Översikt

Borneos djur och natur

Morgonen är alldeles stilla och disig, solens första strålar tränger ned mellan de höga bergen. Det hela påminner om en gammal vacker kinesisk målning. Vi värmer oss med en kopp te medan några rödnäbbade blåskator nyfiket tittar på. Borneos regnskog är en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår jord. Här möter vi en värld av unika och fascinerande livsformer – som flygande ödlor och grodor, klättrande fiskar och insekter som ser ut som blommor. På nära håll ser vi proboscisaporna med sina stora, röda näsor och människans närmaste släkting i Asien, den rödhåriga orangutangen.

I den botaniska trädgården vid foten av Mount Kinabalu strövar vi bland medicinalväxter och insektsätande kannväxter. Uppe i regnskogens tak går vi på hängbroar och på korallön Selingan får många av oss uppleva när havssköldpaddorna lägger sina ägg. Några lyckliga får även vara med när de små nykläckta sköldpaddorna tar sig ner i vattnet i månens sken. Under vår färd längs Kinabatanganfloden och dess bifloder spanar vi efter orangutanger, skygga dvärgelefanter, apor, jätteekorrar och de stora näshornsfåglarna. Vi har även ett möte bokat med våra släktingar, de halvtama orangutangerna, i Sepiloks rehabiliteringscenter där de återanpassas till ett liv i det fria.

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer.


Kombinera med strandliv 
Kombinera denna mångfaldens expedition på Borneo med lata dagar på paradisöar. Vi har två sol- och badalternativ att välja mellan: Lugna dyk- och snorklingsparadiset Lankayan med långa vita sandstränder och fina korallrev. Eller lyxiga och lugna Gayana Eco Resort med snorkling, sol och bad strax utanför Kota Kinabalu.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Borneo

  Under dagen reser du mot världens tredje största ö Borneo.

 • Dag 2 Världens tredje största ö

  Ankomst till Borneos norra del Sabah och dess huvudstad Kota Kinabalu. Vi har transfer till vårt hotell som är av bekväm mellanklass. Under sen eftermiddag väntar en panoramatur genom staden. Information om kommande dags tur får du under välkomstmiddagen. (beroende på när man anländer kan middag och sightseeing flytta till dagen efter)

 • Dag 3 Dag 3. Snorkling och bad i den marina nationalparken

  Efter en halvtimmes färjetur når vi den marina nationalparken Tunku Abdul Rahman. Här väntar några timmar med sol, bad och snorkling på en av de fem skyddade öarna. Vi äter sedan picknicklunch på en annan av de tropiska paradisöarna. Här finns gott om tid för snorkling och avkoppling på en av Sabah´s bästa stränder. Retur till hotellet under eftermiddagen.

 • Dag 4 Regnskogen vid foten av Mount Kinabalu

  Resan går genom Dusunfolkets risodlingar över bergen i Crocker Range mot Mount Kinabalus fot. Här besöker vi bergsparken för en lätt vandring genom låglandsregnskogens skog med orkidéer, insektsätande kannplantor och ormbunkar samt gör ett besök på den botaniska trädgården. Vi övernattar i Kundasang.

 • Dag 5 På hängbroar i regnskogstaket och Poring

  Vi reser till Poring, som ligger öster om Kinabalu national park. Här gör vi en lättare djungelvandring för att sedan ta oss upp på hängbroarna som finns 41 meter upp i trädkronorna. Besök vid Kipungit vattenfall. Under eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Kota Kinabalu och övernattning.

 • Dag 6 Sköldpaddornas ö Selingan

  Vi flyger till Sandakan i östra Sabah. Med båt reser vi vidare till Selingan - "sköldpaddsön" (ca 45 min). Vi installerar oss i de mycket enkla hus som finns på ön och kan därefter koppla av med bad och snorkling i klart vatten på en utmärkt strand. Efter middag blir vi hämtade av öns naturguider som tar oss, i små grupper, till olika delar av den lilla ön. Vi får följa hur havssköldpaddorna kommer iland, lägger sina många ägg, och därefter återvänder till havet. Kanske får vi hjälpa till att omplantera äggen till en inhägnad, skyddad miljö. Här får vi också följa hur tidigare ditlagda ägg kläcks i hundratal och hur de små sköldpaddsungarna söker sig till stranden och havet. Vi kan lova dig att detta blir en oförglömlig kväll och natt!

 • Dag 7 Orangutanger och djungelflodfärd

  Vi återvänder till Sandakan i tid för att vara med när orangutangerna i Sepiloks rehabiliteringscenter får mat. Med båt reser vi vidare på Sabahs längsta flod till Sukau Rainforest Lodge. Den lilla bekväma lodgen har fått flera ekoturismutmärkelser för de genomtänkta utflykterna, solcellsuppvärmningen och den fina byggnadskonsten. Under sen eftermiddag gör vi en två timmars exkursion med en båt som drivs av elmotor när det behövs tystnad. Vi spanar efter den märkliga näsapan som sitter i träden längs floden. Under utflykterna hoppas vi få se bland annat vildsvin, sällsynta pygméelefanter, långsvansade makaker, langurer och andra apor. Våra kunniga guider gör en presentation av området efter middagen. Boende på Sukau Rainforest Lodge.

 • Dag 8 Näsapor längs Kinabatanganfloden

  Tidig exkursion med båt. Fågellivet är extremt rikt och det är inte ovanligt att se flera av Borneos åtta arter näshornsfågel. Förmiddagen på egen hand. På eftermiddagen en ny flodtur för att åter spana efter Borneos unika djurliv och kanske få en glimt av de skygga små kattdjuren som finns i den omgivande regnskogen. Här kan vi också få se våra nära släktingar, de vilda orangutangerna, leka i träden. Mot tillägg på plats kan du även följa med på en spännande och givande nattsafari med båt. Boende på Sukau Rainforest Lodge.

 • Dag 9 Mot Kota Kinabalu

  Vi återvänder till Sandakan och på eftermiddagen flyger vi till Kota Kinabalu för en sista natt här. Vi bor centralt och det finns möjlighet till shopping. Kanske ta en drink på en takbar. Ett trevligt avslut på resan. (F)

 • Dag 10 Från den gröna ön

  Efter frukost påbörjas hemresan från Kota Kinabalu där du eventuellt måste lägga till en extra övernattning beroende på flyglösning.

Resans höjdpunkter

 • Kinabatanganflodens näsapor och spännande exkursioner med båt
 • Sköldpaddscentret på ön Selingan
 • Besöket vid orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok och promenaden på hängbroar genom regnskogens tak

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta oss gärna för pris
Avresor Valfri avresedag
Pris Från 22 800 kr, barnrabatt finns
Enkelrumstillägg 5 500 kr
Detaljerade priser

Högsäsongstillägg CA 1500 kr/person 1 juli - 31 aug, 30 sep - 10 okt samt 20 dec - 1 jan och hela februari

Barnpris

Barn 2-11 år: 18 900 kr. Max ett barn per dubbelrum. Gäller endast barn som delar rum med två vuxna.

I priset ingår
 • Inrikesflyg Borneo
 • Klimatkompensation för alla flygresor, även internationellt flyg
 • Spännande exkursioner med båt på Kinabatanganfloden
 • Besök på Orangutangernas rehabiliteringscenter i Sepilok
 • Tur till sköldpaddscentret på ön Selingan med övernattning på ön
 • Promenad på hängbroar genom regnskogens tak
 • Besök på botaniska trädgården i Kinabalus nationalpark
 • Snorkling och bad i Tunku Abdul Rahmans marina nationalpark
 • Alla lokala transporter inkl inrikesflyg
 • Inträden och nationalparksavgifter
 • Helpension i regnskogen, lunch två dagar, i övrigt frukost
 • Engelsktalande naturguider
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Flyg till Kota Kinabalu t/r, dryck, dricks

Extra dagar

Extranätter i Kota Kinabalu vid ankomst eller avresa, 700 kr per pers/dubbelrum, 1000 kr enkelrum.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

Avresa dagligen året runt. Högsäsong 1 juli - 31 augusti samt 20 december - 3 januari.

Resplan

Dag 1. Mot Borneo
Dag 2. Världens tredje största ö
Dag 3. Regnskogsvandring och snorkling
Dag 4-5. Mt Kinabalu National Park
Dag 6. Sköldpaddornas ö Selingan
Dag 7-8. Orangutanger och näsapor längs Kinabatanganfloden
Dag 9. Mot Kota Kinabalu
Dag 10. Från den gröna ön
Dag 11. Hemkomst till Sverige

Klimat

Borneo ligger i det tropiska bältet runt ekvatorn och här kan det regna rikligt året runt. De stora regnmängderna faller dock oftast under monsunmånaderna november-februari. Under monsunmånaderna och även annars faller dock regnet oftast under eftermiddag eller kväll med disiga/fina morgnar och förmiddagar.

Resans karaktär

Vi bor på bekväma lodger och hotell. Eftersom expeditionen genomförs dagligen bildar vi oftast en egen liten grupp, men i nationalparkerna möter vi andra internationella gäster och gör exkursionerna tillsammans med dem.

Deltagarantal

Minst 2. Normalt reser du enbart tillsammans med ditt eget resesällskap.

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Flygplatsskatt tillkommer ibland på våra resmål. Mellan 20-40 USD per person. Betalas kontant på flygplatsen vid avresa. Övriga flygskatter är alltid inkluderade.

 Egen avgång på valfri avresedag vid minst två personer. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Boende

 • Grandis Hotel, Kota Kinabalu

  Grandis Hotel är döpt efter en endemisk orkidé funnen på Mt Kinabalu. Hotellet ligger mitt i centrum, ca 15 minuters bilresa från flygplatsen och precis brevid den mest populära shopping mallen i stan. Rummen är rymliga och stilfullt inredda. Det finns fri wifi, safety box och TV. Alla rum har panoramautsikt över staden, eller över den magnifika Sydkinesiska sjön. det finns flera restauranger och en populär sky bar. Pool finns. 

 • Sukau Rainforest Lodge

  Boendet i träbungalows vid Sukau Rainforest Lodge är byggt vid Kinabatanganflodens strand. Här finns en stor restaurang byggd på ett trädäck över floden, gemensamma utrymmen där man kan ta te och kakor, en liten butik och pool. De bekväma rummen har takfläkt, myggnät, dusch och toalett. Utflykterna med båt på floden sker med moderna snabba fyrtaktsmotorer, men när vi kommer nära djuren smyger man fram med tysta eldrivna motorer för att komma nära och inte förstöra stämningen. Sukau Rainforest Lodge har nyligen utsetts till en av National Geographics "Unique Lodges of the World" - en mycket prestigefylld utnämning.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Orörda Danum Valley

  Förläng din resa med ytterligare upplevelserika regnskogsdagar i Danum Valley. Här finns stora områden av skyddad primär låglandsregnskog och i skogen lever mer än 275 arter fågel och 110 arter däggdjur.

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Bunga Raya

  Före, under eller efter avslutad rundresa på Borneo kan du lägga till några härliga dagars strandliv på exklusiva Bunga Raya Resort, vid det vackra och välbevarade korallrevet strax utanför Borneo kust. 

  LÄS MER om tilläggsresan » 

 • Tilläggsresa Sol och bad på Lankayan

  Avsluta med ett par dagar på den lilla ön Lankayan med välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Ett lugnt och skönt paradis där du kan snorkla med havssköldpaddor direkt utanför lodgen. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Sol och bad på Gayana

  Gayana Marine Resort är en prisbelönt ekolodge på ön Gaya, den största av öarna i den marina nationalparken Tunku Abdul Rahman utanför Borneos nordkust. Här kan du snorkla, dyka eller paddla kajak. 

  LÄS MER om tilläggsresan »