Översikt

Det vilda Zimbabwe

Följ med till det okända Zimbabwe och Hwange National Parks väldiga, välbevarade och viltrika vildmarker - med Afrikas största kvarvarande elefanthjordar. Vår rundresa börjar med de mäktiga Victoriafallen, där vi bor med strålande utsikt över den djupa Batokaravinen. Som avslutning kopplar vi av vid Zambeziflodens strand där vi färdas båt bland flodhästar och krokodiler...

Stor närkontakt med djur och natur även för Afrikanska förhållanden, förutom en väldigt hög standard på guider och boende. På vår safari bor du på hela fyra olika lodger i helt olika miljöer och får även uppleva natt- och vandringssafari samt game drives både morgon och kväll på alla safarins dagar. Allt avslutas med båtturer på Zambezifloden....

Resans höjdpunkt är när vi tillbringar sex oförglömliga dagar i Hwange - Zimbabwes djurrikaste nationalpark - till ytan större än hela Uppland. Här får vi uppleva spännande och nära möten med elefant, lejon, gepard eller den sällsynta vildhunden. I Hwange bor vi på två olika, mycket högklassiga och bekväma lodger men med olika slags omgivningar. Både morgon och kväll följer vi giraffer, zebror, gnuer och många vackra antiloper från våra öppna safaribilar. Extra spännande är att vi här även får åka ut när det är mörkt - vilket bjuder på chansen att möta annars svårsedda djur som leopard, piggsvin, genett och honungsgrävling. Dessutom blir det några vandringssafaris och även ett unikt tillfälle att fotografera elefanter och andra djur på nära håll från ett gömsle invid ett vattenhål. En unik safari med väldigt få andra besökare men med massor av djur.

Safarin börjar på Gorges Lodge med en fantastisk utsikt mot Zambia över Batokaravinen. Vi besöker även de mäktiga Victoriafallen där Zambezifloden störtar rakt ner i den 100 meter djupa ravin som utgör gränsen mot Zambia. Dr Livingstone satte platsen på kartan genom att döpa den efter Drottning Victoria men fallens egentliga namn Mosi-oa-Tunya "Röken som åskar" är långt mer passande. I solnedgången blir det en kryssning på floden innan vi avslutar med trerätters middag och ibland blir det en föreställning med lokala dansare på lodgen.

Vi tillbringar vi sen ett par oförglömliga dagar på Nehimba Lodge mitt i Hwange National Park. Lodgen är liten och personlig och har bara sju tält ! På kvällarna kan vi sitta med elefanter som närmaste grannar till middagen och guiderna eller ibland ägaren Mark Butcher kan berätta om Imvelos stora engagemang för hotade djur. Här får du gott om tillfällen att fotografera elefanter på nära håll från lodgens veranda. Därefter fortsätter vi med en charmig liten järnvägsvagn vidare till Bomani Lodge i en helt annan del av Hwange-parken med stora öppna djurrika savanner. Här tillbringar vi sen tre spännande dagar, bl.a. med att besöka ett gömsle vid ett vattenhål för att fotografera djur på riktigt nära håll. Har vi tur får vi här på savannen se gepard eller Afrikansk vildhund...


Från de öppna safarijeeparna får vi på nära håll möta buffel, större kudu, impala, stenbock zebra, giraff, elefant och många andra djur. Med lite tur ser vi även skönheter som roan- och sabelantilop eller den sällsynta Afrikanska vildhunden

Våra lokala safariguider är dessutom mycket erfarna och skarpögda experter, som känner sina omgivningar utan och innan. Zimbabwe är just berömt för sina oerhört välutbildade och kunniga guider.

Du bidrar till savanndjurens fortlevnad och Hwanges överlevnad
Genom att besöka Zimbabwes enorma nationalparker och reservat. Det är den bästa garantin för att elefanter, lejon, vildhundar och det övriga djurlivet ska finnas kvar även i framtiden. Dessa djur kräver stora sammanhängande landskap för att klara trycket från sjukdomar, tjuvjakt och långa torkperioder och årstidsväxlingar. Så länge vi turister ger inkomster och finansierar underhållet av pumpar och vattenhål samt ger arbetstillfällen finns det hopp och incitament för att dessa områden med sitt unika djurliv ska bevaras för framtiden. Redan nu finns starka intressen som vill nagga parker och världsarv i kanten för att exploatera dem för andra ändamål. Tjuvjakt efter elfenben och lejondelar är dessutom svårare att bedriva i stora reservat där djuren kan hålla sig undan.

Vår arrangör står för underhåll och drift av 13 utav parkens totalt 60 vattenhål - med daglig skötsel av pumpar och drivmedel. Dessa pumpar ska leverera ca 500 000- 750 000 liter vatten om dagen - under sju av årets månader till parkens 46000 elefanter! Allt för att djuren inte ska tvingas lämna parken under torrtiden, invadera omgivande odlingsmarker och bli dödade.

Vår arrangör bidrar även med olika byprojekt för hälsovård, tandvård och framför allt skolor i omgivnade byar. Bl.a. har man byggt 11 skolor, byggt hus för lärare och förser dem fn med ett mål mat om dagen till 1800 barn, så att de ska orka gå i skolan och ta till sig undervisningen. Utan oss besökare försvinner finansieringen - så vi bidrar här till ett slags praktisk naturvård.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Afrika

  Flyg med Ethiopian Airlines till Addis Abeba vid 21-tiden på kvällen. (Alternativt ev. med KLM-Kenya Airways beroende på platstillgång)

 • Dag 2 Ankomst till Victoria Falls

  Ankomst till Addis Abeba på morgonen. Byte av flyg till Victoria Falls i Zimbabwe. Ankomst vid lunchtid. På flygplatsen möts vi av en lokal representant som tar oss ca 10 km nedströms fallen till Gorges Lodge. Här möts vi av en vidunderlig utsikt över Batokaravinen och Zambezifloden 200 meter under oss. (Floden börjar i Angola och rinner efter 250 mil ut i Indiska oceanen i Mozambique). Här välkomnas ni av lodgens personal, får en välkomstdrink och en kort introduktion innan det är dags att flyttar in i er bungalow. Gorges Lodge har kanske Afrikas mest spektakulära läge och utsikt, här kan man se ned över floden och se Zambia på andra sidan ravinen - samtidigt som rovfåglar passerar i ögonhöjd. (Se presentation av lodgen nedan)

 • Gorges Lodge i Batokaravinen

  Passa på att ta ett svalkande dopp i poolen. Eller sitt på terrassen i solnedgången och njut av den imponerande utsikten över Batokaravinen. Här ses ofta svartglänsande klippörnar, svart stork eller pilgrimsfalk passera revy. Ibland även fladdermusvråk som jagar fladdermöss och seglarfåglar i skymningen. Efter en "sundowner" på terassen blir det ibland en traditionell musik- och dansuppvisning och därefter är det dags för en rejäl trerätters middag. På kvällen kan man sen sitta och se på stjärnhimlen och söka efter södra korset, innan det är dags för en välförtjänt sömn.

 • Dag 3 Besök vid Victoriafallen

  Passa på att njuta av gryningen på din privata altan, här ses ibland fåglar som Trumpeter Hornbill, Retz´s Helmetshrike och Purple Crested Turaco i den vackra trädgården. Frukost vid 7-8. Därefter blir det dags att ta med packningen och åka in till Victoria Falls ca 30 min. Här blir det en tvåtimmars guidad tur för att se på fallen, vilka gör sig bäst från Zimbabwesidan större delen av året. I oktober-november är vattenföringen låg, men det gör att det går bra att ta bilder härifrån när det inte är så mycket "spray" eller "vattenstänk" i luften, under maj- juli är vattenföringen däremot massiv och dånet bedövande. Lyssna på ljudet från fallen som även kallas Mosi-oa-Tunya eller "Den dånande röken". Det är ett av världens största vattenfall med en fallhöjd på dryga 100 meter och bredd på närmare 1,5 km och är med på UNESCO´s världsarvslista. Ravinen kantas av en regnskog och här finns även många färggranna fåglar. Det finns en berömd järnbro över fallen som förbinder Zambia och Zimbabwe som Cecil Rhodes lät uppföra i början av 1900-talet. Den förste europé som såg fallen var Livingstone i november 1855, han döpte fallen efter drottning Victoria, men idag heter de officiellt Mosi-oa-Tunya i Zimbabwe. Om det blir tid över kan det vara värt att göra ett besök på det anrika Victorai Falls Hotel, med vacker park och typisk kolonialstil och ta en kopp te på egen hand innan det är dags att börja färden mot Hwange.

 • Till Hwange och Nehimba Lodge

  Vid lunchtid bär det sen av med buss eller bil mot Hwange genom odlingar och byar i ett par timmar på asfaltväg. Vi passerar en stor kolgruva och kommer till Sinamatella Gate där det är dags att byta till fyrhjulsdrivet safarifordon och välkommnas av våra guider. Därefter blir det gamedrive i öppna fyrhjulsdrivna Land Rovers i 2-3 timmar genom nordvästra delen av Hwangeparken, kanske stannar vi till vid ett stort vattenhål för att ta bilder på djur som kommer för att dricka. Väl framme vid Nehimba Lodge välkomnas vi av personalen. Lodgen omges av ett stort privat landområde (s.k. privat koncession) i parken där vi får vara för oss själva. Här finns bara sju-åtta tält på plattformar, mer lika hus, så det blir en mycket privat och personlig tid! Vi bor i stora bekväma rum med tältväggar och halmtak på teakplattformar, alla med utsikt över ett vattenhål som lockar till sig törstiga djur. Därefter blir det middag på lodgens uteterrass.

 • Dag 4-5 Vandrings- eller bilsafari

  Dessa dagar går vi upp i gryningen, äter frukost och så bär det iväg med fordonen vid 6-tiden. Guiderna tar oss till ett lämpliga område för vår första "vandringssafari" på ca en timma om ni så önskar. Annars åker vi på en gamedrive bland alla djur. Guiderna är mycket erfarna och beväpnade så vi kan tryggt följa med på vandringen. Har det hörts lejon i närheten kan vi spåra dem eller andra djur. Det är en annorlunda, lite pirrande känsla att uppleva savannen och de stora djuren till fots. Däremot kommer man djuren närmare med safarifordon. Det finns även mycket att lära om djurens spår, tecken och olika växter när vi vandrar. Vi får sen te eller kaffe vid ett vattenhål där elefanter brukar gräva efter vattenm, innan det är dags att åka tillbaka till campen för en stadig lunch. Vila vid poolen som oftast elefanterna tagit i besittning, eller se på fåglar under dagens varma timmar. Tälten som mer liknar hus byggda på en träterrass är rymliga, har egen veranda, badrum och även utedusch. På lodgen brukar elefanterna stå direkt utanför serveringen och dricka ur (ofta tömma) poolen.

 • Gamedrive vid Nehimba Lodge

  Efter en siesta åker vi ut på gamedrive i öppen Land Rover. Det är oftast bäst att åka själv och här finns bara de som bor på campen. Då vi har två dagar på oss, kan vi ta det lugnt eller satsa på det vi missat dagen innan. Vi färdas i parkens torra glesa mopaneskogar blandat med öppna savanner och besöker olika vattenhål som drar till sig törstiga djur under torrtiden. Här finns impala- och kuduantiloper, bufflar, zebror, elefanter, vårtsvin, gnuer, babianer och med lite tur möter vi en flock med lejon eller Afrikansk vildhund. Dessutom kan man här möta de vackra och i många andra afrikanska parker så svårfunna roanantiloperna. Inom lodgens områden kan vi även få åka när det mörknat för att se djur som kommer ut på kvällen. 

 • Sundowner och nattsafari

  Vid solnedgångarna serveras snacks och en drink, en "sundowner" vid ett vattenhål där vi kan studera elefanter och antiloper som komma för att dricka. När det sen mörknat fortsätter vi med med strålkastare där vi letar efter de nattaktiva på väg tillbaka till lodgen... piggsvin, honungsgrävling, leopard, vildkatt, genett och mungo hittar man lättast i mörker, där ögonens reflexer avslöjar dem. Även fåglar som tjockfot och olika nattskärror eller stora pytonormar som ger sig ut på jakt ses lättast då. Åter till campen för en rejäl trerätters middag och därefter kan guiderna berätta om olika naturvårdsprojekt eller om dagens äventyr när vi sätter oss vid brasans sken. Kanske får vi sällskap vid lodgen av en lejonflock som jagar runt vattenhålet och bjuder på en mullrande konsert på natten...

 • Dag 6 Med järnväg till södra Hwange

  Rejäl Engelsk frukost där vi kan spana över vattenhålet. Det brukar hålla till en flock med roanantilop som kommer fram för att dricka ibland, förutom zebror och större kudu. Här finns många stora fåglar som struts, koritrapp, markhornkorp, sekreterarfågel samt gycklar- och stridsörnar - alla intressanta att studera. Sen är det dags att ta farväl av guider och personal. Safari genom parken till järnvägsstation i Hwanges norra kant. Turen tar knappt tre timmar - parken är enorm men vi får snacks och dryck. Vid Impofu Siding bordar vi en " öppen motordriven vagn" som brukar avgå vid 14-tiden, (se bild) sen bär det av i ett par timmar längs spåret på en av världens längsta raktsträckor. En unik upplevelse, med lunch serverad ombord. Möter vi nåt intressant kanske vi stannar tåget för att kunna gå av och fotografera. Här i den sydöstra delen av Hwange byter naturen karaktär med stora öppna savanner, blandat med akacieskog och mahognyträd. När vi kommit fram blir det en kort transfer i bil till Bomani Lodge som ligger omgivet av savann och akacieskog i ett privat reservat som ansluter parkens sydöstra gräns.

 • Bomani Tented Lodge - gamedrive i ny miljö

  Här välkomnas vi av lodgens personal. Bomanis rymliga tält ligger omgivna av akacieträd med utsikt över en liten savann. Vi flyttar in i tälten innan det är dags för en middag. Även här ingår de mesta i dryckesväg. Vi får en välkomstdrink och informeras om de kommande dagarna. Efter middagen kan du åka med på en nattgamedrive i lodgens privata reservat intill Hwangeparken för att få se nattaktiva djur. Sen på kvällen kan guiderna berätta om Afrika och djuren vi mött vid lägerelden. Här i den sydöstra delen av Hwange lever allt från sabelantilop, gepard, lejon, vildhund, gnu, zebra, giraff, vatten- och rörbock till små buskbockar, stenantilop och olika dykarantiloper.  Dessutom finns här även skönheter som roan-, och oryxantilop. 

 • Dag 7 Vandringssafari och fotogömsle vid vattenhål

  Vi börjar dagen med en rejäl frukost. Sen åker vi till byn Ngamo i närheten för att uppleva ett naturligt och oregisserat besök i byns skola när barnen börjar dagen med sång och uppställning för att tåga in i klassrumen i sina små röda uniformer. (förutsatt det inte är skollov eller helg och att skolan tar emot besökare just då). Sen får vi följa med in och vara med på en lektion. Skolan är byggd och verksamheten sponsrad av vår arrangör, så genom att bo på lodgen bidrar vi även till skolan. Därefter kan ta en tur i den trevliga lilla byn och handla souvenirer på en marknad innand et är dags att åka tillbaka för lunch och afternoon tea på verandan. På eftermiddagen bär det av ut igen, nu på game drive till ett vattenhål med ett underjordiskt gömsle, (om årstiden är den rätta med mycket djur som kommer för att dricka). Vi får uppleva elefanter och bufflar "underifrån på ankelhöjd" på 5-10 meters håll. Unik chans att få annorlunda och spännande bilder. Vi serveras dryck och snacks, medan vi väntar. När solen går ned återvänder vi till lodgen för middag. Vi har säkert mycket att tala om.

 • Dag 8 Vandrings- och bilsafari

  Frukost sen bär det ut på en spännande "pump run". En heldagstur där vi besöker flera vattenhål och underhåller de pumpar som fyller dem med vatten. Det blir en praktisk lektion i naturvård, samtidigt som vi får chans att se många djur när vi kommer till vattenhål som ligger långt bort. Picknicklunch och siesta under träden ute i naturen vid Mfagazaan Pan. Den som vill kan hjälpa guiden när han underhåller pumparna, vilka ofta elefanterna stukat eller skadat. På den del av säsongen när det regnar åker vi i stället på en heldags game drive. Vilket som, blir det en dag med många elefanter, varav flera imponerande tjurar på nära håll och deras sällskap av unga hannar. Plus bufflar, zebror, gnuer, giraffer, större kudus, stenbockar och sabelantiloper i skogarna och på savannerna vi färdas genom. Ofta får vi chans att spåra lejon, leopard eller vildhund. På kvällen kommer vi tillbaka till lodgen där flodhästar och vattenbockar brukar hålla till i en liten pöl. Middag och tillfälle att ta det lugnt vid lägerelden för att njuta av stämningen och se på stjärnorna. Alla savannens läten bildar som en kuliss.

 • Dag 9 Hwange NP - Zambezi NP

  Efter lätt frukost passar vi på att göra en sista safari till fots eller med bil. Sista chansen att fotografera djuren här, kanske en leopard som vilar i en trädkrona eller en gepard på vandring. Guiderna här är kända för att vara ytterst kunniga och erfarna. Åter för frukost. Sen är det dags att ta farväl och åka till järnvägspåret med motorvagnen "The Elephant Express". Nu följer en resa längs parkgränsen på järnvägen i ett par timmar. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över landskapet med elefanter, elandantiloper och gnuer. Vid Impofu Siding, kliver vi av och därefter åker vi buss genom odlingar och byar i ännu ett par timmar tills vi passerar Victoia Falls på väg till Zambeziparken.

 • Zambezi Sands River Lodge

  Vi når Zambeziparkens gate kring 15-16 tiden. Här byter vi till lodgens fyrhjulsdrivna Land Rover som tar oss på en safari genom parken i 45 min tills vi når vår bekväma tältcamp Zambezi Sands River Lodge. Mycket stora, bekväma tält med egen terrass, liten privat pool och utsikt över floden. Efter det att vi välkomnats och flyttat in i tältet blir det en båttur längs floden i en stor gummibåt för en sundowner med tilltugg, medan vi ser solen gå ned över Zambia. Därefter åker vi i safrifordon tillbaka för en nattgamedrive där vi letar efter honungsgrävling, sibetkatt, piggsvin, genetter eller pytonorm. Det är alltid lika spännande när man upptäcker ögonens reflexer. Sen blir det middag på restaurangens eller terrassen med flodhästar som grannar. Dags att somna till flodens sorl eller kanske får höra Peel´s fiskuv ropa.

 • Dag 10-11 Kanot på zambezifloden och gamedrive i parken

  Två lugna dagar vid floden. Vi startar med tidig frukost, sen tar vi oss ut på floden i stora, stabila uppblåsbara kanoter i morgonsolen. Längs stränderna och öarna finns krokodil, flodhäst, vattenbock och buskbock. Här är gott om vackra fåglar som färgglänsande kungsfiskare och biätare, dessutom kan man med lite tur få se saxnäbb eller klippvadarsvala, en hotad art som håller till på stenar ute i floden. När vi kommit fram går vi upp på en strandbank vid floden där det är uppdukat en stadig brunch i det fria. Återfärd i bil till lodgen, här kan vi ta ett dopp i vår egen lilla pool eller bara vila ut mitt på dagen. Här har setts närmare 400 arter fåglar, så det finns alltid nåt nytt att se. På kvällen blir det en sista båttur på floden, där kan se den vackra solnedgången och sen fortsätta med en trerätters middag på lodgen. Den andra dagen kan vi välja att åka ut på floden igen, eller göra en morgonsafari med bil. Tid att vila ut.

 • Dag 12 Sista safarituren och hemresa med flyg

  En sista morgon när vi stiger upp i gryningen för att äta frukost till kulissen med Afrikas alla olika rop och flodens porlande och brusande. En sista gamedrive, båttur eller promenad med guide där vi kan spåra buffel eller om vi har tur sabelantiloper. Därefter blir det dags att åka ut mot parkens gräns i en timma. Vi byter till buss för färd i en halvtimma till flygplatsen. Åter till civilisationen, dags att ta farväl av våra guider. Flyg mot Addis Abeba, normalt kring 13-tiden. Det blir en mellanlandning i Gabarone och sen ankomst till Addis på kvällen. Uppehåll för byte av flyg innan det är dags för flyg över natten kring midnatt mot Arlanda.

 • Dag 13 Hemkomst

  Ankomst till Arlanda på morgonen vid 7-tiden. 

 • Observera

  Ändringar i dagsprogrammet kan komma att ske, men med likvärdigt innehåll. T.ex. kan vandringssafris bytas mot gamedrive, eller ske spontant när vi träffar på nåt extra intressant att närma sig till per fots. Skolbesök kan bara ske vissa vardagar. Allt för att få bästa möjliga utfall av vår tid i fält på resan respektive årstid. Arrangören och guiderna är mycket flexibla för att ge resenärerna bästa möjliga behållning av resan. Val av flygbolag kan ordnas om annan flygväg önskas. 

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav på ostörda naturupplevelser. Boende på bekväma, vackert belägna lodger, ett par har spektakulär utsikt.
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och även många slags djur som är svårfunna i de mer kända parkerna i andra delar av södra och östra Afrika.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 400 arter. Unika möjligheter se klippörn, pilgrimsfalk och andra rovfåglar på nära håll i ravinen på Gorges Lodge.
 • Guider med ovanligt gedigna kunskaper om Afrikas djur och natur
 • Båttur på Zambezifloden bland krokodiler och flodhästar och vandringssafari med beväpnade erfarna naturguider i nationalparkerna Hwange och Zambezi.
 • En dag i gömsle vid ett vattenhål med elefanter och bufflar på mycket nära håll - en unik upplevelse...

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Valfritt datum
Pris Från 48 900 kr
Specialpris Barnpris finns
Enkelrumstillägg 7 900 kr, högsäsong 11 900 kr
Detaljerade priser

Pris högsäsong maj-okt, 59 900 kr, pris november 48 900 kr.
min 2 deltagare. Tillägg flyg högsäsong 15.6-15.8 2 000 kr.

Barnpris

Ett barn som delar rum med två vuxna, 7-12 år, från 29 900 kr.

I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Vic Falls i Zimbabwe, inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Busstransfer och två sträckor med specialbyggt safaritåg genom Hwange
 • Safari i södra Hwange 3 dagar och i norra Hwange 2 dagar
 • Safari och kanottur på Zambezifloden i nationalparken 1 dag
 • Besök vid Victoriafallen, till fots
 • Tillfälle att bada i pool på flera av lodgerna
 • Alla gamedrives i öppna safarifordon, med fri sikt runtom
 • Nattsafaris, vandringssafaris och kanottur på Zambezifloden
 • Mycket kunniga engelsktalande lokala guider/chaufförer
 • Helpension på hela safarin, fri tvätt av kläder
 • Fria mineralvatten, läsk, vin och öl alla kvällar utom på Gorges Lodge
 • Samtliga transporter som ingår i programmen
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, dricks. Drycker på Gorges Lodge men bara en av dagarna

Resplan

Dag 1. Mot Afrika
Dag 2. Ankomst Victoria Falls, Gorges Lodge
Dag 3. Besök vid Victoriafallen, färd till centrala Hwange Nehimba Lodge 
Dag 4-5.  Gamedrives vid Nehimba Lodge
Dag 6. Med järnväg till södra Hwange. Gamedrives i ny miljö, Bomani Lodge
Dag 7. Safari och fotogömsle vid vattenhål, Bomani Lodge
Dag 8. Vandrings- och bilsafari, Bomani Lodge
Dag 9. Hwange, Zambezi Sands River Lodge
Dag 10-11. Kanot på zambezifloden och gamedrive i parken
Dag12. Sista safarituren och hemresa med flyg
Dag13. Hemkomst

Klimat

Det är normalt torrperiod i södra Zimbabwe april-oktober- början november, vilket ger goda förutsättningar för safaris. Dock en del regn i november efterhand, normalt börjar regnen i slutet av månaden. Främst i form av enstaka skurar vissa eftermiddagar, men normalt inte så att det är något som helst problem. November är den stora brytningstiden efter den långa svåra torkarn, då savannen börjar grönska igen och djurlivet och växterna sjuder av liv. Då anländer även våra nordliga flyttfåglar hit. I december normalt vått och Bomani stänger, men efterhand torkar det upp under jan-feb - mars. Obs i juli under deras vinter, så kan det vara mycket kyliga mornar och kvällar.

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Vaccination

Kontakta din husläkare eller en vaccinationscentral för rådgivning om rekommendationer för resevaccin. Se även www.vaccinationsguiden.se

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bästa läge inne i och invid nationalparkerna. Det är inte besvärande varmt utan kring 30 grader på dagarna och nätterna är svala kring 20 grader, då vi rör oss kring 800 meters höjd. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider förutom av vår svenske färdledare.

Deltagarantal

Min 2 max 14

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Bra att veta

 

Boende

 • Gorges Lodge

  Gorges Lodge ligger direkt vid kanten med strålande utsikt över den 200 meter djupa Batokaravinen ca 10 km nedströms Victoriafallen. Här har man en spektakulär utsikt över Zambezifloden och Zambia på andra sidan ravinen. På terassen har vi chans att fotografera klippörnar och pilgrimsfalkar när de följer kanten av ravinen. Här bor vi i charmiga och bekväma bungalows av sten med traditionellt tak och stort badrum med dusch/wc. Middagen serveras i matsalen eller utomhus under stjärnorna. Bar, trevliga sällskapsytor och pool. Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdrycker.

  Finns på hotellet

  Mycket bekväma och rymliga bungalower. Dessutom elegant dekorerade byggnader med lobby, matsal och bar. Spektakulärt läge med strålande utsikt från bar och utsiktsveranda. Den dramatiska naturen och den vackra trädgården bjuder på ett rikt fågelliv, vilda blommor och fjärilar i alla olika färger. Alla rum har wc, badkar, dush och el. Elen kan vara avstängd under dagen och mitt på natten.

 • Nehimba Lodge

  På Nehimba Lodge bor vi med unikt läge mitt inne i centrala-norra delen av Hwange National Park, i ett stort "private concession-område". Det ger oss tillfälle till att göra vandrigssafaris och att åka ut på nattsafari med strålkastare mitt inne i parken utan att störas av andra fordon. Nehimba gör verkligen skäl för begreppet "vildmarkslodge", det är dessutom litet och personligt. Här finns sju stora "tältliknande bungalower" med halmtak, väggar av tältduk och alla byggda på stora upphöjda teakdäck. "Tälten" är rymliga, möblerade och med egen terrass och har privat wc/dusch. Lodgen har även gemensam matsal, bar och pool (även om elefanterna brukar lägga beslag på poolen här). Mycket vackert läge där Hwanges torra mopaneskogar möter Kalaharis torra sandiga buskmarker. Fri tvätt och dryck ingår, gäller allt utom importerad spritdryck.

 • Bomani Tented Lodge

  På Bomani Tented Lodge bor vi bekvämt i elva stora Hemingwaytält, varav 7 står på trädäck en meter över marken och fyra på markplan. Alla har uteplats och utsikt över Ngamo Plain eller mot ett vattenhål. Rymligt badrumsdel med dusch, samt wc. Lodgen med bar och restaurang har utsikt över Ngamoslätten och akacieskog. Eldplats en bit från restaurangen. I parken 20 min från lodgen finns ett nedgrävt fotogömsle med unika möjligheter att fotografera elefanter vid vattenhålet när djuren släcker törsten, hit kommer elefanter, bufflar, sebror och antiloper. Måltiderna intas i restaurangen. (Fri WIFI men långsam uppkopping, vi befinner oss ute i vildmarken). Lodgen ligger intill parkgränsen i det sydöstra kanten av Hwangeparken. Dessutom har lodgen ett privat safariområde längs parkgränsen vilket gör att vi kan åka på nattsafari och vandringssafari här. El från generator och solpaneler. Till Camelthorne kan man komma med rälsbussen "The Elephant Express". Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdrycker.

 • Zambezi National Park

  På tältlodgen Zambezi Sands, i Zambezi National Park bor vi i mycket stora runda, stationära tält på stora trädäck med egen veranda och liten pool - här kan vi blicka ut över Zambeziflodens stränder. Då det ligger inne i parken, har vi inte långt att åka in på safari eller ut med båt eller breda gummibåtar på floden. Stort badrum med dusch, badkar och w.c samt även en utedusch och pool på trädäcket. Här finns även restaurang med terass utanför, samt bar. På natten kan man här få höra ljudet från rytande lejon i fjärran blandas med flodens porlande brus. El från solpaneler och generator. Se flera bilder genom att klicka på vita pilen i högerkanten. Fri tvätt och dryck, förutom för importerade spritdryck.