Översikt

Borneo Deluxe med Danum Valley

Den tropiska jätteön Borneo hör till de mest spännande platserna på jorden, ett paradis för naturintresserade. Här kan man ännu få uppleva orörd regnskog, den artrikaste och mest komplexa naturtyp som finns. Regnskogarna på Borneo hör också till vår jords äldsta vilket innebär att evolutionen här har pågått ostörd under längre tid än någon annanstans på jorden. Under denna resa, har vi plockat ut "det bästa" av natur- och djurupplevelserna i Sabahs regnskogar. Vi har uppgraderat boendena till hög standard. Under resan besöker vi Danum Valley, känt bland biologer världen över för sin stora artrikedom. Vi bor på bekväma och rustika lodger mitt i regnskogen. Det är lokala engelsktalande naturguider med på expeditionerna i regnskogen.

Här på Borneo möter vi en värld av unika och fascinerande livsformer – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi näsaporna med sina stora, röda näsor och människans närmaste släkting i Asien, den rödhåriga orangutangen. Våra lokala guider är experter på de olika delarna av Borneo. Uppe i regnskogens tak går vi på hängbroar och under vår färd längs Kinabatanganfloden spanar vi efter skygga dvärgelefanter, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med våra släktingar, de halvtama orangutangerna, i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas från fångenskap till ett liv i det fria. Denna mångfaldens expedition på Borneo kombineras med sköna dagar på paradisön Lankayan med lugna dyk- och snorklingsturer, långa vita sandstränder och fina korallrev.

  Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. 


I Danum Valley är du omgiven av urskogens ljud
 när du går på stabila hängbroar högt ovan marken under regnskogstakets trädkronor bland fåglar och fjärilar som svävar genom luften. Under våra exkursioner här spanar vi efter de stora näshornsfåglarna, nattens småkatter och röda langurer.Under våra båtfärder längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter skygga elefanter, näsapor och jätteekorrar. Vi hoppas även på ett möte med vår släkting orangutangen i sitt rätta element.

På den tropiska paradisön Lankayan Island får vi, om turen är med oss, uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg eller vara med när de små nykläckta sköldpaddsungarna tar sig ner i vattnet i skymningen. Korallreven runt ön uppbär en enorm mångfald av arter som hänför både den som dyker och den som snorklar.

Hållbart resande
Vi använder lokala leverantörer med projekt, såsom trädplantering och vattenförsörjning. Boendet på Sukau Rainforest Lodge i känslig miljö har vunnit utmärkelser för hållbart resande och är miljöcertifierat med uppvärmning med solfångare. Turerna på bifloderna görs med eldrivna båtar.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneos regnskog

  Avresa till Borneo.

 • Dag 2 Världens tredje största ö

  Efter en lång flygtur med 2 byten längs vägen så kommer vi fram till Borneos norra del Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. De flesta flyg brukar komma fram under sen eftermiddag eller kväll. På flygplatsen väntar en transfer som tar er till ert hotell som är av bekväm mellanklass. Information om kommande dags tur får ni av transferguiden. (måltider på flygen och sen middag på egen hand)

 • Dag 3 Regnskogen i Danum Valley

  Under morgonen lämnar vi vårt hotell för en inrikesflygning till Lahad Datu. Härifrån väntar fyrhjulsdrivna fordon för att ta oss in till Danum Valley, ett av världens mest berömda naturområden. Här finns stora arealer skyddad urskog i form av låglandsregnskog där mer än 300 arter fågel och 120 arter däggdjur har sin hemvist. Mångfalden är dock som störst bland insekter och ryggradslösa djur där nya arter upptäcks kontinuerligt. 

 • De praktfulla näshornfåglarna är giganter i svart och vitt med enorma och ofta färggranna näbbar. I Borneos tropikskogar lever 8 olika arter där de mest imponerande är noshörningsnäshornsfågeln och hjälmnäshornsfågeln. Endast på Borneo och på Sumatra lever orangutangen, människans släkting i Asien. Orangutangerna tar sig fram bland regnskogens trädjättar och bygger ett nytt bo inför varje natt.

  Vår lodge, Borneo Rainforest Lodge, ligger vid en liten flod i utkanten av reservatet med boende och vandringsleder av hög standard. I Danum Valley vandrar vi längs de fina lederna och får uppleva djurlivet längs floden som flyter vid lodgen. På kvällen får vi en stillbildspresentation och för den som önskar och då vädret tillåter, finns möjlighet att följa med på nattsafari för att uppleva de nattaktiva djuren.

 • Dag 4-5 På hängbroar i regnskogens tak

  Innan gryningen gör vi en kort vandring för att söka efter fågel och djur som rör sig i skogen då morgondimmorna lättar till ljudet av gibbonapornas sång. De väldiga, hest skrikande näshornsfåglarna lyfter med tunga vingslag och solen stiger. Efter en fin frukost på lodgens flodterrass väntar en vacker vandring upp till ett område där vyerna över floden och skogen ger en illusion av ändlösa orörda tropikskogar. Med denna praktfulla utsikt ligger en antik Dusunfolkgrav uthuggen i bergssidan och vi får veta lite om hur folken levde här. På vandringen nedåt finns tillfälle att njuta av ett härligt bad i en naturlig pool, som skapats av traktens vattenfall. 

 • Under en dag promenerar vi i Danum Valleys stabila hängbrosystem, som högst 26 meter över marken. Här ovan floden rör sig många fågelarter, fjärilar och sländor. Du kommer närmare skogens tak där många små djur och fåglar lever bland epifyter som orkidéer och fågelbobräken. 

 • Dag 6 Med båt på Kinabatanganfloden

  Den manlige näsapan är en magnifik herre med rejäl mage och röd näsa. Han håller nogsamt vakt över sitt harem av nätt uppnästa honor och busiga ungar. Här kan du också se andra apor som röda langurer och krabbmakaker som samlats inför nattens vila. Flygekorrar samt juveltrastar och kungsfiskare rör sig i skogens dunkel. Vi har två nätter på den flerfaldigt prisbelönta Sukau Rainforest Lodge, utsedd 2009 till en av världens 50 bästa djungellodger av National Geographic Adventure Magazine. 

 • Dag 7 Flodexkursioner längs Kinabatangan

  Tidig exkursion med båt. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se Borneos åtta arter näshornsfågel. Under utflykterna spanar vi även efter bland annat vildsvin, de svårsedda elefanterna som anses tillhöra en egen underart av den asiatiska elefanten, med sin mindre storlek. Långsvansade makaker, röda langurer och näsapor samt vid stor tur, kanske en vild orangutang. När vi återkommer till lodgen gör vi en vandring här tillsammans med en lokal naturguide för att lära oss mer om områdets flora och fauna.

 • På eftermiddagen gör vi en ny flodtur för att åter uppleva Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt, då vi spanar efter krokodil, snokar, civetkatter, ormhalsfåglar och varaner. Boende på Sukau Rainforest Lodge.

 • Dag 8 Besök hos orangutangerna i Sepilok

  Efter en frukost tar vi båten nedför Kinabatanganfloden från våtmarksvegetationen vid byn Sukau till mer orörd mangroveskog kring den allt bredare floden. Under båtresan som tar drygt 2,5 timmar kan vi ha turen att få se områdets stora krokodiler och skulle vilda fruktträd bära mogen frukt vid flodkanten finns det en liten chans att se orangutanger låta sig väl smaka av frukten.

 • Vi fortsätter landvägen till Sepilok Rehabilitation Center, belägen i Kabili-Sepilok Forest Reserve. På centret får vi en introduktion i hur man arbetat sedan 1964 för att återanpassa skadade och tillfångatagna orangutanger, helst till ett vilt liv i sin rätta miljö. Vi gör en kortare vandring för att få vara med om utfodringen av orangutangerna. Nattens lodge är Sepilok Nature Resort, vägg i vägg med orangutangcentret med stora chanser att se både fågel och apor. Den som vill kan göra en nattpromenad mot extra tillägg på plats, för att spana efter nattens varelser, som trög lori, ormar och jätteflygekorrar.

 • Dag 9-11 Avkoppling vid kritvita sandstränder och turkost hav

  Efter frukost lämnar vi Sepilok och tar oss till hamnen för en ca 1,5 timmes båttransfer till Lankayan Island. Mitt i Suluhavet ligger denna underbara ö med sin orörda, tropiska vegetation, välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Här njuter vi i ett lugnt och skönt paradis och smälter alla intryck från regnskogen. Lankayan har under de senaste åren fått ett gott rykte som toppdestination för dykupplevelser. Här har du endast ett par steg till snorkling i världsklass med ett fantastiskt liv under ytan. Det är inte omöjligt att du stöter på sköldpaddor och om du inte träffar dem i havet finns det ett sköldpaddscenter på ön. Här drivs ett antal bevarandeprojekt för de två arter havssköldpaddor som finns kring ön. Har vi tur får vi vara med och se när sköldpaddshonorna kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. När de kläcks får vi hjälpa personalen med att se till att de nykläckta sköldpaddsungarna får en säker färd till havet.

 • Dag 12 Tillbaka till fastlandet

  I dag lämnar vi Lankayan Island och tar oss tillbaka till fastlandet. På Sabah hotell tillbringar vi ytterligare en natt för att slippa stressa vidare till flyget direkt efter vår övistelse. Vid ankomst till Sandakan möts vi återigen av vår guide och besöker sedan Labuk Bay Proboscis Sanctuary. Här gör vi en kort promenad och får se när de roliga näsaporna och silverlangurerna matas. Även dessa djur har ett rehabiliteringcenter i närheten av Sandakan då deras naturliga levnadmiljöer hela tiden krymper när palmoljeplantagerna i in tur växer. Under sen eftermiddag besöker vi  sedan Rainforest Discovery Center och dess broar i regnskogstaket. För den som inte vågade gå på hängbroarna i Danum Valley får man här en ny chans på stora och breda metallbroar ca 20 meter över marken. Området har även fina stigar och intressant information om livet i Borneos regnskogar. Har vi tur ser vi även någon av de orangutanger som finns i skogen kring Sepilok. Resten av kvällen fri och middag på egen hand. Boende på Sabah Hotel i Sandakan (F, L)

 • Dag 13 Borneo - Kuala Lumpur - Europa

  För att utnyttja havets mest lugna timmar, så lämnar båten Lankayan tidig morgon och vi tar oss tillbaka till fastlandet med några timmar att upptäcka staden samt äta en lunch. Transfer tilll Sandakans flygplats för att påbörja hemresan. (F)

 • Dag 14 Hemma i Sverige

  Ankomst till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vistelsen i den orörda regnskogen och promenaden på hängbroar i Danum Valley
 • Kinabatanganflodens näsapor och spännande exkursioner med båt
 • Sköldpaddor och snorkling av världsklass på Lankayan Island

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor Valfri avresedag
Pris Från 54 900 kr
Enkelrumstillägg 14 900
Barnpris

49 900 kr/barn som inte har fyllt 12 år. Priset gäller för max 1 barn som delar rum med 2 vuxna. 

I priset ingår
 • Inrikesflyg Borneo
 • Klimatkompensation för alla flygresor, även internationellt flyg
 • Alla lokala transporter med minibuss och båt
 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök på Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Promenad på hängbroar genom regnskogens tak
 • Snorkling, bad och sköldpaddor på ön Lankayan
 • Helpension i Danum Valley, vid Kinabatangan och på Lankayan Island, i övrigt halvpension
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Guidade exkursioner med kunniga engelsktalande naturguide
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Flyg till Borneo t/r, dryck, dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Borneos regnskog
Dag 2. Världens tredje största ö
Dag 3-5 Regnskogen i Danum Valley
Dag 6-7. Med båt på Kinabatanganfloden
Dag 8. Besök hos Orangutangerna i Sepilok
Dag 9-11. Avkoppling vid kritvita sandstränder och turkost hav
Dag 12. Hemresa
Dag 13. Hemma i Sverige

Klimat

Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-februari. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

Deltagarantal

Min 2. Normalt reser du bara med ditt resesällskap

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Borneo Rainforest Lodge

  Boendet i Danum Valley på Borneo Rainforest Lodge är förvånasvärt exklusivt med tanke på belägenheten. Med sitt avlägsna läge mitt inne i regnskogens hjärta är detta en fantastisk plats att uppleva det sista som finns kvar av Borneos ursprungliga regnskogar. Lodgen ligger i utkanten av naturskyddsområdet och erbjuder boende hög standard. Vi bor i bekväma dubbelrum, och intar våra måltider på matsalsverandan med utsikt över floden och regnskogen.

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

 • Lankayan Island Resort

  På ön Lankayan bor vi i bekväma rum/stugor i natursköna omgivningar. Lankayan är en liten ö med bara ett hotell. Att promenera på stranden runt ön tar bara 20 minuter. Kring Lankayan finns möjligheter att dyka för de med dykcertifikat eller följa med på snorklingsturer till revet utanför, mot betalning på plats. Wi-Fi finns i reception och restaurang. Direkt på stranden utanför våra bungalower finns härliga snorkelvatten med fina lätttillgängliga korallrev med färgglada fiskar och sandbottnar med havssköldpaddor. 

Inspiration