Översikt

Vandring i Italien - till fots i Molise

Regionen Molise ligger centralt i södra Italien med natur som är minst lika skön och vacker som mera namnkunniga regioner. Men här finns inga horder av turister eller souvenirbutiker i långa rader. Här finner du istället små bergsbyar där liver fortgår som de gjort i århundraden, vingårdar som producerar goda ekologiska viner, skogar fulla av tryffel och olivträd som ger olja av bästa kvalitet. Molise är en oupptäckt pärla, det är genuint italienskt och människorna här är väldigt hjälpsamma och vänliga.

Regionen korsas av Tratturis som är de gamla boskapslederna som bönderna använt i flera tusen år, för att föra boskap från de lägre områdena vid kusten upp till bergen inåt landet. Tratturis korsar regionerna Abruzzo, Molise och går ner till Apulien. Dessa leder är idag utmärkta som vandringsleder och sen 2019 också med på UNESCO’s kulturarvslista.

Utgångspunkten för denna vandring är Ripabottoni, en vacker, medeltida by, belägen 650 m.ö.h. Byn ligger centralt i Molise och erbjuder fantastiska vyer över det kulliga landskapet. På mindre än en timme når vi Adriatiska Kusten med milslånga stränder eller de alpliknande topparna i Matesebergen.

Varje dag bjuder på nya omgivningar, från bergslandskap till de mer böljande kullarna nära Adriatiska havet. Vandringarna bedöms som lätta till medelsvåra och längden varierar från 12 till 16 km, så en viss vandringsvana behövs för att man ska kunna njuta av dem. Naturligtvis kommer vi också att få ta del av den lokala kulturen och spännande historia och det blir också flera möten med engagerade småföretagare som tänker ekologiskt och närodlat. Efter vandringarna kommer också belöningen! Så varje dag avslutas med en god middag.

Boka din resa

2025-04-29 2025-05-06 19 900 kr Ej klart Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Till Italien

  Vi flyger till Rom där vi hämats upp på flygplatsen av vår guide. Vägen mot vår by Ripabottoni går förbi benediktinermunkarnas kloster, Monte Cassino och ett stopp här är ett måste. Även den med mycket ringa intresse för historia och arkitektur kan inte undgås att förundras över dess historia och det makalösa renoveringsarbete som genoförts här efter att klostret totalförstördes under andra världskriget. 

  Efter besöket fortsätter vi mot Ripabottoni dit vi anländer på sena eftermiddagen för incheckning och välkomsthälsning med genomgång av programmet. Vi äter buffetmiddag i trädgården.


  Måltider: Middag

 • Dag 2 Vandring till Casacalenda

  Efter frukost startar vi vår vandring direkt från Ripabottoni mot Casacalenda. Under vandringen har vi en fantastisk utsikt mot Provvidenti och Adriatiska havet i horisonten. Provvidenti är den minsta kommunen i Molise med endast 90 invånare. Casacalenda har rötter från tiden före Romarna och blev extra betydelsefull under det andra Puniska kriget 217 f.kr. då Hannibal slog läger utanför staden. Det romerska ”Kalena” blev en av de viktigaste handelsplatserna i området och var så ända fram till medeltiden. Vi vandrar fram till en ekologisk farm som drivs av Francesca och hennes familj där vi intar vi en lätt lunch bestående av olika smakprover ”antipasti”.

  Efter lunchen går vi ner till Centro storico (gamla staden) efter en kort promenad tar vi bussen tillbaka till Ripabottoni, lite vila och egen tid för att senare på eftermiddagen åka till en vingård. Kort rundtur på vingården och därefter avsmakning av gårdens viner tillsammans med en god middag. Den regionala blåa druvan heter Tintilia, och får enligt lag endast odlas i Molise. Självklart så ingår även Tintilia i vår provning.

  Måltider: Frukost, lunch och middag med vinprovning

 • Dag 3 Mot havet och Termoli

  Idag tar bussen oss österut mot havet och Montecilfone (ca. 45 min) där vi vandrar längs
  Tratturon Centurelle – Montesecco. Här är kullarna mer böljande med mycket odlingar. I närheten av Montenero di Bisaccia förändras landskapet och vi möter Calanchi, branta klippformationer av lera som under lång tid formats av vatten. Vi besöker också en liten grotta med snäckfossiler och vi gör ett besök i den vackra kyrkan Madonna di Bisaccia, som bönderna som förde sin boskap längs med tratturon finansierade och lät bygga. Pic-nic lunch under vandringen.

  Efter lunchen tar bussen oss till havet och vi vandrar de sista kilometrarna längs havet fram till Termoli. Kanske ett dopp i havet och en liten promenad i den fina kuststaden innan vi åker tillbaka till Ripabottoni där vi äter middag på Homerestaurant Nonna Maria i byn där Emanuela bjuder på utsökta rätter från Molise.

  Måltider: Frukost, lunch och middag

   

 • Dag 4 Vandring och pasta

  Dagen börjar med lite sovmorgon för den som önskar. Vi startar vår vandring på förmiddagen direkt från Ripabottoni och följer Tratturon Celano-Foggia till Bonefro. Tratturon i sin helhet är 172 km lång, börjar i Abbruzzo och slutar i Apulien. Den här tratturon används fortfarande av Familjen Colantuono. Varje år i slutet av maj driver de, med hjälp av hästar, sina 350 kor från sin gård i närheten av Gargano upp till sommarbetet i Frosolone, en ”resa” som tar 5 dagar. Landskapet här är kuperat och öppet och utsikten är slående. Det är en vandring som tar oss ner i dalen där den lilla floden Cigno rinner, därefter börjar vi den långa uppstigningen tills vi når Masseria Antichi Sapori. Längs vägen stannar vi och äter vår medhavda matsäck.
  Restaurangen drivs av Nicola och hans familj och här ska vi laga pasta tillsammans med Signora Maria. Middag på restaurangen som såklart även inkluderar den hemlagade pastan.

  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Vilodag

  En dag för vila, kanske en tur i byn, slappa i trädgården eller varför inte en tur till Termoli och
  Adriatiska havet för ett dopp.
  Måltider: Frukost och middag

 • Dag 6 Till Matesebergen och romerska lämningar

  Dagen inleds med bussresa upp till Matesebergen och reservatet Guardiaregia – Campochiaro (ca. 1,5 timmar). Vi ska följa leden som kallas för ”I Tre Frati” (de tre bröderna). Det handlar om tre enorma bokträd och också om legenden om tre bröder som hängdes i just dessa träd sedan de hade stulit boskap.
  Vandringsleden går genom en bokskog med gamla majestätiska träd, de äldsta uppskattas vara mer än 400 år gamla, och tar oss så småningom upp till Campitello Sepino 1200 m.ö.h. Här öppnar landskapet upp sig med gröna betesmarker där kor och får går lösa på sommarbete. Här stannar vi och äter vår medhavda matsäck. Efter pausen tar bussen oss ner i dalen där vi fortsätter vår vandring på Tratturon Pescasseroli – Candela. Vi vandrar fram till den Romerska staden Altilia, en viktig arkeologisk plats med lämningar inte bara från Romartiden utan även från Samniterna, som bodde här innan Romarna. Här får vi en guidad visning innan bussen tar oss tillbaka till Ripabottoni och den väntande middagen.

  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 7 Taverna Vecchia

  Vi inleder även idag med en kort transfer, till Taverna Vecchia vilket tar ca. 20 minuter.
  Vandringen idag följer en led som går högt upp på kullarna med fin utsikt över ängarna och betesmarkerna och i horisonten skymtar vi sjön Occhito som är dagens mål. Långsamt tar vi oss ner mot Cigno dalen och följer vägen, genom små skogar längs norra sidan på Occhito sjön. Vi har fin utsikt mot den södra sidan av sjön som tillhör regionen Apulien. Lunchpaus under vägen med medhavd matsäck
  Tillbaka till Ripabottoni och i kväll kommer en av resans höjdpunker  - åtminstone vad gäller maten, när lagar vi goda pizzor med Emanuela i pizzaugnen i trädgården i B&B

  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 8 Hemresa

  Efter tidig frukost är det dags att tar farväl av Ripabotoni för denna gång. Vi åker med buss till Roms flygplats och flyget hem till Sverige, dit vi anländer på eftermiddagen.

  Måltider: Frukost

Resans höjdpunkter

 • Byn Ripabottoni med smala gränder och vidunderlig utsikt
 • Natur, kultur och historia i en sällan besökt del av Italien
 • Pastamatlagning hos Signora Maria och pizzabak i trädgården
 • Vandringar längs uråldriga Tratturis
 • Besök på vingård
 • Besök i lämningarna av den Romerska staden Altilia
 • Bokskogarna vid leden Tre Frati

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 29/4
Pris Från 19 900 kr
Enkelrumstillägg 1 700 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom t/r
 • Logi i dubbelrum B/B Art & Breakfast
 • Fem dagars vandring och naturupplevelser
 • Samtliga transporter som nämns i programmet
 • Inträde och guidning på Monte Cassino
 • Samtliga måltider från middag ankomstdagen till frukost hemresedagen, utom lunch under vilodagen
 • Matlagningsövningar enligt programmet
 • Svensktalande värdinna på plats
 • Lokal vandringsguide

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Resplan

Dag 1 – Flyg till Rom och vidare med buss till Ripabottoni
Dag 2 - Vandring - Ripabottoni Casacalenda - 14 km
Dag 3 - Vandring Montecilfone och längs havet - 15 km 
Dag 4 - Vandring Cigno dalen och pasta afton - 16 km 
Dag 5 - Vilodag
Dag 6 - Vandring Matesebergen - 14 km 
Dag 7 - Mot sjön Occhito - 14 km medel
Dag 8 - Hemresa via Rom

Vandringsprogram med längd och höjdskilland
Dag 2. Ripabottoni – CasacalendaDag, vandring ca. 14 km.
Höjdskillnad upp 400 m/ner 380 m
Dag 3. Montecilfone – Montenero di Bisaccia – Adriatiska Havet, vandring 15 km.
Höjdskillnad upp 280 m/ner 260 m
Dag 4 Ripabottoni – Bonefro – Pastamatlagning, vandring ca. 16 km.
Höjdskillnad upp 500 m/ner 400 m.
Dag 5. Vilodag
Dag 6 Matesebergen - Romerska lämningar, vandring ca. 14 km.
Höjdskillnad upp 480 m/ner 120 m
Dag 7 Taverna Vecchia och sjön Occhito, vandring 14 km.
Höjdskillnad: upp 300 m/ner 610 m.

 

Resesätt Ej klart
Resans karaktär

Vandringarna är mellan 12 och 16 kilometer i kuperad terräng men vi rör oss i ett lugnt tempo. På kvällarna äter vi middag i trädgården eller på små resturnanger. Två kvällar lagar vi mat tillsammans.

Deltagarantal

8 - 12

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Art and Breakfast

  Detta B&B drivs av Karin och Gilles. Rummen är individuellt inredda och wi-fi finns i alla rum inklusive i de gemensamma utrymmena. Alla rum har privat badrum med dusch. Det finns en stor och fin trädgård att njuta och där också måltiderna serveras