Staffan Ulfstrand

Professor i zooekologi och författare som brinner för Afrikas djurliv
Staffan Ulfstrand är professor i zooekologi, författare och välkänd expert på Afrikas savanner och djurliv. Staffan besökte Afrika första gången 1958 och har sedan dess gjort ett stort antal resor till östra och södra Afrika, bland annat som reseledare för Äventyrsresor. Före pensionen var Staffan professor i zooekologi, först i Lund och sedan i Uppsala. Staffan är även författare till flera böcker om djurlivet i Östafrika som ”Savannliv” och "Elefantens vita betar”, och är även känd från program i Sveriges Radio och TV.

Isak Isaksson

Biolog från Svenska Naturskyddsföreningen. Hängiven fågelskådare
Isak har lett naturrundresor i 20 år och arbetar till vardags på Svenska Naturskyddsföreningen. Han har författat och fotograferat till ett halvdussin böcker och är en flitigt anlitad föredragshållare. Han är expert på djur, fåglar och tropisk ekologi, och leder våra resor till Costa Rica, Amazonas och Galapagos.

Erika Kreitz

Kajakpaddlande sjuksköterska med passion för natur
Erika är till vardags sjuksköterska, med många års erfarenhet av bl.a. akutsjukvård. Hon har vid ett flertal tillfällen bestigit Kilimanjaro, både på egen hand och som färdledare samt rest i Nepal och vandrat till Everest Base Camp. Under sommaren leder Erika paddlingsturer i Stockholm skärgård.

Anders Bjärvall

Rovdjursexpert och fil.dr. i zoologi
Anders Bjärvall är fil.dr. i zoologi och har hållit hundratals föredrag om rovdjur. Han är en välkänd rovdjursexpert som har arbetat 30 år på Naturvårdsverket. Dessutom är han också flitigt anlitad av radio och TV och färdledare på våra resor till Finland, Malawi och Tanzania. Anders har bott i Tanzania och lett många safaris för Äventyrsresor till nationalparkerna Ruaha, Mikumi och Selous. I januari 2015 kom Anders ut med boken”Åter till savannen – på safari i östra Afrika”.

Magnus Elander

Fotograf och författare med passion för Arktis
Magnus är fotograf och författare. Han har deltagit i över 40 expeditioner till Arktis under mer än 30 års tid, flera gånger som reseledare för Äventyrsresor. Magnus bilder har publicerats i bland annat National Geographic Magazine och han har skrivit och varit medförfattare till åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur. Magnus är även en av grundarna bakom Rovdjurscentret De 5 Stora.

Anders Elmfors

Mycket berest biolog och lärare som älskar djur och natur
Anders Elmfors är biolog och lärare, men sedan några år oftast på resande fot som färdledare. Han har lett ett stort antal kryssningar till Galapagos och många andra håll i världen. Hans omfattande kunskap om djur och natur, och stora erfarenhet av områdena vi besöker gör honom till en av våra mest uppskattade färdledare. Han lägger stor vikt vid att alla deltagare ska få sina förväntningar på resan uppfyllda. Det kan handla om anpassning av programmet så att det blir mer tid för naturvandringar, snorkling, fågelskådning eller kanske en öl med lokalbefolkningen.

Anders Haglund

Biolog och ornitolog med lång färdledarerfarenhet världen över
Anders Haglund är biolog och en av Sveriges mest namnkunniga ornitologer. En mycket erfaren, kunnig och uppskattad färdledare som på ett lättfattligt och initierat sätt kan berätta om geologi, växt- och djurliv. Stor erfarenhet av resor till Costa Rica, Galapagos, Indien, Kamtjatka, Pantanal och Antarktis. Leder resan till Costa Rica 28 januari.

Stefan Jonsson

Kattdjursexpert med lång erfarenhet av djurvårdsprojekt med Asiatiskt lejon
Stefan Jonsson är en ledande expert på stora kattdjur och har varit med och fött upp både tigrar och leoparder. Han var koordinator för bevarandeprojektet för Asiatiskt lejon i Europa. Stefan är färdledare på våra tigersafaris. Han har vid upprepade tillfällen besökt flera av de olika reservaten vi besöker på resan till Indien, och känner dem därför väl.

Ulf Gärdenfors

Professor i naturvårdsbiologi med en passion för Galapagos
Ulf är professor i naturvårdsbiologi, och vetenskaplig ledare vid ArtDatabanken. Han är även chef för program taxonomi vid ArtDatabanken samt föreståndare för Svenska LifeWatch. Ulf är färdledare på våra resor till Galapagos.

Tomas Carlberg

Biolog och journalist med specialintresse för fåglar och däggdjur
Tomas Carlberg är biolog och journalist med fåglar, däggdjur och fjärilar som specialintresse. Arbetar sedan 13 år på ArtDatabanken i Uppsala, bl.a som redaktör och artexpert på Nationalnyckeln samt chefredaktör för tidskriften Fauna och Flora. Har speciellt intresse för folkbildning och har publicerat åtskilliga naturreportage. Är även en hängiven fotograf. Har flera års erfarenhet som färdledare till bl.a. Ecuador & Galapagos, Borneo, Tanzania, Nepal och Papua Nya Guinea och Uganda.

Helena Strömberg

Doktor i ekologi och marinbiologi leder våra resor till Galapagos
Helena Strömberg är doktor i ekologi och marin biologi och har forskat på korallrevens ekologi. Hon jobbar med havsundersökningar där både biologi, geologi och oceanografi undersöks. Hennes kunskap sträcker sig inte bara till de marina ekosystemen utan hon har även stor erfarenhet av djur och natur i tropiska regnskogar, savanner, bergstrakter samt öars speciella ekosystem. Hon har bott och lett resor i flera världsdelar däribland till Galapagos och Amazonas flera gånger.

Malin Engström

Fil.kand i Folkhälsovetenskap, med passion för Sydafrika
Malin Engström har under många år arbetat i resebranschen och hunnit med att besöka de sju kontinenterna. Hon har dessutom en fil.kand. i Folkhälsovetenskap och har sedan åtta år coachat såväl elitmotionärer som ”kom-i-gångare” för bl a Försvarsmakten. För att dela med sig av de fantastiska erfarenheter och upplevelser hon samlat på sig under åren i Sydafrika, är Malin numera reseproducent och färdledare för vår resa till Sydafrika.

Hasse Berglund

Biolog med flora och fauna som specialitet, arbetar för att öka kunskapen om ekoturism
Hasse Berglund, biolog med både flora och fauna som specialitet. Hasse har arbetat internationellt på Världsnaturfonden WWF i flera år, och arbetar idag på Naturvårdsverket. Han har lett många resor till både Afrika, Asien och Latinamerika. Hasse har besökt Seychellerna och har även mycket goda kunskaper om dess djur, fåglar och växter. Han har lett resor sedan 1979, och arbetar för att eko- och naturturismen ska öka, och vara ett sätt att möjliggöra satsningar på att skydda viktiga naturområden.

Gustaf Strömberg

Med passion för Tanzanias djur
Gustaf är biolog och erfaren färdledare. Han har regelbundet besökt Östafrika sedan sex års ålder och bor nu i Tanzania sedan fem år. Han har stor passion för Tanzanias djur, fåglar och natur och har lett expeditioner till många olika delar av Östafrika och talar Swahili flytande. Gustaf har rest i många olika delar av världen men Östafrika är där hjärtat hör hemma.

Håkan Pohlstrand

Med hjärtat i Etiopien
Håkan Pohlstrand leder vår resa i Etiopien. Han känner landets natur, kultur och historia mycket väl och kan berätta för oss om allt från drottningen av Saba till dagens moderna Etiopien. Håkan är en ledande expert på landets djur- och fågelliv och har bott här en stor del av sitt liv. Han talar även några av landets olika språk.

Lars-Åke Janzon

Folkbildare och författare med djur och växter som specialitet
Lars-Åke Janzon är doktor i zoologi och tidigare jourhavande biolog och djurexpert på Naturhistoriska riksmuseet, samt deltar ofta som djurexpert i TV och radio. Han har även skrivit faktaböcker om djur och växter samt många populärvetenskapliga artiklar i olika tidskrifter. Lars-Åke har studerat djur i Indien och känner "Djungelbokens djurvärld" och de storslagna nationalparkerna väl. Han har även besökt bergsgorillorna och schimpanserna och övriga apor, djur och fåglar i Uganda.

Stephen Manktelow

Biolog leder våra resor till Galapagos
Stephen Manktelow är biolog och arbetar just nu som taxonom vid ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han har stor erfarenhet av att arbeta och resa i tropiska länder. Han har arbetat som botanist vid inventeringsprojekt i regnskogar i Tanzania och arbetat taxonomiskt med tropiska växter vid Stockholms Universitet. Han har stor kunskap om de flesta tropiska ekosystem. Hans har fälterfarenhet av tropiska miljöer från Asien, Afrika och Sydamerika. Han har lett resor till många länder runt Medelhavet och även till tropikerna.

John Kvarnbäck

John Kvarnbäck är svensk biolog, bosatt i Caracas i Venezuela. John är även ornitolog och har stor erfarenhet av resor runt om i Sydamerika.

Åsa Backevall

Svensk biolog bosatt i Ecuador
Åsa Backevall, svensk biolog bosatt i Ecuador sedan lång tid tillbaka. Mycket erfaren färdledare som besökt Galapagosöarna ett stort antal gånger. Specialiserad på botanik.

Johanna Strömvall

Engagerad safariguide och expert på savannen
Vår färdledare Johanna har stora kunskaper om savannen och har arbetat med safariturism i många år, som färdledare, safariguide och även som safaricampmanager. Under sex års tid har hon även drivit exklusiva ekolodger tillsammans med sin man. Under dessa år bodde hon även på mycket avlägsna platser i Massajland, upplevelser som gett stor kunskap och insikt i massajernas kultur och dagliga liv. Johanna har ett stort intresse för bevarande av savannens flora, fauna och fotografering. Hon har även engagerat sig i kampen mot den illegala elfenbenshandeln.

Paul M. Grahn

Tibetexpert och lärare
Paul besökte Tibet första gången redan 1986 och har sedan dess lett många resor för Kinaresor till Tibet och övriga delar av Kina, men också till Nepal, Bhutan och Indien. Han har gjort pilgrimsvandringen runt Kailash tre gånger och har stor erfarenhet från vandring även i andra delar av Tibet. Tidigare lärare i estetiska ämnen i Umeå men nu bosatt i Helsingborg. Mycket kunnig i Tibets historia, kultur och utveckling.

Mattias Stedt

Safariguide och fotograf med passion för Afrika
Mattias har gedigen fälterfarenhet av Afrika sedan barnsben. Han är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Genom ett liv fyllt av resor har Mattias arbetat i Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och andra afrikanska länder som bl.a. safariguide, naturfotograf och jaktguide. Han kan berätta mycket om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Mattias har även stor kunskap om Östafrikas lokala kulturer och förstår Swahili. Med sin öppna och entusiastiska personlighet delar han med sig av sin erfarenhet och kunskap.

Jesús Reina Carvajal

Jesús är född och uppvuxen på Kuba där föräldrar och yngre syster fortfarande bor kvar. Under uppväxten fick Jesús ofta följa med sin pappa, som jobbade som lastbilschaufför runt om i landet. Det var då han fick sitt stora intresse för naturen och senare också för fotografering (de flesta bilderna här är hans). I tjugoårsåldern reste han till Sovjet för att studera innan han som 23-åring kom till Sverige 1992. I idag jobbar Jesús som systemutvecklare i Stockholm men reser tillbaka till Kuba varje år för att besöka familj och vänner. Han passar då även på att träffa människor som jobbar med naturvård för att få utlopp för sina stora intressen.

Magnus Pihl

Magnus Pihl har varit bosatt i Sydostasien i över 25 år med Bali i Indonesien som hem de sista 22 åren. Han har lett resor till Borneo och Indonesien under dessa år, men leder även resor till Alaska, Östafrika, Australien och Nya Zealand. "Det är mitt stora intresse för naturen och glädjen att få leda och visa upp detta för mina medresenärer som driver och motiverar mig" säger Magnus.

Allan Carlson

Allan Carlson som är naturvårdsbiolog och uppvuxen i Östafrika har mycket djupa kunskaper om regionens djur och natur. Allan har i över 40 år arbetat för bl.a. WWF, med forskning och naturvårdsfrågor i regionen. Han har lett expeditioner till några av Afrikas mest otillgängliga vildmarker och brinner för att skydda dess unika djurliv samt har ägnat sig åt kampen mot tjuvjakt på elefanter och noshörningar. Med sina stora kunskaper om Afrikas savanner, anser han att Selous med sin rikedom på stora däggdjur och vackra natur, är en av de mest spännande vildmarkerna när man vill uppleva en Afrikansk Safari.

Sara Andersson

Sara ser Uganda som sitt andra hem och har sedan 2011 årligen rest i Östafrika i framförallt Uganda, Rwanda och Tanzania. Hon har i perioder även bott i Uganda och har besökt gorillorna och de flesta av Ugandas nationalparker vid flera olika tillfällen. Därigenom har hon skaffat sig en god kännedom om Ugandas olika kulturer, sedvänjor och geografi. Sara är socialarbetare i grunden, men har genom sina resor utvecklat en stor passion för turism i Östafrika och brinner för att få visa den för oss andra besökare.

Paul Tamwenya

Paul är en av Ugandas mest erfarna safariguider och dessutom en mycket kunnig ornitolog. Han har en djup passion för att få visa det bästa av de karismatiska djuren och fågellivet på varje safari. Paul är både arrangör och expeditionsledare för resan. Han är född i östra Uganda nära Mount Elgon National Park. Sedan barnsben följde han sin farfar som jagade fåglar och mindre djur samt lärde sig allt om naturen. Paul är en erfaren ornitolog och safariguide med omfattande utbildning med både fältstudier och teoretisk kunskap, och idag utbildar han själv även guider i sin tur.

Hans vision är att få alla intresserade genom spännande upplevelser, oavsett förutsättningar och förkunskap. Med entusiasm, kompetens och erfarenhet delar Paul med sig av sitt intresse och sina stora kunskaper om fåglar.

Ulrika Larsson

Ulrika Larsson har en gedigen erfarenhet av paddling med havskajak och av att leda turer. Hon har paddlat på många ställen i världen bland annat på Hawaii och Grönland. Sedan 2010 är hon certifierad instruktör enligt NIL (Nordisk Instruktörs Licens) och 2011 startade hon Green Adventures med fokus på havspaddling och ekovänliga äventyr. Hon är färdledare på vår tjejweekend i Kroatien med Naturkompaniet.

Sven-Olof Einarsson

Färdledare på jubileumsresan med Forskning och Framsteg är Sven-Olof Einarsson. Han har mångårig erfarenhet av resor i hela Afrika och ledde första gången resor dit för Äventyrsresor redan 1985. Bakgrunden är filosofistudier vid Stockholms universitet, tandläkarexamen och före detta klinikchef vid folktandvården i Västerbotten samt medarrangör till ett stort antal kursresor av olika slag, även den första resan på temat Rötter 2005.

Jan Ingerlund

Jan Ingerlund är en egenföretagare som arrangerar och handleder grupp- och ledarutvecklingskurser, främst UGL. Sedan mer än 20 år arrangerar han även kurser och turer i havskajak, iskunskap och långfärdsskridsko, bl a i samarbete med SvD accent. Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar liksom Lofoten hör till Jans favoritvatten. Segling, vandring och skidåkning är också några av hans stora intressen.

Morgan Nilsson

Morgan Nilsson är utbildad vildmarksguide och fjälledare i grunden. Han har behörighet från BCU (British Canoe Union) att leda guidade kajakturer i hela världen, samt en erkänd Wilderness First Aid-utbildning från NOLS (National Leadership School). Morgan har jobbat som kajakguide i Norge, Kanada och England och driver i dag sitt eget kajakföretag, 2.tides i Stockholm sedan 2013. Han har tidigare arbetat och bott i USA, Kanada, Australien och England. Dessförinnan arbetade han som gruppchef i Försvarsmakten på inernationella uppdrag. Morgan har ett stort intresse för fotografering och film, med en stor portfolio från alla världsdelar förutom Antarktis.

Pema Diki Sherpa

Bergsguide i Nepal
Pema Deki Sherpa är en mycket erfaren bergsguide. År 2008 stod hon på toppen av Mt Everest tillsammans med sitt team i Seven Summit Women. Har fått många utmärkelser för sina prestationer inom bergsbestigning. Engagerad i utbildning för unga nepalesiska kvinnor. Utbildad i High Mountain Rescue. En av guiderna på våra vandringar i Nepal.

Ang Phula Sherpa

Bergsguide i Nepal
Ang Phula Sherpa från Solukhumbu i västra Nepal har lång erfarenhet som bergsguide. Arbetat med filmprojekt i Everestområdet, både i Nepal och Tibet. Brinner för att bidra till Nepals socioekonomiska utveckling genom hållbar turism. Utbildad i High Mountain Rescue. En av guiderna på våra vandringar i Nepal.

Pemba Sherpa

Bergsguide i Nepal
Pemba Sherpa har bestigit toppen av Mt Everest sex gånger. Utbildad bergsguide med mycket stor erfarenhet av klättring och vandring. En av guiderna på våra vandringar i Nepal. Spelade även en av sherpaguiderna i filmen "Everest" som hade premiär år 2015.