Översikt

Vandring i Slovenien - Juliska alperna

Vitbländande vassa kalkstensklippor som skimrar i solskenet, sjöar med den vackraste blågröna ton man kan tänka sig och mäktiga fjäll som präglas av dramatiska vyer och bergens flora och fauna. I Slovenien möter vi trevliga och gästvänliga människor och njuter av natursköna vandringsstigar. Vi besöker även den vykortsvackra sjön Bled med sitt lilla slott. Här tar vi något läskande på en uteservering med utsikt och kanske ett svalkande dopp i sjön. Vi bor på två olika platser för att få uppleva det bästa av de Juliska alperna under våra dagsvandringar!

Picknickluncher utomhus, trevlig samvaro och lokala smaker vid middagarna berikar dagarna och fyller på krafterna till morgondagens vandring. Resan bjuder på sex vandringsdagar, i vackra naturmiljöer. Det är kuperat men terrängen är lättvandrad och utsikterna belönande.

Vår färdledare Lenka Bohacova gör stegen lätta och delar med sig av sin kunskap om bergens flora och fauna samt Sloveniens natur och historia. 


Det lilla vänliga landet Slovenien är beläget i hjärtat av Europa, mellan Alperna och Adriatiska havet. Granne med Italien, Österrike, Ungern och Kroatien är landet något av ett Europa i miniatyr. Huvudstaden Ljubljana är av EU utsedd till världens grönaste huvudstad. Mer än hälften av landets yta består dessutom av gröna skogar, floder och vackra alplandskap!

Boka din resa

2024-08-30 2024-09-08 29 600 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa med nattåg mot Hamburg

  Resan påbörjas i Sverige, nattåget avgår vid 16-tiden från Stockholm. Vi reser genom Danmark och Tyskland mot Hamburg.

 • Dag 2 Hamburg – Slovenien

  Vi börjar vår resa tidigt på morgonen och tar oss med tåg genom Tyskland. Vi passerar München och fortsätter mot Slovenien. Ankomst till Villach Hbf i Österrike Transfer till Hotel Spik/Gozd Martuljek i närheten av Kranjska Gora.

 • Dag 3 Vandring till Prisankmassivet

  Efter en rejäl frukost stiger vi på bussen, som tar oss på en spännande resa upp till Vrsicpasset, Sloveniens högst belägna bilvägspass (1611 m ö h). Stigningen till passet är hela 700 höjdmeter och vi måste köra genom 24 hårnålskurvor, innan vi når högsta punkten. Vrsicvägen kallas i folkmun för ”ryska” vägen, då den byggdes av ryska krigsfångar under första världskriget. Efter den spännande bussresan är det dags att ge sig ut på vandringsstigen, för att nå resans första mål, Slemenova Spica. Det finns inte många platser i Juliska alperna som erbjuder en så stor belöning för så liten möda! På vägen upp möts vi av en magnifik utsikt över den motsatta åsen av Karavankymassivet och bakom den ser vi de gnistrande glaciärerna i Hohe Tauern i Österrike. Väl uppe på toppen 1909 möh ligger Planicadalens enorma förkastning framför oss, och som en uppenbarelse från en annan värld – Jalovecbergets nordvägg.
  Vi dukar upp till picknick på fjällängen nedanför Slemenova spica, och njuter av den makalösa utsikten under hela lunchen.
  Efter lunchen återvänder vi till Vrsicpasset. Innan vi går ombord på bussen igen, besöker vi en av fjällstugorna, som i Slovenien kallas för Koča, för en stunds umgänge över ett glas god, slovensk öl. Härifrån kan vi beundra Pagangirl, en härlig ”målning” i jätteformat, som naturen själv har skapat.
  På tillbakavägen stannar vi till vid det ryska ortodoxa kapellet. Det byggdes av ryska fångar till minne av deras vänner som omkom, då ett helt fångläger med 300 fångar försvann 1916 under en lavin.
  På sena eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell för gemensam middag.

 • Dag 4 Rundvandring Velika Planina i Kamnik-Savinjaalperna

  Enligt konstens alla regler ska resans tredje dag vara något lättare än dom övriga. Så idag tar vi hjälp utav en linbana och avverkar på så sätt ca 1200 höjdmeter innan vi ger oss ut på vår vandring. Dagens mål blir Velika Planina, en hänförande bergsplatå med totalt 202 fäbodar byggda åt alla håll så långt ögat kan nå. I många av dem kan man smaka på den traditionella filmjölken – Kisle mleko, eller den egenproducerade osten. Traditionellt tillverkar man här också den sk ”Käleksosten” Sýr Trnič. Legenden bakom denna hårdost, får vi höra under någon av rasterna vi gör under dagen.
  Vi vandrar ca 8 km runt på bergsplatån med en stigning på ca 200 höjdmeter. Velika planina bjuder på väldigt vackra vyer över det böljande landskapet, ängarna, betesmarkerna och fäbodarna i det andra högst belägna bergskedjan Kamnik Savinjaalperna. En stor del av den slovenska delen av bergskedjan är Natura 2000-område.

  Efter dagens vandringar återvänder vi till vårt hotell för avkoppling och middag.

 • Dag 5 Vandring längst med Soca-floden

  Soča-floden är en unika pärla bland europeiska vattendrag. Sočas sagolika, specifika blågröna ton orsakas av det höga innehållet av löst kalciumkarbonat, vilket är typiskt för kalkstensområden, där floden rinner. Lägger man till ljusets specifika brytning med kontrasten till den vita kalkstenen, är magin fullbordad. Floden har sin källa nedanför Vrsicpasset, och tar sig till havet genom forsar, kaskader och smala klippraviner. På sin väg formar den naturliga pooler och kanjoner i klipporna.
  Under första världskriget var det bergiga landskapet ovanför floden skådeplats för striderna på Soča-fronten,eller Izonso-fronten som den kallades i Italien, det största militära slaget i en bergig miljö i historien.

  Vi startar dagen med en bussresa över Vrsic passet, den här gången åker vi genom alla 49 hårnålskurvor och stannar i samhället Trenta, där vi börjar vår vandring längs med denna smaragdgröna flod…Vi följer floden i ca 10 km, ser dess kaskader, passerar fram och tillbaka över traditionella träbroar och om vädret tillåter, kan vi ta ett dopp i det iskalla vattnet i någon utav dom naturliga polerna på vägen…
  Till lunch blir det picknick, på en härlig plats precis invid Soca.

  På eftermiddagen åstervänder vi till vårt hotell för middag och övernattning

 • Dag 6 Runt Bledsjön och Vintgarravinen

  På morgonen träffas i receptionen med väskorna packade och klädda för en trevlig stadsvandring i Bled och besök i Vintgarravinen. Det räcker gott med lättare skor och solglasögon. Bled - en av Sloveniens vackraste och mest pittoreska städer blir vårt nästa äventyr på denna resa. Staden är belägen vid den blåskimrande Bledsjön och högt över den reser sig den magnifika Bledborgen. På förmiddagen gör vi en rundvandring på ca 2 timmar kring sjön. Utöver den skimrande vattenytan beundrar vi även den vackra bebyggelsen i området. Under vandringen passerar vi även Villa Bled, den forna Jugoslaviska ledarens Josip Titos mycket påkostade sommarresidens. Tito upprätthöll en överdådig livsstil och i slutet av livet hade han 32 officiella bostäder på dom förnämligaste platserna i Jugoslavien, dit Slovenien tidigare tillhörde. Under förmiddagen kommer det att finnas möjlighet att ta sig ett dopp i det kristallklara vattnet. Packa därför med handduk och badkläder denna dag, om det låter lockande!
  Vi äter lunch på en av de fina uteserveringarna vid sjöstranden, och mätta på både fantastiska vyer och god mat ger vi oss iväg mot den sagolika Vintgar-ravinen, som under miljoner år har skapats och karvats ut av den smaragdgröna älven Radovna. Ravinen är 1,6 km lång, och 250 m som djupast. I slutet av ravinen kan vi beundra vattenfallet Sum.
  Efter ravinen åker vi i sydvästlig riktning mot Bohinjsjön, och Stará Fuzina, som blir vår nästa hemvist i Slovenien.

 • Dag 7 Vandring till Bohinjbergen och Vogel

  Resans nästa vandring leder till Bohinjbergen, som reser sig söder om Bohinjsjön. Idag tar vi hjälp av en linbana för att spara både tid och krafter. En vacker utsikt väntar direkt när vi stiger av linbanan. Bohinjsjön breder ut sig djupt under oss så mycket som ca 900 meter höjdmeter ner. Vi hoppar på ytterligare en linbana, som tar oss upp till en höjd av ca 1650 m ö h. Här startar dagens vandring, som kommer att gå över Bohinjbergens kam och i slutet av vandringen bestiger vi Vogelberget, 1922 m ö h. Vid klart väder kommer vi att se Juliska alpernas högsta topp Triglav med hela massivet från Vogel. Detta blir också resans sista panoramiska utsikt över Juliska alperna! 

 • Dag 8 Vandring längst med Bohinjsjön och båtresa tillbaka

  Efter frukost på den mysiga terrassen, med utsikt över sjö och fjälltoppar, startar vi direkt till fots från hotellet och går en vandring utan större höjdskillnader längst med sjöstranden till andra ändan av denna vackra glaciärsjö.  Vi är framme lagom till en lite senare lunch som vi äter på någon utav restaurangerna i närheten av sjön. Efter välförtjänt vila kommer belöningen, vi går ner i hamnen för en båtresa tillbaka till Stara Fuzina. Idag kan det också vara en ide att ta med badutrustning, för att ta sig ett dopp i det klara vattnet, antingen under vandringen, eller efteråt.

 • Dag 9 Hemresa

  Efter en härlig frukost går vi ombord på bussen och ger oss av mot Centralstationen i Villach och  tåget som ska ta oss upp mot Sverige igen.

 • Dag 10 Hemkomst till Sverige

  Efter en natt på tåg reser vi vidare upp genom Danmark för att sedan korsa gränsen och kliva av på vår slutdestination i Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vandringen vid den vykortsvackra sjön Bled
 • Picknickluncherna utomhus
 • Dramatiskt vackra vyer, snöklädda bergstoppar och kalkstensklippor
 • Naturen med vackra alplandskap, gröna skogar och blänkande floder
 • Mjuka vandringsstigar, alphedar och glaciärsjöar
 • Boendet i naturskönt belägna alphyddor och små hotell
 • Klimatsmart resa med tåg

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/8
Pris Från 29 600 kr
Enkelrumstillägg 3 800 kr
I priset ingår
 • Tågresa till Slovenien t/r
 • Sex dagars vandring (flera av dagarna kan du välja mellan två olika vandringar)
 • Vår svenska färdledare Lenka (möter på plats)
 • Lokalguide, alla dagar utom dag 2
 • 3 nätter, Ramada Resort, Kranjska Gora
 • 2 nätter, Triglav Lakes Lodge
 • 2 nätter, Apartmanji Triglav, Stara Fuzina
 • Linbana i Vogel
 • Frukost samtliga dagar (utom på tåget)
 • Fem middagar, dag 2, 4, 5, 6, 8
 • Sju luncher, dag 3-9
I priset ingår ej

Middag dag 6 och 7, måltider på tågen

Enkelrumstillägg

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Anslutningsort

Tåget avgår från Stockholm C och stannar sedan i:
Södertälje Syd, Norrköping C, Linköping C, Nässjö C, Alvesta, Hässleholm C, Eslöv, Lund C, Malmö C

Information om avresor

Exakta tågtider fastställs så fort tågbolagen publiceras sina körscheman för sommaren 2024. Enkel resa 13 h till Hamburg + 10 h till Villach i Österrike = ca 25 h totalt inkl. tid för byten. Tåg är klimatsmart.

Resplan

Dag 1. Nattåg till Hamburg, avresa vid 16.15 från Stockholm
Dag 2. Ankomst vid 06.30 till Hamburg, vidare till München och fortsatt resa till Villach i Österrike, transfer till hotell nära Kranjska Gora, välkomstmiddag
Dag 3 - 8. Dagsvandringar och utfklykter
Dag 9. Frukost på hotellet, egentid och promenad. Transfer till Villach, avresa till Rosenheim för nattåg mot Hamburg vid 22-tiden.
Dag 10. Hamburg, vidare resa till Sverige för ankomst på kvällen.

Detaljer om dagsvandringarna, höjdskillnad
Dag 3. Slemenova Spica 4,9 km 429 m upp/ner
Dag 4. Velika Planina 200 m upp, 439 m ner, 8,2 km
Dag 5. Soca-floden 355 m upp, 22 m ner, 13km
Dag 6. Bledsjön och Vintgarravinen Runt sjön ingen höjdskillnad, 6 km, Vintgar 334 m upp, 334 m ner, 5,7 km
Dag 7. Vandring till och Vogel 597 m upp, 597 m ner, 7,3 km
Dag 8. Vandring längst med Bohinjsjön och båtresa tillbaka. Ingne höjdskillnad, 6,9 km

Boende

4 nätter på hotell Hotel Špik, Gozd Martuljek
3 nätter på Apartmanji Triglav, Stara Fuzina
2 nätter på nattåg

Resesätt Tåg

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Preminära tågtider: Utresa nattåg från Stockholm C kl. 16.15, framme på Berlin Hbf 08.58 vidare mot Villach, ankomst 18.54. Hemresa Villach 17.15 till Rosenheim, byte till nattåget 20.58 mot Hamburg. Ankomst till Stockholm C ca kl. 18.00 dagen därpå.

Inspiration

Lenka Bohacova berättar om Slovenien