Översikt

Klassisk safari i Serengeti med Forskning och Framsteg

Följ med Forskning och Framsteg till Tanzania och upplev världens mest berömda safari, under ledning av biologen Allan Carlsson. Resan går till Serengeti som förmodligen är världens mest kända nationalpark. Detta ledde under flera år till allt för högt tryck på turismen. Men efter pandemin har detta ändrats radikalt och nu finns möjlighet att se ett av världens mest spektakulära naturscenerier, som det en gång var. Under resan får vi givetvis se allt det berömda afrikanska viltet men också ta del av vardagslivet i och runt parken. Tillsammans med våra lokala guider vandrar vi med massajer och får besöka en annan av Tanzanias basnäringar – kaffeodlingarna med arabicabönor där vi får lära mer om ursprunget till vår egen nationaldryck.

Serengeti ett ord på swahili som betyder oändlig slätt. Få platser har ett så passande namn och är ett paradis för gräsätande djur. Ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell - totalt utgör de ett par miljoner djur. De följer regnen och gräset i en stor årscykel - och följs i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men vi bör även träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små.

Vi besöker även den vackra och elefantrika Tarangireparken och får ta oss ner i den mäktiga Ngoro Ngorokratern. Hela kalderan (en ihopsjunken vulkankägla) är ca 15-20 km vid. Den brukar kallas ett av världens naturliga underverk och är upptagen på listan över världsarv. Här nere på ca 260 kvadratkilometer trängs ca 15-20 000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar till gnuer och antiloper i mängder.

Vår färdledare på resan är Allan Carlson som är naturvårdsbiolog och uppvuxen i Östafrika. Allan har mycket djupa kunskaper om regionens djur och natur. Allan har i över 40 år arbetat för bl.a. WWF, med forskning och naturvårdsfrågor i regionen. Han har lett expeditioner till några av Afrikas mest otillgängliga vildmarker och brinner för att skydda dess unika djurliv.

På dagarna färdas vi i vår fyrhjulsdrivna Landcruiser men vi får också ge oss ut till fots i den afrikanska bushen med en erfaren massajguide. Kvällarna tillbringar vi på vackert belägna lodger eller bekväma camper med stora safaritält, sköna sängar och eget badrum. Tillsammans i brasans sken under stjärnorna småpratar vi om dagens alla äventyr.

Med din resa bidrar du till att säkra viltreservatens framtid. Att besöka de stora viltreservaten i Tanzania är den bästa garantin för att djurlivet ska bestå i framtiden. Safarin ger inkomster till parkerna för underhåll och bevakning, samt arbetstillfällen åt lokalbefolkningen, vilket minskar risken för att parkerna exploateras för andra ändamål. Våra besök hos lokalbefolkningen bidrar direkt till deras inkomster och säkrar arbetstillfällen.

Boka din resa

2023-11-23 2023-12-01 53 200 kr Ethiopian Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa

  Flyg från Sverige med Etiopian Airways.

 • Dag 2 Kaffe och avkoppling

  Ankomst till Kilimanjaro Airport efter byte i Addis Abeba. Vi anländer vid lunchtid och välkomnas av vår lokale guide som tar oss till sluttningen på vulkanen Mt Meru och dess nationalpark. Här bor vi på African View Lodge, en mindre lodge i gröna omgivningar med skog och kaffeplantager. Vi bor i små bungalows och här finns restaurang, bar och pool. Efter att ha installerat oss på rummen samlas vi för en vandring till en närbelägen kaffeplantage där vi får veta mer om ursprunget till vår egen nationaldryck. Middag intas på lodgen. Passa på att sitta i trädgården och njuta av djur och natur i omgivningarna innan middagen (se presentation av lodgen nedan). 

 • Dag 3 Colobusapor och bushbabies

  Efter frukost blir det en guidad tur i omgivningarna. Här finns vackra fåglar, och vid klart väder kan vi se Kilimanjaros snöklädda topp i fjärran. I skogen intill kan vi få se svartvita colobusapor med glänsande päls och sina långa sidensvansar, gröna markattor och har vi tur får vi även se den mer sällsynta diademmarkattan. På dagens tur besöker vi även små lokala kaffefarmare, där man kan få se hur kaffet odlas och hanteras. Det blir även tillfälle att smaka en kopp nytillverkat kaffe på en lokal kaffeshamba. Här i Arusha produceras en del av Afrikas bästa Arabicakaffe. På eftermiddagen kopplar vi av i den lummiga trädgården på lodgen. Kanske ett dopp i poolen med Mt Meru som bakgrund. På kvällen kan det komma små bushbabies på besök i trädgården - små storögda, nattaktiva halvapor som gillar frukt. African View Lodge. (F,M)

 • Dag 4 Tarangire National Park

  Efter frukost färdas vi genom den livliga staden Arusha och vidare över savannerna till Tarangire National Park. Väl inne i parken möter vi ett kuperat landskap där vi omges av stora märkliga baobabträd. Det finns en hel del elefanter här vilket syns på träden som de har brutit ned för att äta blad och grenar. Även här finns en gnumigration, många olika antiloper och gott om giraff. Lejonen håller sig en bit bort, men med lite tur kanske vi får syn på ett. Vi äter vår medhavda lunch i parken och senare på eftermiddagen inkvarterar vi oss på Tarangire View Camp.

 • Dag 5 Vidare till Serengeti

  Idag färdas vi längs Ngorongoro med utsikt över kratern, vidare över de stora vida slätterna i Serengeti. Målet är Seroneradalen och dess viltrika kärnområde. Vi äter medhavd lunch efter vägen. Man kan lätt förstå varför detta är ett av världens mest kända naturområden, överallt kring oss ser vi större eller mindre grupper av savannens vilt. Det blir allt större grupper och flockar ju längre in vi kommer. Vi stannar där guiden upptäcker något extra spännande. Kikare och kameror kommer till flitigt användande här. Vi anländer till Serengeti View Camp på sena eftermiddagen och tillbringar två nätter här.

 • Serengetis vilt

  Serengeti är ett veritabelt paradis för gräsätande djur. Ingen annanstans kan man möta lika stora hjordar av gnu, zebra och Thomsongasell, som här - totalt utgör de ett par miljoner djur. De är ständig i rörelse när de följer regnen och därmed gräset, i en stor årscykel. På sin vandring följs de i sin tur av lejon och hyenor på sin vandring. Men parken är även tillhåll för mängder av andra djur och vi kommer att träffa på elefanter, bufflar, giraffer, strutsar och många slags gaseller, både stora och små. Hittar vi en gepard eller flock med lejon så kan vi komma väldigt när utan att störa, då de inte ser våra fordon som något hot.

 • Dag 6 På spaning efter vilt

  I vår camp kommer vi snabbt in i den dagliga rutinen, efter tidig frukost bär det av ut på safari. Beroende på var djuren väntas att uppehålla sig väljer vi att komma tillbaka på lunchen eller att ta med lunchpaket för att kunna åka lite längre bort. Vi hoppas få se stora flockar på ibland flera tusen betande gnuer, Thomson gaseller och zebraflockar. Här finns allt från små dik-dikantiloper, till jättestora elandantiloper. Giraffer betar av träden och bufflar blänger surt på sin omgivning. Längs floden brukar guiderna kunna hitta en sovande leopard i nån trädkrona och lejon finns det ibland gott om. Gepard och ibland även servalkatt tillhör också det vi kan hitta. Gamarna brukar visa var rovdjuren har slagit sitt byte. På kvällen blir det skönt att få vila ut på campen och njuta av stjärnhimlen, och lyssna till savannens alla djur. Efter middagen kan vi sitta vid brasan och bara njuta av alla ljud, är det lejon som ryter, gnuer som säger gnuhh eller hyenor som skrattar och ylar. Allt hörs genom tältduken på våra stora Hemingwaytält, vilka har egen dusch och toalett.

   

 • Dag 7 Till Ngorongoro

  Tidig frukost på savannen. Sen blir det en gamedrive genom Serengeti och vidare mot Ngorongoro. Längs vägen kan vi se giraffer som betar av akaciorna, strutsar som ser ned på oss eller kanske geparder på jakt. Ingen safaridag är den andra lik. Medhavd lunch efter vägen. På eftermiddagen når vi kanten av Ngorongorokratern och tar oss ned längs en serpentinväg med magnifik utsikt. Väl nere befinner vi oss i ett ca 260 kvadratkilometer stort område, med ca 15-20000 stora djur, allt från elefanter, noshörningar, bufflar och flodhästar till gnuer och antiloper i mängder. Har vi tur får vi se någon av de ca tjugo svarta (spets-) noshörningar som lever här, den enda platsen där de kan ses i Tanzania. När det börjar lida mot kväll är det dags att ta oss upp ur kratern och nedför vulkanens skogbeklädda sydöstra yttersida till Serena Manyara Lodge för att äta en god middag med strålande utsikt över Lake Manyara. En dag som lämnar många minnen!

 • Dag 8 Hemresa eller mot Zanzibar

  Frukost och tillfälle att vandra runt lodgens trädgård med vackra fåglar, växter och en vidunderlig utsikt. Det finns pool på lodgen. Innan vi skall åka hem på eftermiddagen får vi även en sista chans att lära oss något då vi får följa med en massaiguide på bushwalk. Vi lär oss om växler och medicinalväxter och vad man kan ta tillvara av naturen. Vi får även veta mer om massaiernas kultur och dagliga liv.

  Sedan transfer vidare till Kilimanjaro airport och flyg hem på sen eftermiddag, eller vidare till Zanzibar för den som vill lägga till några dagars sol och bad. För den som flyger till Zanzibar avgår flyget från närbelägna Arusha airport.

 • Dag 9 Hemkomst

  Ankomst Arlanda tidigt på morgonen

 • Observera Programändringar

  Vid alla naturupplevelser är det just naturen som styr. Väder, djurens rörelser eller andra naturfenomen kan tvinga oss att lägga om programmet med kort varsel. Vid alla sådana förändringar gör vi vårt yttersta för att din reseupplevelse ska bli så bra som möjligt ändå och i vissa fall kan den komma att bli ännu bättre än förväntat. Men som alltid vid naturupplevelser kan man aldrig garantera något.

Resans höjdpunkter

 • Specialist guide som visar områdets både kända och okända sidor
 • Serengetis vidsträckta savann med enorma hjordar av vilt
 • Vi bor i bekväma tält-camper
 • Allt boende i eller nära parken så vi slipper långa transporter
 • Vandring med maisai guide

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 23/11
Pris Från 53 200 kr
Specialpris 51 200 kr (prenumerant på Forskning och Framsteg)
Enkelrumstillägg 2 900 kr
I priset ingår
 • Flygresa från Stockholm till Kilimanjaro Airport inkl. skatter
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • 6 nätter på lodge och wildcamp under safaridelen varav 2 nätter i Serengeti, 1 natt i Tarangire, 1 natt ovanför Lake Manyara och två nätter på lodge utanför Arusha
 • Helpension på hela safaridelen, mineralvatten ingår på safarin
 • Nationalparks- och besöksavgifter
 • Mycket kunnig engelsktalande chaufför/guide
 • Samtliga transporter och alla utflykter enligt program
 • Alla boenden har pool förutom camperna i Tarangire och i Serengeti
 • Alla har fönsterplats i Landrovern/jeepen, max 7 personer
 • Liten grupp om max 13 deltagare
I priset ingår ej

Visum, alkoholhaltiga drycker och dricks

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. Du betalar ingenting nu. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 7 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan. Vissa resor går inte att boka direkt, du får då fylla i ett formulär så återkommer vi med ett reseförslag.
Läs om hur du bokar och nästa steg Inför din resa »

Resplan

Dag 1. Avresa mot Tanzania
Dag 2. Ankomst mitt på dagen. Avkoppling på African View Lodge
Dag 3. Utflykter i närområdet och besök hos lokala kaffeodlare
Dag 4. Safari i Tarangire. Tarangire View camp
Dag 5. Safari i Serengeti. Serengeti View camp
Dag 6. Safari i Serengeti. Serengeti View camp
Dag 7. Safari i Ngorongoro. Lake Manyara Serena Lodge
Dag 8. Naturvandring med massajguide. Hemresa                                                 
Dag 9. Hemkomst

Resesätt Ethiopian Airlines
Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till Tanzanias ambassad eller besöka deras hemsida. Visum söks enklast innan avresa, kostnad 50 usd. Se vidare information i ditt första utskick från Äventyrsresor.

Visum till Tanzania är elektroniskt. Vi rekommenderar att man ansöker om visum via Alla Visum https://www.allavisum.se/refer/wetravelgroup. Man kan betala på Alla Visums hemsida, fylla i ansökan, och sedan skicka alla handlingar via epost, vanlig post, eller lämna in dem på Alla Visums kontor i Stockholm. Vid frågor kan ni ta kontakt med Alla Visum.

Om ni vill ordna visum på egen hand, kan ni ta kontakt med Tanzanias ambassad: https://www.tanemb.se/

Det är varje resenärs ansvar att ha med sig pass som är giltigt enligt de regler som gäller för landet. I de fall visum erfordras anges detta i respektive resas resfakta. Om du inte har svenskt medborgarskap kan andra visumregler gälla. Var vänlig informera oss vid bokningstillfället. Det är viktigt att ditt namn i passet och dess stavning i din bokningsbekräftelse och visumansökan helt överensstämmer med ditt pass. Vid sen ändring kan det tillkomma en ändringsavgift. Om du behöver visumservice, kan du ta kontakt med Alla Visum

Deltagarantal

Minimum 8 

Max 13 

Rådgivning på distans
Vi erbjuder rådgivning på distans via Zoom, Teams eller liknande format. Hör av dig till oss på resor@aventyrsresor.se så bokar vi en tid för att diskutera din nästa resa och svarar på dina frågor.

Hållbarhet
Genom att besöka nationalparker och naturreservat bidrar vi till att skydda och bevara värdefulla naturområden och habitat. Vår ambition är att alla resor ska bidra till en hållbar utveckling på resmålet. Alla eventuella flygresor är klimatkompenserade. Läs mer här »

Om Äventyrsresor
Upplevelsen är det exklusiva. I små grupper kommer vi nära nära. Om oss »

Bra att veta

Logi i dubbelrum på mycket bekväma lodger och tältcamper med säng, lakan, handduk och privat toa/dusch.

Boende

 • African View Lodge

  African View Lodge ligger i ett av Tanzanias bästa kaffeodlingsområden i utkanten av Arusha National Park. Utsikt över Mt Meru. Här kan man besöka byn intill för att bekanta sig med vardagslivet. Här serveras frukost, samt lunch- och middag. Vi bor i rymliga små stugor som alla omringar den tropiska trädgården. Lodgen har en pool och i restaruangen äter vi frukost och middag. Det finns även en bar.

 • Serengeti View Camp

  Bekväma tältcamps mitt i Serengeti, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. Det finns 2 camper, en i norra och en i södra Serengeti.

 • Lake Manyara Serena Safari Lodge

  Lake Manyara Serena Safari Lodge ligger på en brant sluttning nedan för NgoroNgoro kratern med utsikt över Lake manyara National Park. Denna fina lodge har bekväma, välutrustade bungalows i den grönskande tropiska trädgården och en härlig pool med utsikt över sjön.

  Finns på hotellet
  - Restaurang och bar
  - Presentbutik och Internet Cafe
  - Pool

  Finns på rummet
  - Privat veranda
  - Varmt vatten

 • Tarangire View Camp

  Bekväm tältcamp i utkanten av tarangire National Park, med säng, lakan, handduk och egen toa/dusch. Stora tält med egen liten veranda med stolar och bord. Det finns tält anpassade för familjer. Restaurangtält som serverar frukost, lunch och middagsbuffe. 

Tilläggsresor

 • Tilläggsresa Sol och bad på Zanzibar

  Kombinera din resa med kryddön Zanzibar för sol och bad, fantastisk snorkling och kulturen i Stone Town. Välj bland olika hotell. 

  LÄS MER  om tilläggsresan »