Graderingarna baserar sig på en kombination av vilket underlag man vandrar på, hur långt man vandrar, hur länge och hur många höjdmeter som avverkas.

Under en normal vandringsdag tar vi minst två ordentliga raster med förfriskningar och det ingår alltid lunch. Oftast i form av lunchpaket som vi har med oss. Går vi en kustnära vandring stannar vi när det finns tillfälle för att ta ett uppfriskande dopp.

Vandringar som sker på hög höjd (över 3000 meter) hittar du under kategorin utmanande vandring (4), då den höga höjden har stor påverkan på graden av ansträngning.

Graderingsskala

Nivå 1: Lätt vandring
Lättvandrad terräng, kullar med lätt lutning.
Dagsetapp: 10-12 km, 4-5 timmar.

Nivå 2: Måttligt ansträngande vandring
Måttlig brant terräng, blandade underlag, ansträngande etapper förekommer, men inga långa nedstigningar. Vandringsvana underlättar.
Dagsetapp: 12-20 km, 5-6 timmar

Nivå 3: Ansträngande vandring
Varierande vandring på blandat underlag. Brant terräng förekommer. Vissa etapper är ansträngande. Vandringsvana och normal rörlighet krävs.
Dagsetapp: 12-25 km, 5-7 timmar

Nivå 4: Utmanande vandring
Kuperad terräng eller trappor varje dag. I allmänhet längre stigningar och nedstigningar. Hög höjd och stenig terräng kan förekomma. Vandringsvana och god fysisk kondition krävs.
Dagsetapp: 12-25 km, 6-7 timmar

Tillbaka till Äventyrsresors vandringsresor->