Äventyrsresor stödjer naturvårdsprojekt

Ett starkt engageför miljö- och naturvård känns naturligt för alla som fått förmånen att besöka storslagen och orörd vildmark. Vi stödjer många olika lokala projekt som ger positiv påverkan på resmålet. Det kan vara allt ifrån naturvårdsprojekt till initiativ som bidrar till långsiktig försörjning av lokalbefolkningen på platserna vi besöker. Längre ner kan du läsa om några av projekten vi stödjer.

Klimatkompensera med oss

Vi klimatkompenserar för våra egna flygresor samt för våra färdledares flygresor. Klimatkompensationen sker genom energiprojekt och trädplantering som reducerar koldioxid i atmosfären. Projekten ger utöver klimatnyttan även ekologiska mervärden och långsiktig positiv utveckling för lokalbefolkningen på platserna vi besöker.  Vi hoppas att du också vill klimatkompensera för din flygresa. Tillsammans kan vi hjälpas åt att bidra till en hållbar utveckling av resandet. 
Läs mer om att klimatkompensera » 

Naturvård i Ruaha nationalpark i Tanzania

Större skyddad yta på Tanzanias savanner och barnby för aidsdrabbade 
Vår lokala arrangör i Ruaha Nationalpark - Familjen Fox - har under decennier arbetat för parkens utvidgning till att bli landets största nationalpark (ca 200 kvadratmil). När du besöker Ruaha, Mikumi och Selous med Äventyrsresor ger du dem förutsättningar att fortsätta med sitt viktiga arbete. Familjen Fox är även involverade i ett flertal andra naturvårdsprojekt över hela Tanzania. Sedan starten år 2005 har de gått från att hjälpa den lokala grundskolan till att driva en skola och barnby för aidsdrabbade och föräldralösa barn till att bygga apotek i avlägsna områden allt med stöd från resenärer som besöker deras safarilodger.

Naturvård och hållbart resande på Galapagos

Bevara djurlivet på Galapagosöarna
Genom ditt besök bidrar du till att stödja och bevara det unika djurlivet på Galapagos. Öarna hotas långsiktigt av industrifiske och markexploatering men är även akut hotade av introducerade och förvildade djurarter som konkurrerar ut den ursprungliga faunan och floran. Inträdesavgiften till nationalparken används för att bevara öarnas natur och till att driva Charles Darwin Research Centre där man arbetar med att bevara de mest sällsynta djuren. Det hittills mest framgångsrika projektet är uppfödning och återintroduktion av jättesköldpaddor och landleguaner. Här bedrivs även forskning och viktigt utbildning av lokalbefolkningen om öarnas känsliga natur.

Naturvård i Costa Rica

Över 25 % av landets yta skyddat i Costa Rica
Costa Rica sägs ha världens starkaste naturvårdslagar och det märks när man besöker landet. Här ses naturen som en resurs. Vi bor på miljöanpassade lodger som många gånger driver egna naturvårdsprojekt. Ett av alla många exempel är det privata reservatet Lapa Rios vars naturskyddområde finansieras genom de gäster som bor här. Om du bor här stöttar du genom Äventyrsresor även The Wildcat Conservation Projekt som hjälper forskare att studera de kattdjur som rör sig genom regnskogen på Osahalvön. Över 25 % av Costa Ricas yta är skyddat som nationalpark och reservat och genom att besöka dem bidrar vi också till att de finns kvar i framtiden.

Barnhem vid foten av Kilimanjaro

Vi stödjer Zara Charitys barnhem utanför Moshi
Genom din resa till Kilimanjaro stödjer du Zara Charitys barnhem utanför Moshi. Här ges 50 gatubarn mellan 4- 17 år kläder, mat och utbldning. Zara Charity drivs av Äventyrsresors lokala samarbetspartner och genom att stödja dem hoppas vi att barn ska få en chans i livet att förverkliga sina drömmar och vara barn. Under din resa kan du besöka barnhemmet, som tacksamt tar emot kläder, ryggsäckar och skolmaterial. Vår samarbetspartner anställer endast bärare, guider och hotellpersonal från Moshi med omnejd och utbildar dem i allt från säkerhet till ekonomi. Detta gör att all inkomst stannar i landet och gynnar lokalbefolkningen vid Kilimanjaro. 

Naturvård och trädplantering på Borneo

Miljöcertifiering i Borneos regnskogar
Vår arrangör på Borneo har vunnit ett flertal utmärkelser för sitt arbete med olika naturvårdsprojekt; trädplantering och vattenförsörjning för att nämna några. När du reser med oss bidrar du till att skydda regnskogen på Borneo. Vårt boende på Sukau Rain Forest Lodge i känsliga Kinabatangan är miljöcertifierat. Uppvärmning sker med solfångare och när vi närmar oss känsliga djur använder vi elmotorer i båtarna.

Hållbart resande i Vietnam

Resan i Vietnam gynnar lokalbefolkningen
Under vår resa i norra Vietnam bor vi hemma hos familjer och delar deras vardag. Vi handlar råvaror på den lokala marknaden och får ta del av familjens egen trädgård med kryddor och grönsaker. I de byar vi vistas i så är det inte alla familjer som har möjlighet att ta emot övernattande gäster. Så man hjälps åt att sköta logistiken för gästerna. En familj ansvarar för att hämta våra väskor på sin traktor, en sköter de cyklar vi använder, en annan packar vår lunchpicnic. Denna resa är en av våra pionjärresor i hållbarhet. Enkelt men ändå så effektivt.

Miljövård och återvinning i Nepal

Återvinningsationer längst Everestleden
Tack vare initiativ från vår lokala samarbetspartner Peak Promotion i Nepal är de första permanenta återvinningstationerna nu i bruk längst Everestleden. En miljövänlig förbränningsugn för sopor har också byggts i Namche Bazaar. När du deltar i våra vandringsresor i Nepal bidrar du därför till finansiering av en hållbar och långtsiktig utveckling för miljön i området kring Mt Everest.
Läs mer på savingmounteverest.org

Naturvård i Indien

Hållbart resande i Indien
Vi stöjder organisationen Tour Operators For Tigers (TOFT) arbete för att bevara de naturliga markerna för indiens tigrar. TOFT verkar aktivt på plats i Indiens nationalparker för tigrarnas överlevnad. Att besöka de stora tigerreservaten är bästa garantin för att speciellt tigern men även det övriga djurlivet ska bestå i framtiden. Dessutom ger besöket arbetstillfällen åt lokalbefolkningen vilket minskar risken för att parkerna ska exploateras för andra ändamål. Läs mer på toftigers.org

Samarbete med ZeroMission

Klimatkompensation genom ZeroMission
Äventyrsresor vill på alla sätt bidra till en hållbar utveckling av resandet. Flygresor medför en negativ klimatpåverkan och vi rekommenderar därför våra resenärer att klimatkompensera för flygresan. Vi samarbetar med företaget ZeroMission för klimatkompensation. På flera av våra resor har du möjlighet att besöka ZeroMissions klimatprojekt. Projekten reducerar koldioxidutsläpp i atmosfären genom trädplantering och energieffektivisering. Utmärkande för projekten är att de har stark förankring hos lokala samhällen och fokus på människor. Läs mer på zeromission.se

Medlemskap i AECO

Hållbart resande i Arktis
Äventyrsresor är aktiv medlem i AECO - Association of Arctic Expedition Cruise Operators - en internationell organisation för researrangörer verksamma i Arktis. Som medlemmar i AECO följer vi organisationens strikta riktlinjer för en hållbar och säker turism på Svalbard och Grönland. Läs mer på aeco.no

Medlemskap i ATTA

Adventure Travel Trade Association
Äventyrsresor är medlemmar i Adventure Travel Trade Association (ATTA). Organisationen grundades 1990 och har mer än 900 medlemmar i 80 länder världen över. I nätverket finns kompetens inom forskning, utbildning och lång erfarenhet av arbete inom hållbar turism. Bland medlemmarna finns researrangörer, turistbyråer, välgörenhetsorganisationer och hotell med alla med samma fokus - hållbar utveckling av upplevelse turism. Läs mer på adventuretravel.biz

Medlemskap i IAATO

Hållbart resande på Antartkis
Äventyrsresor är aktiv medlem i IAATO, International Association of Antartica Tour Operators. Antarktis unika flora och rikliga fauna i de ständiga föränderliga islandskapet kräver restriktioner för att bevaras. IAATOs medlemmar har tillsammans satt upp tydliga riktlinjer för ett hållbart och ansvarsfullt resande på Antarktis. Våra kryssningar till Antarktis följer IAATOs standard för hållbar turism. Läs mer på iaato.org