig till Kajaani själv 3 000 kr.

Klimat

Vi reser i slutet av augusti då vädret brukar vara behagligt med dagstemperaturer på 10–20 grader och det fortfarande är plusgrader på natten. Både solsken och regn kan förekomma. Myggen har normalt blivit fåtaliga. Vi delar upp oss på flera gömslen, till några är det en bit att gå över myrmark. Resan kan genomföras av alla som orkar och kan sitta still i ett göm­sle. Vandringarna är frivilliga och går i behaglig och lättgången terräng. Vi besöker ingenmansland, därför behövs allas födelsedatum samt pass.

Resans karaktär

Övernattning två nätter i små, funktionellt inredda gömslen samt en natt på en bekväm vildmarkskamp med del i dubbelrum, toa, och tillgång till dusch och bastu.

Deltagarantal

Min 10, max 15 deltagare

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Inspiration

Tack till Bengt-Göran Skoog som spelade in filmen under en av våra Rovdjurssafaris i Ingemansland.