Landinformation om Uganda

  • Huvudstad: Kampala (ca 1,6-1,8 miljoner invånare)
  • Folkmängd: Ca 41 miljoner
  • Yta: 241 551 km2 (ungefär hälften så stort som Sverige)
  • Angränsande länder: Demokratiska Republiken Kongo, Sydsudan, Kenya, Tanzania och Rwanda. 
  • Språk: Engelska är det officiella språket, därutöver talas ett 40-tal lokala och regionala språk i landet, varav de två största är luganda och swahili.
  • Religion: Klar majoritet av kristna (flest katoliker), minoriteter av muslimer, hinduer, utövare av traditionella afrikanska religioner.
  • Valuta: Ugandiska Shilling (UGX), omräkningskurs för 1,00 SEK = 380 UGX (april 2020)

Bästa tiden att besöka Uganda?

 

Klimat

 

Tidsskillnad 

Lokal tid i Uganda är +2 timmar under vår vintertid och + 1 timme sommartid.

Valuta & reskassa

Valutan i Uganda heter Uganda shilling. Eftersom UGS inte får föras ut ur eller in ur landet, måste reskassan medföras i form av US-dollar eller Euro. Resecheckar är mycket svåra att få inlösta. Därför är det lättare att medföra kontanter i dollar, delvis i små valörer (gärna 5 dollarsedlar) eftersom det sällan finns växel ute i landet. Kreditkort är sällan användbara i Uganda MEN fungerar på i stort sett alla lodger/guesthouses vi använder. På plats kan ni sedan växla en del av era USD till UGS. Det är lättare att handla med UGS när det gäller småsaker, drycker, dricks etc.
Växla gärna medan du väntar på din väska i ankomsthallen.
Obs! Be växlingskontoret i Sverige om ”färska” sedlar, inte äldre än 5 år. Det händer att växlingskursen är sämre på sedlar som ser slitna ut, eller att man inte alls tar emot äldre sedlar!
Det finns ATM-maskiner för uttag av UGS i Entebbe, som brukar fungera.
Prisexempel: öl 5-7000UGS/ ca 15–20 kr, Läsk 2 - 3000UGS/ ca 7-10 kr, Vatten 2500UGS ca 5 kr, Ett glas vin ca 10-15000 UGS ca 20-30 kr.
För dagsaktuella växelkurser hänvisar vi till www.forex.se

Dricks

Om chaufförer och övrig personal gör ett bra jobb brukar de få dricks. Till chaufförerna är det vanligt att man betalar dricks motsvarande cirka 5–8 USD per person och dag om man är nöjd. Har du fått extra bra service går det förstås bra att betala lite mer. Chauffören brukar även fungera som guide under stora delar av resan. Under vissa av utfärderna har man även lokala specialistguider. En guide i Bwindi eller Kibale brukar få ca 10–20 USD. Guider under båtturer brukar få ca 5–10 USD.
I Bwindi kan man ta hjälp (rekommenderas verkligen) av en bärare(porter) som hjälper och stöttar under vandringen. Dessa brukar få ca 20 USD.
Vid restaurangbesök bör inte dricksen vara mer än 10 % av priset, väskbärare kan man ge motsvarande 1 USD per gång, och man kan ge ungefär 23 USD per dygn för rumsservice. Alla boenden har dricksbox där man kan lägga dricks vid utcheckning.
Räkna med ca 100–150 USD i dricks under en 10-dagars resa.

Visum & pass 

Alla personer som har för avsikt att komma till Uganda för turism är skyldiga att ansöka och få ett visum online. Ansökan ska fyllas på följande länk: https://visas.immigration.go.ug/ Pris för närvarande: USD 50
Olika handlingar (digitala kopior) att bifoga vid ansökan om visum:
Ordinary single entry Visa (90 dagar)
- kopia av ditt pass, de två sidor som visar dina personuppgifter
- kopia av foto på dig, passfotostorlek
- kopia av ditt vaccinationskort där din vaccination av Gula febern framgår
Vid ankomst till landet visar man upp sin bekräftelse (måste skrivas ut och visas upp. Digital kopia på mobilen godtas ej) på att man fått visum digitalt och får sedan Visumet inklistrat i passet.
För mer information om visum se www.visumdirekt.se Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter beräknad hemresa. Vi behöver vid bokning en digital passkopia för att få gorillabesökstillstånd.

Vaccinationer

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot gulsot och malariaprofylax och till Uganda krävs vaccination mot Gula febern. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att ta reda på vad som krävs för ditt resmål. Läs mer på www.vaccinationsguiden.se
Insekter är ett betydligt värre plågoris i Sverige än i Afrika, men ta med ett mygg¬stift eftersom undvikandet av myggbett är ett sätt att minska risken för malaria.
Var mycket noga med att ta med gula kortet för att kunna intyga att du har gulafebervaccination. 

Transport

Under hela resan så färdas man i Jeep. 

Telefon & internet

Man har normalt täckning under större delen av resan. WIFI finns på de flesta lodger/hotell i gemensamhetsutrymmena. Hastigheten kan det vara lite si och så med.

Elektricitet 

Elektriciteten är 220–240 volt, uttagen av brittisk modell med 3 pinnar och där hålen är fyrkantiga. Ibland kan en adapter lånas på hotellen, men vill du vara säker på att ha tillgång till ström är det säkrast att ha med egen adapter. På lodgerna finns normalt ström några timmar varje kväll och man kan därför få batterier laddade på rummet.
Många av bilarna/jeeparna man reser i har även laddningsmöjligheter.


För dig som vill ha mer information rekommenderar vi http://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/