Översikt

Björnsafari i Finland

Gömslena i östra Finlands ödemarker lockar naturfotografer från hela världen. Vi beger oss dit för att få uppleva de stora nordiska rovdjuren på riktigt nära håll – framför allt björnen. Att få se dessa bjässar närma sig över myren i solnedgången, utan att de förnimmer närvaron av människa, är en stor naturupplevelse. Snart kan vargarnas ylande börja och har vi tur syns även järv.

Rovdjurssafari i myrmarkerna utanför Kuhmo i Finland rankas som en av Finlands bästa naturresor. Men det är inte bara djuren som lockar – även skogarna och myrarna är värda ett besök. Vårt basläger under resan är en stor timmerstuga, där vi intar våra måltiderna och för den som vill ges möjlighet till bastubad. Stugan ligger vid en sjö med storlom, fiskgjuse och tranor som enda grannar. Vi vandrar tillsammans med vår lokala guide i en månghundraårig skog för att leta efter klorevor, spillning och björnspår. Kanske hittar vi ett ide att ta en titt i.


Två nätter tillbringar vi i små inredda gömslen.
Vi delar upp oss, till några gömslen är det en bit att gå över myrmark, men resan kan genomföras av alla som orkar och kan sitta still i ett göm­sle. Har vi tur får vi se tre, fyra eller fem björnar komma för att äta från åtlarna, våra utlagda lockbeten. Frågan om åtling har diskuterats till och från, men rätt hanterat finns inga belägg för att det skulle vara skadligt för den lokala djurstammen. Eftersom vi har såväl björn, som varg och korp i området så blir risken för beroende av utlagd mat minimal. Några tecken på sådant beteende har heller inte observerats i området. Vi har ett långvarigt samarbete med arrangören på plats och vet att de hanterar frågan på ett etiskt och hållbart sätt. 

Under natten hör vi vargar yla och kanske en djärv liten järv, vågar sig fram nästa morgon. Nästa natt är det dags för ett nytt gömsle.

Vår resa går i slutet av augusti med behagligt väder med dagstemperaturer på 10–20 grader. Myggen har normalt blivit fåtaliga. Vi besöker ”ingenmansland” vid gränsen mot Ryssland, så ta med pass. Innan vi återvänder till civilisationen kan vi också ro i ekor på sjön, fiska, bada och vandra i de omgivande ödemarkerna. 

Du bidrar till rovdjurens bevarande. Rovdjursturismen i östra Finlands vildmark skapar ett ekonomiskt incitament att låta djuren bevaras i sin naturliga miljö. Det ger också välkomna arbetstillfällen i glesbygden. Vår arrangör Lassi Rautiainen är en engagerad naturvårdare, som har arbetat många år med att få djuren att vänja sig vid vår närvaro vid åtlarna.

Resan leds av kunniga lokala guider I Finland tillsammans med vår svenska färdledare Peter Hunger 
som är med under hela resan. Tillsammans bidrar dom med kunskap och expertis om området Ingenmansland och de fascinerande rovdjur som vi får bekanta oss närmare med under resan.

Reseprogram

 • Dag 1 Flyg till Kuopio och buss till campen

  Flyg med Finnair från Arlanda via Helsingfors. Vår färdledare möter gruppen vid utgångsgaten på Arlanda. Byte för inrikesflyg till Kuopio där vi vid ankomst möts av en minibuss som kör oss de ca 25 milen till vildmarkscampen. Lättare lunch längs vägen. Ankomst på eftermiddagen och vi får våra rum och vilar upp oss efter resan. Efter middagen blir det föredrag med bildvisning om björnarna och områdets övriga fauna och flora.
  Måltider: Middag

 • Dag 2 Gömsle vid myren

  Efter en stärkande frukost gör vi en gemensam vandring tillsammans med vår lokala guide i en månghundraårig skog för att leta efter klorevor, spillning och björnspår medan vi lär oss mera om dessa bjässar till djur. Kanske hittar vi ett ide att ta en titt i. Under eftermiddagen kan vi basta och bada i sjön intill. Vila på eftermiddagen. Efter en tidig middag åker vi ut till myrarna för en spännande natt i gömsle med goda chanser att se och fotografera de stora rovdjuren.
  Måltider: Helpension.

 • Dag 3 Björnspaning

  På morgonen vaknar myren upp till liv igen. När morgondimman klarnar brukar djuren finnas kvar och ge en sista chans till bilder. Återfärd till campen, vila och för den som vill kan man hyra en eka och ta sig en tur till andra sidan sjön. Vi tillbringar eftermiddagen på vildmarkcampen och efter middagen packar vi våra ryggsäckar och ger oss ut igen för ytterligare en natt i gömsle. Måltider: Helpension

 • En del av upplevelsen Bastu och bad i sjön

  På vår camp finns både bastu och brygga. Här råder tystnad och vi är omgivna av dofter från skogen. Att bada utomhus ger utöver naturupplevelsen en rad hälsofördelar. Den nederländska äventyraren Wim Hof är omskriven av sina forksningsteorier om hur kalla utomhusbad kan förbättra immunförsvar och öka den mentala styrkan. Med lugna och djupa andetag kan man träna kroppen att anpassa sig till temperaturen, något som vi får tillfälle att prova på idag.

 • Dag 4 Sista morgonen i ödemarken och hemresa

  Tidig hämtning från övernattningen i gömsle. Därefter blir det frukost och genomgång av våra upplevelser. Kanske hinner vi med ett sista dopp eller kortare vandring i närområdet innan vi beger oss till Kuopios flygplats. Lunch längs vägen. Flyg hem på eftermiddagen med ankomst till Arlanda flygplats på kvällen. Måltider: Frukost

 • Obs!

  Programmets innehåll kan som nämnts komma att kastas om mellan dagarna av olika anledningar, t.ex. väder och vind. Eller p.g.a att Finnair byter flygtider. Men vi anpassar programmet så att vi ska få ut så mycket som möjligt av vår vistelse i vildmarken.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 28 augusti 2025
Pris Från 21 900 kr
Enkelrumstillägg 2 000 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Kuopio i norra Finland t/r
 • Klimatkompensation av flygresan
 • Transfer till vildmarkscampen utanför Kuhmo
 • Två nätter i gömsle för att försöka få uppleva och fotorgrafera björn
 • En natt på vildmarkscamp med bastu
 • Vandring i urskogen där vi lär oss om spår och tecken
 • Svensk färdledare under hela resan
 • Helpension på resmålet
 • Mycket kunniga lokala guider
I priset ingår ej

Extranatt i gömsle i stället för campen, 130 Euro. 
Sovsäck ingår ej, går hyra för 10 Euro natten.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Avresa från annan ort på förfrågan!

Resplan

Dag 1. Flyg till Kuopio, buss till vildmarkscamp, bildvisning
Dag 2. Björnspaning, natt i gömsle
Dag 3. Björnspaning, vildmarkscamp och bastu. Natt i gömsle
Dag 4. Hemresa flyg

Boende

2 nätter i specialinredda gömslen och en natt i bekväm vildmarkscamp.

Resesätt Ej klart
Klimat

Vi reser i slutet av augusti månad som bjuder på goda chanser att skåda både björn och varg. Temperaturer på mellan 10 - 20 grader och myggen har normalt blivit fåtaliga. Både solsken och regn kan förekomma då och då. Vi delar upp oss på flera gömslen, till några är det en bit att gå över myrmark. Resan kan genomföras av alla som orkar och kan sitta still i ett göm­sle. Vandringarna är frivilliga och går i behaglig och lättgången terräng. Vi besöker "ingenmansland", därför behövs allas födelsedatum samt pass.

Resans karaktär

Övernattning två nätter i små, funktionellt inredda gömslen samt en natt på en bekväm vildmarkskamp med del i dubbelrum, toa, och tillgång till dusch och bastu.

Deltagarantal

Min 10, max 15 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Utrustningstips
Detaljerad utrustningslista får du från oss 3 - 4 veckor föra avresa. 

 

Inspiration

Tack till Bengt-Göran Skoog som spelade in filmen under en av våra Rovdjurssafaris i Ingemansland.