Översikt

Vandring och kultur på de vilda Färöarna

Fjärran Färöarna ligger mitt emellan Norge, Island och Skottland som en enskild enklav i ett mäktigt hav. Dramatiska vilda öar mitt i Atlanten där naturen bjuder på karga bergsformationer, rikt fågelliv och storslagna naturupplevelser. Om vädret tillåter, njuter vi av picknickluncher med spektakulära vyer bland lunnefåglar och böljande kullar på vår nya resa som bjuder på både vandring och kultur!

Havet är aldrig längre bort än fem kilometer och dominerar färingarnas levnad. De salta vindarna har satt sin prägel på öarnas växtliv där höga träd inte existerar. Sjöar, mossar, det gröna gräshavet och en ofattbart rik flora av lavar och mossor möter vandraren på stigarna genom landskapet. Liksom de många fåglar som lever här under sommar och höst. Vandringarnas vyer med det mäktiga havet i horisonten, salta vindar, fåglar i fjärran och får som vita prickar i ett hav av gräs är sannerligen praktfull. Färggranna trästugor med gräsbelagda tak ramas in av böljande kullar och när dimman höljer sig över bygden skapas en närmast magisk känsla. Vi får en glimt av fiskarnas bitvis hårda liv där vädrets gudar är de som bestämmer dagen utkomst.

Dessa öar, alla med sin egen karaktär bjuder in till varierande vandring väl värd att upptäcka. Vi kommer att vandra på öarna Vagar, Eysturoy med Färöarnas högsta berg Slættaratindur samt Streymoy där Europas minsta huvudstad Tórshavn är belägen. I Tórshavn gör vi en guidad tur i de gamla kvarteren och har även egen tid att upptäcka staden. Resan innehåller både vandring och kulturupplevelser. Tre av dagarna gör vi vandringar om 5 - 6 km, vi gör en båttur och har två dagar med stadsrundturer, utflykter samt egen tid.

Om vår färdledare Bjørg Jacobsen
Vår guide, etnologen Bjørg Jacobsen, är med sin gedigna kunskap, erfarenhet och lokala kännedom mycket uppskattad bland våra resenärer. När hon inte arbetar som guide undervisar, forskar och frilansar hon på universitetet i Tórshavn.


Sinnebilden av Färöarna för kanske fler än de fågelintresserade är den charmiga lunnefågeln som poserar med sin fångst i färgglada näbbar under sommarmånaderna. Under en båtutflykt till ön Mykines och en till Vestmanna fågelklippor försöker vi se dessa fascinerande fåglar högt uppe på branta, svarta klippor. Bekvämt boende på två olika mellanklasshotell på Vagar och Streymoy samt ett vackert beläget pensionat på Eysturoy.

Vädret på Färöarna är ett kapitel för sig. Det kan växla mycket snabbt, regn och dimma kan på kort tid förvandlas till strålande solsken. Vår erfarne skandinavisktalande vandringsguide är leder oss på stigarna och ger oss en inblick i kultur, traditioner och vardagsliv.

De arton öarnas små bosättningar har trots sin modernitet ändå hållit hårt i traditionerna från den tid då öarna först beboddes. Efter att irländska munkar upptäckte öarna på 500-talet bosatte de sig här samt förde in får, norska jordbrukare flyttade sedan hit under 800-talet. Det färöiska språket är närmast släkt med isländska, sydvästnorska dialekter samt det utdöda språket norn, som talades på Shetlandsöarna. Sedan 1700-talet har Färöarna legat under danskt styre men sedan andra världskriget har man uppnått mer självstyre och är idag en autonom del av Danmark.  Ett välutvecklat vägnät och förhållandevis korta avstånd gör att vi hinner se och uppleva mycket under vår vistelse här. Färöarna är ett eldorado för den som vill kombinera vandringar med svindlande vyer mellan gräshedar och hav men samtidigt få en synnerligen speciell kulturupplevelse!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Färöarna

  Vi lämnar Sverige på eftermiddagen och efter en mellanlandning i Köpenhamn landar vi på Färöarna vid 19-tiden. Vi möts upp på flygplatsen av vår lokala guide och kör mot en av världens minsta huvudstäder Torshavn. Vi checkar in på vårt hotell som ligger i ett naturskönt område uppe på en höjd med vacker utsikt över staden och ön Nolsö. På kvällen serveras en macka och kaffe.
  Måltider: Kvälls snack

 • Dag 2 Vandring till Trælanípan och Bøsdalafossur

  Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som kör oss över till ön Vágar och den charmiga byn Gásadalur där vi tar en promenad till det mäktiga vattenfallet Múlafossur. Här tar vi in den mäktiga utsikten över Tindholm och Mykines innan vi färdas vidare till byn Sandavágur där dagens vandringar startar. Idag ska vi vandra till Trælanípan, en dramatiskt vacker klippa som störtar 142 meter ner i havet. Klippan kallas "slavklippan" sedan vikingtiden och det berättas att man från denna klippa knuffade ut äldre trälar som fick sväljas av havet. Denna brutala sed får man hoppas bara är en vandringssägen. Från platsen kan vi, vid klart väder, se sydspetsen av öarna Streymoy, Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy och Suðuroy. Vandringen på ca 5 km tar runt två timmar. Under dagen äter vi våra medtagna lunchpaket. Efter det fortsätter vi tillbaka till vårt hotell i Torshavn.  Gemensam middag på hotellet.
  Måltider: Frukost, lunchbox och middag
  Vandring: Ca 5 km vandring, 2 timmar.

 • Dag 3 Mykines - Fågelparadiset

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet, hämtar ut vårt lunchpaket och tar oss ner till hamnen Sørvágur där färjan tar oss över till fågelparadiset Mykines, en färd på cirka 45 minuter. Under båtturen passerar vi förbi Tindholm och ön Vágar och njuter av de vackra vyerna som passerar förbi. Under sommarhalvåret migrerar tusentals sjöfåglar hit, såsom havssula, storlabb och sillgrissla. Men den mest eftertraktade av dem alla är nog Lunnefågeln med sin färgglada näbb. Mykines är känd som det mystiska ”fågelparadiset” och fick namnet efter det att den äventyrslystne sjöfarande irländska munken St. Brendan besökte denna övärld på 500-talet och beskrev två öar som "Fåröarna" och "Fågelparadiset”. På Mykines finns bara en liten bygd, belägen på båda sidorna av den lilla älven med klassiska färöiska hus, som taget ur de nordiska sagorna. Dagens strapats består av att upptäcka denna idylliska bygd och härifrån vandrar vi sedan upp till den lilla ön Mykineshólmun som ligger på västra sidan av Mykines. Längst med vägen häckar lunnefåglarna och här har du chansen att komma relativt nära dessa clownliknande fåglar. En liten bro binder ihop ön med Mykines och leder oss över en 35 meter djup ravin. Längst ut på denna lilla ö finner vi den vita fyren strategiskt placerad. Här blir man man blir hänförd av den vackra naturen och utsikten över de raukar som likt spjut skjuter upp ur det stormande havet. Vi ser även kolonier av havssulor som valt att bosätta sig på den västliga sidan av ön. Vi äter vår medtagna lunchbox på lämplig plats. Åter med färjan sen fortsätter resan mot de nordliga delarna av Østerø också kallad Eysturoy för nya, spektakulära vyer. Vi passerar Färöarnas högsta fjäll, berget Slættaratindur på 882 m.ö.h. innan vi checkar in på vårt naturskönt belägna boende Gjáargarður för de kommande tre nätterna. Det charmiga pensionatet ligger i byn Gjógv och består av en huvudbyggnad och två annex och omges av en fantastisk natur. Promenad på egen hand till den charmiga lilla naturhamnen nedanför med vacker utsikt mot Nordöarna, för de som vill. Gemensam middag på hotellet.

  Måltider: Frukost, lunchbox och middag
  Kortare vandring ca 3 h +/- 80 höjdmeter.

 • Dag 4 Vestmanna, fågelklippor och havsgrottor - Saksun – Gjógv

  Efter frukost åker vi till byn Vestmanna där vi går ombord på den båt som ska ta oss ut på den norra sidan av Vestmanna. Under en två timmars guidad tur får vi se de omtalade fågelklipporna med tusentals sjöfåglar och de fascinerande havsgrottorna. Vi spanar på lunnefåglarna, eller sjöpapegojor som de också kallas på grund av sitt utseende, högt uppe på de branta, svarta klipporna. Här kan vi även få se andra intressanta fåglar som storlabb och sillgrissla. Varma kläder rekommenderas på båtturen.

  Efter lunch i hamnen åker vi från Vestmanna mot den idylliska byn Saksun med sin storslagna natur. Byn med sina 14 invånare ligger i en naturens amfiteater, omringad av höga berg högt över en tidvattenlagun med flera vattenfall. Innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell besöker vi utomhusmuseet Dúvugarðar, en 300 år gammal bondgård. Väll tillbaka i byn Gjógv väntar en vandring längs klyftan i berget upp längs fjällsidan med fantastisk utsikt över de nordliga öarna. Gemensam middag på hotellet.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

  Vandring ca. 6,5 km, 3½ timmar

 • Dag 5 Fiskestaden Klaksvik , Viðareiði och Stickbutiken Navia och Europas minsta huvudstad Tórshavn

  Efter frukost hoppar vi in i bussen och kör mot fiskestaden Klaksvik genom undervattenstunneln som förbinder de norra öarna med fastlandet, mitten av tunneln är upplyst av vacker ljuskonst av Tróndur Patursson. Sightseeing i Föröarnas näst största tätort Klaksvik. Vi besöker den vackra Christianskyrkan och kyrkkällaren, där du ser konst av den välkände konstnären Edvard Fuglø. I kyrkan finns även en dopfunt av granit som ursprungligen är en hednisk offerskål som hittades i en kyrkoruin på Själland och kan vara så gammal som 4000 år. Från kyrkan går vi ner till vattnet, där vi ser bondgården som Nólsoyar Páll byggde på 1800-talet. Nólsoyar Páll var känd som skeppsbyggare, kapten, bonde och poet.

  Häifrån kör vi sedan till den nordligaste belägna byn på Färöarna Viðareiði där vi tar en kortare promenad och tar in den vackra kustremsan inramat av Villingdalsfjället på den ena sidna och Mailnsfjället på den andra sidan. Vi åker vidare mot den sydliga delen av Østerø där vi vandrar längs insjönToftavatn till Toftir där vi besöker stickbutiken Navia som blivit känd från den Färöiska kriminalserier Trom. Åter tillbaka till Gjógv vid 16-tiden. På kvällen äter vi en gemsam middag på hotellet.
  Måltider: Frukost, lunchbox och middag

 • Dag 6 Sägner från Østerø - Europas minsta huvudstad Tórshavn

  Idag väntar en tre timmars härlig vandring på Østerø, denna ö som är fylld av berättelser och vackra vyer. Efter frukost tar vår buss oss genom Funningurs sagolika landskap, där det sägs att vikingarna först steg i land. Vi passerar Färöarnas största laxproducent Bakkafrost, som bidrar med inkomster till bygden och fortsätter runt och förbi insjön Toftavatns blänkande vattenspegel. Vår lokala naturguide med kännedom om traktens historia tar oss ut på dagens vandringstur som startar i byn Lamba och avslutas i Rituvík,en tur på ca 3 ½ timma totalt. Lunch äter vi i den lilla byn Søldarfjørður hos en familj, i deras hem. Efter lunch kör vi mot Färöarnas huvudstad Tórshavn genom den nya undervattenstunneln som binder öarna samman. Vi är framme vid 15-tiden där vi checkar in på vårt hotell som ligger en 10 minuters promenad från centrum. Resten av dagen och kvällen är fri att upptäcka staden på egen hand. Middag på egen hand. 
  Måltider: Frukost och lunch hemma hos en familj

  Dagens vandring är cirka 5,5 km, 3 tim och +/- 210 höjdmeter.

 • Dag 7 Färöarnas historiska by Kirkjubøur

  Efter frukost väntar en guidad tur till fots genom Europas minsta huvudstad Tórshavn som är en charmerande liten stad med hantverk av hög klass. I den lilla hamnen finner man butiker, kaféer och restauranger. Har får vi egen tid att strossa runt i hamnen och köpa lokala souvenirer och inta lunch. Vid 14-tiden möts vi upp för dagens vandring som tar oss från Tórshavn till den historiska byn Kirkjubøur, en vandring på 9 km, cirka 3 ½ timme. Vi får en guidad tur i den historiska byn Kirkjubøur för att uppleva den fantastiska stämning som råder här. Under 1000-talet kom kristendomen till vikingarnas öar där asatron var stark. Färingasagan från 1200-talet, som skrevs av en islänning, beskriver färingarnas liv och leverne samt förtäljer om starka motsättningar mellan de som bekände sig till asatron och de kristna. Vid vackert belägna Kirkjubøur, längst inne i Hästfjorden, skapades Färöarnas katolska centrum med Olofskyrkan från 1200-talet och efter det att det blivit biskopssäte byggdes Magnuskatedralen som idag är aspirant till världsarvslistan. En gång bestod byn av ett femtiotal hus men många av dem blev bortspolade under en storm under sen medeltid. Biskopssätet är idag en familjesläktgård sedan 17 generationer tillbaka. Paturssonsgården tillhörde en av de mest kända och inflytelserika familjerna på Färöarna. Idag står Magnuskatedralen utan vare sig torn, fönster eller tak varför den är helt utelämnad till vädrets makter och planer finns på en övertäckning.

  På kvällen äter vi en god avskedsmiddag tillsammans inne i staden och pratar om våra upplevelser under vår vecka på fascinerande Färöarna.
  Måltider: Frukost och avskedsmiddag

  Dagens vandring är cirka 9 km, 3,5 timme.

 • Dag 8 Hemresa via Köpenhamn

  Idag är det dags att ta farväl av Färöarna. Utcheckning på förmiddagen och avfärd mot flygplatsen för flyg till Stockholm via Köpenhamn. 

Resans höjdpunkter

 • Spektakulära vandringar vid havet
 • Dramatiska, vilda öar med särpräglad natur
 • Picknicluncher med oslagbara vyer
 • Kultur- och matupplevelser
 • Chans att se lunnefåglar och andra havsfågelarter
 • Klippor som störtar ner i havet
 • Besök i både Tórshavn och Klaksvik
 • Härlig blandning av lättare vandring och kulturupplevelser

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 8/8
Pris Från 38 500 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum på förfrågan!
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Vagar, via Köpenhamn t/r
 • Busstransporter enligt program
 • Färja och båttur enligt program
 • Fyra vandringsdagar, inkl fågelskådning och naturupplevelser
 • Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell/pensionat
 • Sju frukostar
 • Tre lunchpaket
 • Två luncher varav en hemma hos en familj
 • Fem middagar
 • Kvällssnack ankomstdagen
 • Skandinavisktalande vandringsguide
 • Flygavgifter och skatt
I priset ingår ej
 • Egna utgifter
 • Måltider som inte nämns i programmet
Extra dagar

Lägg till några extra dagar i Tórshavn och upptäck denna charmiga lilla stad på egen hand. Kontakta oss för pristillägg.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Vágar, till Tórshavn
Dag 2. Vandring till Trælanípan, ca 2 h
Dag 3. Båtutflykt Mykines
Dag 4. Vestmanna fågelklippor - Saksun - vandring i Gjógv, ca 3½ h
Dag 5. Fiskebyn Klaksvik, vandring på Østerø, ca 3 h 
Dag 6. Vandring på Østerø, till Tórshavn - tid på egen hand
Dag 7. Historiska byn Kirkjubøur, vandring ca 3,5 h
Dag 8. Hemresa till Sverige

Boende

2 nätter, Hotel Føroyar****
3 nätter, Hotel Gjáargarður**
2 nätter, Hotel Djurhuus***

Resesätt SAS
Resans karaktär

Resan är en blandning mellan vandring- och naturresa, med mycket kunnig guide. Vandringarna är anpassade för att passa de flesta, vi vandrar mellan 5-10 km fyra av dagarna. Vi tillbringar mycket tid utomhus men vandringarna är inte allt för ansträngande. Något kuperad terräng får man ändå räkna med på Färöarna. 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Hotel Føroyar

  Hotel Føroyar ligger vackert beläget strax utanför Färöarnas huvudstad Tórshavn. Gräset som täcker hotellets tak gör att byggnaden smälter in naturligt i omgivningen vilket var viktigt att det gjorde när hotellet designades. Rummen är välinredda i dämpade toner och vätter ut mot Nólsoyfjorden och de centrala delarna av Tórshavn. Från hotellet tar du dig lätt till fots in till Tórshavnpå 15 minuter via en väg nerför sluttningen samtidigt som du njuter av huvudstaden nedanför och ön Nólsoy mitt ute i fjorden. På hotellet finns det restaurang, bar med lounge, fitnesscenter, gratis wifi och dygnetruntöppen reception. Här har du även tillgång till härlig massage med varma stenar vilket är uppskattat efter en aktiv dag på ön.  

 • Hotel Djurhuus

  Hotell Djurhuus ligger endast nio minuters promenad från Tórshavn och 350 meter från stadens hamn vilket gör hotellets läge optimalt för att utforska allt vad den färöiska huvudstaden har att erbjuda. Samtliga rummen på hotellet är bekväma och välinredda, har utsikt mot havet eller de vackra omgivningarna. Här på hotellet har du tillgång till fitnesscenter, en mysig lounge med utsikt över havet, en rejäl frukostbuffé och närhet till den vackra naturen runt knuten.

 • Hotel Gjáargarður

  Hotel Gjáargarður är ett lite enklare hotell/guesthouse och ligger i den mysiga och 400 år gamla byn Gjogv på ön Eysturoys norra delar. Det karga och trolska färöiska landskapet omsluter byn och hotellet och gör så att det känns som att du bor i en saga. Rummen är mysiga och välinredda och det är inte svårt att förstå att hotellet har gäster som återkommer år efter år. Samtliga rum har eget badrum med dusch och gratis wifi. Här kan du spela bordtennis och hyra cykel, du kan även med fördel använda hotellet som startpunkt för dagsvandringar eller för dagsturer ut med fiskebåt. Restaurangen serverar god mat till såväl frukost och lunch som till middag.

Inspiration

Inspiration från Färöarna