Översikt

Toppbestigning av Kilimanjaro via Maranguleden

Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen via Marangurutten, den första leden som upprättades på berget. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att klättra. Vi bor i stugor längs leden.

Pole, Pole, manar vår guide om igen – sakta, sakta! Vi lyder hans råd och går lugnt, för att anpassa oss till den allt tunnare luften. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och trygg. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. Vi klättrar aldrig, men bestiger ett av »The Seven Summits«, det högsta berget på den afrikanska kontinenten.

Soluppgång över Kilimanjaro 5895 m.ö.h
Under en knapp vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är en av de högst belägna platser som man kan nå utan att behöva klättra. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången på Afrikas högsta topp är värt besöket.

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!


Erfarna bergsguider, övernattning i enkla men bekväma stugor
Med oss på turen har vi en skicklig kock, flera bärare och vi leds av en erfaren bergsguide. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast mössa, vantar och dunjacka, men rätt kläder är avgörande när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Alla blir matta här, höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – och ser solen stiga upp över Tanzania!

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania och Kilimanjaro

  Flyg från Arlanda vid 19 till 20-tiden på kvällen(sommartid 20-21-tiden),flyg över natten till Addis Abeba med Etiophian Airlines. Andra flyglösningar som KLM, Turkish Airlines eller Qatar Airways kan även erbjudas om det önskas,eller ger bättre anslutningsmöjligheter.

 • Dag 2 Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen, byte av flyg till Kilimanjaro Airport och ankomst vid lunchtid. Transfer från flygplatsen till Springlands Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. Genomgång av bestigningen. (Ev. påföljande morgonen). Väljer man att flyga med KLM, sker avfärd tidigt på morgonen dag 2, med ankomst sen kväll till Kilimanjaro Airport.

 • Dag 3 Marangu Gate - Mandara Hut

  Efter en tidig frukost åker vi buss till Marangu Gate, en transfer på ca 45 min. Innan vandringen börjar, packar guiderna om väskorna max 15 kg per person får man ta med sig som bärarna bär upp för berget. Denna dag erbjuder en vacker vandring på 3-5 timmar genom bergsregnskog till Mandara Hut (2700 m ö.h.). Längs med vägen ser vi de första röda kilimanjaro blommorna medan stora ormbunkar och djungelträd ramar in stigen. Har vi tur ser vi apan som kallas diademmarkatta (blå markatta) längs vägen. Möjlighet att göra egen promenad under eftermiddagen.

  Höjdmeter: ~860 m
  Distans: 7 km
  Vandringstid: 3-5 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 4 Mandara Hut - Horombo Hut

  5-7 timmars vandring till Horombo hut (3.700m). Till en början rör vi oss i frodig bergsregnskog, men vi når så småningom den afroalpina heden. Jätteljung, jättekorsört, sinecior och lobelia är exempel på växter man finner på 3 500 - 3 800 meters höjd. Efter ett lunch stopp fortsätter vi vår vandring, och när morgon dimman successivt börjar lätta träder toppen av Mawenzi fram och bjuder på en spektakulär vy.

  Det är här vid Horombo man tillbringar den extra acklimatiseringsdagen om man valt detta som tillägg, för att öka chansen att nå toppen.

  Höjdmeter: ~1000 m
  Distans: 11 km
  Vandringstid: 5-7 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 5 Acklimatiseringsdag

  Idag gör vi en lättare acklimatiseringsvandring upp till Zebra point och närliggande topp på ca 4.300m för att sedan vandra tillbaka till våra stugor vid Horombo Hut. Resterande dag vilar vi och samlar kraft för kommande toppbestigning.

  Höjdmeter: ~580 m
  Distans: 5-8 km
  Vandringstid: 3 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 6 Horombo Hut - Kibo Hut

  Nästa etapp leder till Kibo Hut. På den här höjden är luften tunn, vi vandrar 6-8 timmar i långsam takt. Medhavd picknick-lunch intar vi under vandringen. Om vädret tillåter kommer vi kunna få en första utsikt över Kibo Peak och Mawenzi Peak. På eftermiddagen når vi vårt mål för dagen - Kibo Hut (4700 m ö.h.). Vi äter en tidig middag och går och lägger oss så tidigt som möjligt för att samla krafter eftersom vi ska upp innan midnatt då toppbestigningen väntar.

  Höjdmeter: ~1000 m
  Distans: 10 km
  Vandringstid: 6-8 timmar
  Miljö: Alpint

 • Dag 7 Toppförsök Kibo Hut - Uhuru Peak

  Vi vaknar strax innan midnatt, och med lite varm gröt och té i kroppen börjar sakta vår vandring för att nå Gillmans point (5.685m). "Pole, pole" (sakta, sakta) har en helt annan betydelse här uppe där små frekventa pauser och påfyllning av socker och kolhydrater samt vätska behövs för att kroppen ska klara av denna prövning. Ytterligare en timme till högsta punkten - Uhuru peak (5.895m). Här möts vi av belöningen, soluppgången med hänförande utsikt - bland de vackraste vyer man kan uppleva! Väl uppe på toppen tar vi foton och firar vår bedrift för att sedan börja vandringen neråt mot Horombo hut(3.700m) innan vi blir för kalla och trötta.

  Kibo Hut - Uhuru Peak
  Höjdmeter: ~1200 m
  Distans: 4 km
  Vandringstid: 6-8 timmar
  Miljö: Arktisk

  Uhuru Peak - Horombo Hut
  Höjdmeter: ~2200 m
  Distans: 14 km
  Vandringstid: 4-5 timmar
  Miljö: Hedlandskap

 • Dag 8 Avsluta vandringen Horombo Hut - Marangu Gate

  Vi äter frukost innan vi börjar vår sista vandring till Marangu Gate där allt började för 5 - 6 dagar sen. En väg ner på ca 5 - 7 timmar. Transfer tillbaka till vårt hotell där man kan äta lunch och ta en varm dusch. Vi deltar idag i en avskedsceremoni där ett grönt diplom delas ut till de som nått Stella Point och ett gulddiplom delas ut till de som nått Uhuru Peak. Var inte ledsen om du inte orkat ända upp till toppen, naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket. (F)

  Höjdmeter: ~1870 m
  Distans: 18 km
  Vandringstid: 5-7 timmar
  Miljö: Regnskog

 • Dag 9 Hemfärd eller stanna kvar

  Efter frukost är det dags att välja ut en liten trädplanta bland olika inhemska trädarter och bege sig till den närliggande trädplanteringen för att sätta plantan i jorden. Det är något alldeles extra att själv få vara med och göra gott på plats som avslutning på resan. Utöver den positiva miljöpåverkan som träd bidrar med genom att t.ex. reducera koldioxid i atmosfären, rensa luften och binda vatten, är detta också en viktigt del i att utbilda de barn som bor här i vikten av att värna om vår miljö och den grönska som är så livsavgörande för vår planet. För er som fortsätter på safari eller med sol och bad vid Indiska oceanen väntar avfärd till Arusha eller flygplatsen

  För den som skall återvända hem blir det transfer till flygplatsen för flyg hem via Addis Abeba på eftermiddagen. Alternativt kan man flyga med KLM, då startar resan tidigt på morgonen dag 2 och hemresan sker senare på kvällen dag 8. (F)

 • Dag 9 Hemkomst

  Åter på Arlanda på morgonen vid 9 eller 10-tiden. (Måltider på flyget ingår).

Resans höjdpunkter

 • Bergsbestigningens strålande utsikter, vackra natur och imponerande vulkaner
 • Kilimanjaro – ett av »The Seven Summits« – de högsta bergen på de sju kontinenterna
 • Vandringen genom alla zoner från regnskog till arktisk hed och glaciär

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Flygresa bokas separat, kontakta gärna oss
Avresor jun - mar
Pris Från 23 200 kr
Enkelrumstillägg 4 000 kr (ensamresenär med egen guide, kock och bärare samt enkelrum i Moshi)
Detaljerade priser

Det går utmärkt att resa på egenhand på dessa resor. Antingen vandrar du med egen guide och bärare eller så kan vi boka in dig i en internationell grupp på plats med andra vandrare från hela världen.

Vid vandring i internationell grupp betalar du endast för enkelrummet på hotellet, på berget delar man stuga med andra vandrare. Tilläggs kostnad 900 kr
Kontakta oss för datum!

I priset ingår
 • Vandring på Maranguleden 6d/5n
 • Logi i enkla stugor på berget
 • Hotellövernattning i Moshi före och efter bestigningen
 • Helpension på berget, frukost i Moshi
 • Vatten under vandringen
 • Räddnings - och nationalparksavgifter
 • Information inför vandringen dagen innan vandringen påbörjas, med chans att ställa frågor
 • Engelsktalande guider och bärare under vandringen
 • Klimatkompenserat flyg
 • Alla transfers och lokala transporter
 • Plantera ett träd
I priset ingår ej

Flyg Sverige - Kilimanjaro Airport t/r - kontakta gärna oss för hjälp med bokning.
Visum, drycker (vatten ingår) och dricks tillkommer. Dricks ca 250 - 350 USD/deltagare. 

Extra dagar

På denna resa ingår en extra acklimatiseringsdag på berget för att ge kroppen mera tid att acklimatisera sig på berget och öka chansen att nå toppen. Det går att genomföra Maranguleden på endast 5 dagar men detta rekommenderar vi endast vana vandarare med erfarenhet av hög höjd. Kontakta oss för pris!

Extranätter i Moshi vid ankomst eller avresa 450 kr per pers/dubbelrum, 900 kr enkelrum.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Reseförsäkring

Viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring som täcker vandring på hög höjd samt evakuering.

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania och Kilimanjaro 
Dag 2. Ankomst Moshi - inför Kilimanjaro 
Dag 3. Marangu Gate - Mandara Hut
Ca ~860 m, 7 km, 3-5 h
Dag 4. Mandara Hut - Horombo Hut
Ca ~1000 m, 11 km, 5-7 h
Dag 5. Acklimatiseringsdag
Ca ~580 m, 5-8 km, 3 h
Dag 6. Horombo Hut - Kibo Hut
Ca ~1000 m, 10 km, 6-8 h
Dag 7. Toppförsök Kibo Hut - Uhuru Peak 
Ca ~1200 m – 2200 m, 18 km, 10 – 13 h
Dag 8. Avsluta vandringen Horombo Hut - Marangu Gate
Ca ~1870 m, 18 km, 5-7 h
Dag 9. Hemfärd eller stanna kvar 
Dag 10. Hemkomst

Klimat

Bästa säsongen att bestiga Kilimanjaro är februari och september då det är störst chans till klart väder, men bra även andra tider på året. Undvik april - maj då det är regnperiod i Östafrika.

Valuta

Valutan i Tanzania är Tanzanisk shilling men dollar är den valuta som används mest.

Visum

Visum krävs och bör ordnas innan avresa.

Vaccination

Du bör ha ett fullgott grundskydd inför din resa. Kontakta närmaste vaccinationscentral i god tid före avresa för information om de vaccinationer och profylaxer som behövs. 

Resans karaktär

Maranguleden är något flackare och bekvämare än de övriga rutterna där man sover i enklare stugor under vandringen. Vandringen är i ordinarie utförade endast en fem dagars vandring vilket i praktiken gör den tuffare än övriga leder. En acklimatiseringsdag (då totalt sex dagars vandring som de flesta andra leder) ökar dina chanser att nå toppen och rekommenderas starkt. Det som är avgörande är hur man klarar hög höjd, vilket är svårt att veta i förväg. Oavsett rutt leds din grupp av en erfaren guide och åtföljs av bärare och kock. Temperaturen varierar från plus 30 grader nere i Moshi till minus 15–20 grader i gryningen på toppen. 

Deltagarantal

Min 1 person

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Hos Äventyrsresor kan du välja valfritt datum för din vandring året runt.

Logi i enkla stugor på berget, samt på hotell i Moshi (del i dubbelrum).

Det går utmärkt att resa på egenhand på dessa resor. Antingen vandrar du med egen guide och bärare eller så kan vi boka in er i en internationell grupp på plats. Under pandemin delar man en fyrmansstuga på två.

Om ni stannar kvar en natt extra i Moshi, finns möjlighet att göra en spännande dagstur efter safarin.  Dagsturerna bör bokas senast dagen innan i receptionen på Springlands Hotel, eller vid ankomst till Moshi, innan ni åker ut på safarin. Mer information om dagsturerna ges i receptionen på Springlands hotel.

 Egen avgång på valfri avresedag. Klicka på Boka Direkt för att göra en reseförfrågan!

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Minisafari i Tarangire och Ngorongoro i tre dagar

  Passa på att förlänga ditt Afrikabesök med en två dagars minisafari i två av de mest kända safariparkerna i norra Tanzania - Tarangire och Ngorongoro. Här finner du både spänningen och lugnet efter en prövande Kilimanjarobestigning. 

  LÄS MER om tilläggsresan »

 • Tilläggsresa Safari i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara i fem dagar

  Förläng med en safari i de mest kända safariparkerna i norra Tanzania. Vår guide visar oss var lejon, gepard och noshörning håller till i Ngorongoro och i Lake Manyara omges vi av giraffer, flodhästar och flamingoflockar. 

  LÄS MER om tilläggsresan »