Du bidrar till positiv påverkan på resmålet

(Vad är lösningen - hur kan turismen bidra positivt på resmålet)

 

Varför skydda naturen i Sydafrika?

(Vad är problemet - generellt om resmålet)

 

Vår lokala samarbetspartner

(Vad gör vår samarbetspartner - utöver att organisera resan på plats)

 

Du är en länk i kedjan

Genom att vi på Äventyrsresor själva reser på studieresor för att kontrollera kvalitet samt har tät kontakt med våra samarbetspartners då vi påminner/ställer frågor om deras hållbarbetsarbete gör vi vårt bästa för att ställa krav och påverka och utöka vårt engagemang. Vi uppmanar också våra kunder att ställa nyfikna frågor på plats om hur deras besök i Sydafrika har en positiv påverkan. Som resenär har du ett ansvar som våra ögon utåt. När du kommer hem från din resa får du fylla i en utvärdering med frågor kring resans kvalitet och hållbarhet, den används i vårt förbättringsarbete och förmedlas också till vår samarbetspartner.

Om flygresan 

Koldioxidutsläppet från flygresan till Sydafrika ställer vi i relation till den negativa effekten som uteblivna besök ger. Utsläppet av växthusgaser kompenseras genom trädplantering och ingår i resans pris. Vi uppmanar också till medveten konsumtion, köp inte mer än du behöver och gör allt du kan för att minska ditt dagliga klimatavtryck.

Genom Zeromission beräknar vi hur mycket utsläpp som flygresan ger för att sedan stödja klimatprojekt för att bidra till en hållbar utveckling världen över.

En flygresa från Stockholm Arlanda till Johannesburg med mellanlandning i Amsterdam t/r för 1 person ger ett ungefärligt utsläpp på 3,4 ton CO2.

Valbara utflykter och volontärarbete

(Vad kan du göra på plats om du vill bidra extra (frivilligt/volontärt)

  •  

 

Se alla våra resor till Sydafrika

**********

SUNWAY SAFARIS


SOS - Save the Sausage trees

Mokoro är det traditionella transportmedlet för folket i Okavangodeltat i Botswana. För äventyrssökaren är kärnan i hela Okavango-upplevelsen att sakta glida fram genom deltat i en mokoro med en lokal guide. Den tar sig tyst fram genom vattnet medan du utforskar labyrinten av grunda vattendrag, spanar efter vilda djur och förundras över fågellivet.

Men bakom denna fridfulla upplevelse finns en oroande miljöpåverkan. Med ökningen av turismen till Botswana under de senaste 20 åren har antalet ”mokoroförare” som tjänar sitt uppehälle från turismen ökat. Detta har varit till nytta för de samhällen som lever inom Okavangodeltat och 2009 beräknades det finnas över 2000 mokoros i Okavangoregionen. Varje mokoro skärs till från ett enda moget Kigelia Africanaträd (Korvträd). Roten till problemet är att en mokoro tillverkad av trä varar kanske bara 5 år innan den ruttnar och faller isär. För att bygga nya måste ungefär 400 träd fällas varje år och det finns helt enkelt inte tillräckligt med träd för att upprätthålla detta.

 

De lokala samhällena i Okavango är medvetna om problemet - till stor del eftersom de nu kämpar för att hitta träd stora nog för mokoros. Varje år har vi sett mindre nya mokoros (vilket innebär att yngre träd skärs ner) och gamla mokoros används bortom deras egentliga överlevnad (vilket innebär läckor och flera plastfläckar). Samhället har enats om att sluta skörda träd i Ditsipiområdet och köper därför mokoros i trä från andra delar av deltat.

 

Lösningen

I Okavango är det inte hållbart att hugga ner så många träd varje år för att bygga nya mokoros i trä. Lösningen på denna miljöfråga är att använda mokoros tillverkade av glasfiber. Sunway har rådgjort med samhället och de har kommit överens om att om en förare köper en mokoro i glasfiber så betalar chauffören 50% av kostnaden och Sunway står för resterande 50%.

 

HUR DU KAN HJÄLPA? Sunway har, genom sitt Planet Okavango som organiserar resorna i Botswana, inrättat en fond för att hjälpa förare att köpa mokoros tillverkade av glasfiber och på så sätt hjälpa till att skydda sin naturliga miljö. Genom donationer till fonden kan vi bidra. Detta är ett ansvarsfullt initiativ för hållbar turism från Sunway – och de uppmanar sina resenärer att hjälpa till att bevara denna fantastiska plats!

 

PEN ORGANISATION

Varje år kör Sunway Safari ett antal safaris för utsatta barn, till nationalparkerna i Sydafrika. Målet med dessa turer är att höja de unga vuxnas medvetenhet och grundläggande förståelse och respekt för den naturliga miljön. Man vill också visa dem framtidsutsikterna för sysselsättning inom turistnäringen. Sunway samarbetar med PEN Organisation.

 

PEN drömmer om att förändra och hela samhällena och vårda samhörigheten. Även på Sunway fokuserar man på ungdomar i Sydafrika. Det hängivna team som arbetar på PEN arbetar med hela samhället vilket omfattar barn, tonåringar, äldre, föräldrar, studenter, hemlösa, sexarbetare, narkomaner och varje person som korsar deras väg. Deras arbete omfattar utbildning och tillgång till teknik, hälsa och känslomässigt välbefinnande, samhällsstöd och medborgarrättigheter, företagscoaching och kompetensutveckling, kreativ konst, musik och rekreation samt stöd kring bostäder. Se  www.pen.org.za  I detta skede täcker Sunway alla kostnader för dessa resor. Den som vill kan bidra till dessa resor genom donationer.