Översikt

Toppbestigning av Kilimanjaro via Rongaileden

Vandring via Rongaileden. Vi färdas 3-4 timmar från Moshi till den avlägsna och mindre exploaterade norra sidan, mot den Kenyanska gränsen. Här är det inte lika hårt tryck på leden och djurlivet är rikare. Det finns goda chanser att få se Colobusapor och andra däggdjur. Med lite tur kan vi till exempel få se både elefanter och bufflar i början av vår vandring. Nedstigningen sker via Marangurutten på bergets södra sida.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.

Erfarna bergsguider, övernattning i tält under Afrikas stjärnhimmel
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda vid 20 eller 21-tiden, till Addis Abeba. ( Måltider på flyget ingår)

  (Vi tittar gärna även på alternativ från Köpenhamn och Göteborg)

 • Dag 2 Ankomst Moshi

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Kilimanjaro Airport, där vi landar vid lunchtid. Transfer från flygplatsen till Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Genomgång av bestigningen (ev. påföljande morgon). Väljer man att ex flyga med KLM, sker avfärd tidigt på morgonen dag 2, med ankomst samma dag - sen kväll - till Kilimanjaro Airport.

 • Dag 3 Rongai Gate - Simba Campsite

  Efter frukost körs vi mot Rongai Gate ca 3-4 timmars transfer till norra sidan av berget. Vandringen startar längs en slingrig led från den charmiga lilla byn Nale Moru (1950 m ö.h.) och tar oss genom majs- och potatisfält innan vi når Pinjeskogen, en vandring på ca 4 timmar. Sakta börjar det stiga uppför och den vackra skogen bjuder på varierat naturliv och möjlighet att få se både Colobusapor och andra djur. Skogen byts så småningom ut mot hedlandskap och vi når vårt första läger, Simba Campsite (2600 m ö.h.). 

  Höjdmeter: ~650 m
  Distans: ~8 km
  Vandringstid: 3-4 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 4 Simba Campsite - Kikelewa Campsite

  Vår morgonvandring sluttar stadigt uppåt mot fantastiska vyer av Kibo och kraterkantens islager. Efter lunchen lämnar vi huvudleden för att gå över hedlandskapet till en mindre led och tar sikte på Mawenzis spetsiga toppar. Vårt läger, Kikelewa Campsite (3600 m ö.h.), ligger i en skyddad dal.

  Höjdmeter: ~1000 m
  Distans: ~12 km
  Vandringstid: 6-7 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 5 Kikelewa Campsite - Mawenzi Tarn Hut

  Efter en relativt kort och brant vandring uppför grästäckta slänter belönas vi med en vacker 360°-utsikt och en genuin känsla av att befinna oss i vildmarken. Strax före ankomst till vår Campsite, lämnar vi vegetationen bakom oss. Målet för dagen är vårt nästa läger, Mawenzi Tarn Hut (4330 m ö.h.), som är beläget strax nedanför Mawenzis spiror. Under eftermiddagen vilar vi eller undersöker området kring lägret för att acklimatisera oss till den höga höjden. 

  Höjdmeter: ~730 m
  Distans: 5 km
  Vandringstid: 3-4 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 6 Mawenzi Tarn Hut - Kibo Campsite

  För att nå vårt fjärde läger korsar vi idag “sadeln” mellan Mawenzi och Kibo. Landskakpet är nu kargt och liknar ett månlandskap. Den höga höjden gör att vi känner oss tunga i huvudet när vi närmar oss Kibo Campsite på 4.750 meters höjd som ligger vid foten av Kibokraterns vägg. Resten av dagen vilar vi i förberedelse för den krävande toppbestigningen följande dag. Detta innebär också att vi lägger oss tidigt då vi behöver stiga upp igen runt midnatt.

 • Dag 7 Toppbestigningen Uhuru Peak 5.895 möh

  Kibo Campsite - Uhuru Peak - Horombo Hut
  Runt midnatt väcks vi för att påbörja den brantaste och mest krävande delen av bestigningen. Vi går sakta framåt i mörkret, upp för den vulkaniska stensluttningen tills vi når Gillman’s Point (5685 m ö.h.). Här vilar vi en stund och om vädret tillåter får vi njuta av en spektakulär soluppgång. De som har ork kvar fortsätter härifrån förbi fantastiska glaciärer och isklippor upp till den högsta punkten i Afrika,Uhuru Peak (5895 m ö.h.). Väl uppe på toppen tar vi foton och firar vår bedrift för att sedan börja vandringen neråt innan vi blir för kalla och trötta. Vägen tillbaka till Kibo Campsite brukar vara förvånansvärt enkel och när vi kommer fram tar vi en välförtjänt paus innan vi fortsätter nedåt på maranguleden mot Horombo Hut (3720 m ö.h.) där vi njuter av en middag och lägger oss för natten.

  Kibo Campsite - Uhuru Peak
  Höjdmeter: ~1145 m
  Distans: 6 km
  Vandringstid: 6-8 timmar
  Miljö: Arktisk

  Uhuru Peak - Horombo Hut
  Höjdmeter: ~2175 m
  Distans: 16 km
  Vandringstid: 4-5 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 8 Avsluta bestigningen Horombo Hut - Marangu Gate

  Idag vandrar vi genom hedlandskap ner till Mandara Hut (2700 m ö.h.) och fortsätter sedan genom skog till Marangu Gate (1830 m ö.h.). Här hämtas vi upp och åker till Springlands Hotel i Moshi där vi stannar för natten. Vi passar på att vila och bada i poolen och deltar sedan i en avskedsceremoni där diplom delas ut till de som nått Uhuru Peak. Var inte ledsen om du inte orkat ända upp till toppen av berget, naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket.

  Höjdmeter: ~1890
  Distans: 20 km
  Vandringstid: 5-7 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 9 Hemfärd

  Efter frukost avfärd till Arusha eller flygplatsen för de som fortsätter med safari eller sol och bad vid Indiska oceanen.
  För den som återvänder till Sverige ingår transfer till flygplatsen. Flyg via Addis Abeba vid 16-17-tiden. Där blir det uppehåll för flyg till Sverige efter midnatt. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 9.

 • Dag 10 Hemkomst

  Vi är tillbaka i Sverige och landar åter på Arlanda vid 9 eller 10-tiden på morgonen.

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor jun - mar
Pris Från 30 800 kr
Enkelrumstillägg 4 900 kr (ensamresenär med eget rum och tält)
Detaljerade priser

30 800 kr lågsäsong, 33 800 kr högsäsong
(Högsäsongspriser gäller juni-aug samt ca 15 dec-10 jan.)

I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Klimatkompenserat flyg alla sträckor
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Rongaileden 6d/5n
 • Logi i tält på berget inkl. liggunderlag ca 3,8 cm
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Informationsträff inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor och få all viktig information
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Karta
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 250 - 350 USD/deltagare. 

Extra dagar

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 400 kr per pers/dubbelrum, 800 kr enkelrum. Extra acklimatiseringsdag på berget 2 900 kr.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania 
Dag 2. Ankomst Moshi
Dag 3. Rongai gate till Simba Campsite 2.600 möh 
Ca ~650 m,  8 km, 3-4 h
Dag 4. Kikelewa Campsite ca 3.600 möh 
Ca ~1000 m, 12 km, 6-7 h
Dag 5. Mawenzi Turn Hut Campsite 4.330 möh 
 Ca ~730 m, 5 km, 3 - 4 h
Dag 6. Kibo Campsite 4.750 möh 
Ca ~420 m, 8 km, 4 - 5 h
Dag 7. Uhuru Peak 
Ca ~1145 - 2175 m, 22 km, 10 - 13 h
Dag 8. Avsluta bestigningen 
Ca ~1890 m, 20 km, 5-7 timmar
Dag 9. Hemfärd 
Dag 10. Hemkomst

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Resans karaktär

Du kan välja att vandra den flackare och bekvämare Marangurutten (med en extra acklimatiseringsdag för 6 dagar), där vi bor i stugor, den vackrare men något brantare Machameleden/Mwekarutten, där vi sover i tält eller den avlägsna och minst exploaterade Rongairutten från bergets norra sida. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. En acklimatiseringsdag ökar dina chanser att nå toppen, men det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Oavsett rutt leds din grupp av en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen.

Deltagarantal

Min 1 person

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Inspiration

Se Jenny från Äventyrsresors film från toppen av Kilimanjaro

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. 

  LÄS MER om tilläggsresan »