Översikt

Djungelbokens värld - Tigersafari med Tadoba och Taj Mahal

Tigersafari i öppna små jeepar i två av Indiens bästa tigerreservat. Här möter vi det spännande djurlivet med tiger, leopard, gaur, Axis- och sambarhjort i "Djungelbokens värld". Till Taj Mahal, Bharatpur och tigerparkerna kommer du tryggt och bekvämt med egen bil och förare. Vi börjar resan på cykelrickshaw i Keoladeo Ghana National Park vid Bharatpur för för att komma nära det myllrande fågellivet. Sen besöker vi de berömda sevärdheterna Taj Mahal, Red Fort och Fateh Pur Sikri - alla med på UNESCO:s världsarvslista. Höjdpunkten blir till slut alla tigersafaris i nationalparkerna Tadoba och Pench, den sista är platsen där Kipling skrev den berömda ”Djungelboken”.


Här i den torra, öppna teakdjunglerna åker du runt i små jeepar
 för att spana efter tiger, leopard, läppbjörnen Baloo och den gigantiska gauren, med lokala guider. Här är dessutom gott om axis - och sambarhjortar samt nilgaiantiloper som utgör byte för de stora kattdjuren. Fågellivet är rikt med varnande påfåglar, gamar, örnar och många olika slags färggranna blåkråkor, gyllingar och kungsfiskare.

Tadoba och Pench - några av de bästa tigerreservaten i Indien. Resans höjdpunkt är besöken i nationalparkerna i centrala Indien, där Kipling skrev ”Djungelboken”. Här dominerar torra, ofta öppna teakskogar. I Pench får vi även se flygekorre, muntjac och leopard, om vi har tur. Här ser vi tigerns och leopardernas favoritbyten axis-, och sambarhjortar i mängder, samt den stora glänsande gauren – världens största oxdjur. Andra djur man ser gott om brukar vara Hanumanlangur, Rhesusapa och vildsvin eller schakal. Med en hel del tur kan man även få se Asiatisk vildhund eller Jungle cat.

Resan ger goda chanser att få se Shere Khan i det vilda. Dessutom några av de mest berömda sevärdheterna som Taj Mahal och Fatehpur Sikri och en av världens mest bekväma och kända fågelreservat. Mellan destinationerna färdas du med flyg och egen bil med erfaren förare på valfritt datum- bekvämare kan det inte bli.

Du bidrar till tigerns fortlevnad
Att besöka de stora tigerreservaten i Indien är bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll samt bevakning mot tjuvjakt. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Äventyrsresor är medlem och stöder TOFT, (Tour Operators For Tigers) som på plats aktivt verkar för tigerns fortlevnad.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Indien

  Avresa fredagar från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn under dagen med Turkish Airlines eller Finnair via Istanbul eller Helsingfors. Uppehåll och byte av flyg till Delhi över natten.

 • Dag 2 Delhi - Bharatpur NP

  Ankomst vid 5-tiden på morgonen lokal tid till Delhis flygplats. Här möts vi av vår lokala agents förare med en skylt med ert namn eller Äventyrsresor på. Han hjälper er med bagaget ut till bilen/minibussen som har a/c. Därefter börjar färden ut från Delhi via landsbygden till staden Bharatpur, färden tar 3-4 timmar. Här tar vi in på Birders Inn för lunch och vila.
  Vid Bharatpur ligger Indiens främsta fågelreservat, Keoladeo Ghana, en nationalpark som står under Unescos beskydd. Parken var tidigare privat jaktmark för Maharadjan av Bharatpur. Vi färdas till fots och med cykelrickshaw på labyrinterna av dammvallar. Här har mer än 400 fågelarter observerats och vissa finns i stora mängder så även den måttligt intresserade kan fascineras. Det fina är att fåglarna kan ses på nära håll då storkar samt hägrar häckar i buskar och träd runtom. Med litet hjälp kan man få syn på stora pytonormar eller kärrsköldpaddor som våra turbanprydda guider pekar ut. Här finns även gott om stora nilgaiantiloper samt orädda schakaler.

 • Cykelrickshaw i fågelreservat

  På em. tar vi en cykelrickshaw in i fågelreservatet Keoladeo Ghana även kallat Bharatpur National Park. Här finns fler olika dammar med grusvägar på vallarna mellan de olika vattensamlingarna. Mellan dessa växer små skogsbestånd. Parken är känd för sitt oerhört rika och lättsedda fågelliv med änder, gäss, hägrar, tranor och storkar på nära håll, ofta finns här många rovfåglar och vadare som painted snipe. Men här finns även andra djur på nära håll som schakal, Nilgaiantilop, pytonorm och apor. Fågelguiderna som trampar cyklarna är alla sikher med stor turban och mycket kunniga. Åter till hotellet som ligger nära entren för middag och vila på Birders Inn.

 • Dag 3 Bharatpur NP

  En hel dag att utforska fågelreservatet med cykelrickshaw och fågelguide. Åk in morgon och kväll eller stanna inne i parken hela dagen, allt efter tycke och smak. Fina fotomöjligheter både av fåglar och djur. För en mindre ersättning brukar lokalbefolkningen visa svårsedda fåglar som ugglor och nattskärror som sitter och sover i nåt träd, eller var pytonormen brukar gömma sig. Keoladeo Ghana är känt som en av världens främsta fågelreservat med 120 häckande fågelarter och här har setts över 350 olika fågelarter. I hägerkolonierna kan man hitta upp till åtta olika slags hägrar i samma lilla träd. Det finns även några torn och sittplatser där man kan ta en kaka och en kopp te. Lunch och middag på Birders Inn.

 • Dag 4 Fatehpur Sikri och Taj Mahal

  Efter tidig frukost hämtas du av föraren som kör er i ungefär en halvtimma till Fathepur Sikri, kejsare Akbars stad från andra halvan av 1500-talet. Detta är en mycket väl bevarad spökstad. Den övergavs efter bara 14 år på grund av vattenbrist. Det är inte svårt att föreställa sig hur hovlivet måste ha varit under storhetstiden.

 • Efter det färdas vi till Agra en knapp timma och tar in på hotell. Eftermiddagen tillbringas med besök vid det imponerande och storslagna Taj Mahal, passa på att uppleva de olika nyanserna i den vita marmorn när det skiftar färg under dagen från blåvitt till rosa. Det uppfördes av mogulkejsaren Shah Jahan till minne av hans favorithustru och är det mausoleum där båda ligger begravda. I Agra kan vi även ta oss över till andra sidan floden och se på det Röda fortet. Det var här Shah Jahan hölls fången den sista delen av livet av sin son. (ev. kan ni besöka Little Taj istället för fortet, det är mycket mindre än Taj Mahal men intressantare på insidan.) Hotell Taj Vilas eller The Retreat.

 • Dag 5 Mot Tadoba

  På morgonen kommer er förare och hämtar er, sen bär det av ( i ca 3 timmar, beroende på trafiken) till Delhi och inrikesflygplatsen där ni lämnas av. Flyg till Nagpur i centrala Indien ca 1,5 tim. Här möts ni av en ny förare och bil, som välkomnar er och kör er till nationalparken Tadoba. Resan går genom landsbygden och tar kring 3 timmar. Du kommer fram till Svasara Djungle Lodge eller Jharana Lodge på kvällen. straxt utanför huvudinfarten till tigerreservatet lagom för middag och hinner kanske känna av stämningen här runt parken.

 • Dag 6-7 Tigerspaning i Tadoba

  Efter frukost bär det av in i Tadoba National Park på tigerspaning i lodgens små öppna jeepar. Mitt på dagen stänger parken och vi vilar ut i trädgården på hotellet eller så kan du besöka omgivningarna med små affärer. Det blir game drive morgon och kväll båda dagarna. Parken domineras av torr djungel, med dammar, berghällar och öppna gräsmarker där hjortarna betar. Parken blev tigerreservat 1995, har en av de bästa tigerpopulationerna och omfattar ca 17 kv mil. På kvällarna kan du gå ut i trädgården och lyssna efter ugglor, nattskärror och andra nattaktiva djur.


 • Parken är relativt ny och känd för bra chanser att få se Shere Khan i det vilda, (som hanen på bilden). Här finns även leopard, läppbjörn eller Baloo, sambar- och Axishjort, Gaur och med lite tur även Asiatisk vildhund. Det finns även sumpkrokodiler och pytonorm. Fågellivet är rikt med många stora eller färgranna fåglar. Påfåglarnas genomträngande varningsrop hörs här och var när de stora katterna ger sig ut på jakt. I Tadoba finns även flygekorre, Hanumanlangurer, rhesusapor, muntjak och fyrhornad antilop, jungle- och rusty cat men de är svåra att få syn på. Lättare att se är många av de över 200 slags fåglar som setts här.

 • Dag 8 Tadoba - Pench NP

  Efter frukost hämtas du av föraren, som kör er genom Deccans torra jordbrukdbygder i 4-5 timmar via Nagpur till nästa nationalpark Pench. Ni kommer fram till Tuli Tiger Lodge nära reservatet lagom för en sen lunch och vila. Passa på att ta ett dopp i den stora poolen eller se på fåglar i omgivningarna. Sen är det dags för den första gamedriven i lodgens gypsyjeepar in i parken, efter att alla formaliteter klarats av vid infarten. Men den Indiska byråkratin är omfattande... Har vi tur ser vi förutom alla axis- och sambarhjortar även en mäktig gaurtjur eller en flock gaurkor. Förarna lyssnar efter varningsläten för att lokalisera tiger eller leoparder som börjar kvällens jakt. När det skymmer är det dags att åka tillbaka till lodgen för att prova på den goda Indiska maten. Du kan höra med guiden om de sett flygekorre i träden längs åravinen på vägen tillbaka genom odlingarna nära lodgen. Tuli Tiger Lodge.

 • Dag 9 Pench NP

  Vi ger oss in med våra jeep så fort grindarna öppnas i denna relativt nybildade nationalpark som erhållit pris för att den sköts bra. Här söker våra guider efter leopard och tiger, överallt ses axishjortar, sambarhjortar och enstaka stora nilgaiantiloper med vackra skruvade horn. Vidare finns schakaler och vildsvin. Pench sägs vara den plats Kiplings bok Djungelbokens värld utspelar sig i, (tillskrivs även Kanha NP). Den är känd för att man här har chans att få se leopard bland klipporna vid vattenhålen. Vi hoppas därför att få se något av detta svårsedda djur. Här finns även tiger (ett av BBC:s tigerprogram spelades in här).

 • Parken är kuperad, torr och dominerad av teakskog. Den centrala delen utgörs av en större vattenreservoar som brukar bjuda på roständer, vadare, storkar och gamar. Vi lämnar parken när den stänger under dagen, för att äta lunch, poolbad och vila. Därefter är det dags att åka in igen tills det skymmer, vilket brukar vara den allra bästa tiden för att få se stora katter. Här finns även flera mindre kattdjur men de är mycket svåra att få syn på. Middag och tid att gå igenom dagens bilder och upplevelser. Tuli Tiger Lodge.

 • Dag 10 Pench - Nagpur - Delhi

  På morgonen är det dags för en sista safaritur inne i parken, (ev.via en annan infart som ligger i delstaten Maharashtra). Vi hinner även med att leta efter den märkliga Raquet Tailed Drongo, med långa tennisklubbliknande stjärtspröt. Det är gott om Indisk blåkråka och påfåglar. Här och var ses också den färggranna urformen till våra höns. Har vi tur visar gamarna var tigern slagit sitt byte. Senare år har parken fått flera välbehövliga tillskott av tigerkullar. På förmiddagen åter till vår lodge för lunch. På em. är det dags att åka tillbaka till Nagpur i ungefär 2-3 timmar. För dig som valt grundturen blir det flyg tillbaka till Delhi i 1,5 timmar med kvällsflyg. Vid ankomsten till Delhi möts du återigen av en förare som tar er till ett hotell i staden eller närmare flygplatsen för vila och middag. Hotell Chirag Residency eller Parkland.
  Alternativt kan den som vill fortsätta med en tilläggstur till Goa här välja att flyga direkt dit för denna tilläggstur. Den avslutas då med flyg Goa-Delhi och hem i stället.

 • Dag 11 Hemresa

  På natten blir det transfer till flygplatsen. Flyget till Istanbul går tidigt i gryningen. Byte för nytt flyg från Istanbul till Arlanda, Köpenhamn eller Göteborg. Ankomst till Stockholm eller annan vald avreseort på eftermiddagen.

 • Obs!

  Programmet kan komma att ändras av praktiska eller logistiska skäl, t.ex. olika festivaler, för att ge bästa behållning av resan. Tiderna för flyg och val av bolag är tillsvidare preliminära.

Resans höjdpunkter

 • Några av de bästa tigerparkerna - Tadoba och Pench
 • Flera av Indiens mest kända historiska byggnadsminnen som Taj Mahal, Fateh Pur Sikri och Red Fort
 • Safari med möjlighet att få se flera av djugelbokens spännande djur - tiger, leopard, gaur, Baloobjörn och många andra slags djur.

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Fredagar, oktober-april
Pris Från 27 800
Enkelrumstillägg 5 500 kr
Detaljerade priser

27 800 kr vid fyra deltagare, 32 800 kr vid två deltagare

Barnpris

14 900 kr för barn som delar rum med två vuxna

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Delhi t/r inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Inrikesflyg Delhi-Nagpur t/r
 • Safari i Tadoba, Pench och Keoladeo Ghana nationalparker
 • Inträden till Taj Mahal, Fateh Pur Sikri och Red Fort
 • Alla lokala transporter med egen bil och förare
 • Nationalparks- och besöksavgifter till parker och monument
 • Lokala guider i parkernaHelpension vid parkerna, frukostpension i städer och på inrikesflyg
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dricks och vissa måltider. Kameraavgift i de olika reservaten, dessa regler dock olika i varje delstat och park.

Anslutningsort

Köpenhamn och Göteborg

Information om avresor

Avresa fredagar 17 okt - mar/apr.

Resplan

Dag 1. Mot Indien
Dag 2. Delhi - Bharatpur NP
Dag 3. Bharatpur NP
Dag 4. Fatehpur Sikri och Taj Mahal
Dag 5. Mot Tadoba
Dag 6-7. Tigerspaning i Tadoba
Dag 8. Tadoba - Pench NP
Dag 9. Pench NP
Dag 10. Pench - Nagpur - Delhi
Dag 11. Hemresa

Klimat

Vi genomför resan från mitten oktober tom mars eller april på valfritt datum. Då är dagarna inte heta och nätterna är svala. Tänk på att under julen och i januari kan det vara ganska kyligt.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas på safari i parkerna i små öppna jeepar som körs av naturguider. Mellan parkerna färdas vi i bekväma Toyotabilar eller minibussar med a/c och egen förare. Samt med inrikesflyg t/r Delhi-Nagpur. Allt för att det ska vara så bekvämt det nu går i ett land med över en miljard invånare.

Deltagarantal

Min 2 - max 10, om fler kontakta oss för pris

Att resa i pandemin
Vi följer svenska UDs reserekommendationer och du får full återbetalning om din resa skulle bli inställd. Läs mer här »

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att resorna ska vara inspirerande, engagerande och aktivt bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Flygresan är klimatkompenserad. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

Del i dubbelrum på hotell och lodger med bra läge och standard.