Översikt

Tältsafari - Vilda, vackra Namibia

Från Kapstaden i Sydafrika reser vi norrut, in i det vackra och kontrastrika Namibia. Vi färdas i ett specialbyggt fordon som är anpassad för vårt ändamål. I nio nätter bor vi i bekväma kupoltält och i fyra nätter bor vi på lodge. Under de 14 dagarna får vi bland annat uppleva den namibiska öknen, de kopparfärgade sanddynerna, världens näst största canyon, granitbergen i Spitzkoppe och de rika djurlivet i Etosha National Park.

I Etosha lever ett mycket stort antal olika djurarter bland annat Namibias nationaldjur, den vackra oryxen. Här möter vi även elefanter, giraffer, lejon och hjordar med springbock och, med lite tur, svart noshörning. Här gör vi en safari genom ett mycket vackert landskap!

Etosha vattenfylls vid kraftigt regn, men då bara tillfälligt och under sådana perioder samlas tusentals vadarfåglar, inklusive stora flockar flamingo runt Etoshasänkan. Under resan besöker vi också Fish River, Namibias längsta flod. Den har skurit sig ner i platån som är torr, stenig och sparsamt bevuxen med tåliga plantor, motståndskraftiga mot torka. Under sensommaren svämmar floden ofta över. Under resten av året formar den en kedja av långsmala småsjöar. En mycket speciell plats som står i vacker kontrast mot torr öken!

Namiböknen har fått sitt namn från khoisanspråket namas ord Namib (”enorm”). Den stäcker sig genom  Namibia och sydvästra Angola och ungefär 160 mil längs Atlantkusten. Öknen anses vara världens äldsta och det har haft ökenklimat i omkring 80 miljoner år. Här faller mindre än tio millimeter regn per år och de växter och djur som finns i området, till exempel oryxantilop, springbock, schakal och struts, är anpassade för den hårda ökenmiljön. Här finns även flera diamantgruvor. Det är Namiböknen som har gett namn åt landet Namibia.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Namibia

  Avresa från Skandinavien och byte i Europa eller mellanöstern för vidare flyg över natten (måltider på planet)

 • Dag 2 Fri eftermiddag i Kapstaden

  Ankomst till Kapstaden och upphämtning på flygplatsen för vidare transfer till vårt hotell. Eftermiddagen fri till egna aktiviteter.

 • Dag 3 Kapstaden och Godahoppsudden

  Vid frukost träffar vi färdledare och övriga deltagare. Efter briefing startar vi turen. Första dagen håller vi oss i och kring Kapstaden. Vi åker ner till Godahoppsudden, besöker en pingvinkoloni och äter lunch på en lokal restaurang i Victoria & Alfred Waterfront.

  (Guesthouse Frukost)

 • Dag 4 Mot Cederbergs bergsmassiv

  Vi beger oss norrut mot Cederberg, ett bergsmassiv där stora sandstensklippor har formats av väder och vind. Efter att ha slagit upp våra tält och ätit lunch, beger vi oss på en eftermiddagsvandring i området (camping F, L, M)

 • Dag 5 Gariep River och vildmarkscamping

  Efter frukost fortsätter vi norrut mot Namibia. Genom fantastiska landskap och byar närmar vi oss gränsen. När gränskontrollen är avklarad har vi någon halvtimme kvar till vårt mysiga lodge och campingområde som ligger med utsikt över en flod. Här finns både pool och bar. (camping F, L, M)

 • Dag 6 Fish River Canyon

  Fish River Canyon är världens näst största canyon. På eftermiddagen gör vi en kortare vandring utmed kanten och njuter av solnedgången och det dramatiska landskapet.
  (camping F, L, M)

 • Dag 7-8 Namib Desert och Sesriem

  Stora kopparfärgade sanddyner välkomnar oss in i den Namibiska öknen. Innan solen gått upp ger vi oss av mot en av dynerna för att klättra upp och se den fantastiska soluppgången. Vi tar oss sedan till Sossusvlei och Deadvlei, där vi upplever de mäktiga kontrasterna i den Namibiska naturen. På kvällen strosar vi i Sesriem Canyon. (camping F, L, M)

 • Dag 9-10 Genom öknen mot Swakopmund

  Vi färdas genom månlandskap och öken, norrut mot kuststaden Swakopmund. Här har vi lite tid på egen hand och för den som vill finns bland annat möjlighet att prova att åka bräda nerför sanddynerna. Man kan också flyga i litet plan över dynerna och för den som har lust att hoppa fallskärm (tandemhopp) finns möjlighet till det också. Middagarna äter vi gemensamt på restaurang. (guesthouse Fx2, Lx1)

 • Dag 11 Spitzkop och pälssälkolonier vid kusten

  Via en av världens största pälssälkolonier, vid Cape Cross, tar vi oss inåt i landet igen. Nu mot Spitzkoppe och dess granitkullar, sk kopjes. Här slår vi läger mitt mellan de rödbruna granitformationerna. På eftermiddagen gör vi en vandring med lokal guide.
  (camping F, L, M)

 • Dag 12 Camping vid Ugab Wilderness, Brandberg

  Efter en kort resa anländer vi till Brandberg, där vi sätter upp vår camp vid den uttorkade Ugab River. Vi vandrar i och kring bergen där vår lokala guide visar oss djur, växter och Sanfolkets gamla klippmålningar. Med lite tur får vi även se de sällsynta ökenelefanterna. (camping F, L, M)

 • Dag 13-14 Safari i Etosha NP

  Efter en tidig frukost ger vi oss av mot Etosha, i det djurrika nordvästra Namibia. Här gör vi gamedrives morgon och eftermiddag och har möjlighet att få se ett stort urval av savannens alla stora djur. Här finns bland annat Namibias vackra nationaldjur, oryxen, med sina långa horn. Vi brukar även få se elefanter, giraffer och lejon på nära håll. Vi möter hjordar av springbok och med lite tur kan vi få se svart nosörning. Oftast slår vi upp vårat läger på Okaukuejo camp. Här kan man sitta vid det upplysta vattenhålet och titta på djuren hela natten om man vill.
  (camping F, L, M)

 • Dag 15 Genom landsbygden mot Windhoek

  Genom de lite grönare delarna av Namibia far vi nu förbi rancher och gårdar på vår väg söderut mot huvudstaden Windhoek. Här har vi eftermiddagen på egen hand innan vi avslutar vår resa med en gemensam middag på en av stadens restauranger.
  (guesthouse F, L)

 • Dag 16-17 Hemresa

  Under dagen flyger vi hem till Skandinavien där vi landar dagen efter.

Resans höjdpunkter

 • Det rika djurlivet i Etosha nationalpark.
 • Spektakulära Fishriver canyon, världens näst största canyon
 • Den Namibiska öknen med de kopparfärgade sanddynerna
 • Kapstaden, med besök på bland annat Kap Horn och Pingvinkoloni.

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avresor Ca två gånger per månad
Pris Från 31 500 kr
Enkelrumstillägg 3300 kr
Detaljerade priser

Flyg till Kapstaden(Sydafrika) och hem i från Winhoek(Namibia) tillkommer. Kan bokas på egen hand eller med hjälp från oss. Pris från ca 9 000 kr.I priset ingår
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En övernattning i Kapstaden innan turen startar 
 • Besök vid Godahoppsuppen samt waterfront i Kapstaden. Safari i Etosha nationalpark 
 • Resa genom spektakulära Fishriver Canyon 
 • Vandring bland Namiböknens sanddyner 
 • Samtliga transporter - Nationalparks-, inträdes- och parkavgifter 
 • Helpension under hela resan, frånsett dag 1 i Kapstaden, dagarna i Swakopmund och kvällen i Windhoek
 • Logi i bekväma tält (hotell i städerna) 
 • Lån av liggunderlag
 • Engelsktalande naturguide under hela resan 
 • Bekvämt fordon
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Internationellt flyg, vissa måltider, sovsäck och ev. kudde, drycker och dricks

Extra dagar

Möjlighet att flyga ut tidigare, för extra dagar på egen hand i Kapstaden - innan turen startar. Turen kan förlängas med en vecka genom Botswana och avslutas då vid Victoriafallen. Kontakta oss för mer information och pris

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Tillägg

Turen kan förlängas med kombinationsresa
Windhoek - Victoriafallen, Kontakta oss för mer information och pris

Resplan

Dag 1. Mot Namibia
Dag 2. Fri eftermiddag i Kapstaden
Dag 3. Kapstaden och Godahoppsudden
Dag 4. Mot Cederbergs bergsmassiv
Dag 5. Gariep River och vildmarkscamping
Dag 6. Fish River Canyon
Dag 7-8. Namiböknen och Sesriem
Dag 9-10. Genom öknen mot Swakopmund
Dag 11. Spitzkop och pälssälkolonier vid kusten
Dag 12. Camping vid Ugab Wilderness, Brandberg
Dag 13-14. Safari i Etosha NP
Dag 15. Genom landsbygden mot Windhoek
Dag 16-17. Hemresa

Boende

Boende i kupoltält under större delen av resan, några nätter på hotell (i städerna).

Klimat

December till mars: varmt med åskbyar från januari, vegetationen blir lummig.
April till maj: regnet avtar och temperaturerna dalar.
Juni till september: det är vinter, behagliga temperaturer (på en del håll en aning kyligt) och ingen nederbörd, nätterna är kalla och det kan frysa i öknarna, vegetationen blir brun.
Oktober och november: temperaturerna stiger och värmen återkommer, det kan komma enskilda regnskurar, vegetationen grönskar.

De bästa safarimånaderna i Etosha är från maj till november, när det är torrt på slätterna och djuren beger sig till vattenhålen i Etosha för att dricka.

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR) samt Namibiska Dollar. Det går utmärkt att använda ZAR även i Namibia, och de har exakt samma värde (1:1)

Visum

Visum behövs för närvarande inte till Sydafrika eller Namibia
OBS se separat info gällande att resa med barn under 18 år

Resans karaktär

Vi färdas i specialbyggd truck med plats för max 12 personer och bor i bekväma kupoltält under nio nätter. I fyra nätter bor vi på lodge. På denna resa lever vi enkelt och hjälps åt att sätta upp tält, packa fordon samt turas om att ta hand om disken.

Deltagarantal

Min 4, max 12 deltagare

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Resa med barn under 18 år

Till Sydafrika gäller speciella inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset, måste vara skrivet på engelska och innefatta båda föräldrarnas namn och personnummer. 

När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa.