Översikt

Tanzanias hemligheter - Ruaha, Mufindi och Lazy Lagoon

Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari i samarbete med familjen Fox som driver camper och lodger i södra och centrala Tanzania. Resan går till Ruaha, Tanzanias största nationalpark som fortfarande har mycket få besökare, och avslutas med sol och bad på en privat ö i Indiska Oceanen. Vi börjar även vår resa med att besöka högländerna vid Mufindi där vi kan koppla av med bybesök och olika aktiviteter innan safarin börjar i Ruaha. Här får vi se en bit av ett annat Tanzania . Safarin leds av Peter Hunger.

Närkontakt med djur men få andra turister
Möt lejon, elefanter, flodhästar, giraffer och antiloper på en exklusiv safari till Ruaha National Park, Tanzanias största nationalpark, stor som Belgien. Här upplever vi en intensiv närkontakt med djur och natur, men möter mycket få andra turister. Vi är långt från de vanliga turiststråken – det känns nästan som en safari för länge sedan.

Safari som på Hemingways tid
I Ruaha bor vi i bekväma bungalows invid flodstranden dit många djur söker sig för att dricka. Vi åker på ”game drive” i öppna safarifordon med våra skarpögda guider morgon och kväll. Safarin leds av Peter Hunger som i lägereldens sken kan berätta massor om savannens djurliv.

Sol och bad på "privat" ö som avslutning
Resan avslutas med sol och bad på Lazy Lagoon Island, en liten ”privat” ö utanför kusten till Bagamoyo i Zanzibarsundet. På ön finns tolv bekväma bungalower samt restaurang, bar och reception. Här kan vi bada, snorkla, njuta av god mat eller vandra längs stränderna och bjuds på goda måltider, ofta med färsk fisk direkt från havet. Eller så vilar du bara ut i "hängmattan" framför din bungalow som är inredd i swahilistil.

Vår färdledare Peter Hunger
Safarin leds av Peter Hunger, en erfaren svensk färdledare och djurkännare som tillsammans med de lokala guiderna tar oss runt till de största upplevelserna. Vi färdas med en liten grupp på 10-16 deltagare, i öppna små fyrhjulsdrivna safarijeepar med fri sikt åt alla håll. Jeeparna tar normalt med 4-5 personer var, och färdas åt olika håll för att det inte ska bli dammigt, därför flyttar Peter runt bland fordonen på de olika turerna. Våra lokala guider känner storviltet och deras vanor väl, och har mycket att berätta om savannens liv..  

Naturnära boende med genomgående hög standard
Vi bor på lodger med hög standard. Mufindi Highland Lodge, Ruaha River Lodge samt på Lazy Lagoon Island Lodge i Indiska Oceanen samt även på ett, vid kusten, beläget hotell i Dar es Salaam vid ankomsten. Från Dar es Salaam reser vi med "safariflyg" och landar "mitt i vildmarken" i Ruaha. Sen fortsätter vi med flyg till en liten flygplats nära ön Lazy Lagoon. Transport till och från ön sker i båt och tillbakaresan till Dar es Salaam sker till slut med minibuss.

 

Boka din resa

2025-02-01 2025-02-13 59 800 kr Ethiopian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Mot Tanzania

  Flyg från Arlanda med Ethiopian Airlines vid 21-tiden. Mellanlandning i Addis Abeba på vägen söderut och byte av flyg till Dar es Salaam nästa morgon. Mat ombord på flyget. 

 • Dag 2 Dar es Salaam

  Ankomst till Dar es Salaam vid 14-tiden lokal tid. Här välkomnas vi av vår lokala arrangör i ankomsthallen. Transfer till vårt bekväma hotell Meditteraneo ute vid kusten. När vi fått våra rum och allt är på plats kan de som vill ta ett dopp i den varma indiska oceanen eller ta en promenad längs stranden. Sen blir det gemensam middag på hotellet där Peter berättar om de kommande dagarnas program. (Middag)

 • Dag 3 Flyg till högländerna

  Vi lämnar vårt hotell efter frukost och tar oss till inrikesterminalen för att där flyga västerut mot Mufindi på höglandet. Väl framme har vi sedan en transport till Mufindi Highland Lodge. Huvudbyggnaden, stugorna och omgivningarna påminner nästan om alperna om det inte vore för avsaknaden av höga bergstoppar eller, för den delen, alla teplantager som sträcker ut sig över det böljande landskapet. Om värmen var jobbig nere vid kusten så får man här känna av betydligt svalare luft.

 • Dag 4

  Idag njuter vi av en långsam frukost och kommer under dagen både ha fri tid men även ha några utflykter i området. Södra höglandet är en del av East Arc Rift valley och det böljande kuperade landskapet är ett bevis på det. Lodgen ligger 10 km (fågelvägen) från Rift Valley-branten med en 600 meters hög brant till platt land nedanför (dock svårt att hitta någon utkikspunkt där man kan beskåda branten). Området är täckt av teplantager varvat med mörkare grön naturlig regnskog som är hem för apor och fåglar, t.ex. Livingstones Turraco. I området odlas främst te, men det finns också en betydande jordbruk i byarna i området. Traditionella färdigheter som tegeltillverkning, små sågverk och korgvävning är andra inkomstkällor i de närliggande byarna.

 • Dag 5 Mot Ruaha National Park

  Vi har en sista frukost bland de böljande kullarna och tar oss sedan landvägen till Ruaha. Vi stannar längs vägen i Iringa vilket är en myllrande marknadsstad och huvudort i Iringaregionen där Ruaha NP ligger. Vi fortsätter norrut och korsar Ruahafloden och kommer in i parken söderifrån. Därefter har vi bara någon halvtimme kvar till vi kommer fram till Ruaha River Lodge. Välkomnande, därefter flyttar in i våra trevliga bungalows längs stranden till Ruahafloden. Under sen eftermiddag blir det sedan en första gamedrive i parken innan vi kan koppla av med en härlig middag med utsikt över floden. 

 • Ruaha NP

  Av många resenärer betraktat som den vackraste av alla Tanzanias olika nationalparker. Redan på 1880-talet kallat ”The Garden of Eden”. Parken har fått sitt namn av hehefolkets ord ”ruvaha”, som på bantuspråket hehe betyder flod. Den har få besökare på grund av sitt relativt isolerade läge, långt in i Tanzania. Efter den sista utvidgningen är den Tanzanias största (ca 200 kv.mil) och en av Afrikas största nationalparker, av ungefär Värmlands storlek.

  Här kan man fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter 3–10 safaribilar på en hel dag. Det som gör parken så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer. Från höga skogklädda berg på 1500 m.ö.h. ned till torra savannlandskap kring 800 m.ö.h. Här finner många östafrikanska arter som mindre kudu och stripig hyena tillsammans med arter från södra Afrika t.ex. större kudu, Lichenstein’s hartebeest och skönheterna roan- och sabelantilop.

   

 • Dag 6-8 Safari i Ruaha Nationalpark

  Gamedrives i olika områden, allt efter var djuren befinner sig, men främst längs med Ruahafloden och dess olika biflöden. Ruaha är mycket omväxlande och vackert, alla olika slags miljöer gör att det aldrig blir enahanda. Vi kan välja mellan att göra utflykter morgon och kväll eller en heldagstur med picknicklunch en dag, för att komma längre bort och se nya marker. På kvällarna blir det middag och pratstund vid brasan vi får höra mer savannens stora djur medan vi kan lyssna på den afrikanska nattens alla ljud. Kanske hör vi lejon ryta i fjärran. I floden nedanför håller en grupp frustande flodhästar till, och på den höga klippan med restaurangen finns fullt av små orädda klippgrävlingar. Här kan man sitta och njuta av en strålande utsikt medans man får en kopp med afternoon tea och kakor, eller en kall öl. Ruaha River Lodge.

 • Dag 9 Ruaha till Lazy Lagoon Island

  Kort safaritur i Ruaha på morgonen, eller så tar vi den på vägen till flygplatsen. Därefter flyg ca 1,5-2 tim på em till en liten flygplats utanför Bagamoyo som ligger nära ön Lazy Lagoon. Här tar vi farväl av våra guider i Ruaha. Vi hämtas på flygplatsen av öns personal den korta biten ned till stranden och fortsätter med en kort båttur ut till ön. Därefter hinner vi kanske bada i det turkosa havet efter lunchen och att vi fått våra rum. Tid för sol och avkoppling. Lazy Lagoon Island Lodge. 

 • Dag 10-11 Sol och bad på Lazy Lagoon

  Njut av öns alla möjligheter att bada, snorkla och vandra längs stränderna. Det finns även en liten saltvattenpool. För de som vill så anordnas även en utflykt till den gamla kulturstaden Bagamoyo med Livingstone-monumentet och slavhandelsmuseet. God mat med mycket frukt och fisk från havet. Här på ön är det lugnt, här finns bara 12 bungalower, restaurang- och reception, samt en bar med vacker utsikt. Nytt för i år är även en nybildad sandbank dit man följa med en båt ut för att sola och bada. Lazy Lagoon Island Lodge.

 • Dag 12 Strandliv och hemresa

  Passa på att ta ett sista dopp och njut av lugnet. Efter en sen frukost är det dags för återfärd med båt till stranden och sen med buss ett par timmar till storstadens brus i Dar es Salaam. Incheckning och sen blir det flyg med bekväma Ethiopian Airlines. Flyget avgår vid 16:45-tiden, men vi bör checka in tre timmar före avgång så en sen lunch. Flyg mot Addis Abeba dit vi anländer senare på kvällen vid 21-tiden. Nytt flyg vidare mot Sverige vid midnatt.

 • Dag 13 Hemkomst

  Åter på Arlanda 6-tiden. Dags att ta farväl av gruppen och Peter Hunger.

 • Obs!

  Smärre omkastningar i programmets innehåll kan komma att ske, av oförutsedda anledningar, eller för att ge bästa behållning av resan. T.ex. kan flygtider komma att ändras fram till avresa.

Resans höjdpunkter

 • Safari med mycket få turister, för dig med höga krav på ostörd natur.
 • Game drive för oss själva, i öppen jeep med soltak, "näranaturenkänsla".
 • Mängder av storvilt på alla safarins dagar och många sorters djur som är svårfunna i de mer kända parkerna.
 • Det imponerande fågellivet med mer än 500 arter.
 • Avslutningen med sol och bad vid Indiska oceanen.
 • Vår mycket kunnige färdledare Peter Hunger, som känner savannens djurliv väl.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/2
Pris Från 59 800 kr
Enkelrumstillägg 4 000 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Dar es-Salaam, inkl. skatter
 • Svensk färdledare under resan
 • Lokala engelsktalande safariguider i bilarna
 • Flera dagars safari Ruaha
 • Utfärder i Mufindi och Lazy Lagoon
 • Bekvämt med flyg till Mufindi/Ruaha NP och åter till Lazy Lagoon 
 • Alla lokala tranporter i öppna safarifordon
 • Transfers från ön till Dar es Salaam med minibuss
 • Helpension (utom första och sista dagen)
 • Miljöskatt
I priset ingår ej

Visum, drycker (mineralvatten ingår dock på safarin och ön), dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Information om avresor

16 - 27 nov 2018

Resplan

Dag 1. Mot Tanzania
Dag 2. Dar es Salaam, vila vid stranden
Dag 3. Mufindi Highlands
Dag 4. Teplantager och bybesök
Dag 5. Mot Ruaha National Park, safari
Dag 6-8. Safari i Ruaha National Park
Dag 9. Safari i Ruaha vidare till Lazy Lagoon  
Dag 10-11. Sol och bad på Lazy Lagoon
Dag 12. Morgondopp och hemresa
Dag 13. Hemkomst

Resesätt Ethiopian Airlines
Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad/konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Resans karaktär

Vi bor bekvämt och färdas i välskötta safarifordon. Safarin innebär normalt inga längre transporter då vi bor med bra läge  vid floden i Ruaha. Det är inte besvärande varmt på dagarna och nätterna är svala då vi rör oss på 800-900 meters höjd. Vid Indiska oceanen är det varmt och fuktigt hela året. Ön svalkas dock oftast av en behaglig sjöbris. På Lazy Lagoon går det bra att bada även vid lågvatten. Safariturerna i öppen Land Rover leds av kunniga och erfarna engelsktalande safariguider och safarin leds av vår färdledare Peter Hunger.

Deltagarantal

Min 10 - max 16

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Klimatkompensation

Vi klimatkompenserar för våra flygresor. Utöver att minska vårt klimatavtryck bidrar vi samtidigt till projekt som är viktiga för lokalbefolkningen och miljön i särskilt utsatta länder. Läs mer här »

Boende

 • Ruaha River Lodge

  Exklusiva Ruaha River Lodge ligger vackert med fantastiskt läge invid en liten flod som nästan torkar ut under torrperioderna. Men här finns alltid vatten i små pooler och vattensamlingar dit elefanter, antiloper, lejon och fåglar kommer för att dricka bland de badande flodhästarna. Här kan vi fortfarande få uppleva hur det var att åka på safari på Hemingways tid, då man ofta bara möter några få safaribilar under en hel dag. Det som gör Ruaha nationalpark så speciell och artrik är dess många olika slag av miljöer, här finner man de flesta biotoper som finns i de östafrikanska parkerna. Från lodgens terrass ser vi ut över floden, där elefanter, flodhästar och krokodiler släcker törsten, ofta på bekvämt fotoavstånd. Vi bor i bekväma bungalows med veranda ut mot floden. Stort rum med två sängar, soffgrupp samt badrum med toa, dusch och två handfat. Här finns två restauranger, en vid stranden och den andra högt upp, inbyggd i en klippa. På utsiktsterrassen kan du sitta och njuta av solnedgången med en kall öl i handen samtidigt som djuren kommer ned till vattnet för att dricka bland flodhästarna.

 • Lazy Lagoon Lodge

  Lazy Lagoon Island Lodge ligger på ön Lazy Lagoon strax utanför Tanzanias fastland. Här kan vi se solen gå upp över havet mot Zanzibar i öster och ned över Bagamoyos palmklädda stränder i väster. Ön heter Ras Luale på swahili, vilket betyder just lazy lagoon. Lodgen vi bor på är den enda på ön. Här har vi alltså möjlighet att njuta av utmärkt mat, och strandliv på öns sandstränder. På hotellet finns rymliga bungalows som svalkas av brisen, därav att vi klarar oss utan a/c. El finns en stund på kvällen. Rum med en tvådelad säng nedtill. Myggnät finns. På övervåningen finns två extrabäddar. Rymligt badrum. Bar och restaurang som serverar mycket maträtter med fisk direkt ur havet. Helpension. Trevlig bar med veranda i kvällssol, där man kan ta en kopp te eller få en drink serverad. Det går att bada även vid lågvatten och det finns även en mindre saltvattenspool.

Inspiration

Äventyrsresors film från Ruaha Nationalpark