Du bidrar till positiv påverkan på resmålet

Genom att bestiga Kilimanjaro med oss ser vi till att vandringen utförs på ett ansvarsfullt och hållbart sätt för alla parter. Det är en krävande utmaning som utsätter kroppen för prövningar den inte är van vid vilket krävs kunskap och utbildning från guiderna som följer med på bestigningen. Genom intäkterna från våra resor ger vi guiderna de bästa förutsättningarna för att utföra bestigningarna med goda arbetsförhållanden, både för deras säkerhet men även för resenärernas säkerhet och upplevelse. På våra resor säkerställer vi ett positivt resultat av turismen samt fokuserar på att lyfta värdsamhället genom att arbeta för att förbättra deras försörjning och ekonomiska utveckling.

Vår samarbetspartners ser till att intäkterna från våra resor går till att ge bärarna, guiderna och staberna sjukförsäkringar, bra standard på minimumlöner, utrustning de behöver i form av kläder och bra skor, utbildning inom första hjälpen för bergsbestigningar och hantering av hög altitud med säker acklimatisering, och mer därtill.

Varför skydda naturen vid Kilimanjaro?

Mt Kilimanjaro, med sin ståtliga höjd på 5895 meter och världens högsta fristående berg, har fem olika ekosystem på väg upp till toppen med klimat från tropisk regnskog till arktisk nattkyla. För att bestiga Kilimanjaro krävs en hel del hjälpande händer från bärare, guider, kockar och staber. Många av dessa har bestigit berget hundratals gånger och försörjer sig genom denna sysselsättning. Vissa arrangörer som anordnar bestigningar till Kilimanjaro har inte i åtanke vilken fysisk utmaning det är för de lokala bärarna, vilket kan leda till att det blir en skadlig aktivitet för arbetarna och ohållbara arbetsförhållanden. Restriktioner kring hur många kilo en bärare får ha, minimumlöner, försäkringar, lediga dagar, utbildningar inom säkerhet, miljö och språk är alla viktiga parametrar för att kunna utföra detta arbeta på ett hållbart sätt. Utan dessa restriktioner och hållbara arbetsförhållanden riskerar bärarna att skada sig rejält, i vissa fall kan det till och med bli invalida, vilket leder till att det inte längre kan försörja sig själva eller sin familj.

Utan besökande turister står de lokala samhällena runt Kilimanjaro inför arbetslöshet. Inte bara för bärarna och guiderna, utan även de lokala restaurangerna och butikerna som ligger i närområdet som försörjer sig på att turister besöker dem.

Vår lokala samarbetspartner

Vår samarbetspartner Zara Charity är en ideell organisation som ständigt arbetar med att förbättra samhällets hållbara utveckling från våra turistaktiviteter. Det fokuserar på en hållbarhet för turistnäringen med målet att förbättra värdsamhällets försörjning och underprivilegierade människor genom att hjälpa dem med grundläggande behov som tak över huvudet, utbildning, mat och kläder.

Varje år anordnar Zara Charity en volontärvandring till Kilimanjaro där bärare, guider, staber, sponsorer och lokalbefolkningen tillsammans vandrar uppför Mt Kilimanjaro med målet att plocka upp skräp och annat oönskat material från berget. Effekterna av detta projekt har varit väldigt framgångsrika och lockar miljöaktivister från hela världen som också vill gå med i denna volontärvandring för att städa och bevara berget, både nu och för framtiden.

Organisationen har bland annat även startat ett förskoleprojekt för maasaibarn, ett trädplanteringsprojekt i Pasua och en Maasai kvinnogrupp med syfte att stödja maasaikvinnor som lever under förtryck, exploatering och underkastelse av kvinnor i deras samhälle. De stödjer även flera barnhem och en organisation vid namn MKPS som arbetar för att förbättra bärarnas arbetsförhållanden.

Nyfikna frågor och utvärderingar

Genom att vi på Äventyrsresor själva reser på studieresor för att kontrollera kvalitet samt har tät kontakt med våra samarbetspartners då vi påminner/ställer frågor om deras hållbarbetsarbete gör vi vårt bästa för att ställa krav och påverka och utöka vårt engagemang. Vi uppmanar också våra kunder att ställa nyfikna frågor på plats om hur deras besök vid Kilimanjaro har en positiv påverkan. Som resenär har du ett ansvar som våra ögon utåt. När du kommer hem från din resa får du fylla i en utvärdering med frågor kring resans kvalitet och hållbarhet, den används i vårt förbättringsarbete och förmedlas också till vår samarbetspartner.

Om flygresan till Kilimanjaro

Koldioxidutsläppet från flygresan till Kilimanjaro ställer vi i relation till den negativa effekten som uteblivna besök ger. Utsläppet av växthusgaser kompenseras genom investeringar i två certifierade projekt, ett som förebygger avskogning, och ett med effektiva spisar som minskar fossila utsläpp. Investeringen ingår i resans pris. Vi uppmanar också till medveten konsumtion, köp inte mer än du behöver och gör allt du kan för att minska ditt dagliga klimatavtryck.

Genom Zeromission beräknar vi hur mycket utsläpp som flygresan ger för att sedan stödja klimatprojekt för att bidra till en hållbar utveckling världen över.

En flygresa från Stockholm Arlanda till Kilimanjaro med mellanlandning i Addis Abeba t/r för 1 person ger ett ungefärligt utsläpp på 2,9 ton CO2.

Vad kan du som enskild resenär göra?

Som individuell resenär finns det flera saker du kan göra för att påverka positivt på destinationen. Det viktigaste är att agera på ett respektfullt sätt, både mot djur, natur och de lokala samhällena. Se till att inte lämna skräp efter dig och lämna så lite spår efter dig som du kan. Vill du göra det lilla extra kan du även hjälpa till genom att plocka upp skräp du ser som andra möjligtvis lämnat efter sig under sin bestigning av Kilimanjaro.

Det hjälper även om du engagerar dig när du är på plats, var nyfiken och ställ frågor som kan väcka intressanta tankar. Du kan även läsa på innan om hur din resa påverkar de lokala samhällena och hur du kan hjälpa till ekonomiskt för att stödja lokala entreprenörer.

Valbara utflykter och volontärarbete

  • Volontärarbeta tillsammans Zara Charity där man kan hjälpa till på barncenter eller andra miljöprojekt.
  • Besök lokala byar och handla souvenirer samt ät den lokala maten.
  • Om möjligt, donera och stödja organisationer som arbetar med att förbättra och utveckla livskvalitén för lokalborna.
     

Se alla våra resor till Kilimanjaro