Du bidrar till positiv påverkan på resmålet

Nationalparksavgifterna gör det möjligt att driva naturvårdsprojekt, bevaka känsliga naturområden, ta hand om skadade djur samt utbilda och anställa parkvakter som skyddar savannens utrotningshotade djur mot tjuvskyttar. Safariturismen sysselsätter dessutom lokalbefolkningen och ger viktiga inkomster till människorna i byarna på landsbygden och till Tanzanias stadskassa. Incitament ges att bevara Tanzanias unika naturmiljöer och safariturismens skyddande effekter är en mycket viktig motverkande faktor till hotet från exploatering för olika ändamål. Din resa med oss ger rekreation och minnen för livet samtidigt som ditt besök hjälper till att bevara Tanzanias djur och natur i klassiska parker i norra delen av landet som Serengeti och Ngorongoro, Tarangire, Lake Manyara och i södra delen reservat som Ruaha och Selous!

Varför skydda naturen i Tanzania?

Utan besökare uteblir många utbildande och skyddande åtgärder och Tanzanias unika naturområden och ekosystem riskerar att gå förlorade. Tanzania har stor befolkningstillväxt och ständigt behov av nya odlingsmarker. Savannerna i Tanzania hotas därför bland annat av storskaligt jordbruk men även av oljeledningar som riskerar att skära av djurens naturliga vandringsvägar och revir och ge många andra förödande konsekvenser för savannens unika ekosystem. Vid storskaligt jordbruk kan kol som bundits i mark och träd frisättas från jorden vilket ger upphov till växthusgaser när marken odlas upp och produkterna ibland också exporteras långväga. Ofta blir det också problem med erosion vilket orsakar översvämningar.

Vår lokala samarbetspartner

Våra välutbildade guiders kunskap bidrar till att göra din resa lärorik och väcka samt fördjupa ditt intresse för djur och natur. I lågsäsong och andra tider med få gäster, arbetar våra safariguider och lokala medarbetare myndigheterna frivilligt med att patrullera och vakta områdena nära nationalparkerna, det är möjligt tack vare inkomsterna från din safari.

Våra medarbetare på plats arbetar också volontärt i ett skogsreservat nära Arusha. Reservatet rymmer stor artrikedom och här finns många endemiska trädarter och växter men också primater som colobusapor, vervetapor och flera andra mindre däggdjur. I reservatet ligger dessutom den mycket viktiga sötvattenkällan som försörjer hela samhället runtomkring med färskvatten.

Vår samarbetspartner har rättvisa arbetsvillkor för alla anställda men i Tanzania är det sociala skyddsnätet svagt. Vår samarbetspartner stödjer också ett projekt för handikappade genom butiken och caféet TanzHands som säljer hantverk och serverar kaffe odlat på Kilimanjaros sluttningar.

Omtanken sträcker sig även till djur utanför savannen. Inkomsterna från din safari finansierar ett djurvårdprojekt som drivs ett par kilometer från African View Lodge där du bor den första natten på din safari. Här tar man hand om lösa hundar och katter som riskerar att smitta barn med rabies och genom donationer har man möjlighet att skydda barn mot sjukdomen genom att erbjuda familjer vaccin. 

Nyfikna frågor och utvärdering

Genom att vi på Äventyrsresor själva reser på studieresor för att kontrollera kvalitet samt har tät kontakt med våra samarbetspartners och påminner/ställer frågor om deras hållbarhetsarbete, gör vi vårt bästa för att ställa krav och påverka och utöka vårt engagemang. Vi uppmanar också våra kunder att ställa nyfikna frågor på plats om hur deras besök i Tanzania har en positiv påverkan på plats. Som resenär har du ett ansvar som våra ögon utåt. När du kommer hem från din resa får du fylla i en utvärdering med frågor kring resans kvalitet och hållbarhet, den används i vårt förbättringsarbete och förmedlas också till våra samarbetspartners.

Om flygresan till Tanzania

Koldioxidutsläppet från flygresan till Tanzania ställer vi i relation till den negativa effekten som uteblivna besök ger. Utsläppet av växthusgaser kompenseras genom investeringar i två certifierade projekt, ett som förebygger avskogning, och ett med effektiva spisar som minskar fossila utsläpp. Investeringen ingår i resans pris. Vi uppmanar också till medveten konsumtion, köp inte mer än du behöver och gör allt du kan för att minska ditt dagliga klimatavtryck.

Genom Zeromission beräknar vi hur mycket utsläpp som flygresan ger för att sedan stödja klimatprojekt för att bidra till en hållbar utveckling världen över.

En flygresa från Stockholm Arlanda till Kilimanjaro International Airport med mellanlandning i Doha t/r för 1 person ger ett ungefärligt utsläpp på 2,7 ton CO2.

Valbara utflykter och volontärarbete

Nedan är några frivilliga aktiviteter du kan göra på plats om du vill bidra extra:

  • Utflykt till skogsreservatet under din tid i Arusha för att lära dig om djur- och natur samt bidra ekonomiskt till reservatet
  • Stanna till vid TanzHands för att ta en fika eller köpa souvenirer och på så sätt stödja organisationen

Meddela din safariguide när du är på plats i Tanzania så ordnar de med dessa extraaktiviteter eller hör av dig till oss vid bokning.

Se alla våra safariresor i Tanzania