I höst väntar något spännande, en unik safari ska ta oss med till Kenyas finaste naturpärlor, där jag ska få vara er guide. Det finns ett talesätt som säger att man blir "biten av Afrika", och precis den upplevelsen ska vi skapa på vår safari!

På Laikipiaplatån i skuggan av Mount Kenyas snöklädda toppar besöker Solio och OlPejeta, två unika reservat som spelar en viktig roll i skyddet av både spets- och trubbnoshörning och som gjort Kenya till ett föregångsland när det gäller att skydda noshörningar, något jag kommer berätta mer om på plats. Till det kommer att OlPejeta har världens sista nordliga trubbnoshörningar, två honor. Det pågår intensiv forskning för att med hjälp av befruktade ägg och surrogathonor få fram nya individer, en sista utväg för att rädda en art från utdöende. Här kommer vi också få se Grevyzebra, nätgiraff, gerenuk antilop och med lite tur den akut utrotningshotade Husar-apan och mycket mer. 

Därifrån åker vi västerut och kör igenom bergsregnskogarna i Aberdare upp på de högalpina bergsängarna, här ska vi spana efter fågel men också svart serval och beundra växter som jättelobelior och scenecior. Mycket speciella miljöer med unika växter och djur som anpassat sig till ett liv där nätterna är kalla med regelbunden frost- vi kommer röra oss över 2000 meters höjd innan vi åker ner i Rift Valleys torra, varma landskap. När vi rör oss nere i Rift Dalen så blir det tydligt hur viktiga bergsregnskogarna på Aberdare och Mau bergskedjan som kallas naturliga vattentorn är för vattenförsörjningen och jordbruket i riften. 

Karakteristiskt är feberträdsskogarna som är oerhört rika på fågel. Det är något speciellt att i gryningen vakna till duvornas sång och mötas av en varm bris - jag rekommenderar att man stiger upp i soluppgången för att ta in det magiska som sker när savannen vaknar till liv. I många år studerade jag fåglars social system med hjälpare och campade i Feberträdsskogarna det blev lite av mitt andra hem om ni orkar lyssna har jag många berättelser om möten med lejon, leoparder, till fots ormar och annat pulshöjande.

På väg mot MasaiMara åker vi över Loita plains som för inte så många år sen var viktiga buffertzoner för de migrerande djuren, de rörde sig ofta långt utanför det skyddade området - idag är stora delar av Loita plains stängslat med taggtråd. Jag kommer berätta om hur vi i naturvården arbetar med att skapa sk conservancies, kort sagt masai-byar och familjer gör avsättningar för att ge vilda djuren en fristad samtidigt som man kan bedriva betesdrift på andra delar av sina marker. Dessa Conservancies är oerhört viktiga pusselbitar för att skydda den unika rikedom av vilda djur som finns i Masai Mara landskapet och platser där ekoturismen blomstrar till glädje för masierna och viltet. 

Har varit med och märkt alla spetsnoshörningar i MasaiMara med spårsändare- där finns en berättelse om hur naturvården lyckas vända tjuvjakten till en framgångssaga som jag tänker dela med er någon kväll.

Efter middagarna ska vi njuta av "ballade nocturn" cikadornas sång, klippdassarna brukar bli aktiva och vill höras, bushbabies säregna klagolåt och hyenors lite skrämmande läte, lejonens mäktiga vrål- det är upplevelser som gör att man blir "biten av Afrika” och man får egna berättelser att ta med hem. Ser fram emot en resa med stora upplevelser och nya trevliga bekantskaper - Karibu Safari (välkommen på resan) som man säger på swahili.

Läs mer och boka resan »