Översikt

Expedition Tiger

En naturexpedition till några av centralindiens bästa tigerreservat. Tigersafari är lite som gamla tiders tigerjakt men med den stora skillnaden att vi nu "skjuter" endast med våra kameror. Men metoden att söka spår, lyssna efter varningsläten och långsamt närma sig tigern, är den samma som i forna tider. En spännande upplevelse i sig! Så det känns som en tanke att vi börjar i ett av maharadjornas gamla jaktområden, men som numera är ett mycket framgångsrikt tigerreservat - Bandhavgarh . Vi fortsätter till Kanha och Pench för att spana efter tiger, gaur, vildhund, läppbjörn och leopard. Detta är området som gav Kipling inspiration att skriva Djungelboken, så här är vi verkligen på klassisk mark.

Centrala Indiens nationalparker erbjuder några av Asiens främsta naturupplevelser. Här i sal-skogarna och de torra teakdjunglerna hoppas vi få se tigerns stora gula ögon på nära håll när vi besöker två av de klassiska tigerreservaten - nationalparkerna Bandhavgarh, Kanha och Pench. Här är chanserna att få se tiger som bäst i Indien och därmed i hela Asien. Vi färdas runt med våra guider i små öppna jeepar och medan vi spanar efter tiger, ser vi mycket annat vilt som sambar- och axishjortar, den jättelika gauren - världens största oxdjur, nilgaiantiloper, schakaler och vildsvin. Om vi har tur får vi även se Dhole - den asiatiska vildhunden, läppbjörnen, eller djungelkatt.


Möt Indiens myllrande kultur - vår resa går i stort sett helt ute på landsbygden där vi möter byarnas invånare i deras vardag. Detta är en vardag långt från vår egen och där mycket av livet rullar på som det gjort i hundratals år. Besöken här ger verkligen perspektiv på Indien som en kontinent, snarare än ett land och här får du möta den indiska kulturen i ett mer avslappnat tempo. Men du kommer också att få se Delhi och dess märkliga kombination av tusenårig kultur och ultramodern, snabb utveckling. Förebered dig på att Indien är ett överraskningarnas land med nya upptäckter bokstavligen bakom varje krök, så det är alltid bra att resa med ett öppet sinne och ta upplevelserna som de kommer. 

Du bidrar till tigerns fortlevnad och en hållbar utveckling
Att besöka de olika tigerreservaten i Indien är den bästa garantin för att den sällsynta asiatiska tigern och det övriga djurlivet ska få bestå i framtiden. I början av 1900-talet uppskattas beståndet ha överstigit 100 000 djur, men dag finns det bara ca. 3100 tigrar kvar i Indiens djungler. Men tack vare ett intensivt skyddsarbete har de faktiskt ökat i antal de senaste fem-sex åren. Detta inte minst tack vare att safaris som denna och annan turism, skapar inkomster till parkerna. Inskoster som kan används till forskning, underhåll och bevakning mot tjuvjakt. Dessutom skapr besöket arbetstillfällen spcecifikt åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkernas yta ska exploateras för andra ändamål. 

Om vår färdledare
Ola Jennersten är sedan barnsben naturintresserad. Han har arbetat på Världsnaturfonden WWF i mer än 30 år med både svensk och internationell naturvård, artskydd och landsbygdsutveckling, men är nu friherre. Ola är docent i ekologisk zoologi och allätare inom natur med specialintresse av gula och randiga djur – humlor och tigrar. Han är ivrig fotograf och har skrivit flera böcker, bland annat Vid vägs ände och Game change som behandlar illegal arthandel och nu senast Naturlycka - vår värdefulla biologiska mångfald.

Boka din resa

2025-02-07 2025-02-19 49 900 kr Finnair Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Mot Indiens huvudstad Delhi

  Avresa från Sverige. Efter ett byte, vidare mot Indien. Vid ankomst till Delhi blir ni mötta av vår lokalguide på flygplatsen och transporterade till ett hotell nära flygplatsen för att få lite frukost och lämna in bagaget. Vi skall därefter få ge oss iväg på en stadsrundtur i staden. Vi får en inblick i både det moderna och klassiska Indien. Delhi är Indiens tredje största stad och en av de snabbast växande i Asien. Det är en stad rik på kultur och ständigt föränderlig, men som aldrig döljer sin magnifika historia. Vi börjar vår tur med ett besök på den höga Qutab Minar, med på UNESCO: s världsarvslista och fortsätter sedan Old Delhi där vi får uppleva en rickshawtur genom de livliga gränderna i Chandni Chowk och förbi det historiska röda fortet. Vi besöker också den majestätiska Jama Masjid, Indiens största moské och ser även Raj Ghat, minnesmärket över Mahatma Gandhi. Innan vi tar oss tillbaka till hotellet gör vi ett fotostopp vid triumfbågen India Gate och promenerar i parken till Gurudwara Bangla Sahib, känd för sin vackra damm och andliga atmosfär. The Pllazio Hotel

 • Dag 3 Till Bandhavgarh via Jabalpur

  Efter frukost, transfer för inrikesflyg till Jabalpur och vidare med bil till Bandhavgarh. Resan mellan Jabalpur och Bandhavgarh tar ca tre timmar och ger oss en första inblick i den Indiska landsbygdens myllrande natur och kultur. Bandhavgarh National Park ligger i delstaten Madhya Pradesh som har flera riktigt bra parker för att se tiger. Den består av en blandning av sal- och bambuskogar med stora gräsängar emellan. Namnet stammar från ett 2000 år gammalt fort vars ursprung försvunnit i historiens dimma men området har varit skyddat under lång tid då det varit maharadjan av Rewas eget reservat innan det 1965 blev nationalpark. Aranyak resort 

 • Dag 4 - 5 Bandhavgarh

  Man blir väckt tidigt på morgonen av en lätt knackning på dörren och serveras kaffe eller te på rummet, innan vi tar plats i jeeparna. Så snart det börjat ljusna ger vi oss i väg över ängarna där dimman lättar och fåglarna börjar sjunga i dagen. Under ledning av våra lokala guider spanar vi efter tiger och alla de andra djur vi kan stöta på i parken. Vår safari fortsätter sedan under resten av förmiddagen. Vi återvänder till lodgen för lunch och en stunds vila innan vi åker ut för en eftermiddagstur igen. När det skymmer är djuren som mest aktiva och vi kan följa dem medan de förbereder sig inför den kommande natten. När det mörknar återvänder vi till lodgen för middag och en stund runt lägerelden. 

 • Bandhavgarh Nationalpark ligger i delstaten Madhya Pradesh och är en av den tigertätaste parkerna i Indien med över 75 tigrar. Parken är spridd över 1156 kvadratkilometr och består mestadels av skog men även av kuperad terräng med kullar och grässlätter. Parken har ett tiotal naturliga vattenhål, flera konstgjorda vattenhål och många olika historiska monument som bygger på känslan av att vara mitt i tigerns rike. Med tigern i spetsen av näringskedjan så har Bandhavgarh även 37 arter av andra däggdjur, mer än 250 fågelarter, över 70 arter av fjärilar och ett stort antal reptiler och amfibier. De blandade lövskogarna i Bandhavgarh med blomstrande bambu- och saalvegetation är ett paradis för både stora kattälskare, naturfotografer och filmskapare.

   

   

  De blandade lövskogarna i Bandhavgarh med blomstrande bambu- och saalvegetation är ett paradis för både stora kattälskare, djurlivsfotografer och filmskapare.

  Däggdjuren i Bandhavgarh inkluderar tigrar, leoparder, sengångare, djungelkatter, fläckiga rådjur, sambharhjortar, nilgais, chinkara / indiska antiloper, chausingha / fyrhornsantilop, indisk bison (gaur), langur, vildsvin, piggsvin, rödrosa och Indian Grey Mongoose, Palm Civets, Rusty-spotted Cat, Jungle Cats och många fler. På senare år har stora flockar av asiatiska elefanter migrerat in i detta rikliga land.

  Bland de 250 fågelarter som blomstrar i Bandhavgarh, några inkluderar Asian Paradise Flugsnappare, Black Naped Monarch, Common Rosefinch, Brown Fish Owl, Parakiter som Plommon Headed, Rose Ringed, Alexandrine Parakeets etc.

  De tre kärnzonerna i Bandhavgarh National Park är Tala, Magadhi och Khitauli med en yta på 716 kvadratkilometer. Resterande 820 kvadratkilometer. är en del av de tre buffertzonerna i Bandhavgarh - Dhamokhar, Johila (Kalwa) och Panpatha (Pachpedi).

 • Dag 6 Till Kanha

  Efter frukost fortsätter vi landvägen till nästa park – Kanha Nationalpark. Vår färd tar oss genom ett brokigt landskap med små städer och färgsprakande byar. Vi stannar till i den lilla staden Mandla där mycket av livet kretsar kring Narmada floden, den näst heligaste i Indien, efter Ganges.
  Lunch äter vi som pic-nic längs vägen.
  På sena eftermiddagen anländer vi till Kanha och Chitwan Jungle Lodge, som kommer att bli vårt hem för de närmaste dagarna.

 • Dag 7-8 Kanha National Park

  Efter väckning och en kopp kaffe eller te beger vi oss till parkentrén i vår jeep. Eftersom vi bor så nära kommer vi att vara bland de första som väntar in parkens öppning. Vi kan välja vår väg och snabbt känns det som vi är helt ensamma i parken. Dagens spaning inleds och förhoppningsvis kan vi snart få upp ett intressant spår när vi rör oss sakta in i parken. Medan dimman lättar och fåglarna sjunger in dagen får vi våra första kontakter med viltet runt oss. Nyfikna hjortar och apor spanar lika mycket på oss som vi på dem längs vår färd. Under förmiddagen stannar vi i parkens pic-nic område för frukost i det fria. Sedan fortsätter vår spaning till solen står högt på himlen och det är dags att dra sig tillbaka till lodgen för lunch och kanske lite siesta innan det är dags för eftermiddagens utfärd.
  Dagarna flyter på i ett lugnt tempo och efter dagens utfärder samlas vi för en stund vid lägerelden för att utbyta erfarenheter innan det är dags för middag.

 • Dag 9 Kanha till Pench

  Efter frukost hämtas du av föraren, som kör er genom Deccans torra jordbrukdbygder i 4-5 timmar till nästa nationalpark, Pench. Ni kommer fram till vår lodge nära reservatet lagom för lite vila och efter det middag. Passa på att ta ett dopp i den stora poolen eller se på fåglar i omgivningarna. 

 • Parken är kuperad, torr och dominerad av teakskog. Den centrala delen utgörs av en större vattenreservoar som brukar bjuda på roständer, vadare, storkar och gamar. Vi hinner även med att leta efter den märkliga Raquet Tailed Drongo, med långa tennisklubbliknande stjärtspröt. Det är gott om Indisk blåkråka och påfåglar. Här och var ses också den färggranna urformen till våra höns. Vi lämnar parken när den stänger under dagen, för att äta lunch, poolbad och vila. Därefter är det dags att åka in igen tills det skymmer, vilket brukar vara den allra bästa tiden för att få se stora katter. Har vi tur visar gamarna var tigern slagit sitt byte. Senare år har parken fått flera välbehövliga tillskott av tigerkullar. Här finns även flera mindre kattdjur men de är normalt mycket svåra att få syn på. Middag och tid att gå igenom dagens bilder och upplevelser. Tuli Tiger Corridor.

 • Dag 10-11 Pench NP

  Vi ger oss in med våra jeep så fort grindarna öppnas i denna relativt nybildade nationalpark som erhållit pris för att den sköts bra. Här söker våra guider efter leopard och tiger, överallt ses axishjortar, sambarhjortar och enstaka stora nilgaiantiloper med vackra skruvade horn. Vidare finns schakaler och vildsvin. Pench sägs vara den plats Kiplings bok Djungelbokens värld utspelar sig i, (tillskrivs även Kanha NP). Den är känd för att man här har chans att få se leopard bland klipporna vid vattenhålen. Vi hoppas därför att få se något av detta svårsedda djur. Här finns även gott om tiger då man på ca 15 år fördubblat sin tigerpopulation. Boende på Riverside Forest retreat.

 • Dag 12 Tillbaka till Delhi

  Vi avrundar vår vistelse med att sova ut och ta en lugn förmiddag på vår fina lodge innan vi fortsätter mot flygplatsen i Raipur för vidare flyg till Dehli. I Dehli blir vi mötta och körda till ett hotell nära flygplatsen för övernattning.
  Fri kväll.

 • Dag 11 Hemresa och hemkomst

  De flesta flyg västerut brukar avgå på morgonen för att sedan landa i Sverige senare samma eftermiddag. Det bli alltså som oftast en kort natts sömn och en tidig morgon från hotellet och sedan avresa på morgonen.

 • Observera!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, allt för att ge bästa behållning av resan. 

Resans höjdpunkter

 • Safari med möjlighet att få se Asiens stora katter, samt många andra slags karismatiska djur.
 • Tiger, gaur, men även besoarantilop, läppbjörn, dhole och många andra slags djur - en verklig viltresa!
 • Mötet med Indiens färgstarka kultur, med ett myller av marknader, köpmän och människor under färden mellan de olika reservaten.
 • Vi besöker några av bästa nationalparkerna; Bandhavgarh, Kanha och Pench som har mycket gemensamt men ända sinsemellan är mycket olika.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 7/2
Pris Från 49 900 kr
Enkelrumstillägg 7 200 kr
Detaljerade priser

Del i dubbelrum: 49 900 kr/person
Del i trippelrum: 47 900 kr/person -kontakta oss för bokning
Enkelrum: 57100 kr

 

I priset ingår
 • Internationellt flyg Stockholm/Köpenhamn-Delhi t/r
 • Inrikesflyg 2 sträckor inkl. alla skatter
 • Boende i dubbelrum enligt program
 • Helpension under resan
 • Assistans vid ankomst och avresa samt alla inrikes flyg
 • Alla lokala transporter
 • Guidade turer i Delhi
 • Jeep för 6 personer under safari i Bandhavgarh, Kanha och Pench
 • Engelsktalande guider och ledsagare i parkerna
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker
 • Lokala skatter
 • Klimatkompensation för flygresorna
I priset ingår ej

Drycker, dricks och visum. 

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Avresa från Sverige
Dag 2. Ankomst Delhi
Dag 3. Delhi – Jabalpur – Bandhavgarh
Dag 4. Bandhavgarh tigersafari
Dag 5. Bandhavgarh tigersafari
Dag 6. Bandhavgarh – Kanha
Dag 7. Kanha tigersafari
Dag 8. Kanha tigersafari
Dag 9. Kanha – Pench
Dag 10. Pench tigersafari
Dag 11. Pench tigersafari
Dag 12. Pench-Delhi
Dag 13. Hemresa och hemkomst

Resesätt Finnair
Visum

Visum krävs för resor till Indien. Läs mer på vår informationssida samt  Indiska ambassadens hemsida: https://www.indembassysweden.gov.in/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Resans karaktär

Resan genomföras i februari 2025. Under denna tid är dagarna inte heta och nätterna svala. Vi bor bekvämt på hotell och på välrenommerade safarilodger och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av lokala naturguider. Våra lokala färdledare som följer med på resan kan på ett initierat vis berätta om Indiens djur och natur. Mellan parkerna färdas vi i buss. Vid alla transporter och resor har vi med assistenter som ser till att allt flyter på så smidigt som möjligt. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med över 1,2 miljarder invånare, och ett överbelastat vägnät. Mellan de olika delarna av landet flyger vi inrikesflyg två gånger.

Deltagarantal

Min 10, Max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »