Översikt

Malawi - Vackra vandringar, storviltsafari och bad i Malawisjön

Ett nytt spännande, vackert vandringsmål. Malawi är med sitt storslagna och omväxlande landskap med höga berg, spännande storviltsparker och den klara blå Malawisjön, ett av de mest intressanta resmålen just nu. Vi färdas bekvämt och landet är känt för att vara varmt, vänligt och välkomnande. Ändå är det fortfarande ganska okänt och opåverkat av turism. På vår resa vandrar vi i både Mulanjebergen och på Zombaplatån, åker på safari i Liwonde National Park och kopplar av med sol bad i den varma, turkosa Malawisjön bland små färggranna ciklider.

De högsta berget når upp till 3002 m.ö.h och den lägsta punkten ligger nästan nere på havsnivån. Det är omväxlande grönt och frodigt, med högland, skogar, berg, torra slätter, branta sluttningar och dramatiska floddalar. Landets mångfald gör Malawi till ett av de vackraste länderna i Afrika. Vi bor på små lodger och hotell bland teplantager, med massor av utomhusaktiviteter. Vi gör vandringsturer med utgångspunkt från de lodger där vi bor några nätter på varje plats och gör behagliga dagsutflykter med guider. Vandringarna går i ett behagligt tempo och är inte så krävande. Tid finns för snorkling och bad i Malawisjön, en storviltsafari i Liwonde och mycket annat. Den som har dykcertifikat kan även boka en dyktur i Malawisjön.

De är randiga, brokiga, långa, korta och framför allt orädda. De nyfikna små fiskarna kommer nära dig, när du går på sandbottnen eller simmar bland de rundade granithällarna. Närmare känslan av att få bada i ett gigantiskt akvarium bland färgstarka fiskar, kan du nog inte komma... Här i Malawisjöns 27 gradiga, turkosa, kristallklara och söta vatten kan alla njuta av livet under ytan. När du inte badar eller snorklar, eller provar på att dyka, finns en behaglig hängmatta i närheten. Där kan du ligga och läsa eller se på skrikhavsörnarna som sitter och spanar efter fisk. Avsluta dagen med en kajaktur eller båttur på sjön med en "afternooner", en drink ombord i solnedgången...

Resan börjar med vandring i de vackra Mulanje mountains där vi gör lätta dagsvandringar genom teodlingar upp i bergen. Vi färdas sen vidare till den färgranna Zomba platån. Här gör vi dagsutflykter i blomstrande omgivinignar och svalkar av oss i någon av naturpoolerna, vid de små vattenfallen. Vad är väl Afrika utan en safari? Vi besöker den viltrika nationalparken Liwonde. Här bor vi mitt i naturen på Mvuu Camp, med pool, restaurang men bara 12 rymliga tält. Campen ligger strategiskt invid stranden av Shirefloden. Här är gott om elefanter och antiloper som Impala, Waterbuck, Reedbuck och Bushbuck. I de torrare områdena kan man även möta hyena, serval, schakal, sebra, buffel, babian och Hartebeest. Liwonde hyser även ett av Afrikas tätaste bestånd av den magnifika sabelantilopen. Dessutom finns reintroducerade svarta noshörningar, men de kan vara svåra att få se ibland. Nu finns möjligheten att få spåra svart noshörning till fots, med guide och parkvakter för 40 dollar, överskottet för detta går direkt till bevarandeprogrammet.

Fågellivet är mycket rikt med över 300 arter. Gott om både stora, färgstarka och vackra fåglar som hägrar, tranor, biätare och blåkråkor. I floden intill finns massor av krokodiler och flodhästar. Vi färdas runt omväxlande med safaribil, båt på floden och de som önskar kan följa med på vandringssafari med guide. Game drive sker i öppet safarifordon med soltak och fri sikt åt alla håll, ger en intensiv närkontakt med djur och natur. Du upplever doften från djur och kryddiga örter. Hit kommer få turister, ingen trängsel och man får ofta vara ensam med sina upplevelser. Med litet tur hittar våra guider svårsedda djur som serval, piggsvin, honungsgrävling eller genett.

Vi fortsätter till resans mest avkopplande dagar på Domwe Island, en ö i "Världsarvet" Lake Malawi National Park. Sjön är 58 mil lång, 7 mil bred, en av världens djupaste sjöar med sina 700 meter. Den är en del av Rift Valley och inramas i väster av en hög bergkant. Här får alla sitt lystmäte av färggranna fiskar och klart vatten, (så klart att man skulle vilja dricka). Ta på cyklop och vandra ut bland släta granithällar och mjuka sandbottnar. Malawisjön innehåller fler slags sötvattensfiskar (över 500-1000 arter) än någon annan sjö på jorden, de flesta är endemiska och sjön anses lika viktigt för evolutionsforskningen som Galapagosöarna. Majoriteten av de färgranna fiskarna är ciklider, välkända för alla som har ett akvarium.

Det finns rymliga tält med bra läge vid vattnet. Mitt på dagen passar hängmattan kanske bäst i värmen, här kan du koppla av och samla dina intryck. Nätterna blir sällan sena, men det finns solcellsbelysning så du kan hitta tillbaka till tältet efter middagen. Ute på sjön glimmar massor av lampor på fiskarnas små träkanoter. Det ser ut som stjärnorna fallit ner i den stora sjön.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Malawi

  Avresa från Arlanda vid 21- tiden med Ethiopian Airlines. Vi flyger över natten till Addis Abeba. 

 • Dag 2 Ankomst till Mulanje

  Byte av flyg i Addis Abeba. Nytt flyg till Malawi på förmiddagen.Mellanlandning i Lilongwe innan vi flyger den sista biten till Blantyre där vi anländer på eftermiddagen. Här blir vi välkomnade och upphämtade av vår lokala guide för vidare transport till Mulanje, där vi inkvarteras på Lujeri Lodge. Det anrika huset har byggts om till lodge i kolonial stil med en trevlig trädgård. Mulanje är centrum för landets teodling och här finns bergsmassivet Mulanje Mountains, som ger en härlig kontrast till det frodiga landskapet i dalarna nedanför. Här kan vi vila ut för resan i den vackra trädgården innan det är dags för middag.

 • Dag 3-4 Vandring i Mulanjebergen

  Efter frukost på lodgen blir det vandring genom teplantagerna, upp genom skog och uppför dalarna in i Mulanjebergen. Vi passerar genom många slags skiftande miljöer på vägen upp. Lederna fortsätter upp genom buskmarker och över gräsbevuxna hedar, innan vi når upp på höjdernas storslagna stenlandskap, med dramatiska utsikter och stup. Mulanje består av den hårda förstenade kärnan i ett gammalt lavautbrott, där det omgivande berget senare har eroderats bort. Det är ett vackert och dramatiskt landskap med många djupa dalar. Den högsta toppen Sapitwa peak är 3002 meter hög.

 • Här uppe äter vi picknicklunch och kan även vila vid de raststugor som finns på vandringslederna. Vi kan även vila ut vid de små klara bassänger och bäckarna vi passerar, eller ta ett uppfriskande dopp i poolerna. Guiderna visar vägen och hjälper oss med packningen, vi behöver bara ta med en lätt dagtursäck. Berget omges av skogar som brukas, men här finns även kvar den endemiska Mulanje-cypressen. Dessutom är flera arter av fåglar, insekter och ödlor endemiska här. På eftermiddagen eller kvällen blir det skönt att komma ned och vila ut med en kopp te i den lummiga trädgården. På kvällen kan du se på byns liv innan det är dags för middag på lodgen.

 • Dag 5-6 Zomba Plateau

  Direkt efter frukosten beger vi oss ut på den Malawiska landsbygden och färdas drygt tre timmar till Zomba och får se vardagslivet på Malawis landsbygd. Här ovanför breder Zombaplatån ut sig. Bergsplatån är 1800 m hög och här finns en omväxlande och frodigt gröna skogar med cypresser, tallar och ceder omväxlande med små vattenfall och stilla sjöar och gräsmarker. Vi flyttar in på det lilla personliga Sunbird Hotel i kolonialstil omgiven av vacker lummig trädgård. Det är gott om olika små färgranna fåglar i skogen, på platån och kring hotellet. 

 • Skogsreservatet är känt för sin storslagna skönhet med blommor, ormbunkar och orkidéer. Staden Zomba är Malawis gamla huvudstad.  Hotellet är en perfekt plats att utgå från för dagsutflykter. Här har vi möjlighet att cykla, rida på hästar eller bara göra härliga skogsvandringar längs de porlande forsarna. Klimatet är svalare, torrare och behagligare än i många andra delar av landet, tack vare den höga höjden.   De

 • Dag 7-8 Liwonde National Park

  Vi lämnar höglandet och tar oss ner på lägre höjd till den vackra och viltrika Liwonde National Park som ligger runt Shirefloden. Färden tar ett par timmar. På Mvuu Camp bor vi med bästa läge. Här finns pool, restaurang och 12 rymliga tält. Campen ligger vackert invid stranden av Shirefloden. Här kan man få se elefanter och flodhästar från restaurangen... Här blir det safariturer med bil på morgon och kvällar eller så åker man med campens båt för att se på djuren kring floden.

 • Här är gott om elefanter och antiloper - som Impala, vattenbock, reedbuck coh bushbuck. I dessa områden kan man även möta hyena, serval schakal, sebra, buffel, babian och harebeest. Liwonde hyser även ett av Afrikas tätaste bestånd av den vackra sabelantilopen. Dessutom finns reintroducerade svarta noshörningar, dessa kan dock ibland vara svåra att få se

 • Här är gott om elefanter och antiloper - som Impala, vattenbock, reedbuck coh bushbuck. I dessa områden kan man även möta hyena, serval schakal, sebra, buffel, babian och harebeest. Liwonde hyser även ett av Afrikas tätaste bestånd av den vackra sabelantilopen. Dessutom finns reintroducerade svarta noshörningar, dessa kan dock ibland vara svåra att få se

 • Dag 9-10 Domwe Island - Cape Maclear

  Vi avslutar vårt äventyr med några avkopplande dagar vid Malawisjön. Tidigt på morgonen beger vi oss norrut mot Cape Maclear. Färden tar 2-3 timmar innan vi kommer till Cape Maclear. Här blir det en kortare båttur ut till Domwe Island. Malawisjön är 58 mil lång, men bara 7 mil bred, men en av världens djupaste med sina upp till 700- och genomsnitt på 300 meters djup. Njut av öns alla möjligheter att bada, snorkla och vandra längs stigarna. Eller hyr en kajak och paddla runt när solen börjar sänka sig, bada från släta granitblock eller spana efter fåglar. Mitt på dagen passar hängmattan utmärkt för att läsa en bok. På kvällen kan du se alla små fiskebåtar vars facklor och lampor glimmar långt borta över sjön, när de går ut för nattfiske.

 • Här är klart och det är spännande att ta sig fram längs klipporna, antingen du simmar, snorklar eller dyker när du tar dig runt ön. Allt stilla och lugnt. Njut av en öl eller en drink innan det är dags för middag med fisk direkt ur Malawisjön. Närmare att bada i ett gigantiskt sötvattensakvarium, bland alla färgglada fiskar kan du nog inte komma...

 • Dag 11 Ett sista dopp och hemresa

  Dags för ett sista dopp, tidig frukost och sen blir det färd ca 4-5 timmar till flygplatsen i Lilongwe. Picknicklunch. Flyg till Addis Abeba och vidare till Stockholm.

 • Dag 12 Hemkomst

  Flyg över natten och åter på Arlanda på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Safari med många sorters storvilt
 • Vackra vandringar i och kring Mulanjebergen och på Zombaplatån
 • Snorkla bland massor av orädda, färggranna ciklider - ett minne för livet
 • Game drive utan trängsel, i öppen safaribil med soltak
 • Bekväm camp på en ö, vid den vackra Malawisjön
 • Bada, simma, dyk, paddla kanot, njut av båtutflykter på sjön

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm. Köpenhamn, Göteborg
Avresor Dagligen, året runt
Pris Från 46 500 kr
Detaljerade priser

Från 49 400 kr vid 2 pers. Från 46 500 kr vid 4 pers

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Malawi, inkl. skatter
 • Alla lokala transporter i a/c minibuss, samt i safarifordon, båttransporter
 • Vackra och behagliga vandringar i fantastiska höglandsområden
 • Safari i Liwonde nationalpark, i öppen safaribil med soltak
 • Sol, bad och snorkling i Malawisjön
 • Helpension under hela resan (dryck ingår ej)
 • Engelsktalande naturguide under safarin
 • Egna transporter mellan resans olika delar
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dryck, dricks samt hyra av snorkelutrustning och kajaker. Visum Malawi USD 75

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Malawi
Dag 2. Ankomst till Mulanje
Dag 3-4 Vandring i Mulanjebergen
Dag 5-6. Zomba Plateau
Dag 7-8. Liwonde National Park
Dag 9-10. Domwe Island - Cape Maclear
Dag 11. Ett sista dopp och hemresa
Dag 12. Hemkomst

Resesätt

Vi bor i bekväma lodger och tältcamper med toalett och dusch. 

Klimat

Bästa säsong maj/juni-oktober, normalt bra fram till mitten av november även om det är varmare och risk för regnskurar emellanåt.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor i lodger och bekväma tält med dusch och toa. I Liwonde som är Malawis kanske bästa nationalpark, färdas vi i välskötta safarifordon med kunniga och erfarna engelsktalande safariguider. Malawis vägar är av hygglig standard, så de längre transporterna är inte alltför krävande och brukar ske i bilar eller minibussar med a/c. Varmt och fuktigt hela året, men oftast en behaglig bris vid sjön. Ökad risk för regnskurar efterhand i november.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

Under skolans sommarlov och jullov är priserna på flyg dyrare vilket innebär en prisökning om ca 3 000:-/person

PRIVAT GRUPP MÖJLIG
Om ni är en familj eller grupp på minst fyra deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

Boende

 • Mvuu Camp, Liwonde National Park

  Under safarin bor vi på Mvuu Camp i Liwonde National Park. Den bekväma och vackert belägna tältcampen består av 12 tält med 48 bäddar (4 bäddar för de som har med barn). Stora rymliga tält med egen dusch och toa. Här finns även familjetält där några av de stora tälten har rum åt var sitt håll, med ett gemensamt badrum mitt emellan. Campen ligger med utsikt över Shire-floden. Här är gott om krokodiler, flodhästar och campen brukar besökas av elefanter. Den vackra omgivande parken är full av färggranna fåglar. Följ med på storviltsafari i öppna jeepar med soltak, nära naturenkänsla kan garanteras, men här åker vi främst ut för att se på djur och fåglar i campens båtar längs floden. Det ordnas även vandringssafari med beväpnad vakt och guider ibland.


  Finns på hotellet

  12 bekväma, rymliga tält med egen dusch och toa. Nederdelen är byggd i sten med stor tältöverdel. Allt under ett skuggande soltak över en liten veranda med stolar.

  Här finns även båt för turer på floden, se bilder. Restaurang med utsikt över floden. Brasa på kvällen under stjärnorna.

  Finns på rummet

  El via generatorer några timmar på kvällen, för att ladda batterier.

 • Malawi - Domwe Island camp

  Domwe Island Camp. Perfekt intill vattnet ligger denna strandcamp. Härifrån är det bara några meter ut till snorkling och bad. Eller varför inte hyra en kanot och paddla i solnedgången.

 • Malawi - Lujeri Lodge, Mulanje

  Vid foten av Mulanjebergen ligger den gamla kolonialbyggnaden, Lujeri Lodge. Beläget mitt bland teplantagen är här ett perfekt ställe att ha som utgångspunkt vare sig man vill göra lite tuffare vandringar upp i bergen eller lite lättare i omgivningarna.