Översikt

Namibia, Capriviremsan och Victoriafallen

Vi startar vår resa vid de mäktiga Victoriafallen på Zambiasidan och får här uppleva fallen på nära håll innan vi fortsätter vår resa västerut, in i det vackra och kontrastrika Namibia. Vi färdas i ett specialbyggt fordon som är anpassad för vårt ändamål. I 14 nätter bor vi på små bekväma lodger eller större tält. Under de 14 dagarna får vi bland annat uppleva den namibiska öknen, de kopparfärgade sanddynerna, den gröna Capriviremsan, den vilda kusten vid Swakopmund och det rika djurlivet i Etosha National Park.

I Etosha lever ett mycket stort antal olika djurarter bland annat Namibias nationaldjur, den vackra oryxen. Här möter vi även elefanter, giraffer, lejon och hjordar med springbock och, med lite tur, svart noshörning. Här gör vi en safari genom ett mycket vackert landskap!

Etosha vattenfylls vid kraftigt regn, men då bara tillfälligt och under sådana perioder samlas tusentals vadarfåglar, inklusive stora flockar flamingo runt Etoshasänkan. Under resan besöker vi också Fish River, Namibias längsta flod. Den har skurit sig ner i platån som är torr, stenig och sparsamt bevuxen med tåliga plantor, motståndskraftiga mot torka. Under sensommaren svämmar floden ofta över. Under resten av året formar den en kedja av långsmala småsjöar. En mycket speciell plats som står i vacker kontrast mot torr öken!

Namiböknen har fått sitt namn från khoisanspråket namas ord Namib (”enorm”). Den stäcker sig genom  Namibia och sydvästra Angola och ungefär 160 mil längs Atlantkusten. Öknen anses vara världens äldsta och det har haft ökenklimat i omkring 80 miljoner år. Här faller mindre än tio millimeter regn per år och de växter och djur som finns i området, till exempel oryxantilop, springbock, schakal och struts, är anpassade för den hårda ökenmiljön. Här finns även flera diamantgruvor. Det är Namiböknen som har gett namn åt landet Namibia.

I landets västra och södra delar är Namibia inte som andra afrikanska länder. Ökenområden ligger som ett band längs i stort sett hela kusten. I de delarna bor det nästan inga människor, utom i städerna. Och i städerna är  gatorna ofta förunderligt rena och lugna. Vägarna på landsbygden är bra och infrastrukturen fungerar. Landet har mer än 300 soldagar per år men är inget resmål för en traditionell solsemester. Strömmar gör havet utanför kusten kallt. Det är naturen och landskapen som är Namibias stora dragplåster.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Zambia

  Flyg från Skandinavien till Johannesburg och vidare till Livingstone i Zambia

 • Dag 2 Ankomst Victoriafallen

  Ankomst till Livingstone och transfer till vår lodge vid Zambesifloden. Eftermiddagen fri till egna aktiviteter. Ankomsttid beror på vilket flygbolag du anländer med.

 • Dag 3-4 Fri tid vid Victoriafallen

  Efter lunch träffar vi färdledare och övriga deltagare. Vi tillbringar 2 nätter i staden Livingstone, där vi bland annat njuter av en spektakulär promenad i tropisk vegetation, till själva kanten av "Mosi oa Tunya" eller "röken som dundrar" – Victoriafallen. Här finns möjlighet att på egen hand göra olika aktiviteter. Bland annat kan man följa med på forsränning på den mäktiga Zambezifloden, hoppa bungy jump från bron mellan Zimbabwe och Zambia eller varför inte flyga så kallad Micro Light (ett flygplan för en person + pilot) över fallen. Dessa aktiviteter betalar du själv på plats. Färdledaren eller personal på lodgen hjälper gärna till att boka. Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 5-6 Färd genom Capriviremsan

  Vi lämnar får lodge vid Zambesifloden och börjar vår färd vidare mot Namibia. Efter några timmar korsar vi gränsen och kommer in i den landtunga som kallas Capriviremsan och är en 450 km lång och 80 km bred landremsa inspränd mellan Botswana i söder och Angola och Zambia i norr. Capriviremsan når i öster fram till floderna Kwando, Chobe och Zambezi och korsar i väster Okavangodeltas norra del. Den något udda gränsdragningen är ett resultatet av ren byteshandel mellan länderna under kolonisationens tid. I det torra Namibia är remsan en närmast tropisk grön oas och man har i flera olika viltreservat bestånd av bl.a lejon, leopard, elefant och afrikansk buffel, liksom bl a hästantilop, kudu och andra antiloper. I floderna finns flodhästar och krokodiler och i våtmarkerna även lite mer ovanliga djur såsom sitatunga och röd lechwevattenbock.
  Här tillbringar vi två dagar med båtsafari på floden och gamedrives i Mahango game reserve.
  Boende i beväma stora tält med toalett eller på lodge i mindre hus.

   

   

 • Dag 7 Rundu

  Efter en härlig frukost i det gröna så lämnar vi vår lilla camp vid Kwandofloden och kör österut och lämnar därmed Capriviremsan. Våra guider är uppmärksamma på djur och fågellivet och stannar upp om vi ser något intressant. Vi korsar Okavangofloden strax norr om Okavangodeltats norra del och följer därefter längs okavangofloden mot Rundu, på gränsen till Angola. Här passerar vi små byar och jordbrukssamhällen som lever av vattnet från floden och ju längre österut vi kommer så ändras vegetation och vi märker att det blir torrare.
  I utkanten av Rundu bor vi på en lodge vid floden och kan på kvällen njuta av fågellivet medan vi tittar ut mot solnedgången och Angola på andra sidan floden. 

   

 • Dag 8 Safari i Etosha NP

  Efter en tidig frukost ger vi oss av mot Etosha, i det djurrika nordvästra Namibia. Här gör vi gamedrives morgon och eftermiddag och har möjlighet att få se ett stort urval av savannens alla stora djur. Här finns bland annat Namibias vackra nationaldjur, oryxen, med sina långa horn. Vi brukar även få se elefanter, giraffer och lejon på nära håll. Vi möter hjordar av springbok och zebror och med lite tur kan vi få se svart noshörning(spetsnoshörning) som finns i hundratal. Etosha är under stora delar av året en mycket torr park men har ändå ett bra djurliv. Där finns cirka 100 däggdjursarter och över 350 fågelarter. 3 000 elefanter beräknas leva där, liksom 300 svarta noshörningar, 27 000 gnuer och 7 000 zebror. Lejon, leopard och gepard förekommer, liksom bland hovdjuren bl a en svartmaskad underart av impala, kudu, hästantilop, giraff, springbock, eland, röd koantilop och sydafrikans gemsbock.

  Det finns en mängd vattenhål i parken, av vilka somliga är naturliga, andra borrade. Under torrperioder är vattenhålen mycket bra ställen att spana efter djur på.

  Här bor vi bekämt på en lodge med lummig trädgård strax utanfört parkgränsen. 

 • Dag 9-10 Safari i Etosha NP

  Vi har ytterligare 2 dagar med gamedrives (safaris i bil) och byter områden från dag till dag beronde på var våra guider tror att djuren finns och vad vi vill se. Etosha räknas som Namibias bästa park och är en stor park på över 22 000km². Parken är flack, med i huvudsak gräsmarker, buskmarker och savannskog med akacia och mopane. Ungefär en fjärdedel av ytan utgörs av en stor sjö, belägen mitt i parken, som under större delen av året är en helt torrlagd saltbotten, men som när regnen kommer fylls för en tid och attraherar fåglar och annat djurliv. När sjön är vattenfylld lockar den ofta flamingor i tusental.

   

 • Dag 11 Brandberg

  Vi lämnar Etosha med kamerorna fyllda med djurbilder och kör vidare åt sydväst med vårt safarifordon. Växtligheten minskar och efter ett tag sprider ett torrt men vackert ökenlandskap ut sig framör oss. Vårt mål för dagen är Brandberg Mountains och den uttorkade Ugab river där vår lodge ligger. Vi vandrar i och kring bergen där vår lokala guide visar oss djur, växter, förstenade träd och Sanfolkets gamla klippmålningar. Med lite tur får vi även se de sällsynta ökenelefanterna. (F,L,M)

 • Dag 12-13 Swakopmund vid den vilda kusten

  Via en av världens största pälssälkolonier, vid Cape Cross, tar vi oss ner längs Sydatlantkusten till staden Swakopmund. Swakopmund är en av landest största städer med ca 45000 invånade och huvudstad i regionen Erongo och ligger vid mynningen av den 400 km långa, delvis uttorkade floden Swakop. Staden grundades redan 1892 och fick tidigt betydelse som huvudhamn för den tyska kolonialförvaltningen i det dåvarande Tyska Sydvästafrika och som huvudhamn för tyska utvandrare till Namibia. Det tyska koloniala arvet går igen både i arkitekturen men även på restaurangernas menyer. Här har vi en helt fri dag för att strosa i staden eller kanske prova på havskajak eller att åka sandboard på de höga sanddynerna (ingår ej). (Frukost och lunch dag 11. Frukost dag 12)

 • Dag 14-15 Namib Desert och Sesriem

  Stora kopparfärgade sanddyner välkomnar oss in i den Namibiska öknen. Innan solen gått upp ger vi oss av mot en av dynerna för att klättra upp och se den fantastiska soluppgången. Vi tar oss sedan till Sossusvlei och Deadvlei, där vi upplever de mäktiga kontrasterna i den Namibiska naturen. På kvällen strosar vi i Sesriem Canyon. (F,L,M)

 • Dag 16 Genom landsbygden mot Windhoek

  Vi lämnar det mäktiga sanddynerna i väster och tar oss de sista 30 milen nordost till Windhoek. Genom fönstren ser vi öknen bli till en skyddande bergskedja och väl över bergen har vi sedan mest ett flackt och torrt landskap som breder ut sig ända fram till huvudtaden Windhoek. Namibia är ett stort och glest befolkat land och kan sammanfattas som torrt, kargt, öde och mycket vackert. Landet är en sorts gränsområde mellan öken och det Afrika som vi känner till från södra Afrikas andra länder. Där finns sand- och stenöknar, men också enorma områden med savann eller skogssavann. De enda permanenta floderna återfinns vid landets gränser. Väl framme i Windhoek har vi eftermiddagen på egen hand innan vi avslutar vår resa med en gemensam middag på en av stadens restauranger.(F,L)

 • Dag 17-18 Hemresa

  Resan avslutas efter frukost dag 17. Hemresa med flyg under dagen och hemkomst någon gång under dagen, dag 18.

Resans höjdpunkter

 • Det rika djurlivet i Etosha nationalpark.
 • De mäktiga, dånande Victoriafallen (bäst i juni-sept, sen lågvatten)
 • Den Namibiska öknen med de kopparfärgade sanddynerna
 • Fina djurskådningar med flera antiloper och djur som inte kan ses i östafrikanska parker
 • Båttur på Kwandofloden
 • Att färdas genom den afrikanska landsbygden

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avresor Ca två gånger per månad, kontakta oss
Pris Från 38 900 kr
Enkelrumstillägg 5400 kr
Detaljerade priser

Flyg till Livingstone(Zambia) och hem i från Windhoek(Namibia) tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris från ca 11 000 kr.I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En övernattning i Livingstone innan turen startar 
 • Besök vid Victoriafallen, Safari i Caprivi och Etosha nationalpark 
 • Damaralands förstenade skogar och Swakopmund med sin tyska arkitektur och stora sälkolonier 
 • Vandring bland Namiböknens sanddyner 
 • Samtliga transporter - Nationalparks-, inträdes- och parkavgifter 
 • Helpension under större delen av resan, frånsett några dagar i Livingstone, Rundu, Swakopmund och Windhoek
 • Logi i bekväma lodger eller tältlodger
 • Engelsktalande naturguide under hela resan 
 • Bekvämt fordon
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg, vissa måltider, drycker och dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Namibia
Dag 2. Fri eftermiddag i Livingstone
Dag 3. Livingstone
Dag 4. Livingstone
Dag 5. Capriviremsan
Dag 6. Capriviremsan
Dag 7. Västerut till Rundu
Dag 8-10. Safari i Etosha NP
Dag 11. Ugab Wilderness, Brandberg
Dag 12-13. Genom öknen mot Swakopmund
Dag 14-15. Namiböknen och Sesriem
Dag 16. Genom landsbygden mot Windhoek
Dag 17-18. Hemresa

Boende

Boende i rum/tält med toalett på hotell, lodger och tältlodger. Småskaligt och med god standard.

Klimat

December till mars: varmt med åskbyar från januari, vegetationen blir lummig.
April till maj: regnet avtar och temperaturerna dalar.
Juni till september: det är vinter, behagliga temperaturer (på en del håll en aning kyligt) och ingen nederbörd, nätterna är kalla och det kan frysa i öknarna, vegetationen blir brun.
Oktober och november: temperaturerna stiger och värmen återkommer, det kan komma enskilda regnskurar, vegetationen grönskar.

De bästa safarimånaderna i Etosha är från maj till november, när det är torrt på slätterna och djuren beger sig till vattenhålen i Etosha för att dricka.

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR) samt Namibiska Dollar. Det går utmärkt att använda ZAR även i Namibia, och de har exakt samma värde (1:1)

Visum

Visum behövs för närvarande inte till varkenZambia eller Namibia. Kontrollera dock med respektive lands ambassad i god tid innan avresa (minst 1 månad)
OBS se separat info gällande att resa med barn under 18 år

Resans karaktär

Vi färdas i specialbyggd truck med plats för max 12 personer och bor på bekväma lodger och tältlodger. På denna resa lever vi enkelt och hjälps åt att t.ex. packa fordon samt turas om att ta hand om disken.

Deltagarantal

Min 4, max 12 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resa med barn under 18 år. OM ni flyger via Sydafrika

Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer. 

När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.