Översikt

Julresa till Costa Rica med sol och bad vid Stilla havet

Följ med på en spännande julresa till Costa Rica. Vi gör flodturer genom grönskande regnskog i Tortuguero, spanar efter capucinapor, basilisködlor och sköldpaddor. I molnregnskogen söker vi efter glimrande kolibrier och orkidéer, besöker ett kaffeplantage i Monteverde och badar i varma källor vid vulkanen Arenal. Allt avslutas med strandliv och avkoppling vid Stilla havet!

Morgonens första solstrålar strilar ned som guld över marken när de bryts genom det täta regnskogstaket. Det prasslar till och vår guide pekar mot trädkronorna. En apa svingar sig smidigt från gren till gren högt däruppe. När vi tar fram våra kikare ser vi apans fina, vita ansiktsteckning och de pigga ögonen.

Costa Ricas spännande natur och varierande landskap lämpar sig utmärkt för en aktivitetsresa. Grönskande regnskog, aktiva vulkaner, långa, vackra stränder och gott om aktiviteter. Det lilla landet är beläget mellan Stilla havet i väster och det Karibiska havet i öster. Inlandets kuperade berggrund och de varma haven skapar unika förutsättningar för olika typer av regnskog och ekosystem. Här finns flest djurarter per kvadratkilometer i världen och stora ytor av landets yta är skyddat som nationalpark. Landet har också några av världens starkaste naturvårdslagar och här ses regnskogen som en resurs värd att bevara.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer.


Molnregnskogen Monteverde och besök på kaffeplantage
I Tortuguero nationalpark färdas vi på vattenvägarna och spanar efter sköldpaddor, apor och krokodiler. Vid vulkanen Arenal slappnar vi av i naturligt tempererade bassänger med mineralrikt vatten direkt från vulkanens varma källor. I Monteverde bor vi på en rustik lodge och ser morgondimman lätta över molnregnskogen. Här besöker vi en familjedriven kaffeplantage och kan göra exkursioner i naturreservatet Santa Elena.

Stränder, snorkling och möjlighet till egna utflykter som avslutning
Avslutningsvis, Tamarindo beach, där vi kan njuta av sol och salta bad i Stilla havet och flera kilometer vit sandstrand. Här finns möjlighet till spännande aktiviteter som hästridning, kajakpaddling och dykning vid Catalina Islands. För den som vill kan man boka in surfinglektioner på Tamarindo stranden eller varför inte en katamarantur där man kan snorkla och njuta av solnedgången, här finns alla möjligheter för en fantastisk avslutning av resan.

Våra kunniga naturguider lär oss massor om regnskogens känsliga ekosystem och varför det är så viktigt att det bevaras. Nationalparksavgifterna som ingår under besöken i naturreservaten bidrar till att större områden kan skyddas. Genom vårt besök i Tortuguero stödjer vi en lokal organisation som studerar och bevarar nationalparkens olika arter av sköldpaddor.

En resa med Äventyrsresor ska vara lärorik och något att se fram emot för hela familjen. Därför ingår ett VIP-medlemskap per familj WWFs barnklubb Panda Planet (barn 7-12 år) i alla FamiljeExpeditioner. För tonåringar (13-18 år) ingår medlemskap i WWF med tidningen WWF Eko med nyheter och reportage om djur, natur och miljö.

Boka din resa

2024-12-27 2025-01-10 49 900 kr KLM Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Costa Rica

  Vi reser från Sverige på morgonen. Ankomst på eftermiddagen till Costa Ricas huvudstad San José. Vi möts av en representant från vår samarbetspartner för transfer till vårt hotell beläget i den livliga huvudstaden, hem för nära en miljon costaricaner, eller ”ticos” som de kallas. Här finns flera intressanta marknader och imponerande byggnader, bland andra nationalteatern från 1897, byggd i samma stil som operan i Paris. Stadens universitet med över 35 000 studenter är det största i landet. Det är också ett sant nöje att betrakta folklivet i många av de parker och torg som finns i staden. Vår lokala guide briefar oss om kommande dagar samt ger oss lite allmän information om Costa Rica. 

 • Dag 2 San José

  I dag finns möjlighet att upptäcka San José på egen hand. Testa en god kopp kaffe på något av caféerna, strosa runt i gränderna, eller kanske stanna vid hotellets pool och återhämta sig från jet-lagen. Den som redan nu vill börja utforska omgivningarna kan göra en dagstur till Poas Vulcano National Park. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 3 Regnskogsäventyr i Tortuguero

  Avresa från San José tidig morgon. På vägen gör vi ett stopp för frukost på en restaurang där du får möjligheten att besöka en fjärilsträdgård med mängder av exotiska växter. Vi färdas genom landets centrala vulkaniska bergskedja och molnregnskogen nationalparken Braulio Carrillo, för att så småningom gå ombord på flodbåten som skall ta oss till nationalparken Tortuguero. Här ryms mängder av tropiska växter och mer än 400 fågelarter har observerats. Under båtfärden spanar vi efter sköldpaddor, sengångare, krokodiler och olika sorters apor. Vi checkar in på vår Eco-lodge för de kommande två dagarna, som har ett perfekt läge mellan regnskogens kanaler och det Karibiska havet. På hotellet finner vi en botanisk trädgård och möjligheten att upptäcka spännade arter av fjärilar, tropiska fåglar och basilisker är stor i den lummiga omgivningen. I restaurangen serveras genuin costaricansk mat och under vistelsen har vi helpension.  
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 4 Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark

  Under morgontimmarna glider vi tyst fram i våra öppna motordrivna kanoter för att se fågellivet vakna och solen gå upp medan dimman lättar över vattendragen inne i Tortuguero. Efter frukosten på uteterrassen ger vi oss ut på en exkursion till fots i regnskogen. Här har vi goda chanser att se apor, sengångare och många tropiska fåglar. Boende i Tortuguero Nationalpark.
  Måltider: Frukost, lunch och middag

 • Dag 5 Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal

  Vi reser tillbaka på floden och vidare över Costa Ricas bördiga inland. Vi passerar banan-, mango- och ananasodlingar och stannar längs vägen för att inta lunch. De små serveringarna längs vägen serverar nyrostat kaffe bryggt på närodlade kaffebönor och smoothies gjord på färsk frukt. 

  När vi närmar oss Arenal präglas landskapet av kullar inbäddade i lummig subtropisk regnskog. Vi kommer fram till Arenalområdet under eftermiddagen, där inkvarterar vi oss på vårt spahotell för de kommande två dagarna, med en fantastisk utsikt över Arenalvulkanen. På hotellet finner vi inte mindre än sju pooler, gym och två restauranger. Önskar man istället utforska omgivningarna finner ni den lilla staden La Fortuna en kortare bilresa bort. Här finns små caféer och restauranger och det är mysigt att bara strosa omkring. Den som vill kan avsluta dagen med middag på en "soda" - liten enkel restaurang inne i La Fortuna. 
  Måltider: Frukost

 • Dag 6 Kurbad i varma mineralrika källor

  Efter en härlig frukost på hotellet besöker vi ett familjeägt kaffe och chokladplantage för organiskt odlade Arabicabönor där vi får följa processen från frö till kaffe. Costa Ricas kaffeodlingar har varit en bidragande faktor till landets välstånd och det var först när landet började exportera kaffe som Costa Rica hade råd att utveckla sin infrastruktur och sin sociala välfärd. Numera sker kaffeproduktionen mer som en bisyssla till annat jordbruk men bönderna är mycket stolta över sina kaffeodlingar.

  På eftermiddagen väntar Arenals varma källor. Vi tar oss till Eco Termales för bad i de heta mineralrika bassängerna med naturligt tempererat vatten. Terminalbadet ligger naturligt inbäddad i sin omgivning där vattnet kommer direkt från Arenalvulkanen och narturligt byts ut mot nytt fräscht vatten en gång i timman utan chemikalier och andra reningsprodukter. Temperaturen i vattnet ligger på mellan 32 - 41 grader och värmen i vattnet tillsammans med mineralerna hjälper musklerna att slappna av och sägs ha positiva hälsoeffekter på kroppen. 
  Gemensam middag serveras på terminalbadets resturang bestående av lokal costaricansk mat. Inträddet ger oss tillgång till badet mellan 17:00 - 22:00 så vi har gått om tid att njuta av omgivningen.
  Måltider: frukost och middag

 • Dag 7 Molnskogen i Monteverde

  Efter frukost beger vi oss till den lummiga molnskogen Monteverde. Bussresan går från Arenal till Monteverde genom ett kuperat jordbrukslandskap. Sista biten upp till Monteverde går vägen genom grönskande kaffeplantager. 

  Idag besöker vi Selvaturaparken som startades som ett konserveringsprojekt för molnregnskogen i området och erbjuder ett flertal olika aktiviteter som var och ett hjälper till att bevara den här unika platsen. Som besökare kan du prova på zipline genom trädtopparna, vandra i 3 km på hängbroar bland trädtopparna eller ta en guidad historisk vandring. Parken är även ett mecka för den fotograferingsintresserade då de erbjuder en fjärilsträdgård med över 50 olika arter, kolibriträdgård, en stor insektsutställning och en spännande utställning om reptiler och groddjur. Vi gör en gemensam vandring på hängbroarna och för de som vill kan man boka till zip-line (måste förbokas). Ett fantastiskt äventyr för stor som liten att fastspänd i linor kasta sig ut över trädtopparna! En minst sagt hisnande upplevelse! Vi besöker också fjärils- och kolibriträdgården innan vi åker till vårt hotell och checkar in för de kommande två nätterna. 
  Måltider: Frukost och lunch

 • Valbart tillägg: Zipline bland trädtopparna

  Selvaturas ziplinesystem är uppbyggt mitt inne i Monterverdes frodiga molnregnskog. Under ziplineturen kommer du som besökare att använda den bästa klättringsutrustningen när du svävar fram genom regnskogen fastsatt i en högkapacitetskabel. Turen kombinerar ett spännande och minnesvärt höghöjdsäventyr med den unika utsikten du får från regnskogens tak. Ni samlas i stora omklädningsrummet där du får din utrustning och blir visad till instruktionsplatsen för instruktioner och riktlinjer om hur du ska göra och bete dig. Kabelsystemet är hela 3,2 kilometer långt och du har 15 olika kablar, 18 plattformar och en Tarzan-gunga att prova på. Kontakta oss för bokning!

 • Dag 8 Exkursion Santa Elena naturreservat

  Med sin höga luftfuktighet och varma vindar från både Stilla havet och Atlanten, utgör Santa Elena Reserve den mest artrika molnskogen i Costa Rica. Tillsammans med reservatets duktiga naturguider kan vi ge oss ut för att spana efter färgstarka orkidéer, apor, fjärilar och kolibrier. Har vi riktig tur kan vi se tapir, sengångare eller puma, men dessa skygga djur gömmer sig oftast i regnskogens täta vegetation. Eftermiddagen fri för egna utflykter.
  Måltider: Frukost

 • Dag 9-13 Strandliv vid Stilla havet

  Genom ett kuperat landskap förflyttar vi oss västerut med buss till Stillahavskusten. Här kan vi njuta av salta bad och kilometerlång vit sandstrand. Vi inkvarterar oss på vårt trevliga hotell med strandläge på Tamarindo beach. Hotellet är inbäddad i tropisk grönska, en oas där havets brus möter de skiftande färgerna från solnedgången. På hotellet finns flera olika restauranger och ett svalkande bad i hotellets pool bjuder på härlig utsikt över havet. I från hotellet kan du göra utflykter såsom ridning längs stranden, snorkling, dykning vid Catalina Island eller varför inte boka en båttur för dagen. Vi har gångavstånd till restauranger, barer och affärer i den charmiga kuststaden Tamarindo. En 25 minuters bilresa bort finner ni Playa Flamingo om man önskar utforkska mera av kusten i Guanacaste området. 
  Måltider: Frukost 

 • Dag 14-15 Dags att ta farväl av Costa Rica

  Efter en sista härlig morgon på hotellet väntar transfer tillbaka till flygplatsen i San Jose för kvällsflyg tillbaka mot Sverige. Efter en mellanlandning i Paris anländer vi till Sverige vid 20-tiden dag 15.

 • Ingår för barn Medlemskap i WWF

  En FamiljeExpedition ska vara ett lärorikt äventyr. Därför har vi alltid erfarna naturguider på resan. Små äventyrare blir dessutom medlemmar i WWFs barnklubb Panda Planet och alla tonåringar får tidningen WWF Eko som ger nyheter om djur, natur och miljövård.

Resans höjdpunkter

 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Vandringen på hängbroarna i Selvatura vid Monteverde
 • Mötena med regnskogens och havets alla spektakulära djur och fåglar som sengångare, sköldpaddor, kajmaner, krokodiler, färggranna grodor, ödlor och apor
 • Besöket på kaffeplantage i Monteverde
 • Choklad- och sockerrörsturen
 • Sol och bad vid Stillahavskusten

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 27/12
Pris Från 49 900 kr
Enkelrumstillägg 15 500 kr
Detaljerade priser

62 900 kr per person för del i dubbelrum
58 500 kr för en tonåring i trippelrum med två betalande vuxna
56 500 kr per tonåring i fyrbäddsrum med två betalande vuxna
36 900 kr per barn t.o.m 10 år som delar rum med två betalande vuxna

Barnpris

36 900 kr/barn 2-10 år. Barnpriset gäller max 2 barn som delar rum med två vuxna. 

I priset ingår
 • Flyg från Sverige till Costa Rica inkl skatter t/r
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Engelsktalande naturguide enligt programmet
 • Guidade exkursioner med båt och längs stigar i regnskogen i Tortuguero
 • Kurbad i vatten från vulkaniska källor i La Fortuna inkl. middag
 • Guidad tur och vandring på hängbroarna i Selvaturaområdet inkl. lunch
 • Besök på kaffe- och chokladplantage i Monteverde
 • Guidad tur till Santa Elena Biological reserve
 • 2 nätter på mellanklass hotell i San José inkl. frukost
 • 2 nätter på mysig lodge i Tortuguero inkl. helpension
 • 2 nätter på mellanklass hotell i Arenal inkl. frukost
 • 2 nätter på mellanklass hotell i Monteverde inkl. frukost
 • 5 nätter vid stillahavskusten för sol och bad på egen hand
 • Nyårsmiddag
 • Samtliga transporter
 • Samtliga Nationalparksavgifter
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Dricks, alkoholhaltiga drycker, övriga måltider som inte omnämns i programmet, flygplatsskatt 29 usd (gäller vissa flygbolag)

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan

Tillägg
Zipline vuxen 1100 kr
Zipline barn upp till 11 år 800 kr

Boka gärna till en utflykt under er vistelse på Tamarindo beach:
* Kajak och snorklingstur
* Båtutflykt till Tamarindo Mangrove & Estuary
* Surflektioner på Tamarindo beach
* Katamarantur med snorkling och möjlighet att se solnedgången

Kontakta oss för mera information och priser!

Resplan

Dag 1. Mot Costa Rica
Dag 2. San José
Dag 3. Regnskogsäventyr i Tortuguero
Dag 4. Exkursioner med motordriven kanot i Tortuguero Nationalpark
Dag 5. Till vackra La Fortuna och vulkanen Arenal
Dag 6. Kurbad i varma mineralrika källor 
Dag 7. Molnskogen i Monteverde
Dag 8. Exkursion Santa Elena naturreservat
Dag 9-14. Strandliv vid Stilla havet 
Dag 15. Från Playa Tamarindo tillbaka till San José för hemresa  
Dag 16. Hemma igen

Resesätt KLM
Klimat

Torrperioden sträcker sig från november - april.  Regnperioden "den gröna perioden" inträffar mellan maj - oktober.

Resans karaktär

Resan passar hela familjen. I Tortuguero, Arenal, Monteverde och Sámara finns möjlighet till egna aktiviteter t.ex. canopy tours, ridning, vandring på hängbroar i regnskogen, surfing och cykelturer.

Alla transporter sker med privata bussar förutom till Tortuguero då transporten sker med hotellets egna buss, samt transporten till Monteverde som sker med allmän buss, båt över Arenalsjön och sedan buss till hotellet.

Deltagarantal

Min 10, max 20

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Boendena kan komma att ändras, vi presenterar ett urval av de hotell vi brukar använda på våra resor.

 Fast avresa på jullovet (se datum) eller egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • KC Hotel San Jose

  KC Hotel San José är idealiskt beläget i Sabana Sur, alldeles i närheten av ett stort affärscenter och exklusivt bostadsområde, vilket gör det till en perfekt bas för affärsresenärer, turister och familjer. Ett bra hotell att vila upp sig på efter en lång flygresa, här blir man väl omhändertagen av hotellets vänliga och hjälpsamma personal.

  På KC Hotel San José finns en mängd olika alternativ för alla gäster. Här är det en avslappnad och välkomnande miljö med närhet till både affärer och restauranger. Vill man bara ta det lugnt vid poolen så finns det solsängar, pool bar och restaurang för en skön dag utan måsten.

 • Evergreen Lodge, Tortuguero

  I hjärtat av Tortugueros floddelta ligger Evergreen Lodge. Här på lodgen som ligger inbäddad i den frodiga regnskogen kan du bo i antingen bungalows eller rum. Är du intresserad av djur är det här boendet verkligen något för dig då det räcker med att sträcka ut huvudet för att få chansen att se tukaner, sengångare, leguaner och andra djur. På hotellet finns det även ett härligt poolområde, bar, restaurang och en härlig trädgård där djuren går fritt. Rummen är bekväma och välutrustade med allt du kan behöva. Varje rum och bungalow har takfläkt, badrum med dusch och toalett och kanske bäst av allt en egen altan där man kan sitta och njuta och spana efter djur. Bli inte rädd bara om du vaknar på natten av att en apa springer över taket eller om en sengångare möter dig utanför rummet på morgonen.

 • El Establo Mountain Hotel

  El Establo Mountain Hotel ligger mitt i den grönskande och frodiga molnregnskogen i Monteverde. Hotellet ligger vackert i en sluttning med hänförande utsikt från rummens balkonger. Här finns pool, två restauranger som serverar såväl lokal som internationell mat av hög kvalitet, bar/lounge, spa och gymavdelning. Rummen är charmiga och väl utrustade med allt man kan tänkas behöva och vetter i de flesta fall ut mot den hänförande molnregnskogen som omger hotellet. Hotellet är handikappanpassat och har flertalet aktiviteter att boka på plats.

 • Tilajari Hotel Resort, Arenal
  Tilajari omges av regnskog och tropiska trädgårdar och erbjuder utomhuspooler, en bubbelpool och en fjärils trädgård. Utomhusrestaurangen Katira serverar internationella och traditionella costaricanska rätter. Du kan njuta av måltider, snacks och tropiska drinkar i en vacker trädgård, omgiven av färgglada fåglar och blommor.

  Hotellets miljö och hållbarhets fokus märks tydligt i den närodlade maten, led lampor, vatten automater, vatten effektiva badrum, lokal personal, hotellet bidrar till samhället och självfallet så källsorterar de. Natur och djur är precis utanför dörren.

 • Tamarindo, Tamarindo Beach, Tamarindo Diria

  Tamarindo Diria Beach resort ligger direkt på den vackra stranden Playa Tamarindo, en av de vackraste stränderna i Costa Rica. Det är även en av de mest solsäkra badorterna i landet. Här finns fyra pooler och en vacker grönskande omgivning. Rummen är rymliga och fräscha. Från hotellets lugna oas har man en kort promenad till den charmiga kuststaden Tamarindo med restauranger, barer och affärer. För den äventyrslystna finns det många olika aktiviteter och utflykter man kan boka på hotellet såsom fisketurer, surfinglektioner, kajakturer, snorkling, dykning, ridning och delfinturer för att nämna några. Alla rum är utrustade med A/C och har WiFi, minibar, TV, safety box.