Översikt

Det Vilda Botswana med Mattias Stedt

Vi börjar med att besöka Noshörningarna i Khama och forsätter sedan ut i Okavangodeltat i mokoros. Därefter färdas vi till Moremireservatet och via saltpannorna Makgadigadi Pans till Chobeparken. Botswana hyser några av de absolut bästa områdena för storvilt i hela Afrika. Resan avslutas vid de mäktiga Victoriafallen.

Allt är stilla. Vi sitter i en båt på Chobefloden. I kvällssolens sken kommer elefanter ned till stranden för att dricka. Honorna vaktar sina lekfulla ungar som busar runt och sprutar vatten när de badar bland flodhästar och krokodiler. Efter hand kommer även antiloper, giraffer och zebror fram, medan skrikhavsörnarna hörs ropa från en palmtopp.

Vår safari i Botswana är helt befriad från massturism. Vi är en liten grupp på mellan tio till tolv deltagare, som börjar resan med en båttur ut i Okavangodeltat där vi tältar på en liten ö. Därefter färdas vi i öppen Land Cruiser genom Moremireservatet i kanten av Okavangodeltat. Här ser vi flockar av gracila lechweantiloper och luften är full av örnar, storkar och hägrar. Detta är ett av de bästa områdena för storvilt i Afrika och det är gott om krokodiler och flodhästar i labyrinten av kanaler och papyrusvass. Okavango är världens största inlandsdelta med ett vatten så kristallklart att man skulle vilja kunna dricka det.


Vår safari för oss sen vidare till den karga naturen vid Makgadigadi Pans och vidare till Chobeparken
, stor som Uppland. Förutom elefanthjordar möter vi även buffel, gnu, impala och kuduantilop. Här finns också lejon och vår erfarna guide brukar även finna den sällsynta vildhunden eller leopard. Vi övernattar på en lodge längs Chobefloden och kan på kvällen se ljusen från Namibia på andra sidan floden.

Väl tillbaka i civilisationen avslutar vi resan vid de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe. Här faller Zambezifloden ned över hundra meter längs en kilometerlång vägg. Det dånar som åska, skummar, och dimman från fallen syns på flera mils avstånd. Fallen är som mest imponerande i maj till september, därefter avtar vattenmängden.

Boka din resa

2024-10-18 2024-11-04 68 900 kr Ethiopian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Botswana

  Avresa från Skandinavien under kvällen.  Byte i Addis Abeba under morgonen därpå och sedan vidare till vår slutdestination Johannesburg. (Måltid ingår på planet.)

 • Dag 2 Johannesburg - fri eftermiddag för vila eller aktiviter

  Ankomst med flyg till Johannesburg på morgonen eller förmiddagen. Transfer till vårt hotell i den norra delen av staden. Hit kommer vi smidigt från flygplasten och kan under moegondagan lätt ta oss ut ur staden för att köra mot gränsen. Här kan vi vila ut efter en lång flygresa eller kanske ta en promenad i närområdet . Gemensamt möte med alla deltagare på kvällen. (Inga måltider). Boende på Rivonia Road Lodge

 • Dag 3 Khama Rhino Sanctuary

  Vi börjar färden till Maun i vårt specialbygda safarifordon, en ombyggd lastbil som tar 12 passagerare i en stor bekväm hytt med utsiktsfönster och uppfällbar del av taket. Avgång vid halv sju, färd mot gränsen till Botswana, vidare genom det torra, halvökenartade landskapet. Vi passerar Serowe där Botswanas förste president Seretse Khama föddes på vår väg till Khama Rhino Sanctuary. Khama Rhino Sanctuary Trust är ett bevarandeprojekt som drivs av lokalbefolkningen och är till för att främst skydda den hotade vita noshörningen. Man har återställt naturen till sitt tidigare naturliga tillstånd och har nu gott om vilda djur. Här åker vi ut på gamedrive över grässlätterna och runt några saltsjöar och hoppas få se noshörning, zebror och gnuer när de kommer till de naturliga vattenhålen. Boende i fristående små hus på området. (F,L,M)

 • Dag 4 Genom Kalahari till Maun

  Tidig start för att åka genom det ökenartade Kalahari upp till Maun vid kanten av Okavangodeltat dit vi brukar komma fram på sena eftermiddagen. Maun brukar man kalla för porten till Okavangodeltat. Hit kommer många av de besökare som skall vidare ut i deltat eller till de omkringliggande viltreservaten. Staden lever mycket på turism men ligger också i ett område med stora boskapsrancher som är en av Botswanas större näringar. Namnet Maun kommer ursprungligen från San-folket och ordet "Maung" som betyder något liknande som "Platsen med den korta vassen" .Efter att ha checkat in på vår lodge med pool och restaurang, kan vi koppla av med ett dopp i poolen. Boende på Island safari Lodge (F,L)

 • Dag 5-6 Mokoroturer i Okavangodeltat

  Under två dagar besöker vi Okavangodeltat och färdas i mokoros. Dessa är kanoter gjorda av urholkade trädstammar som sakta stakas fram av sina förare genom labyrinten av vass, öar och kanaler. Vi färdas fram utan motorljud genom kanaler med kristallklart vatten, så klart att man skulle vilja dricka det. I vattnet finns krokodiler och flodhästar och luften är full av fåglar som hägrar, storkar, örnar och färggranna fåglar som kungsfiskare och biätare. På öarna kan man ibland möta buffel och antiloper när vi går på vandringssafari med våra lokala vandringsguider. På kvällarna sitter vi vid brasan och söker efter södra korset i den svarta afrikanska natten, och lyssnar till alla ljuden i omgivningarna. Två nätter i tält på en liten ö i deltat. (Frukost x 2, Lunch x 2, Middag x 2)

 • Okavangodeltat är nog ett av världens mest kända safariområden. Det täcker en yta mellan ca 9 000 och 15 000 km2. Okavangodeltats storlek varierar årstidsvis med tillvattenflödet, som har sitt ursprung i höglandet i Angola och som når deltat via Kavangofloden i Namibia och Okavangofloden i norra Botswana. Under förhistorisk tid rann Okavangofloden ut i en sjö i östra Botswana som kallades Lake Makgadikgadi (vi gör längre fram under resan ett stopp där), men flodens lopp förändrades. Sjön torkade ut, och i stället rann floden ut i Kalahariöknen och Okavangodeltat uppstod.
  I dag är Okavangodeltat ett unikt ekosystem. Naturen är mycket vacker, med vattenvägar, papyrus, periodvis översvämmade flodslätter, laguner, skogar och savann. I deltat finns ett rikt djur- och fågelliv. Två ovanliga antiloparter, röd lechwevattenbock, sitatunga (eller sumpbock), förekommer, liksom elefant, afrikansk buffel, zebra, flodhäst, vattenbock, afrikansk vildhund, lejon, leopard, gepard och krokodil.

 • Dag 7-10 Moremireservatet vid Okavangodeltat

  Färd till Moremireservatet. Gamedrives morgon och kväll med fyrhjulsdriven jeep. Detta omväxlande vildmarksområde är mycket opåverkat och ett av de vackraste och mest artrika områdena i södra Afrika. Det består av omväxlande grässlätter, sandbankar, laguner kanaler med papyrus och skogar. Ett fantastiskt reservat där vi får se massor av fågel, Kudu, impala- och lechweantiloper och kanske gepard eller leopard. Har vi tur får vi även syn på den sällsynta afrikanska vildhunden. Den sista dagens eftermiddag åker vi tillbaka till Maun för övernattning. (Frukost x 4, Lunch x 4, Middag x 3)

 • Inom det större UNESCO-listade Okavango Delta Game Reserve täcker Moremi cirka 40 % av Okavango. Det största landområdet i parken är ön Chief's Island, som omfattar ungefär 1 000 km2 av mopanewoodland och akaciebush. Runtomkring finns gräsmarker, flodslätter, palmprydda småöar, skogar, laguner och mängder av vattenvägar. Moremi och Okavangodeltat är ett av få inre deltasystem som inte direkt rinner ut i en sjö eller hav. Den årliga översvämningen skapar en särskild interaktion mellan vatten och vilda djur då djuren synkroniserar sina cykler med denna säsongsbetonade översvämning. För besökare kan upplevelsen allså skifta ganska mycket beroende på när på året man besöker deltat. Vi besöker området i oktober när torkan gör att djuren koncentreras kring det vaten som finns.

 • Dag 11 Saltpannorna i Makgadigadi Pans

  På morgonen har vi lite ledig tid i Maun och den som vill kan boka en flygtur över deltat (bokas och betalas på plats). Vi fortsätter österut till det torra Nata och Makgadigadi Pans. Området består av flera olika saltslätter som är en del av Kalahariöknen. Under torrperioden ser vi slätten som en enda stor ändlös saltöken, men under några få veckor under regnperioden spirar gräset och grönskan och lockar till sig mängder av zebror och gnuer. Även tusentals flamingos samlas under regnperioden för att äta i det algrika vattnet i de nybildade sjöarna. Här finns mycket att fotografera i det torra men vackra sandlandskapet. Boende på Nata Lodge (F, L)

 • Dag 12-13 Safari i Chobe

  Vi fortsätter till Chobe National Park med sitt rika djurliv längs med Chobefloden. Den vackra parken som är stor som Uppland är känd för sitt landskap och sin ostördhet. Stora hjordar med elefanter kommer ned till floden för att dricka på kvällen. Det finns upp emot 130 000 elefanter i Botswana, vilket utgör den största populationen i Afrika. En kväll gör vi en båttur på floden för att se på krokodiler och flodhästar samt stora elefantflockar som kommer ned på kvällen för att dricka, busa och bada. Floden är dessutom ett eldorado för den fågelintresserade. Vi bor på Thebe River safaris lodge i huvudorten Kasane. (Frukost x 2,Lunch x 2)

 • Dag 14-15 Victoriafallen

  Efter att vi njutit av det rika djurlivet vid Chobefloden så lämnar vi Botswana och tar vägen in till Zimbabwe. Tullprocedurerna vid gränsstationen kan ta en stund och vi behöver här ordna med Visum om man inte gjort det hemifrån. Vi fortsätter Kazangula road vidare till staden vid vattenfallen - Victoria Falls. Här vilar vi ut på ett hotell i den lilla staden som ligger precis vid fallen och den slingrande Zambesifloden. Nästa dag bär det av till det dånande, 1 km breda och 110 meter höga vattenfallet. Vi börjar med en halv dags guidad tur längs floden genom "dimskog" till kanten av de imponerande fallen. På eftermiddagen kan de som vill, handla, åka forsränning eller prova på en helikoptertur över fallen, på egen hand. För att besöka andra sidan den långa bron över fallen samt Zambiasidan och orten Livingstone krävs inte längre visum. Obs, fallen är som mest imponerande i maj-augusti, därefter minskar vattenmängden efterhand starkt i september-november. Från Zimbabwesidan brukar man dock se en del av fallen även under torrperiod. Shearwater Explorers Village med gångavstånd till fallen (Frukost x 2)

 • Dag 16 Hemresa

  Avslutning. Transfer till flyplatsen. Flyg från Victoria Falls via Addis Abeba. (Måltider ingår på flyget)

 • Dag 17 Hemkomst

  Byte av i Addis Abeba och sedan vidare till Sverige. Hemkomst tidigt på morgonen.

  (Observera att programmet kan komma att ändras något under resans gång av olika i förväg ej kända skäl. Måltider som ingår de olika dagarna och anges här med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag, om antalet mål skiljer sig under flera dagar så anges det med t.ex. F2, L2 men M1)

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Kanottur genom Okavangodeltat med campingen på liten ö.
 • Okavango, Moremireservatet, Savuti och Chobeparkerna.
 • Mängder av storvilt, flera antiloper och djur som inte kan ses i östafrikanska parker.
 • Svenska färdledare/guide Mattias Stedt samt kunniga lokala guider.

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 18/10
Pris Från 68 900 kr
Enkelrumstillägg Enkelrum 9 500 kr.
Detaljerade priser

68 900 kr per person för del i dubbelrum.
Tillägg för Enkelrum 9500 kr (max 4 enkelrum på resan)
Observera att det även tillkommer en lokal betalning på USD 300 som betalas på plats till den lokala färdledaren. 

I priset ingår
 • Flyg Stockholm till Johannesburg och hem ifrån Victoria Falls
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • En natt på hotell i Johannesburg inkl frukost, transfer till hotell
 • Transport Johannesburg-Maun-Cobe-Vic Falls i bekväm specialbyggd safaritruck, Under safaris används en förlängd Land Cruiser (safarijeep) med vagn eller följebil 
 • Safari i Okavango, Moremireservatet och Chobeparken
 • Båttur på Chobefloden
 • Mokorotur till ö i Okavangodeltat
 • Besök vid Victoriafallen
 • Nationalparks-, inträdes- och campingavgifter
 • 13 frukostar, 11 luncher och 6 middagar
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Det tillkommer 300 USD i lokal betalning som erläggs på plats.
Inresetillstånd vid gränsen Botswana USD 30, visum Zimbabwe USD 35, ordnas vid gränsen eller hemifrån. Måltider som inte ingår i programmet. Dricks och dryck.

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Mot Botswana
Dag 2. Johannesburg - fri dag för vila eller aktiviter
Dag 3. Avfärd. Safari i Khama Rhino Sanctuary
Dag 4. Genom Kalahari till  Maun
Dag 5-6. Mokoroturer i Okavangodeltat
Dag 7-10. Moremireservatet vid Okavangodeltat
Dag 11. Makgadigadi Pans
Dag 12-13. Safari i Chobe
Dag 14-15. Victoriafallen
Dag 16. Hemresa
Dag 17. Hemkomst

Resesätt Ethiopian Airlines
Klimat

Vi reser under torrperioden då djuren koncentreras kring det vatten som finns. Vi räknar med klara och soliga dagar med temperaturer runt 30 grader. 

Resans karaktär

Vi reser i en liten grupp och genomför safarin under torrperioden i oktober. Ute i vildmarken sover vi på lodger och i större tält och maten lagas av personal på lodgerna samt av vår egen kock över öppen eld. På denna resa bor vi bekvämt och hjälps åt att packa fordon samt turas om med att ta hand om disken när vi äter ute i bushen. Det är en del av safarin. Totalt färdas vi cirka 150 mil, huvudsakligen på småvägar, och några dagar ingår lite längre transporter.
Under resan har vi förutom vår svenske färdledare, även en engelsktalande färdledare och en engelsktalande lokal guide.

Deltagarantal

Minimum 10, max 12 personer. 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »