Galapagosöarna är en ögrupp som hör till Ecuador. De 19 öarna ligger i Stilla havet ungefär 1 000 kilometer väster om Ecuadors fastland. Ekvatorn går tvärs över den största ön, Isabela. Galapagosöarna är kända för sitt stora antal endemiska arter, likaväl som för Charles Darwins forskningscenter. Darwins forskning resulterade i hans teori om naturligt urval.

Välkommen att hitta din drömresa till Galapagos hos oss här!

Landinformation om Galapagos

  • Provinshuvudstad: Puerto Baquerizo Moreno
  • Folkmängd: 30 000
  • Yta: 7.790 km2
  • Språk: Spanska
  • Religion: Romersk-katolska kyrkan
  • Valuta: Amerikansk dollar

När reser man till Galapagos?

Öarna har två definierade säsonger: en regnperiod och en torrperiod. Den varma och fuktiga årstiden från december till maj och den torra årstiden från maj till december. 

Klicka på länken för mer information om klimat & väder på Galapagos!

Tidsskillnad 

Mellan Sverige och Galápagos varierar tidsskillnaden beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid –8 timmar

Vintertid –7 timmar

Valuta och reskassa
US dollar är landets valuta. Det enklaste är att ta med sig USD i kontanter, vi rekommenderar sedlar i lägre valörer. Dock ska mängden medtagna kontanter vägas mot risken för stöld. Resecheckar rekommenderas endast om du planerar större inköp eftersom de kan vara svåra att betala mindre belopp med. Kreditkort går att använda, dock i begränsad omfattning. Bankomater finns både i Quito och i Puerto Ayora samt Puerto Villamil eller Puerto Baquerizo Moreno på Galapagos beroende på vilken rutt man åker. 
Det tillkommer nationalparksavgift på 100 USD (50 USD för barn) som man betalar vid ankomst. Dessa avgifter kan endast betalas med kontanter!

Visum och pass 
Visum behövs inte för svenska medborgare. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid våra gäster att ta kontakt med den närmsta vaccinationscentralen eller att gå in på hemsidan www.vaccin.se/resevaccin/

Transport 

Det enda sättet att färdas mellan de olika Galápagosöarna är vattenvägen. Vi använder oss av olika typer av fartyg, beroende på om det gäller en kryssningsresa med övernattning ombord eller om vi övernattar på hotell på de olika öarna. Våra kryssningsfartyg har förutom övernattningshytter även restaurang, lounge och soldäck. Fartygen som vi använder för att transportera oss mellan öarna och se oss omkring till havs är mindre än kryssningsfartygen, men alltid komfortabla.

Prisnivå på Galapagos

Priserna är generellt högre på Galápagos än i övriga Ecuador. Cirka 200 kr per dag täcker mat, dryck och dricks de resdagar då detta inte är inkluderat.

Seder & bruk 

De lokala myndigheterna uppmanar besökare att inte vidröra djur, fåglar eller växter och man får inte heller ta med sig sand, växtfrön, jord eller sten från öarna. Det är även förbjudet att mata djuren.

Telefon & Internet

Områdesnumret till Galápagos är 005935. Det kan förekomma att svenska mobiltelefoner inte fungerar i Ecuador och på Galápagos. I så fall kan man köpa ett SIM-kort för det lokala nätet. Om din svenska mobiltelefon fungerar på Galápagos kan det vara väldigt dyrt att använda den. Kontrollera gärna priserna hos din mobiloperatör före avresan. Internetcaféer finns på flera ställen och kostar 1–2 amerikanska dollar för en halvtimme.

Elektricitet

Spänningen är 110 volts växelström, så kontrollera att det går att ändra inställningen för volttalet. Adapter krävs.
OBS! På Galapagosbåtarna finns det uttag för 110 volt inuti båtarna och för 220 volt ute på bryggan. Vid laddning av t.ex. batterier till digitalkamera kan man säga till guiden eller kaptenen.