Översikt

Kilimanjaro via Maranguleden

Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen via Marangurutten. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att klättra. Vi bor i stugor längs leden.

Pole, Pole, manar vår guide om igen – sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. 
En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. Vi klättrar aldrig, men bestiger ett av »The Seven Summits«, det högsta berget på den afrikanska kontinenten.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.


Erfarna bergsguider, övernattning i enkla men bekväma stugor
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg från Arlanda vid 19 till 20-tiden på kvällen(sommartid 20-21-tiden),flyg över natten till Addis Abeba med Etiophian Airlines. Andra flyglösningar som KLM, Turkish Airlines eller Qatar Airways kan även erbjudas om det önskas,eller ger bättre anslutningsmöjligheter.

 • Dag 2 Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Kilimanjaro Airport och ankomst vid lunchtid. Transfer från flygplatsen till Springlands Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Genomgång av bestigningen. (Ev. påföljande morgonen). Väljer man att flyga med KLM, sker avfärd tidigt på morgonen dag 2, med ankomst sen kväll till Kilimanjaro Airport.

 • Dag 3 Mandara

  Efter en tidig frukost åker vi buss till Marangu gate på 1.800 meters höjd. Denna dag erbjuder en vacker vandring på 3-5 timmar genom bergsregnskog till Mandara hut (2.700m). Möjlighet att göra egen promenad under em.( F,Picknicklunch, eftermiddagste, M)

 • Dag 4 Horombo

  5-7 timmars vandring till Horombo hut (3.700m). Till en början rör vi oss i frodig bergsregnskog, men vi når så småningom den afroalpina heden. Jätteljung, jättekorsört, sinecior och lobelia är exempel på växter man finner på 3 500 - 3 800 meters höjd.

  Det är här vid Horombo man tillbringar den extra acklimatiseringsdagen om man valt detta som tillägg, för att öka chansen att nå toppen. (F, L, M)

 • Dag 5 Kibo

  Nästa etapp leder till Kibo hut. På den här höjden är luften tunn, vi vandrar 5-7 timmar i långsam takt. Medhavd picknick lunch intar vi under vandringen. På kvällen når vi vårt mål för dagen Kibo hut (4.700m). (F,L,M)

 • Dag 6 Toppförsök Uhuru Peak

  Vi startar straxt efter midnatt för att nå Gillmans point (5.685m). Ytterligare en timme till högsta punkten - Uhuru peak (5.895m). Här möts vi av soluppgången med hänförande utsikt - bland de vackraste vyer man kan uppleva! Vi fotograferar och vilar ut innan det bär av nedåt igen till Horombo hut(3.700m).(F, L, M)

 • Dag 7 Avsluta vandringen

  Frukost och 3 timmars vandring till Marangu Gate. Åter till hotellet vid foten av berget. Du behöver inte vara ledsen om du inte orkat ända upp. Naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket.(F)

 • Dag 8 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost avfärd till Arusha eller flygplatsen för de som fortsätter med en safari eller sol och bad vid Indiska Oceanen. För den som skall återvända hem blir det transfer till flygplatsen för flyg hem via Addis Abeba på eftermiddagen. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 8. (F)

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen vid 9 eller 10-tiden. (Måltider på flyget ingår).

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär

Resfakta

Reslängd 9-10 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor Dagligen, jun - mar
Pris Från 23 600 kr
Enkelrumstillägg 2 900 kr
Detaljerade priser

23 600 kr lågsäsong, 26 600 kr högsäsong
Högsäsongspriser gäller juni-aug samt ca 15 dec-10 jan.

Extra acklimatiseringsdag på berget 2 400 kr.

 

I priset ingår
 • Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Vandring på Maranguleden 5d/4n
 • Logi i enkla stugor på berget
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Information inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
I priset ingår ej

Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 250 USD/deltagare.

Extra dagar

Extra acklimatiseringsdag: 2 400 kr, ökar chansen att nå toppen på denna tur.

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 500 kr per pers/dubbelrum, 800 kr enkelrum.

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt inte har ett begränsat belopp för evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro
Dag 2. Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro
Dag 3. Mandara
Dag 4. Horombo
Dag 5. Kibo
Dag 6. Toppförsök Uhuru Peak
Dag 7. Avsluta vandringen
Dag 8. Hemfärd eller stanna kvar
Dag 9. Hemkomst

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Resans karaktär

Du kan välja att vandra den något flackare och bekvämare Marangurutten, där vi bor i stugor, eller den vackrare, men brantare Machameleden/Mwekarutten, där vi sover i tält. Du behöver inte vara vältränad, men bra kondition underlättar. Maranguleden är i ordinarie utförade endast med fem dagars vandring vilket i praktiken gör den tuffare än övriga leder. En acklimatiseringsdag (då totalt sex dagars vandring som de flesta andra leder) ökar dina chanser att nå toppen, men det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Oavsett rutt leds din grupp av en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. Det kan regna litet mer i oktober–november.

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor och rekommenderar dig att också göra det. Kostnaden är mellan 600 – 1000 kr per person och resa. Utöver att minska ditt klimatavtryck bidrar du samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder

Bra att veta

Hos Äventyrsresor kan du välja valfritt datum för din vandring året runt.

Logi i enkla stugor på berget, samt på hotell i Moshi (dubbelrum).

Om ni stannar kvar en natt extra i Moshi, finns möjlighet att göra en spännande dagstur efter safarin.  Dagsturerna bör bokas senast dagen innan i receptionen på Springlands Hotel, eller vid ankomst till Moshi, innan ni åker ut på safarin. Mer information om dagsturerna ges i receptionen på Springlands hotel.

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. Mer om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. Mer om tilläggsresan »