Översikt

Det vilda Zimbabwe - med Mattias Stedt

I Zimbabwe är naturen mäktig och välbevarad. Här finns några av Afrikas största kvarvarande elefanthjordar och mängder av annat storvilt för dig med höga krav på ostörda naturupplevelser. I liten grupp om max 14 deltagare inleder vi den omväxlande resan vid de mäktiga Victoriafallen och tillbringar oförglömliga dagar i Hwange National Park, Zimbabwes mest djurrika nationalpark. Med safariutfärder till fots, med bil och längs Zambezifloden möter vi djuren och naturen på nära håll. Våra noga utvalda vildmarkslodger erbjuder spektakulära utsikter, rofylld vila och utsökta middagar under stjärnorna. Eller som vid Nehimba Lodge, där vi från restaurangen kan beskåda elefanter som kommer till vattenhålet under kvällen. Afrikakännaren Mattias Stedt är vår färdledare. Han finns med oss från morgonens första gamedrive till kvällens lägereld och fördjupar våra upplevelser med sin kunskap.

Färdledare med gedigen erfarenhet
Vår färdledare Mattias Stedt är delvis uppvuxen i Arusha i norra Tanzania med den afrikanska naturen och kulturen utanför dörren. Som safariguide och naturfotograf har han bland annat arbetat i Tanzania, Zimbabwe, Kenya, Uganda och Sydafrika. Mattias kan som få andra berätta om livet på savannen, djurens beteenden, olika läten och hur rov- och bytesdjur samexisterar. Han har även stor kunskap om Afrikas många olika kulturer. Med sin öppna och entusiastiska personlighet delar han med sig av sin erfarenhet och kunskap. 


Resans höjdpunkt är när vi tillbringar sex oförglömliga dagar i Hwange National Park –Zimbabwes mest djurrika nationalpark – större än hela Uppland. Här får vi uppleva nära möten med elefant, lejon, gepard eller den sällsynta vildhunden. I Hwange bor vi på två mycket högklassiga och bekväma lodger med helt olika slags omgivningar. Morgon och kväll följer vi giraffer, zebror, gnuer och många vackra antiloper från våra öppna safaribilar. Här får vi även möjlighet att åka ut när det är mörkt, vilket ger oss chansen att möta annars svårsedda djur som leopard, piggsvin, genett och honungsgrävling. Dessutom blir det flera vandringssafaris och även ett unikt tillfälle att fotografera elefanter och andra djur på nära håll från ett gömsle invid ett vattenhål. Vår resa till Zimbabwe är en unik safari med få andra besökare, men med massor av djur.

Safarin börjar på Gorges Lodge med en makalös utsikt mot Zambia över Batokaravinen. Här avslutar vi dagen med trerätters middag och en föreställning med lokala dansare. Nästa dag tillbringar vi förmiddagen med att besöka de mäktiga Victoriafallen där Zambezifloden störtar rakt ner i den 100 meter djupa ravin som utgör gränsen mot Zambia. Dr Livingstone satte platsen på kartan genom att döpa den efter drottning Victoria, men fallens egentliga namn Mosi-oa-Tunya ”Röken som åskar” är långt mer passande. 

Tillsammans med vår färdledare Mattias tillbringar vi sen tre oförglömliga dagar på Nehimba Lodge mitt i Hwange National Park. Med bara sju tält är lodgen liten och personlig – och vi har bokat hela! På kvällarna kan vi sitta med elefanter som närmaste grannar till middagen, medan guiderna eller ägaren berättar om sitt engagemang för hotade djur. Här finns gott om tillfällen att fotografera elefanter på nära håll från lodgens veranda. Resan fortsätter med en charmig liten järnvägsvagn vidare till Bomani Tented Lodge i en helt annan del av Hwange-parken med stora öppna och djurrika savanner. Här tillbringar vi tre spännande dagar, bland annat med att besöka ett gömsle vid ett vattenhål för att fotografera djur på riktigt nära håll. Har vi tur får vi här även se gepard eller leopard.

Vi färdas i en liten grupp med högst fjorton deltagare. Från de öppna safarijeeparna får vi på nära håll möta buffel, större kudu, impala, zebra, giraff, elefant och många andra djur. Med lite tur ser vi även skönheter som roan- och sabelantilop eller den sällsynta afrikanska vildhunden.

Våra lokala safariguider är dessutom mycket erfarna och skarpögda experter som känner sina omgivningar utan och innan. Zimbabwe är just berömt för sina välutbildade och kunniga guider.

Du bidrar till savanndjurens fortlevnad och Hwanges överlevnad genom att besöka Zimbabwes enorma nationalparker och reservat. Det är den bästa garantin för att elefanter, lejon, vildhundar och det övriga djurlivet ska finnas kvar även i framtiden. Dessa djur kräver stora sammanhängande områden för att klara trycket från sjukdomar, tjuvjakt, långa torkperioder och årstidsväxlingar. Tjuvjakt efter elfenben och lejondelar är dessutom svårare att bedriva i stora reservat där djuren kan hålla sig undan. Så länge vi turister ger inkomster som finansierar underhållet av pumpar och vattenhål samt ger arbetstillfällen finns det incitament för och hopp om att dessa områden med sitt unika djurliv ska bevaras för framtiden. Redan nu finns starka intressen som vill nagga parker och världsarv i kanten, för att exploatera dem för andra ändamål.

Vår lokala samarbetspartner står för underhåll och drift av 13 av parkens totalt 60 vattenhål, med daglig skötsel av pumpar och drivmedel. Dessa pumpar ska leverera 500 000–750 000 liter vatten om dagen under sju av årets månader till parkens 46 000 elefanter! Allt för att djuren inte ska tvingas lämna parken under torrtiden, invadera omgivande odlingsmarker och bli dödade.

Vår samarbetspartner bidrar även med olika byprojekt för hälsovård, tandvård och framför allt skolor i omgivande byar. Bland annat har man byggt elva skolor, byggt hus för lärare och för närvarande förser man 1 800 barn med ett mål mat om dagen, så att de ska orka gå i skolan och ta till sig undervisningen. Utan besökare försvinner finansieringen, så vi bidrar här till ett slags praktisk naturvård.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Afrika

  Samling med färdledaren Mattias vid utgångsgaten på Arlanda. Flyg med Qatar Airways till Doha vid 8-tiden på morgonen. Lunch ombord på flyget. Ankomst till Doha vid 16-tiden. Nytt flyg mot Johannesburg vid 20:30-tiden. Övriga som ansluter från Köpenhamn eller Göteborg träffar gruppen vid utgångsgaten för flyget till Johannesburg i Doha vid utgångsgaten för flyget till Johannesburg. Middag ombord på väg till Johannesburg.

 • Dag 2 Ankomst till Victoria Falls

  Ankomst till Johannesburg vid 5-tiden på morgonen. Byta av plan för nytt flyg till Victoria Falls 11:30-tiden i Zimbabwe med ankomst vid 13-tiden. På flygplatsen möts vi av en lokal representant som tar oss med buss 10 km nedströms fallen till Gorges Lodge. Här möts vi av en vidunderlig utsikt över Batokaravinen och Zambezifloden 200 meter under oss. (Floden börjar i Angola och rinner efter 250 mil ut i Indiska oceanen i Mozambique). Vi välkomnas av lodgens personal, får en välkomstdrink och en kort introduktion innan vi flyttar in i våra bungalower. Gorges Lodge har ett av Afrikas mest spektakulära lägen med utsikt över floden och Zambia på andra sidan. Se presentation av lodgen nedan.

 • Gorges Lodge vid Batokaravinen

  Väl framme kan vi passa på att ta ett svalkande dopp i poolen. Eller bara sitta på terrassen och njuta av den imponerande utsikten över Batokaravinen i solnedgången. Här ses ofta svartglänsande klippörnar, men även svart stork, dvärgörn eller pilgrimsfalk kan passera förbi i ögonhöjd. Ibland även fladdermusvråk som jagar seglare och fladdermöss i skymningen. Efter en ”sundowner” på terrassen blir det traditionell musik- och dansuppvisning och därefter är det dags för en typisk zimbabwisk ”braai” med grillat kött, serverad ute i det fria. På kvällen kan den som vill leta efter södra korset på stjärnhimlen, innan det är dags för en välförtjänt sömn.

 • Dag 3 Besök vid Victoriafallen

  I gryningen sjuder det av aktivitet. I den vackra trädgården finns ibland fåglar som Trumpeter Hornbill, Retz’s Helmetshrike och Purple Crested Turaco. Längs klippkanterna kan man få se gröna markattor, babianer och små klippgrävlingar, alla bytesdjur åt de stora klippörnarna. Efter frukost blir det genomgång av dagens program och en halvtimmes bussfärd in till Victoria Falls. Väl framme får vi en två timmars guidad tur av fallen, som så här års gör sig bäst från Zimbabwesidan. I november är vattenföringen låg, men det gör att det går bra att ta bilder härifrån när det inte är så mycket ”spray” och "vattenstänk” i luften. Kanske hinner vi även ta en titt på det anrika Victoria Falls Hotel, med vacker park och i typisk kolonialstil, innan vi åker tillbaka vår lodge för lunch. Med höjden drygt 100 meter och en bredd på närmare 1,5 km är Victoriafallen ett av världens största och det är med på UNESCO:s världsarvslista. Ravinen kantas av regnskog och även här finns många färggranna fåglar att beskåda. Den första europé som såg fallen var Livingstone i november 1855. Han döpte fallen efter drottning Victoria, men idag heter de officiellt Mosi-oa-Tunya som betyder ”Den dånande röken”. I början av 1900-talet lät Cecil Rhodes uppföra den berömda järnvägsbron över fallen som förbinder Zimbabwe med Zambia.

 • Till Hwange och Nehimba Lodge

  Efter lunchen bär det av med buss mot Hwange National Park genom odlingar och byar i ett par timmar. Vi passerar en stor öppen kolgruva och kommer till Mbala Gate där vi byter till safarifordon. Därefter blir det gamedrive i öppna fyrhjulsdrivna Land Rovers i 2–3 timmar genom nordvästra delen av Hwangeparken. Kanske stannar vi till vid ett stort vattenhål för att ta bilder på djuren som kommer dit för att dricka i kvällningen. Väl framme vid Nehimba Lodge välkomnas vi av personalen. Lodgen omges av ett stort privat landområde. Eftersom vi har reserverat alla rum, kan vi räkna med att vara för oss själva. Vi bor i rymliga bekväma rum med tältväggar och halmtak, byggda på teakplattformar, alla med utsikt över ett vattenhål som lockar till sig törstiga djur. Alla rum har egen veranda, badrum och även utedusch. På kvällen blir det träff vid brasan och middag på lodgens utomhusterrass, med elefanter som närmaste grannar.

 • Dag 4 Gamedrive vid Nehimba Lodge

  Efter en god frukost delar vi upp oss på ett par olika Land Rovers och åker ut på gamedrive. Färdledaren Mattias Stedt växlar fordon på de olika turerna. Det är oftast bäst att åka var för sig, så att det inte dammar på det fordon som åker bakom. Vi färdas i parkens torra glesa mopaneskogar varierat med öppna busksavanner och besöker olika vattenhål som drar till sig djur nu under torrtiden. Här finns impala- och kuduantiloper, bufflar, zebror, elefanter, vårtsvin, gnuer, babianer och med lite tur möter vi en flock med lejon eller afrikansk vildhund. Dessutom kan man här möta de vackra, och i många andra afrikanska parker så svårfunna, sabel- och roanantiloperna.

  Åter till lodgen för lunch och vila, sen bär det av på eftermiddagssafari i nya områden. Ofta dukar man upp ett bord med drinkar och snacks, på någon säker och vacker plats, så att vi kan ta en sundowner ute i vildmarken. På väg tillbaka blir det spaning med strålkastare efter nattaktiva djur. Inom lodgens område får vi nämligen åka även när det mörknat för att se djur som kommer ut på kvällen. Vi får en rejäl middag vid 8-tiden och vid lägerelden kan vi sen diskutera vad som gjort störst intryck under dagen. På natten lyssnar vi efter leopardens sågande ljud, lejon som mullrar i fjärran och hyenor som skrattar.

 • Dag 5 Vandringssafari

  Upp i gryningen, frukost och så bär det iväg med fordonen vid 6-tiden. Guiderna tar oss till ett lämpligt område för vår första riktiga vandringssafari på 1–1,5 timmar, för de som önskar. För den som inte vill vandra med guide brukar det gå att ordna en extra gamedrive, förutsatt att det finns tillräckligt med bilar. Guiderna är beväpnade och mycket erfarna, så vi kan tryggt följa med. Om det har hörts lejon i närheten kan vi spåra dem eller andra djur. Att uppleva savannen och de stora djuren till fots ger en annorlunda och pirrande känsla. Med safarifordon kommer man dock djuren närmare. Det finns mycket att lära om djurens olika spår, tecken och olika växter när vi vandrar. Vi bjuds på te eller kaffe i fält innan det är dags att åka tillbaka till campen för en stadig brunch. Mitt på dagen går det bra att vila vid poolen, det vill säga om inte elefanterna har tagit den i besittning eller druckit upp vattnet.

 • Gamedrive med nattsafari

  Efter siestan är det dags för en ny spännande gamedrive för att leta efter fler slags djur som vi inte tidigare sett. Vår färdledare Mattias skiftar fordon som vanligt. Elefanter bör vi få tillfälle att fotografera och studera de flesta av resans dagar, men de slutar aldrig att fascinera. Man kan följa en familj med ungar och deras förehavanden i timmar, det händer alltid något nytt. Vi letar efter vildhund som har en relativt god stam här i Hwange. Vid solnedgången serveras snacks och en drink vid ett vattenhål där vi kan studera elefanter och antiloper som kommer för att dricka. När det sen mörknat fortsätter vi med en nattsafari med strålkastare i en dryg timme då vi letar efter de nattaktiva. Piggsvin, honungsgrävling, leopard, vildkatt, genett och mungo hittar man lättast i mörkret, där ögonens reflexer avslöjar dem. Men vi kan även få se fåglar som tjockfot och olika nattskärror, eller stora pytonormar som ger sig ut på jakt. När vi kommer tillbaka blir det en rejäl middag och därefter kanske Mattias berättar om vår lokala partners olika naturvårdsprojekt eller om de djur vi sett under dagen. Kanske får vi också, liksom förra årets grupp, sällskap vid lodgen av en lejonflock som jagar vid vattenhålet och bjuder på en mullrande konsert under natten.

 • Dag 6 Med järnväg till södra Hwange

  Frukost och en sista gamedrive runt Nehimba. Vi koncentrerar oss på det som har gett bäst utdelning tidigare dagar. En flock med roanantilop brukar hålla till här och har vi mot förmodan inte lyckats hitta dem tidigare kanske vi söker efter dessa – varje safari är unik. Här finns också många stora fåglar som struts, koritrapp, markhornkorp, sekreterarfågel samt gycklar- och stridsörnar. Sen är det tyvärr dags att ta farväl av våra guider och personalen. Det blir en tre timmars åktur genom parken till järnvägsstationen i Hwanges norra utkant. Parken är enorm, men vi får snacks och dryck på vägen. Vid Impofu Siding går vi ombord på en motordriven vagn, ”The Elephant Express”. Med den bär det av i ett par timmar längs spåret som är en av världens längsta raktsträckor. Färden är en unik upplevelse där vi får lunch och vin serverat ombord. Möter vi något intressant kanske vi stannar tåget för att kunna gå av och fotografera. Här i den sydöstra delen av Hwange byter naturen karaktär till mer öppna savanner, blandat med akacieskog och mahognyträd. När vi kommit fram till Bomani blir det en kort transfer i bil till Bomani Tented Lodge som ligger omgiven av savanner och akacieskog vid Hwangeparkens sydöstra gräns.

 • Bomani Tented Lodge - gamedrive i ny miljö

  Bomanis rymliga safaritält har utsikt över en mindre savann (se presentation nedan). Runt vår lodge har man satt ut ”fågelbad” som lockar till sig mungos, ekorrar och massor av färggranna fåglar. Vi får en välkomstdrink och informeras om de kommande dagarna. Sen bär det av på gamedrive i sydöstra Hwangeparken eller i lodgens privata område, utanför parken, i några timmar tills det åter är dags för en sundowner vid ett vattenhål för att njuta av stillheten. Här i den södra och östra delen av Hwange kan vi få se allt från sabelantilop, gepard, lejon, vildhund, gnu, zebra, giraff, vatten- och rörbock till små buskbockar, stenantiloper och dykarantiloper. Vi är omgivna av savann och en välbevarad vildmark med mycket få andra turister. Dessutom finns här ett fåtal skönheter som roan- och oryxantilop. Åter till lodgen för middag i matsalen. I nattens mörker kring lägerelden kan Mattias sen fortsätta berätta om djuren vi mött.

 • Dag 7 Vandringssafari och fotogömsle vid vattenhål

  Denna dag delar vi upp oss och ger oss ut på vandringssafari. Eventuellt kan den som vill åka på vanlig gamedrive. Till fots spårar vi buffel, lejon eller antiloper. Kanske vi kan komma nära en elefantflock. Vi omges av akacieskog och ser nya växter och miljöer. Te och kaffe serveras innan vi åker tillbaka till lodgen för lunch. På eftermiddagen bär det av ut igen, nu till ett vattenhål med ett underjordiskt gömsle. Här kan vi få uppleva att se elefanter och bufflar ”underifrån från ankelhöjd” på 5–10 meters håll. Det är en unik chans för annorlunda och spännande bilder. Vi serveras dryck och snacks medan vi väntar. När solen går ned återvänder vi till lodgen för middag. Därefter blir det en nattsafari, med chans att möta piggsvin, jordsvin, olika genetter eller kanske det skygga kattdjuret caracal.

 • Dag 8 Vandrings- och bilsafari

  Efter frukost bär det av på ännu en vandringssafari med beväpnad guide. Denna gång vandrar Mattias med den andra gruppen. Nu besöker vi en ny miljö – öppen afrikansk bush. Här brukar det ges tillfälle att spåra buffel och elefant. Efter ett par timmar åker vi tillbaka till lodgen för en stadig brunch. Nu finns tid att vila ut på terrassen, läsa en bok eller spana efter djur och fåglar kring ”fågelbaden” runt lodgen. Det går också att se en liten damm där det brukar hålla till flodhästar och vattenbockar. På kvällen blir det en ny gamedrive, färdledaren skiftar fordon och vi far ut på spaning efter gnu, zebra, giraff och lejon. Kanske hittar vi flocken med vildhund som brukar komma förbi här. Även en gepard med ungar brukar röra sig i omgivningarna. Vi stannar vid ett nytt vattenhål för att få vår sundowner och hör hur savannen börja ljuda av liv i skymningen. Alla läten bildar en karakteristisk afrikansk ljudkuliss. Efter middagen finns det tillfälle till en nattsafari för de som så önskar, lik den kvällen innan. De som istället vill ta det lugnt kan stanna vid lägerelden och njuta av stämningen, alla ljud, dofterna och se på stjärnorna.

 • Dag 9 Hwange - Zambezi National Park

  Efter en lätt frukost passar vi på att göra en sista tidig safari med bilarna på savannen eller inne i skogen runt om. Nu har vi sista chansen att finna något speciellt slags djur, kanske en leopard som vilar i en trädkrona eller en gepard på vandring. Våra guider är kända för att vara ytterst kunniga och erfarna. Vi får en rejäl frukost och sen är det dags att ta farväl av alla. Det blir en kort transfer tillbaka till motorvagnen ”The Elephant Express”. Vi reser tillbaka längs järnvägsspåret i ett par timmar med en fantastisk utsikt över landskapet med elefanter, elandantiloper och gnuer. Vid Impofu Siding kliver vi av och åker buss vidare genom odlingar och byar i ett par timmar till Victoria Falls.

 • Zambezi Sands River Lodge

  Vi når Zambeziparkens gate vid 15-tiden. Här byter vi från buss till fyrhjulsdrivna Land Rovers som tar oss på en safari genom parken någon timme tills vi når den bekväma tältcampen Zambezi Sands River Lodge invid flodens strand. Här bor vi i stora mycket bekväma tält med egen terrass, liten privat pool och utsikt över floden. När vi välkomnats och vilat ut, blir det middag på restaurangens terrass med flodhästar som närmaste grannar. I mörkret blir det därefter gamedrive i parken för att leta efter glimmande reflexer från ögon på lejon, honungsgrävling, sibetkatt, piggsvin, genetter eller pytonorm. Vi somnar till flodens sorl och kanske får vi höra Peels fiskuv ropa.

 • Dag 10-11 Kanot på zambezifloden och gamedrive i parken

  Efter frukost tar vi oss ut på floden i kanoter eller med båt. I morgonsolen kan vi kanske gå iland på någon vit sandrevel eller så glider vi med strömmen över grusbankar, småforsar och förbi papyrusvassarna. Längs stränderna och på öarna finns krokodil, flodhäst, vattenbock och buskbock. Här är även gott om vackra fåglar som färgglänsande kungsfiskare och biätare. Dessutom kan vi med lite tur få se saxnäbb, African Finfoot och klippvadarsvala, en hotad art som håller till på stenarna ute i floden.

  Mellan turerna tar vi igen oss på campen. Tar ett dopp i den egna poolen, solar, läser en bok eller bara njuter av utsikten över floden. Häromkring har närmare 400 arter av fåglar setts, så det finns mycket nytt att spana efter för den som gillar fåglar. Efter luncherna åker vi på gamedrive i några timmar. Även här finns typiska savanndjur som gepard, lejon, giraff, buffel, zebra, elefant, impala och många andra, men det är glesare med djur här än i Hwange. Vi stannar till i kvällningen för en sundowner och lite snacks innan det är dags att fara tillbaka till lodgen. Vi serveras avskedsmiddag i det fria och kan därefter sitta vid elden och gå igenom resans upplevelser. Vad var mest spännande, minnesvärt eller storslaget?

 • Dag 12 Sista safarituren och hemresa med flyg

  Den sista morgon i Zimbabwe stiger vi upp i gryningen för att äta frukost till ljudet av Afrikas alla olika rop och flodens porlande. Efter en sista gamedrive, båttur eller vandringssafari avslutar vi med en brunch ute på terrassen över flodstranden. Vi åker ut mot parkens gräns i någon timma och byter till buss för färd mot flygplatsen i ytterligare en halvtimme. Väl tillbaka i civilisationen är det dags att ta farväl av vår lokala färdledare. Vi tar flyget mot Johannesburg vid 14-tiden och ankommer vid 15:30-tiden. Därefter nattflyg till Doha vid 20:30-tiden.

 • Dag 13 Hemkomst

  Ankomst till Doha vid 6:30. Nytt flyg mot Arlanda på morgonen vid 8. Ankomst till Arlanda vid 12:30-tiden. Dags att ta farväl av alla deltagare. De som flyger till Köpenhamn och Göteborg har lite avvikande hemkomsttider.

 • Observera!

  Vissa omkastningar av dagsprogrammen kan komma att ske, men med liknande innehåll. T.ex. kan vandringssafris bytas mot gamedrive, eller ske helt spontant när vi träffar på nåt extra intressant att närma sig per fots istället. Allt för att få bästa möjliga utfall av vår tid i fält och på resan. Även val av flygrutt kan ändras om nytt bättre alternativ erbjuds.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav på ostörda naturupplevelser
 • Boende med hög standard på vackert belägna lodger, några med spektakulär utsikt
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och även många djur som är svårfunna i de mer kända parkerna i andra delar av östra Afrika
 • Det imponerande fågellivet med mer än 400 arter. Unika möjligheter se klippörn, pilgrimsfalk och andra rovfåglar på nära håll på Gorges Lodge
 • Färdledare Mattias Stedt med sina gedigna kunskaper om Afrikas djur och natur
 • Båttur på Zambezifloden bland krokodiler och flodhästar och vandringssafari med beväpnade erfarna naturguider i nationalparkerna Hwange och Zambezi
 • Dagen i gömsle vid ett vattenhål med elefanter och bufflar på mycket nära håll

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9-21 nov 2021
Pris Från 63 800 kr
Enkelrumstillägg 9 900 kr, - begränsat antal rum p.g.a små privata lodger och tältcamper med få rum.  Är du ensam försöker vi finna annan deltagare att dela rum med där det går.
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Vic Falls i Zimbabwe, inkl. skatter
 • Busstransfer och två sträckor med specialbyggt safaritåg genom Hwange
 • Safari i södra Hwange 3 dagar och i norra Hwange 3 dagar
 • Safari och kanottur på Zambezifloden i nationalparken 2 dag
 • Besök vid Victoriafallen till fots
 • Mattias Stedt, färdledare och fotograf som följer med på hela resan
 • Tillfälle att bada i pool på några av lodgerna
 • Alla gamedrives i öppna safarifordon, med fri sikt runtom
 • Nattsafaris, vandringssafaris och kanottur på Zambezifloden
 • Även mycket kunniga engelsktalande lokala guider/chaufförer
 • Helpension på hela safarin, fri tvätt av kläder
 • Fria drycker, allt lokaltillverkat och inhemskt mineralvatten, läsk, öl och vin. (Enbart importerade alkoholhaltiga drycker extra)
 • Samtliga transporter som ingår i programmen
 • Miljöskatt och koldioxidkompensation för flyget
I priset ingår ej

Visum, dricks, importerade alkoholhaltiga drycker - allt övrigt ingår

Resplan

Dag 1. Mot Afrika
Dag 2. Victoria Falls, Gorges Lodge
Dag 3. Besök vid Victoriafallen vidare till Hwange 
Dag 4. Hwange. Gamedrives vid Nehimba Lodge
Dag 5. Vandringssafari samt gamedrive med nattsafari
Dag 6. Med järnväg till södra Hwange. Gamedrive i ny miljö
Dag 7. Vandringssafari och fotogömsle vid vattenhål
Dag 8. Vandrings- och bilsafari
Dag 9. Hwange till Zambezi Sands River Lodge
Dag 10-11. Kanot på Zambezifloden och gamedrive i parken
Dag 12. Sista safarituren och hemresa med flyg
Dag 13. Hemkomst

Resesätt

Flyg med Qatar Airways, finns även anslutning från Köpenhamn och Göteborg. För de som önskar kan flyg i businessklass ordnas för ett tillägg på 15 000  kr, i mån av plats ombord.

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Zimbabwe april-oktober- början november, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Dock en del regn i november efter hand, normalt börjar regnen i slutet av månaden. Främst i form av enstaka skurar vissa eftermiddagar, men normalt inte så att det är något som helst problem. November är den stora brytningstiden efter den långa svåra torkan, då savannen börjar grönska igen och djurlivet och växterna sjuder av liv. Då anländer även våra nordliga flyttfåglar hit.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Vaccination

Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bästa läge inne i och invid nationalparkerna. Det är inte besvärande varmt utan kring 30 grader på dagarna och nätterna är svala kring 20 grader, då vi rör oss kring 800 meters höjd. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider förutom av vår svenske färdledare.

Deltagarantal

Min 10, max 14

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vi stödjer många viktiga naturvårdsprojekt och klimatkompenserar för de resor där vi flyger. Läs mer här »

Rådgivning via Zoom
Vi erbjuder individuell rådgivning via Zoom, hör av dig till oss så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svara på dina frågor.

Bra att veta

 Observera! Liten grupp på min 10 och högst 14 deltagare. Mycket hög standard på boende och safariguider

Boende

 • Gorges Lodge

  Gorges Lodge ligger direkt vid kanten med strålande utsikt över den 200 meter djupa Batokaravinen ca 10 km nedströms Victoriafallen. Här har man en spektakulär utsikt över Zambezifloden och Zambia på andra sidan ravinen. På terassen har vi chans att fotografera klippörnar och pilgrimsfalkar när de följer kanten av ravinen. Här bor vi i charmiga och bekväma bungalows av sten med traditionellt tak och stort badrum med dusch/wc. Middagen serveras i matsalen eller utomhus under stjärnorna. Bar, trevliga sällskapsytor och pool. Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdrycker.

  Finns på hotellet

  Mycket bekväma och rymliga bungalows. Dessutom elegant dekorerade byggnader med lobby, matsal och bar. Spektakulärt läge med strålande utsikt från bar och utsiktsveranda. Den dramatiska naturen och den vackra trädgården bjuder på ett rikt fågelliv, vilda blommor och fjärilar i alla olika färger. Alla rum har wc, badkar, dush och el. Elen kan vara avstängd under dagen och mitt på natten.

 • Nehimba Lodge

  På Nehimba Lodge bor vi med unikt läge mitt inne i centrala-norra delen av Hwange National Park, i ett stort "private concession-område". Det ger oss tillfälle till att göra vandrigssafaris och att åka ut på nattsafari med strålkastare mitt inne i parken utan att störas av andra fordon. Nehimba gör verkligen skäl för begreppet "vildmarkslodge", det är dessutom litet och personligt. Här finns sju stora "tältliknande bungalower" med halmtak, väggar av tältduk och alla byggda på stora upphöjda teakdäck. "Tälten" är rymliga, möblerade och med egen terrass och har privat wc/dusch. Lodgen har även gemensam matsal, bar och pool (även om elefanterna brukar lägga beslag på poolen här). Mycket vackert läge där Hwanges torra mopaneskogar möter Kalaharis torra sandiga buskmarker. Fri tvätt och dryck ingår, gäller allt utom importerad spritdryck.

 • Bomani Tented Lodge

  På Bomani Tented Lodge bor vi bekvämt i elva stora Hemingwaytält, varav 7 står på trädäck en meter över marken och fyra på markplan. Alla har uteplats och utsikt över Ngamo Plain eller mot ett vattenhål. Rymligt badrumsdel med dusch, samt wc. Lodgen med bar och restaurang har utsikt över Ngamoslätten och akacieskog. Eldplats en bit från restaurangen. I parken 20 min från lodgen finns ett nedgrävt fotogömsle med unika möjligheter att fotografera elefanter vid vattenhålet när djuren släcker törsten, hit kommer elefanter, bufflar, sebror och antiloper. Måltiderna intas i restaurangen. (Fri WIFI men långsam uppkopping, vi befinner oss ute i vildmarken). Lodgen ligger intill parkgränsen i den sydöstra kanten av Hwangeparken. Dessutom har lodgen ett privat safariområde längs parkgränsen vilket gör att vi kan åka på nattsafari och vandringssafari här. El från generator och solpaneler. Till Camelthorne kan man komma med rälsbussen "The Elephant Express". Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdrycker.

 • Zambezi National Park

  På tältlodgen Zambezi Sands, i Zambezi National Park bor vi i mycket stora runda, stationära tält på stora trädäck med egen veranda och liten pool - här kan vi blicka ut över Zambeziflodens stränder. Då det ligger inne i parken, har vi inte långt att åka in på safari eller ut med båt eller breda gummibåtar på floden. Stort badrum med dusch, badkar och wc samt även en utedusch och pool på trädäcket. Här finns restaurang med stor terass utanför, samt bar. På natten kan man här få höra ljudet från rytande lejon i fjärran blandas med flodens porlande brus. El från solpaneler och generator. Se flera bilder genom att klicka på den vita pilen i högerkanten. Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdryck.