Översikt

Till Turismens vagga

Följ på en vandringsresa som de gjordes förr. Vi färdas med tåg genom Tyskland och besöker de platser som var ett måste, när vandringen kom på modet vid förra sekelskiftet. Vårt resmål ligger på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien och vi vandrar båda länderna i det område som brukar kallas Sachsiska Schweiz. Vår resa tar oss också till några de storstäder som var givna stopp under tågresornas storhetstid och nu återkommer i den klimatsmarta eran - Hamburg, Dresden och Berlin.

Utresan går via Hamburg där vi övernattar, och fortsätter morgonen därpå mot staden Decin i norra Tjeckien. Detta är klassisk vandringsterräng som hade ett enormt uppsving i början av 1900-talet, men som fallit i glömska för många av oss här uppe i norr. Bergen har fantasieggande formationer och vandringarna är mer njutning än ansträngning. Vi rör oss i ett lugnt tempo för att uppleva den omgivande naturen. Efter vandringarna kommer också belöningen! Så varje dag avslutas, enligt lokal tradition, med en stunds samvaro och kanske ett glas gott tjeckiskt öl där vi får möjlighet att prata igenom dagens upplevelser.

Efter vandringarna rör vi oss norrut, först till Dresden där vi får se och uppleva denna klassika skönhet som nu börjar återfå sin glans efter den närmast totala förstörelsen under andra världskriget. Resan går sedan vidare mot naturområdet Spreewald där vi får ta del av en unik miljö ett stankast utanför metropolen Berlin där vi också avslutar vår resa.

Reseprogram

 • Välkommen till SGS resa 2024

  På SGS resa 2024 ska vi ta oss tillbaka till turismens vagga.  Under en dryg vecka ska vi se och uppleva det som drog igång den moderna turismen, medan vi rör oss genom några riktigt intressanta områden i Tjeckien och Tyskland.

 • Dag 1 Tåg till Köpenhamn och vidare genom Danmark till Hamburg

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa från Köpenhamn, via Odense och Jylland, till Hamburg med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

 • Dag 2 Tågresa till Tjeckien och Decin

  Efter en tidig frukost på hotellet, promenerar vi gemensamt tillbaka till stationen och påbörjar resan till Decin i Tjeckien dit vi ankommer redan efter lunch.
  Vi börjar vår vistelse här med att checka in på Hotel Česká Koruna (Tjeckiska kronan). Detta hotell kommer att bli vårt hem för de tre kommande nätterna. Efter incheckningen äter vi en sen lunch i närheten av hotellet, på det historiska torget i Decin.
  Under eftermiddagen gör vi en första vandring för att bekanta oss med stadens centrum och Gamla stan, besöker Děčínslottet och slottets rosenträdgård i barockstil. Vi får säkert sällskap av slottets påfåglar, som traditionellt bevakar trädgården. Under vandringen bestiger vi också klippan Pastyrska stena, varifrån vi får en hänförande utsikt över staden, slottet och floden Elbe.
  Vi avslutar med en välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av slottet.

 • Dag 3 Strövtåg i Böhmens Schweiz

  Resans första vandring går till den största naturliga stenbron i Europa, bron har en imponerande bredd på nästan 30 meter vid foten av bron, och utgör symbolen för Nationalparken Böhmens-Schweiz. Vandringen går övervägande på skogsväg, vi stiger i långsamt tempo och avverkar ca 200 höjdmeter tills vi nått denna förbluffande naturliga skapelse.

 • Dag 4 Vandring i Narnias landskap

  Andra dagen i Tjeckien åker vi till Tisá klipporna, i en sagolik och hemlighetsfull miljö bland sandstensklippor och stenlabyrinter. I Tjeckien kallar man dessa områden för sandstenstäder. Klippornas hemlighetsfulla och magiska skepnader r, har gett upphov till många myter och legender och förr vågade sig inte lokalbefolkningen hit eftersom man trodde att sandstenstaden var ett djävulens verk. Idag vet vi bättre och kan till fullo njuta av detta typiska erosions landskap, både på plats men även på film. Många sago- och fantasyfilmer spelas in här av lokala och utländska filmbolag.

 • Dag 5 Bastei

  Idag tar vi oss in i Tyskland och den mest besökta platsen i Sachsen, nämligen Basteiklipporna och Basteibron. Här reser sig sandstenstornen hela 192 meter över Elbes yta. Området bjuder på magnifik utsikt över Elbedalen och det väldigt speciella landskapet med många bordsberg i sandsten.

  Under slutet av 1800-talet började turismen utvecklas bland sandstensklipporna i Sachsens Schweiz. Tankarna att göra de mest romantiska delarna tillgängliga för allmänheten ledde till att den sachsiske kungen Friedrich August II. beslöt att bygga en bro som skulle spänna över den djupa Mardertelleravinen. Bron blev den första konstruktionen i Sachsen, som byggdes enbart för turistiska ändamål. Den byggdes 1850–51 och tjänar sitt syfte än idag. Med tanke på terrängen och inte minst tiden för bygget, är detta ett fantastiskt verk av dåtidens ingenjörskonst.

 • Dag 5 Till Dresden

  Efter lunch beger vi oss den lilla kurorten  Bad Schandau, och i mån av tid gör vi en liten stadsvandring före vi stiger ombord på en hjulångare. Denna tar oss medströms till Dresden, vi äter middag på båten och anländer till hamnen vid 19 tiden.

 • Dag 5 Dresden

  I denna vackra monumentala stad vid Elbe väntar vår fenomenala guide Sybille, som tar oss med på en spännande vandring genom stadens centrum. Dresden har en mörk historia. De allierade totalförstörde staden under massiva bombningar mellan 13 och 14 februari 1945. Invånarna led ohyggligt, oersättliga konstskatter förstördes och staden lades i ruiner. Under denna rundtur möter vi den moderna, nu återuppbyggda och mycket vackra staden Dresden, utifrån en av dess invånares perspektiv. Vandringen avslutas vid vårt hotell.

 • Dag 6 Tåg till Spreewald

  Efter frukost vandrar vi över till Hauptbahnhof och sätter oss på tåget som tar oss norrut.
  Vårt mål är beläget knappt tio mil söder om Berlin och utgör ett helt unikt naturområde – Spreewald. Området ligger i det som var Östtyskland och har inte förändrats särskilt mycket sedan tiden före andra världskriget och därmed i praktiken inte sedan artonhundratalet. Här finner vi små byar inbäddade i ett landskap med våtmarker och skogar.

  Vi tar in på ett hotell som ligger i en liten stad vid kanten av naturreservatet och kan vila upp lite efter resan innan vi träffas för orientering kring området och våra aktiviteter här. Resten av dagen fri för egna strövtåg innan middagen på hotellet.

 • Dag 7 Spreewald till lands och på vattnet

  I dag inleder vi med en tur med en Kahn. Den som besökt Okawngo-deltat kan möjligen känna igen sig i detta sätt att ta sig fram med grundgående båtar som stakas fram. Utan att göra några övriga jämförelser med Okvango så får vi här glida fram helt nära stränderna och se en natur som man knappast förknippar med det urbana och tättbefolkade Centraleuropa. Med lite tur stöter vi också på en utter. Efter båtturen får vi en guidad tur längs en av vandringslederna där vi får ta del av områdets säregna naturtyper

  På sena eftermiddagen finns en möjlighet till ett besöka på Freilichtmuseum Lehde som visar det lokala livet som det var vid tiden för de första turistfärderna. Därefter samlas vi åter på hotellet och kan jämföra våra upplevelser innan vi slår oss ned för en avslutande måltid på en restaurang nere vid vattnet.

 • Dag 8 Tåg till Berlin och hemresa

  Efter frukost på hotellet tar vi tåget mot Berlin. Vid tiden för den begynnande turismen var det en av Europas mest besökta städer. Helt naturligt med tanke på att många av tidens järnvägslinjer löpte igenom här.  Vi stannar i Berlin under nio timmar och gör en gemensam rundtur i den tyska huvudstaden. Man kan följa nationens hela historia genom Berlins sevärdheter, från Brandenburger Tor, Berlinmuren, Unter den Linden, Domkyrkan, Checkpoint Charlie till Bundeskanzleramt.
  Rundturen avslutas med gemensam lunch. Tid för egna strövtåg i den tyska huvudstaden.
  Avresa på kvällen med nattåg mot Stockholm.

 • Dag 8 Åter i Sverige

  Nattåget ankommer till Malmö vid 7 och Stockholm Central vid 14-tiden

Resans höjdpunkter

 • Decin med slottet och vackra omgivningar
 • Tisá klipporna kända som "Narninas landskap"
 • Bastei den berömda sandstensbron från 1856
 • Dresdens historiska centrum med Frauenkirche, Zwinger och Residenzschloss.
 • Spreewald med unika naturområden
 • Besök med guidning i Berlin.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 25 600 kr
Enkelrumstillägg På förfrågan
Detaljerade priser

I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan).

I priset ingår
 • Tågresor Sverige – Tjeckien – Sverige (dagtåg ned, nattåg hem)
 • Hamburg, Tyskland, hotell 1 natt
 • Decin, Tjeckien, hotell 3 nätter
 • Dresden, Tyskland, hotell 1 natt
 • Spreewald, Tyskland hotell 2 nätter
 • Vandring i Decin
 • Vandring i Narnias landskap
 • Vandring i Bastei,
 • Vandring Bad Schandau
 • Dresden guidad rundtur/promenad
 • Vandring i Spreewald
 • Båtfärd i Spreewald
 • Berlin guidad rundtur/promenad
 • Frukost varje morgon
 • Middag i Decin dag 2, 3, 4 och 5
 • Middag i Dresden dag 6
 • Middag i Spreewald dag 7 och 8
 • Lunch i under vandringarna och i Berlin dag 9
 • Lokala auktoriserade guider
 • Äventyrsresors färdledare under hela resan
I priset ingår ej
 • Enkelrum

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Avbeställningsskydd

Teckna gärna en avbeställningsförsäkring via ditt förskringsbolag i samband med bokning. Du kan också teckna sådan via Gouda Reseförsäkring 

Reseförsäkring

Kan tecknas genom Gouda Reseförsäkring

Resplan

Dag 1 - Tåg via Köpenhamn till Hamburg, övernattning
Dag 2 - Vidare mot Decin, vandring i staden
Dag 3 - Strövtåg i Böhmens Schweiz
Dag 4 - Tisaklipprna "Narnias landskap"
Dag 5 - Vandring Bastei, hjulångare till Dresden, guidning
Dag 6 - Tåg till Spreewald
Dag 7 - Spreewald till lands och på vattnet
Dag 8 - Tåg till Berlin, guidning hemresa med nattåg
Dag 9 - Åter i Sverige

Resesätt Tåg
Valuta

Euro samt Tjekisk koruna

Resans karaktär

Detaljer om dagsvandringarna, höjdskillnad
Dag 2. Stadsvandring, 3 km, 156 m upp/ner
Dag 3. Strövtåg i Böhmens Schweiz, 10 km, 200 m upp/200m  ner
Dag 4. Tisaklipporna, 3 km, 100 m upp / 100 m ner 
Dag 5. Bastei  3 km, 50 m upp / 50 m ner

Deltagarantal

Min 16 max 24

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Boende

 • Hotel Fûrst Bismarck

  I Hamburg bor vi på ett trevligt och anrikt hotell, mycket centralt beläget mellan floden Elbe och Alstersjön. Från hotellet är det endast en kort promenad till många av Hamburgs många sevärdheter. Hotellet byggdes för mer än 100 år sedan. Genom åren har det byggts ut och renoverats ett flertal gånger. 

 • Hotel Ceska koruna

  Ceska koruna är ett klassiskt centraleuropesik hotell beläget vid torget i centrala Decin, på nära avstånd till stadens sevärdheter

 • Hotel Kipping

  Hotel Kipping är beläget i ett av de få hus som klarade bombningarna av Dresden, relativt intakt och är idag ett byggnadsminnesmärke. Beläget ett stenkast från centralstationen i centrala Dresden, med hela gamla stan på bekvämt gångavstånd.

 • Hotel Spreewladeck

  Lokalt, mindre hotell av lantlig stil beläget i byn Lübbenau vid utkanten av Spreewald. Totalt 27 rum. Restaurang och Biergarten