Översikt

Det vilda Kenya - Storviltsafari med Allan Carlson

Äntligen är det återigen dags för en safariresa till "safarins hemland" — Kenya. Under resan kommer vi få besöka de mer okända parkerna Solio och Ol Pejeta som är kända för sina många noshörningar, och Abedare där vi får göra en spännande vandringssafari med giraffer. I Ol Pejeta och Abedare finns tre av fyra giraffarter och vi hoppas få se alla tre. Ol Pejeta av även ett bestånd av den starkt hotade Grevyzebran. Resan avslutas med kronjuvelen av Kenyas parker - Masai Mara, där vi får ett par dagars safari med bästa läge vid en flod mitt bland böljande savanner och hjordar med gnuer och zebror. Både Masai Mara och Ol Pejeta ger oss goda möjligheter att se och fotografera ”The Big Five” – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Solio Rhino Sanctuary har fantastiska möjligheter för att träffa på både trubb- och spetsnoshörning då man har världens största bestånd av noshörning. Camperna vi bor på har som specialitet att anordna safaris för naturfotografer och allmänt fotointresserade.

Vår färdledare på resan är Allan Carlson som är naturvårdsbiolog och uppvuxen i Östafrika. Allan har mycket djupa kunskaper om regionens djur och natur. Allan har i över 40 år arbetat för bl.a. WWF, med forskning och naturvårdsfrågor i regionen. Han har lett expeditioner till några av Afrikas mest otillgängliga vildmarker och brinner för att skydda dess unika djurliv. I just Kenya har han bl.a. jobbat med viltreservatens utbredning och har en unik inblick i landets naturvårdsarbete.


På dagarna färdas
 vi i våra fyrhjulsdrivna Landcruisers men vi får också ge oss ut till fots bland giraffer och andra växätare med en erfaren guide. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger eller bekväma camper med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Tillsammans i brasans sken under stjärnorna småpratar vi om dagens alla äventyr.

Med din resa bidrar du till att säkra viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Kenya är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål. Våra besök hos lokalbefolkningen bidrar direkt till deras inkomster och säkrar arbetstillfällen.

Boka din resa

2024-10-08 2024-10-19 67 900 kr Qatar Airways Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-10-08 2024-10-19 67 900 kr Qatar Airways Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2024-10-19 2024-10-30 67 900 kr Qatar Airways Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-10-19 2024-10-30 67 900 kr Qatar Airways Köpenhamn 4 Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa från Sverige

  Avresa från Stockholm eller Köpenhamn och byte i Doha på vägen

 • Dag 2 Ankomst Nairobi och vidare norrut

  Ankomst  i Narobi och Jomo Kenyatta International Airport. Efter att vi tagit oss igenom säkerhetskontrollen så möts vi av våra lokala samarbetspartners och börjar däefter vår fär norrut. Färden tar 3-4 timmar och vi gör några stopp för att sträcka på benen och köpa någon frukt eller snacks längs vägen. Vårt mål är Rhino Watch Safari Lodge som ligger i den sydligaste delen av Laikipiaplatån och alldeles i närheten av Solio Game Sanctuary.
  Efter vi fått våra rymliga tält så blir det en välsmakande lunch på lodgen. Eftermiddagen ägnar vi oss åt att vila ut efter resan, ta en promenad i närområdet, ett dopp i poolen eller bara skåda ut över de vidsträckta slätterna vid foten av Afrikas näst högsta berg. För den som vill har lodgen även en egen spaavdelning. 

 • Dag 3 Vandring med giraffer

  Vi vaknar utvilade efter vår första natt på Rhino Watch Safari Lodge och kan njuta av en god frukost innan vi skall börja våra utfärder i området. Idag har vi inte bråttom iväg utan kan i god tid göra oss i ordning innan vi ger oss ut.  Idag skall vi få bege oss på en lugn vandringsafari i ett litet privat reservat. Aberdare Country Club Sanctuary är hem för bland annat giraffer, gaseller, zebror och antiloper och man kan här verkligen komma djuren nära. Särskilt de många girafferna. Vår ranger guidar oss om djurlivet och berättar mer om Abedare country club och dess koloniala arv.
  Girafferna vi ser här är Rothschild-giraffen (ä.k Baringo-giraff) som man känner igen på sin ljusa färg och vita knästrumpor (ingen mönstring under knäet). Arten är kraftigt hotad och idag väldigt sällsynta. Aberdare Country Club Sanctuary är en av de få platserna i världen där vi fortfarande kan se dom i det vilda. Andra kända områden är även Lake Nakuru NP väster om Nairobi och Murchisson falls NP i norra Uganda.
  Eftermiddagen och kvällen tillbringas sedan på lodgen där man kan koppla av med ett dopp i poolen. Lodgens trädgård är full av olika växter, träd och blommor och lockar till sig många fåglar och mindre djur. Under middagen kan Allan berätta mer om det arbete som han själv och WWF varit med och skapat i Kenya.

 • Dag 4 Solio Rhino Sanctuary

  Vi vaknar upp till vår första riktiga safaridag och ser solen långsamt gå upp bakom acaciaträden. Idag skall vi göra en längre gamedrive (safari med jeep) i Solio Rhino Sanctuary. Solio ligger på Lakipiaplatåns södra ände och ligger inklämt mellan Abedare nationalpark och Mount Kenya och är ett privat viltreservat på ca 180 km2. Reservatet består delvis av halvtorr busksavann och grässlätter men är även till viss del skogbeklätt med vissa våtmarksområden.
  I Solio finns det väldigt goda bestånd av både trubb- och spetsnoshörning(ä.k. svart och vit noshöring). I dagsläget har man över 500 individer och är det viltreservat med flest noshörningar - i världen. Hit kommer många naturfotografer då det är ett av de absolut bästa parkerna för att kunna fotografera noshörning. Andra djur som kan ses är bland annat lejon, leopard, gepard, Elandantilop, nätgiraff, Thomsons gasell och beisaoryx. Våtmarkerna drar även till sig en hel del olika fåglar och man har här registrerat över 300 arter. Lunch för dagen blir picniclunch. • Dag 5 Ol Pejeta

  Idag skall vi få besöka ytterligare ett viltreservat på Laikipiaplatån och det är en av Kenyas s.k Big Five parker - Ol Pejeta. Uttrycket Big Five kommer ursprungligen från de djur som var mest åtråvärda att fälla som trofédjur under jakt. D.v.s. elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Man har även här ett stort bestånd av svart noshöring (spetsnoshörning). Ol Pejeta är ett 365 km2 stort och ligger väster om Mount Kenya. Det var ursprungligen en boskapsranch men gjordes på 80-talet om till ett reservat och utvidgades senare till sin nuvarande storlek. Området är torrt och har Ewaso Ngirofloden som är det enda permanenta vattendraget. Där finns savann, Busksavann med akacieträd samt lummiga skogar längs floden. Bland de övriga arter som förekommer finns grevyzebra och vanlig zebra, hyena, babian, nätgiraff, Jacksons koantilop och andra antiloper. Även afrikansk vildhund har synts då och då. Det har även observerats fler än 500 fågelarter i reservatet.
  Ol Pejeta är kanske mest känt för att man har de sista två kvarvarande individerna av nordlig trubbnoshörning. Picnic lunch och sedan middag tillbaka på lodgen.

 • Dag 6 Aberdare National Park

  Vår sista dag i Laikipia skall vi tillbringa i Aberdare National Park som är annorlunda mot de torra högländerna runt parken. Parken omfattar det mesta av de Aberdarebergen som sträcker sig runt 10 mil nord-sydlig riktning. Bergen är i huvudsak täckta av bergsskog och hedar. Bäckar rinner genom djupa raviner som skär igenom bergens skogslädda sluttningar. De högsta topparna här når nästan upp till 4000 möh. (Ol Donyo Lesatima, 3 999 möh).

  P.g.a. den grönskade skogen blir här inte lika lätt att spåra djuren men våra duktiga guider är vana och vet var djuren oftast finns. I parken finns bl.a. svart noshörning, leopard, skogssvin, babian, svart och vit colobusapa och Sykes apa (sägs vara en underart till diademmarkatta). Här intar vi vår picniclunch i ljudet av skogen och dess invånare. Har vi riktig tur kanske vi även få syn på den skygga Bongoantilopen.

 • Dag 7 Via Thompsons falls till Lake Nakuru

  Efter en tidig frukost tar vi vägen norr om Abedarebergen och kör sedan söderut mot Lake Nakuru och Lake nakuru Lodge där vi har vårt boende för natten. Vi färdas genom det östafrikanska gravsänkesystemet The Great Rift Valley och stannar på vägen för besök vid Thompson falls som är ett 74 meter högt vattenfall utanför Nyahururu. 
  Vi kommer fram till vår lodge lagom till lunch. Efter lite vila och kanske ett dopp i poolen kan man fritt röra sig på området för att spana efter fåglar eller apor i de omgivande träden. Lodge och Campområden brukar alltid vara utomordentliga platser för att observera olika fågelarter då de lockas dit av blommor och växter som inte finns på samma sätt ute på savannen. Lodgen har även ett vattenhål precis framför poolen vilket brukar locka till sig Zebror och andra djur. Senare på eftermiddagen gör vi en gamedrive i Nakuru national park och hoppas bl.a. få se några av de trädklättrande lejon som finns i parken.

 • Dag 8 Masai Mara

  Vi hinner med ytterligare en tidig gamedrive i parken och efter frukost kör vi vidare till Masai Mara National reserve, även kallat bara "Mara" i folkmun. Ännu en höjdpunkt på resan! Tillsammans med Serengeti i Tanzania bildar nationalparken ett enormt naturreservat där flockar av zebra, gnuer, topis och Thomsons gasell strövar omkring. Öppna savanner, prydda med paraplyakacieträd så långt ögat når. Här bor lejon, geparder och leoparder året runt och enorma nilkrokodiler väntar på lämpliga byten i den legendariska Mara floden. Här bor vi tre nätter på Mara Legends Camp med fantastiskt läge vid Olare Orok floden.

   

 • Dag 8 - fortsättning

  Olare Orok är en bilflod till Talekfloden som i sin tur flyter ihop med Marafloden och bildar den barriär som de stora gnuflockarna behöver ta sig över under Migrationen. I slutet av sommaren anländer stora hjordar av gnuer och zebror söderifrån från Serengeti och stannar i Masai Mara ett par månader för att beta. Senare på hösten brukar hjordarna lämna parken för att återvända till Serengeti där de sedan brukar kalva i februari månad. Dessa vandringar, som kallas Migrationen kan omfatta mer än en miljon djur. Från naturfilmer som skildrar migrationen har man ofta fått se gnuernas våghalsiga flodövergångar där de hela tiden riskerar att bli mat åt stora nilkrokodiler. Under oktober månad befinner sig ofta Migrationen i just Masai Mara men har vi tur får vi även se några spännande ögonblick med gnuer som försöker ta sig över floden. Parken är också hem till över 900 lejon och ett av det ställen där man har absolut lättast att skåda de stora kattdjuren.

 • Dag 9-10 Safaridagar i olika områden

  Under vår vistelse i Mara har vi två hela dagar med gamedrives i olika områden i parken. Masai Mara är kronjuvelen av Kenyas olika viltreservat och vi kan förvänta oss många fina djurskådningar under våra dagar där. Masai Mara utgörs till stor del av öppen mark, med stora öppna savanner i en svagt böljande terräng. I öster ligger berg och i väster ligger den massiva Oloololobranten och i mitten genomkärs området av floderna Talek och Mara. Floderna är kantade av acacia eller lummig skog och gör ett skönt avbrott mot den öppna slätten runt om. Förhoppningsvis är det i dessa skogspartier vi skall hitta på leopard som gärna undviker de stora öppna ytorna. 
  Masai Mara är även känt för sin stora lejonpopulation och de flesta som reser hit ser ofta lejon minst ett par gånger under sitt besök. Hösten är en extra bra tid för att se lejon då den stora ansamlingen av gnuer och andra gräsätare i parken underlättar jakten. Lejonen är då i större utsträckning aktiva under dagtid än under andra tider på året.

 • Safarin fortsätter

  Även geparder trivs i Mara på de stora öppna ytorna som de behöver för att jaga. Vi har också goda chanser att få se Leopard, hyenor, schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, gaseller och många andra djurarter. Flodhästar och krokodiler finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter, impalor och rörbockar.
  Girafferna vi ser i Masai Mara skiljer sig något från de vi såg i Abedare. Dessa tillhör giraffunderarten massajgiraff och är lite mörkare än de rotschildgiraffer vi så tidigare under resan. Förutom dessa två olika underarter finns det i Kenya även nätgiraff längre norrut i Samburu och Shaba. Alla ser ut som typiska giraffer men teckningen skiljer något sinsemellan.

  Under kvällen sammanfattar vår färdledare vad vi sett under resan och vi kan i stillhet njuta av att mörkret lägger sig medan vi tänker tillbaka på en innehållsrik resa.

 • Dag 11 Sista turen i vildmarken

  Efter en avkopplande frukost lämnar vi vår camp och tar en sista tur i vildmarken på väg ut ur parken. Vi skall hela vägen tillbaka till Nairobi och räknar med att det tar ca 6 timmar med bensträckare på vägen. Väl framme i Nairobi tar vi farväl av våra guider och får checka in på Sheraton Four Points för vila och egen tid resten av eftermiddagen och kvällen. Senare på kvällen så följer vi med hotellets transferbuss till flygplatsen för vår avresa efter midnatt.
  Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 12 Hemresa och hemkomst

  Vårt flyg med Qatar Airways till Doha avgår från Nairobis flygplats vid halv två på natten. Efter ett kortare byte i Doha flyger vi tillbaka till Stockholm eller Köpenhamn dit vid anländer på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Vår Kenyaresa är en unik och innehållsrik resa som ger er möjlighet att upptäcka Kenyas vackra landskap och rika djurliv i flera olika viltreservat och naturtyper
 • Vi åker på spännande safariäventyr på Laikipiaplatån med Solio Game Sanctury och Ol Pejeta game reserve som är särskilt kända för att agera fristäder för noshörningar
 • Vi besöker även Abedare National park som är en grön oas i det annars så torra landskapet i de centrala högländerna
 • Resan går därefter västerut via Lake Nakuru innan ni avslutar er resa med safari i världsklass i landets mest kända nationalpark Masai Mara
 • Den kunniga svenske färdledaren och lokala guiderna
 • Möt storvilt på nära håll, i stora mängder. Resan lagd under perioden då normalt stora hjordar av djur brukar befinna sig i Masai Mara

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 8/10 och 19/10
Pris Från 67 900 kr
Enkelrumstillägg 9 800 kr
I priset ingår
 • I priset ingår
 • Flyg Stockholm till Nairobi tur och retur, inkl. skatter
 • Alla lokala transporter i safarifordon
 • Safaris i Abedare, Solio, Ol Pejeta och Masai Mara i safaribilar och till fots
 • Helpension under hela resan utom sista dagen i Nairobi
 • All logi enligt programmet
 • Svensk färdledare Allan Carlson
 • Kunniga engelsktalande naturguider under safariturerna
 • Vatten ingår varje dag på transferdagarna
I priset ingår ej

Visum, dricks och annat som inte ingår i programmet ovan

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Avresa från Stockholm eller Köpenhamn
Dag 2. Ankomst Nairobi
Dag 3. Abedare och vandring med giraffer
Dag 4. Solio Rhino Sanctuary
Dag 5. Ol Pejeta game reserve
Dag 6. Skogen i Abadare national park
Dag 7. Vidare sydöst mot Lake Nakuru
Dag 8. Ankomst Masai Mara
Dag 9. Masai Mara
Dag 10. Masai Mara
Dag 11. Sista turen i vildmarken och till Nairobi
Dag 12. Hemresa och hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Resans karaktär

Det är alltid gott om djur och safarin har anpassats efter den period då den s.k Migrationen normalt brukar befinna sig i Masai Mara. De stora hjordarna anländer normalt i slutet på sommaren och vänder sedan tillbaka söderut mot Serengeti från slutet av september. Det är normalt torrt då regnperiodenbrukar infalla i april-maj, samt en kortare period i november som man normalt kan bortse från. Boendet är bekvämt och vi färdas i rymliga fordon med taklucka och alla har fönsterplats. Nån dag förekommer längre transporter eftersom vi förflyttar oss mellan olika parker. Dagarna är normalt inte besvärande varma och nätterna är svala då vi befinner oss i höglandet på 1500-2000 meters höjd. 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Rhino watch safari lodge

  Exklusiva Rhino watch safari lodge ligger vackert med utsikt över Mt Kenya. Läget är perfekt med närhet till tre olika parker och är en utmärkt utgångspunkt för safaris på Kenyas centrala högland. Vi bor i bekväma bungalows eller tält med utsikt över dalen. Stora rum eller tält med två sängar, sittgrupp samt badrum med toa, dusch och handfat. Här finns restaurang, bar, spaavdelning och en pool med härlig utsikt.

 • Mara Legends safari camp

  Mara Legends camp är en exklusiv safaricamp belägen vid Olara Orok floden i djurrika Masai Mara. Campen ligger inbäddad i grönskan längs floden och har ett utmärkt läge för safaris i området. T.ex. ligger Marafloden och dess gnuövergångar bara en kort biltur bort. Vi har även fina vilskådningar direkt från campen. Vi bor i bekväma Hemingwaytält med utsikt över flod och den omgivande skogen. Stora tält med två sängar, sittgrupp samt badrum med toa, dusch och handfat. Här finns restaurang, bar och inbjudande lounge. Grundaren till campen är internationellt meriterad naturfotograf och campen specialicerar sig bla på fotosafaris och olika filmproduktioner.

Tilläggsresor

 • Sol och bad på Tiwi beach

  Kombinera din resa med en vistelse på den södra Mombasakusten. Njut av de långa vita stränderna för sol och bad, fantastisk snorkling och klarblå dyk.

  LÄS MER  om tilläggsresan »