Det går utmärkt att resa med barn till Borneo

Familjen från Stockholm består av mamma Marie, Valter 14 år, Eskil 11 år och Juno 9 år. De är resvana och naturintresserade, och resan till Borneo var deras första långresa tillsammans. Fick de se Borneos big five? Ja -  och här delar mamma Marie med sig av sina bästa tips inför en resa till Borneo!

- Var inte rädda för att ta med barn en resa till Borneo - det går utmärkt! Allt är ordentligt ordnat, transporterna säkra och guiderna är måna om att barnen hinner se och förstå.

- Så länge barnen är stora nog att kunna ta till sig information och hålla sig till stigar och inte peta på okända saker och växter har de behållning av resan. Det kan naturligtvis vara påfrestande med vissa av de längre transporterna eller när det var väldigt varmt ute i regnskogen men på det stora hela är jag övertygad om att det är en toppenresa för just barn i och med att man får se så mycket djur och andra spännande saker på riktigt nära håll.

Packningstips

- Packa lätt och packa i en väska som dels är lätt att transportera och dels är lätt att gräva runt i. I och med att vi bodde så kort tid på de olika ställena blev det inte av att vi packade upp hela ryggsäcken på varje nytt ställe.

- De ryggsäckar vi hade var bra, lätta att transportera och bära men lite sämre ur aspekten att hitta något lätt. En trunk av något slag med stor öppning upptill hade nog faktiskt varit enklare. Se även till att ha en liten, gärna vattentålig, väska till exempelvis kamera, vattenflaska, insektsspray osv.

 - Vad man vill packa med sig i klädväg är ju en smaksak men tunna långbyxor och en tunn långärmad tröja rekommenderas. Gärna av ett snabbtorkande material så är det lätt att skölja upp om det skulle behövas. En bra regnjacka är ett måste, när det regnar, regnar det ordentligt!

- Ordentliga skor är också ett måste, flip-flop/sandaler i regnskogen är inte att rekommendera. Vi tog även med långa strumpor vilket var skönt att ha ute i regnskogen och när vi åt ute på kvällarna om det fanns mygg.

- En idé är att packa i ordning för de olika delarna av resan i mindre väskor/packpåsar och ha i den stora väskan. På så vis finns alltid rena och rätta ombyten för de olika ställena du ska besöka.

- Något annat som bör packas med är en bra kikare, en ficklampa och har du en bra zoom till kameran så se till att packa den. Gällande kikare gjorde vi misstaget att köpa lite enklare och billiga varianter och tyvärr blev resultatet av detta att de knappt användes eftersom de inte var speciellt bra. Med vad jag vet nu efter resan är över hade det varit värt att köpa en riktigt bra kikare, det gör stor skillnad på plats.

Flygresa och landväg

- Flygresan till Borneo var ganska dryg men bolaget vi flög med, Qatar Airways, hade ett fantastiskt underhållningssystem med en uppsjö bra filmer, spel, TV-serier, radio och till och med mobilladdare (detta kan naturligtvis skilja från flygplan till flygplan och mellan olika bolag). Maten var dessutom bra och personalen vänlig och hjälpsam. Är man av typen som kan sova bort lite av tiden går resan ändå ganska snabbt.

Säkerheten

- Alla resor på plats på Borneo skedde i antingen minibuss, stor buss eller båtar av olika slag. Alla bussar har haft säkerhetsbälten, oftast 3-punktsbälten, och på alla båtar har det funnits flytvästar, barnen har fått flytvästar i barnstorlek.

Mötestiderna

- En trevlig reflektion jag gjorde på Borneo var det där med tid. De flesta av oss vet ju hur det kan vara utomlands med att passa tider och att hålla tidtabeller. Saker som ska ta en timme tar oftast 2, eller kanske 3, timmar. Så var det inte på Borneo. Där passade alla tiden, oftast kom de till och med några minuter innan utsatt tid, och sa de att något skulle ta 10 minuter så tog det 10 minuter.

Vädret på Borneo

- Det är ordentligt varmt och fuktigt. Drick ordentligt och se till att ha med 50+ solkräm, även till de som lätt får färg och sällan bränner sig. Vädret skiftar även snabbt så den där regnjackan jag skrev om tidigare är bra att ha med för säkerhets skull även om det ser soligt och fint ut när man ska iväg på till exempel flodsafari. Vi var där under torrperioden men det regnade ofta en gång per dag ändå. Det var dock snabbt övergående och regnet var mest uppfriskande.

Våra bästa tips och härliga ögonblick

- Flera av platserna på Borneo skulle vi gärna vilja besöka igen. Ön Lankayan och havssköldpaddorna var en stor favorit hos barnen. Dit vill vi gärna återvända och för oss var det verkligen värt att stanna ett par extra dagar där.  

Juno, 9 år

 • Bästa tips: Bada mycket, ta det lugnt och besök regnskogen.
 • Favoritaktivitet: Zipline och fiskarna (fiskmassage).
 • Junos ögonblick: "När jag fick hålla i en vandrande pinne".

Eskil, 12 år

 • Bästa tips: Att åka på flodsafari.
 • Favoritställe: Sukau rainforest lodge och Lankayan.
 • Eskils ögonblick: "När jag var sådär nära aporna (makakerna) på flodsafarin på Kinabatangan".

Valter, 14 år

 • Bästa tips: Glöm inte stark myggspray eller köp australiensisk på plats (det var den de inhemska guiderna själva rekommenderade).
 • Favoritställe: Lankayan
 • Valters ögonblick: "När vi fick vara med och släppa ut sköldpaddsungarna på Lankayan".

Tips från mamma Marie

 • Bästa tips: Packa lätt, fota mycket och ta dig tid att prata med alla trevliga människor – alla är så otroligt vänliga.
 • Favoritställe: Sukau rainforest lodge och Kinabatanganfloden.
 • Maries ögonblick: "När vi kom så otroligt nära aporna (makakerna) på morgonsafarin på Kinabatanganfloden".

Våra lokala naturguider tog hand om oss

- En sista reflektion på vår Borneoresa är hur lätt och trevligt det var att resa runt. De allra flesta kunde förstå och prata tillräckligt bra engelska för att vi lätt kunde göra oss förstådda och även förstå vad de sa. Folk var genuint trevliga och måna om att vi hade det bra, vi kände oss hela tiden säkra och omhändertagna.

- Att resa ensam med tre barn kräver ju en del av en som person och att då känna sig trygg och väl omhändertagen gav en bra grund att stå på. Det var helt enkelt väldigt okomplicerat och trevligt överallt vi var och det uppskattade vi.

- En annan sak som passade oss väldigt bra var upplägget på resan. Vi blev hämtade och lämnade överallt. Vi hade gott kunnat ordna med allt sådant själva men det var skönt att låta någon annan sköta det åt en.

- Det fanns tid för egna avstickare och utflykter och inga tider eller scheman var skrivna i sten i och med att vi var en egen grupp. Vi hade tid för egna reflektioner och kände aldrig någon stress eller press och det blev inte heller långtråkigt.

- Vi kommer garanterat göra fler resor av den här sorten. Barnen älskade upplägget och de uppskattade allt de fick se, uppleva och lära sig på vägen!

Hälsningar från familjen Mossle - Marie, Valter, Eskil och Juno

Läs mer om våra resor till Borneo här »

Res till Borneo med Äventyrsresor

Res till Borneo i grupp med andra familjer eller låt oss skräddarsy en oförglömlig resa bara för er familj. Vi på Äventyrsresor vet vad som krävs för ett lyckat äventyr!

Se alla resor till Borneo »