Hoppa till huvudinnehåll

Tanzania

Tanzania ligger i Östafrika och är ungefär dubbelt så stort som Sverige och är ett klassiskt safariland med vidsträckta savanner och ett mycket rikt djurliv. Här finns alla de typiska afrikanska djurarterna, som t.ex. lejon, leopard, gepard, elefant, zebra, giraff, bufflar, krokodiler och flodhästar. Nära en tredjedel av landytan har avsatts för nationalparker, vilt- och skogsreservat.

Namnet Tanzania är en blandning av Tanganyika och Zanzibar, som tidigare var brittiska kolonier. Kolonierna förenades 1964 och bildade Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar. Samma år bytte man namn till Förenade republiken Tanzania. Zanzibar har idag en egen regering och ett eget parlament även om man är en del av Tanzania. Tanzania har klarat sig undan de interna stridigheter som har plågat många grannländer. Under självständighetshjälten Julius Nyereres styre sågs landet länge som ett föredöme för utveckling, med socialism i afrikansk tappning. Ekonomiska kriser, ineffektiv förvaltning och stort biståndsberoende har fått den bilden att blekna. Politiskt har landet ändå förblivit stabilt.

De flera miljoner år gamla lämningarna av de första människorna kommer från Riftdalen – bland annat i Tanzania. Nuvarande Tanzania är ett av världens längst bebodda områden, och man har hittat två miljoner år gamla människoskelett och fotavtryck i Olduvai i norra Tanzania.

I landet talar man idag mer än 100 olika, helt skilda, språk. Alla behärskar förutom sitt modersmål också det nationella språket swahili. Även engelska är vitt utbrett.

Safarin är numera den viktigaste delen i den tanzaniska turistindustrin och en viktig inkomstkälla för landet. Bland de mest kända och djursäkra safariområdena finns Serengeti, Ngorongorokratern, Lake Manyara och Tarangire  (The north circuit) som alla är belägna i landets norra del, nära gränsen mot Kenya.  Längre söderut och centralt i landet ligger ett annat område med flera bra safariparker, bland dem Selous, Mikumi och Ruaha (The south circuit)

Vid sidan om nationalparkerna och naturreservaten finns gott om områden med andra typer av naturupplevelser. Många besöker öarna Zanzibar, Mafia och Pemba för sol och bad eller för det marina livet. Många gör även ett försök att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

2020-05-26

Fakta

Namnet Tanzania är en blandning av Tanganyika och Zanzibar, som tidigare var brittiska kolonier. Kolonierna förenades 1964 och bildade Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar. Samma år bytte man namn till Förenade republiken Tanzania. Zanzibar har idag en egen regering och ett eget parlament även om man är en del av Tanzania. Tanzania har klarat sig undan de interna stridigheter som har plågat många grannländer. Under självständighetshjälten Julius Nyereres styre sågs landet länge som ett föredöme för utveckling, med socialism i afrikansk tappning. Ekonomiska kriser, ineffektiv förvaltning och stort biståndsberoende har fått den bilden att blekna. Politiskt har landet ändå förblivit stabilt. De flera miljoner år gamla lämningarna av de första människorna kommer från Riftdalen – bland annat i Tanzania. Nuvarande Tanzania är ett av världens längst bebodda områden, och man har hittat två miljoner år gamla människoskelett och fotavtryck i Olduvai i norra Tanzania. I landet talar man idag mer än 100 olika, helt skilda, språk. Alla behärskar förutom sitt modersmål också det nationella språket swahili. Även engelska är vitt utbrett. Safarin är numera den viktigaste delen i den tanzaniska turistindustrin och en viktig inkomstkälla för landet. Bland de mest kända och djursäkra safariområdena finns Serengeti, Ngorongorokratern, Lake Manyara och Tarangire (The north circuit) som alla är belägna i landets norra del, nära gränsen mot Kenya. Längre söderut och centralt i landet ligger ett annat område med flera bra safariparker, bland dem Selous, Mikumi och Ruaha (The south circuit) Vid sidan om nationalparkerna och naturreservaten finns gott om områden med andra typer av naturupplevelser. Många besöker öarna Zanzibar, Mafia och Pemba för sol och bad eller för det marina livet. Många gör även ett försök att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

Läs mer
2020-08-24

Nationalparker

Tanzania ligger i Östafrika och är ungefär dubbelt så stort som Sverige och är ett klassiskt safariland med vidsträckta savanner och ett mycket rikt djurliv. Här finns alla de typiska afrikanska djurarterna, som t.ex. lejon, leopard, gepard, elefant, zebra, giraff, bufflar, krokodiler och flodhästar. Nära en tredjedel av landytan har avsatts för nationalparker, vilt- och skogsreservat.

Läs mer
2020-08-24

Östafrikas Ikoniska djur

Östafrika har ett spännande djurliv utöver det vanliga med en av de mest djur tätta områdena på jorden, Serengeti. Men här finns också många andra intressanta nationalparker.

Läs mer
2020-04-23

Tips för en lyckad resa

By adding a little bit of Latin to a mockup, you’re able to show clients a more complete version of your design without actually having to invest time and effort drafting copy.

Läs mer